De tweede viool door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2427 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 41 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1991
Pagina's
187
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1992 Genomineerd)

Boekcover De tweede viool
Shadow
De tweede viool door Lieneke Dijkzeul
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
INLEIDING

Hoe en waarom gekozen:

Ik had niet echt een boek voor ogen wat ik wilde gaan lezen. Ik ben naar de bibliotheek gegaan en heb daar wat rondgekeken. Ik pakte wat boeken en las er de achterkant van en dit boek leek mij wel leuk. Dus heb ik het gekozen om er een boekverslag over te maken.

Verwachting:

Het boek lijkt me heel leuk en spannend om te lezen. Ik denk dat er iets in het verhaal gaat gebeuren wat ik helemaal niet verwacht. Ik denk ook dat er iets gaat gebeuren wat heel zielig is.

Eerste reactie:

Op het begin van het boek vond ik het heel erg saai, omdat er niet echt iets heel leuks of spannends gebeurde, maar opeens was het heel leuk en grappig. Na een aantal gebeurtenissen werd het ook best wel spannend.


SAMENVATTING

David Zwerver zit net op een nieuwe school. Hij wil nieuwe vrienden maken en omdat hij niet met een flut cadeau aan wil komen zetten op een feestje, probeert hij een cd te stelen. Als David met de cd onder zijn jas weg wil lopen, houdt een oude vrouw hem tegen. Ze zegt, dat het geen zin heeft om een cd te stelen, want er zit toch geen cd in het hoesje. David is boos dat zijn plannetje is mislukt en hij schaamt zich ook wel tegenover de vrouw. Tot verbazing van David geeft ze hem niet aan bij de verkoopster, maar ze biedt hem zelfs aan dat hij bij haar thuis wel wat klusjes mag doen om geld te verdienen.

Eerst heeft David helemaal geen zin om naar Bella Chazounov, de oude vrouw, te gaan, maar als hij weer wordt uitgenodigd voor een feest en hij geen geld voor een cadeau heeft, gaat hij toch. Thuis is het ook al niet gezellig, zijn ouders zijn gescheiden toen zijn moeder zijn zusje Jenny kreeg, een mongooltje. Jenny eist alle aandacht op en daardoor wordt het thuis steeds ongezelliger en het aan het huishouden is al in geen tijden meer iets gedaan.
David en Bella raken steeds meer bevriend en David voelt zich steeds meer bij haar thuis. Bella vertelt David veel van vroeger toen ze nog een beroemde violiste was. Ook thuis gaat het beter, zijn moeder heeft en nieuwe baan gevonden en Jenny vindt het leuk als ze mee mag naar Bella.

Dan komt er een achternicht van Bella logeren. In het begin vindt David Henriette wel aardig, maar na een tijdje vertelt ze nooit meer iets, waar ze werkt bijvoorbeeld en ze verwacht altijd belangrijke telefoontjes.

Als Bella onverwachts een hersenbloeding krijgt, komt Henriette weinig op bezoek maar blijft wel in Bella’s huis, waar ze al veel te lang is. David gaat wel eens naar het huis van Bella om wat klusjes te doen in de tuin of in het huis, maar Henriette is er steeds minder en als ze er is, doet ze heel vreemd en wil David het huis uit hebben.

David begint het wel vreemd te vinden dat haar huis steeds leger wordt nu Bella weg is. Haar gouden pen is weg, het schilderij boven de haard, de beeldjes van Mozart en Beethoven en als hij de lege zolder ziet weet hij het zeker: Henriette is geen achternicht maar gewoon een dief. En hij denkt meteen aan de viool van Bella waarvan ze verteld had dat hij tweehonderdduizend gulden waard was. Hij koopt een tweedehans viool op de markt en verwisselt die met de echte.


Nadat David Bella kwijt was, omdat Henriette had verteld dat ze naar een bejaardentehuis zou gaan en ze in plaats van in een verpleeghuis in een revalidatiecentrum zat, krijgt David een brief van Bella waarin staat dat Henriette weg is. Hij rent meteen naar Bella`s huis en daar is Bella. David legt het hele verhaal van Henriette aan Bella uit maar ze schijnt dat al te weten.

