Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De tocht van het kind door Yvonne Keuls

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De tocht van het kind
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 800 woorden
  • 30 juni 2009
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 6
1 keer beoordeeld

Boekcover De tocht van het kind
Shadow
De tocht van het kind door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Yvonne Keuls De tocht van het kind

Het is een novelle want het is een kort verhaal met een eenvoudige structuur en klein aantal personages die nauwelijks ontwikkeling maken.

Personages:
Angela: De hoofdpersoon van het verhaal. Ze is een klein meisje, vol energie en fantasie. Ze houdt ervan om met Titik te spelen in de tuin. Daar heeft ze met haar samen een pad gemaakt, ‘ergens naar toe’ met allemaal steentjes. Iedere keer dat er een steentje bijgelegd wordt, moet dat steentje de vorige aanraken, dat leert ze van Titik. Titik is het dochtertje van een van de bediendes die voor haar moeder werkt. Angela voelt zich verbonden met de Oost-Indische cultuur, net als haar moeder, alhoewel ze niet weet wat er anders kan zijn in een ander land. ze kan het zich eigenlijk niet voorstellen dat ergens anders dingen zo verschillend kunnen zijn. Het is moeilijk voor haar om zich voor te stellen hoe Holland is;
‘Mutsjes op en jasjes aan, door de sneeuw naar school gegaan, voor de neus een wortel, voor de ogen kool, met die lieve sneeuwpop, hebben wij veel jool. Met stijgende verbazing luisterde ze naar zichzelf, want zo ze al niet wist wat rijp was en sneeuw, van ‘jool’ kon ze zich helemaal geen voorstelling maken.De zaak werd nog verwarrender toen Elis haar uitlegde dat jool ‘plezier’ betekende. Als dat zo was -als er in Holland plezier te beleven viel -, waarom zat haar moeder dan zo ontredderd in haar schommelstoel te turen naar de kruinen van de bomen?’

Elis: Elis is de moeder van Angela. De moeder van Elis was een Soedanese, getrouwd met een Hollander. Elis ziet het niet zitten om weg te gaan van haar vaderland. Zij praat over Holland alsof alles aan holland vervelend en stom is. Het is er te gehaast, je moet op schoenen lopen die pijn aan je voeten doen, het is koud in de winter en dan moet je een kriebelende sjaal aan. Ze moet er niets van weten. Op de boot naar Holland is haar moeder ineens heel anders, ze gaat flirten met medepassagiers, ze laat een kant van zich zien die Angela nog nooit bij haar heeft gezien.
Vader: De naam van Angela’s vader wordt niet genoemd. Hij heeft een hoge functie in het gouvernement. Het is een nette man, met een agenda met allemaal rode letters en cirkels er omheen. Geduldig is hij ook. Angela heeft niet zo heel veel contact met hem. Pas aan het eind van het verhaal, op de boot, ontdekt ze dat hij een aardige man is en dat hij ook verhalen kan vertellen. Net als haar moeder. Angela’s vader is ziek en op de boot wordt hij zelfs zo ziek dat hij naar het hospitaaltje gebracht moet worden. Dat hij ziek is, is ook de reden dat ze naar Holland vertrekken.
Titik: Titik is een inlands meisje, de dochter van een bediende. Van Angela’s vader mag ze eigenlijk niet met haar omgaan, omdat Angela met Hollands pratende meisjes moet spelen. Van Titik leerde Angela hoe regen smaakte, hoe de aarde rook. Titik is Angela’s beste vriendinnetje. Aan het einde van het verhaal neemt Angela afscheid van Titik door haar een brief te sturen.

De ruimte van het verhaal:Het grootste deel van de gebeurtenissen in dit boek speelt zich af in Nederlands Oost-Indie. Angela woont daar met haar moeder en vader in een groot huis op het platteland, in een rijke buurt van Batavia. Ze woonden daar al toen Angela geboren werd. Het laatste deel van het verhaal speelt zich af op de ‘de Dempo’, een groot schip dat naar Holland vaart. Het is een luxe boot, met alles erop en eraan.

Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde. Het boek heeft verschillende hoofdstukken, maar die hebben geen naam of nummer. Er is geen proloog of epiloog aanwezig. De hoofdstukken worden aangegeven door op de volgende bladzijde te beginnen met een paar blanke regels bovenaan. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen de delen van het boek, maar is het tegelijkertijd wel eenvoudig gehouden.

Het einde is open. Het verhaal leidt naar het wonen in Holland toe, en aan het einde van het verhaal zitten ze op de boot ernaar toe en hebben het grootste gedeelte van de reis al achter de rug. Wat wij niet te weten komen is eigenlijk wat Angela zich ook al het hele verhaal afvraagt; hoe is Holland en zullen Angela en haar moeder en vader hun plekje daar vinden? En wat gebeurt er met haar vader?

Titelverklaring: De titel van dit boek: De tocht van het kind, kan heel letterlijk opgevat worden. Het is namelijk een tocht van een kind. Je kan het ook op een meer figuurlijke manier opvatten. Het kind maakt een innerlijke tocht mee

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tocht van het kind door Yvonne Keuls"