Titelbeschrijving (Auteur, titel, druk, uitgever, plaats)
Auteur: Johan Daisne
Titel: De Trein Der Traagheid
Druk: 17e druk
Uitgever: Manteau
Plaats: Antwerpen
Waarom gekozen:
Er stond dat het een spannend boek is met een hele geschiedenis en het leek me een interessant onderwerp.
Samenvatting (wie welk probleem, afloop):
De hoofdpersoon (ikpersoon), waarvan de naam niet wordt gegeven, zit in de trein naar huis. De laatste keer was hij voor de schemer al thuis, maar nu was het al pikdonker, en iedereen lag te slapen, behalve hijzelf. Dit vond hij maar vreemd. Hij ging dus op zoek naar iemand in de trein die nog niet sliep. En die vond hij, een oude man die leraar bleek te zijn. Na er even mee gepraat te hebben kwam er een jongen, waarschijnlijk een student, langs rennen, helemaal in paniek. Ook hij wist niet waar hij was.
Ineens stopte de trein. De student stapte uit en ze gingen hem achterna. Toen reed de trein weg en bleven de drie achter in het duister. Ze hadden geen idee waar ze waren. In de verte zagen ze een licht en daar liepen ze dan ook maar op af. Toen ze er eindelijk waren, bleek het een café te zijn. Ze hadden erge honger gekregen dus gingen ze naar binnen. Het was er erg druk en gezellig. Maar de taal die ze spraken kenden ze niet dus moesten ze door gebaren duidelijk maken dat ze wat wilden eten. Daarna probeerden ze contact te krijgen met de mensen door kaarttrucjes te doen. Toen de ober een kaarttrucje deed bij Val (de student), ging het fout bij de Hartenvrouw.
Na wat gedanst te hebben luidde ineens de toeter van een tram. Alle mensen in het café renden naar buiten en gingen de tram in. Omdat de leraar onwel was geworden, bleef de ikpersoon bij hem, maar Val had met een vrouw gepraat en die zei dat hij mee moest met de tram. Val ging dus wel de tram in. De ikpersoon liep nog even met hem mee. Toen de tram weg was draaide de ikpersoon zich om. Daar stond een vrouw. Het bleek een verpleegster te zijn. Toen werd hij wakker. Hij bleek een treinongeluk te hebben gehad, maar hij was alleen even verdoofd geweest. Bij hem in de kamer zat de leraar. En toen hij langs de dodenzaal kwam, zag hij Val dood op een bed liggen. Onder zijn bed lagen Val’s kaarten, allemaal op de kop, behalve de Hartenvrouw.
Soort boek (genre, realistisch of niet):
Filosofisch, niet realistisch want waarschijnlijk heeft hij dit alles gedroomd.
De hoofdpersoon is de ikpersoon, hij is een round character.
Beschrijving: (uiterlijk, innerlijk, relaties, ontwikkeling)
Je weet niks van zijn uiterlijk, zelfs zijn naam weet je niet. Hij is erg filosofisch want hij beschrijft alles heel precies. Hij is auteur. De band met de leraar en Val wordt steeds hechter en ze hadden al een vermoeden dat het om een treinongeluk ging, en dat ze misschien wel in een schijnwereld tussen leven en dood waren.
Het perspectief is ik-verteller (leg uit)
Hij vertelt zijn kant van het verhaal. Je weet ook niet of het echt gebeurd is of dat het gedroomd is, als je ook de kanten van de leraar en Val te weten kwam zou het echt gebeurd kunnen zijn. Maar nu kan het ook gewoon gedroomd zijn door de ikpersoon.
Ruimte en sfeer van het verhaal:
Meestal geheimzinnig en donker. In de trein was het donker, tijdens de wandeltocht naar het café was het donker en waren ze aan het filosoferen over het leven en waar ze nu eigenlijk waren, in het café was de sfeer gezellig maar toch ook weer geheimzinnig en raar omdat er een vreemde taal gesproken werd.
Functie van de ruimte en sfeer:
Het verhaal tot het eind toe ‘spannend’ houden, tot aan het einde weet je niet of het nou de dood is of niet.
De vertelde tijd is
Een paar uur.
Beschrijving tijdsopbouw (tijdsverdichting, continuïteit, chronologie, flash-backs en toekomstverwijzingen)
Alles is in chronologische volgorde verteld, alles heel langzaam vertelt, het hele boek gaat over een paar uur.
Het belangrijkste thema is
De dood
De schrijver wil daarover duidelijk maken dat
Niemand precies weet wat er tijdens het doodgaan of na de dood gebeurd.
Indien aanwezig: motto en verband daarvan met de thematiek:
Ik vind de titel goed gekozen, want
Het gaat over een trein, en alles is heel langzaam beschreven.
Mijn mening over het boek:
Ik vond het een erg interessant boek om te lezen. De filosofieën waren soms moeilijk te begrijpen maar ik vond het vooral leuk dat je tot het einde niet wist wat er precies gebeurde. Aan het eind werden de meeste dingen duidelijk, maar je bleef toch met vragen zitten.
REACTIES
1 seconde geleden