Ook al gaat het weer goed met Bella, ze moet van de dokter wel een hulpje zien te vinden voor het huishouden. David weet dat ze boven nog drie lege kamers heeft en dan denkt hij aan zijn ontslagen moeder, zijn zusje en hemzelf…

Bron: http://www.scholieren.com

ONDERWERP BOEK

Het onderwerp van het boek is eenzaamheid. Je ziet dat een jongen door zijn eigen moeder wordt verwaarloosd en dat hij dan wordt opgevangen door een oud vrouwtje.

SOORT BOEK (GENRE)

Het is een eigentijds verhaal. Het speelt zich rond deze tijd af. Er komen cd’s, telefoons en televisies in voor. Hoelang het hele verhaal duurt is niet precies bekend, maar ik denk tussen een half jaar en een jaar.

PERSONAGES

Hoofdpersoon en waarom:

David Zwerver is in dit verhaal de hoofdpersoon. Hij heeft een probleem, Bella komt in het ziekenhuis te liggen en hij weet niet zeker of ze dat wel overleeft. En Henriette rooft heel het huis leeg terwijl Bella in het ziekenhuis ligt. Hij vindt in het begin van het verhaal ook dat hij niet genoeg aandacht krijgt van zijn moeder, omdat zijn mongolische zusje Jenny die allemaal opeist. Je leert David ook gaandeweg het verhaal steeds beter kennen. Als hij in de muziekwinkel een cd probeert te stelen lijkt hij een domme jongen omdat iedereen weet dat er dan geen cd inzit (zelfs Bella weet dat). Maar als hij bij Bella allerlei klusje opknapt blijkt het toch een intelligente jongen te zijn. Van David ken je ook al zijn gedachten en gevoelens. Je weet hoe beroerd hij zich voelt als Bella in het ziekenhuis komt te liggen. Je weet ook hoe hij over Henriette denkt. Eerst vindt hij haar heel aardig, maar na een tijdje vindt hij Henriette maar een eigenaardig mens. Ze verwacht altijd belangrijke telefoontjes en David weet nog eens is niet wat haar achternaam is.

Bijfiguren en waarom:

De moeder van David is altijd een helper geweest, maar in het begin van het verhaal doet ze niet veel voor David. Ze warmt een beetje soep voor David op maar meer ook niet. Ze heeft alle aandacht voor Jenny nodig. Later in het verhaal als het wat beter met de moeder van David gaat, omdat ze eindelijk een baan heeft gevonden, gaat ze ook veel beter voor David zorgen. Ze toont ook eindelijk eens wat belangstelling aan haar zoon. Maar ondanks alles is het wel een helper.
Bella Chazounov is ook een helper. Ze biedt David een baantje aan om wat geld te verdienen zodat hij niet hoeft te stelen. Ze heeft altijd goed voor David gezorgd en nooit op hem neergekeken omdat hij uit een buurt komt die niet zo’n goede naam heeft.
De klasgenoten van David zijn tegenstanders. Het zijn allemaal kinderen die uit een rijke buurt komen en David niet dus dat botst soms. Alex is de grootste pestkop van de klas. Toen de hele klas werd uitgenodigd voor een feestje ging David ook. Net die ochtend had Alex David zien lopen met zijn zusje Jenny. Op het feestje noemde Alex Jenny een ‘leipo’ en dat pikte David niet dus hij ging met Alex op de vuist. Er zit in de klas wel 1 helper en dat is Floris. David kan goed met Floris opschieten. Als David in de klas soms wordt gepest neemt Floris het voor hem op.
Henriette doet in het begin van het verhaal alsof ze een helper is, maar eigenlijk is ze altijd een tegenstander geweest. Als Bella in het ziekenhuis ligt vindt Henriette het niet meer nodig dat David nog steeds klusje komt doen. Ze wil liever geen pottenkijkers als ze Bella’s spullen aan dealers verkoopt. Ze wil David altijd zo snel mogelijk het huis uit hebben. Ze vertelt ook steeds minder aan David. Ze wil ook niet zeggen tegen David waar Bella na haar ontslag van het ziekenhuis terecht komt.

Op welke manieren leer je de personages kennen:

David leer je kennen door wat hij doet en zegt en ook door zijn gedachte en gevoelens. Je leert hem vooral kennen als hij bij Bella klusjes opknapt. Bella vraagt dan veel over David’s leven. En ook hoe het op school en thuis gaat.
De moeder van David leer je kennen door wat ze doet en zegt. Ze komt in het begin heel lui over. Ze ligt alleen maar op de bank met Jenny bij zich, maar later wordt ze actiever. Ze zoekt een baan en vindt er een. Ze gaat het huishouden bijhouden en ze gaat eens ’n keer wat anders koken.
Bella leer je ook kennen door wat ze doet en zegt. Hoewel ze niet erg spraakzaam is kom je er toch behoorlijk wat over te weten. Maar als je over muziek begint is ze niet meer te stoppen. En aangezien ze vroeger een beroemde violiste was weet je best veel over haar.
Floris leer je kennen door wat hij vooral doet en zegt. Hij neemt het altijd op voor David als hij wordt gepest of getreiterd. En dat waardeert David heel erg.
De klasgenoten leer je ook kennen door wat ze doen en zeggen. Vooral Alex als hij Jenny uitscheldt voor leipo.

RECENSIE EN SAMENVATTING

Schrijver Dijkzeul, Lieneke

Titel Tweede viool, De

Jaar van uitgave 1991

Bron Algemeen Dagblad

Publicatiedatum 24-10-1991

Recensent Linders, Joke

Recensietitel

Als kind had ik een sterke voorkeur voor dramatische verhalen over onrechtvaardige behandelde kinderen, rampen of grootse prestaties. Ik stond en sta daar niet alleen in. Voor veel kinderen is lezen een emotionele uitlaatklep. Voor hen biedt Lieneke Dijkzeul uitkomst. Met haar tweede boek De tweede viool bevestigt zij wat in Hou je taai al een beetje zichtbaar werd. Ze kan zich uitstekend in kinderen verplaatsen en weet hoe je een verhaal moet opbouwen.

David Zwerver woont met zijn moeder en zijn mongoolse zusje op een naargeestige flat. Vader is vertrokken omdat hij de situatie thuis niet langer aan kan, moeder verwaarloost zichzelf, David voelt zich ongelukkig op zijn nieuwe school. Als hij een cd probeert te stelen om bij een klasgenootje in de gunst te komen, wordt hij betrapt door een eigenaardig oud dametje. Deze Bella vraagt hem wat klusjes voor haar te doen waarmee hij een zakcentje kan verdienen.

In de middagen bij haar thuis ontstaat een waardevolle vriendschap tussen de voormalige violiste en David. Beiden hebben het gevoel dat er voor hen geen plaats is op deze wereld. David ontluikt onder Bella’s aandacht en vice versa. Totdat Henriette opduikt, een beeldschone achternicht waarvan Bella het bestaan niet eens wist en die een ongezonde nieuwsgierigheid aan de dag legt voor Bella’s bezittingen.

De tweede viool is bepaald geen toppunt van raffinement of originaliteit, ook niet bijzonder fraai geschreven, maar de plot biedt plaats aan spanning, emoties en aan een happy end. Emotioneel is het zeer bevredigend. Het laat zien dat vriendschap werkelijke steun kan bieden in moeilijke tijden. Aan zo’n boodschap kun je soms je hart ophalen.

Samenvatting:

Lieneke Dijkzeul heeft iets speciaals wat niet iedereen kan. Ze kan zicht goed in kinderen verplaatsen waardoor ze een goed verhaal kan opbouwen. Het boek is niet origineel, niet mooi geschreven maar het heeft wel spanning, emoties en een goed eind. Dit boek bewijst dat vriendschap steun kan bieden in tijd van nood.

Eigen mening:

De hele recensie berust op de waarheid. Alles wat erin staat klopt. Ik zou er alleen nog een paar dingetjes bij zetten. Zoals dat het boek een open eind had, maar dat het toch best duidelijk was hoe het verder zou gaan. Ik zou de samenvatting in de recensie ook iets korter doen, maar voor de rest is die heel goed.

EIGEN RECENSIE

Naam recensent Silvy van der Wijst

Schrijver Lieneke Dijkzeul

Titel De tweede viool

Jaar van uitgave boek 1991

Bron De Gelderlander

Publicatiedatum 17-12-2005

Titel Twee eenzamen vinden elkaar

David Zwerver is een eenzamen jongen die in een flatje woont met zijn moeder en mongools zusje Jenny. Zijn ouders zijn gescheiden omdat zijn vader de situatie met Jenny niet aankon. Hij wou haar in een verpleeghuis stoppen, omdat hij dacht dat hun er niet voor konden zorgen. Maar de moeder van David wilde dit niet dus zijn ze gescheiden. David voelt zich verwaarloost door zijn moeder. Ze geeft alle aandacht aan Jenny. Op school vindt David het ook al niet leuk tussen al die ‘kakkers’.
Als hij een cd probeert te stelen ziet een oude dame dat en zegt dat het niet nodig is om die te stelen omdat er toch geen cd in het hoesje zit. Bella, de oude dame, biedt hem een baantje aan om wat geld te verdienen. Eerst heeft hij daar geen zin in, maar als hij in geldnood komt gaat hij toch maar even langs.
In de tijd dat hij bij Bella werkt ontstaat er een vriendschap. Bella toont veel belangstelling in David. Dat vindt hij fijn, want hij krijgt van niemand anders aandacht. Plotseling duikt er een ‘achternicht’ van Bella op. Als Bella na een beroerte in het ziekenhuis komt te liggen blijft Henriette, de achternicht, nog steeds in het huis van Bella. David vindt het maar vreemd dat sinds Bella in het ziekenhuis ligt steeds meer spullen uit het huis verdwijnen.

Lieneke heeft niet bepaald een interessant onderwerp gekozen om het boek over te schrijven. Eenzaamheid en een viool. De meeste mensen interesseert dit niks, maar ze heeft het op zo’n boeiende manier geschreven dat het opeens wel interessant wordt. De niet al te lange zinnen in het boek zijn goed te begrijpen en ze gebruikt geen moeilijke woorden.
Veel mensen kunnen niet tegen een open eind, ze willen weten hoe het afloopt. Maar Lieneke heeft wel voor een open eind gekozen. Maar niet zomaar één. Je kunt toch voorspellen hoe het afloopt. Heel slim aangepakt.

Lieneke heeft van een niet boeiend onderwerp een heel boeiend onderwerp gemaakt. Ze weet precies hoe een kind denkt en zet dat op papier. Ze laat ook zien dat een hechte vriendschap niet kapot kan gaan ook al ben je elkaar kwijt. Ze heeft er een perfect open einde aan gezet.

OVERIGE INFORMATIE

Lieneke Dijkzeul werd op 7 maart 1950 in Friesland geboren. Als kind hield ze al erg van lezen en schrijven. Haar toekomstdroom was dan ook schrijfster te worden. Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam en werkte bij Schiphol. Verder werkte ze ook als psychologisch assistente en nam ook beroepskeuze testen af. In 1987 nadat haar dochter geboren werd begon Lieneke met het schrijven van korte verhaaltjes voor de Donald Duck de Taptoe de Bobo en de Okki. In 1990 verscheen haar eerste jeugdboek Houd je taai. Lieneke schrijft niet voor een bepaalde leeftijd groep.

Bron: http://www.scholieren.com

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tweede viool door Lieneke Dijkzeul"