De tocht van het kind door Yvonne Keuls

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1200 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1990
Pagina's
118
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De tocht van het kind
Shadow
De tocht van het kind door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Verdieping

Tijd
Het verhaal speelt zich af rond 1940. Het duurt zo lang als de reis met de boot naar Holland is. Ongeveer een maand, maar er wordt vrij weinig verteld over hoe het op de boot is. De meeste tijd wordt er gesproken over hoe Angela het in Indie heeft gehad en wat zij en haar moeder er hebben meegemaakt. Het wordt dus wel in chronologische volgorde verteld maar met veel flashbacks.
Het heeft een open einde, want het eindigt ermee dat, na een lange reis, Holland eindelijk in zicht komt.
Yvonne Keuls heeft nog een boek geschreven waarin ze vertelt hoe haar jeugd verder verloopt in Holland.


Ruimte
De meeste tijd speelt het verhaal zich af in Indië, in de streek waar Angela met haar ouders woonde en ook een stukje over de geboorteplaats van Angela’s moeder, Elis.
Natuurlijk lees je ook hoe de reis op de boot is, maar dat zijn steeds maar korte stukjes.
Er is niet zo veel te vertellen over de precieze plaatsen, want dit is elke bladzijde weer anders bij wijze van spreken.

Perspectief
In dit boek wordt het meeste vanuit de schrijfster verteld. Angela spreekt dan over haar herinneringen aan Indië.
Door deze voorbeelden wordt duidelijk dat het verhaal niet vanuit de ik-persoon wordt verteld maar door de schrijfster:
* ‘Met haar hand zoet in de zijne wandelde Angela over de dekken.’
* ‘Vertel van het huis,’ zei Angela.
* ‘Ze nam de vleugels mee.’

Spanning
Er zit weinig spanning in het verhaal omdat het herinneringen zijn van een gewoon meisje. Ze heeft geen spannende of opwindende dingen meegemaakt.
Er is dan ook geen directe spanningsvraag, je kunt je hoogstens afvragen of ze wel in Holland aankomen.


Thema en motieven
Angela is een meisje van 7 jaar. Ze heeft een Indonesische moeder en een Hollandse vader. Angela is een meisje dat de mensen om haar heen goed begrijpt.

Het thema is de jeugd van een Indonesisch meisje.
Er zijn geen terugkerende motieven

De personages
De hoofdpersoon is Angela, een Indonesisch meisje van 7 jaar. Angela heeft ondanks haar leeftijd, heel goed door hoe de mensen in elkaar zitten en dat ze zich vaak anders voordoen dan ze echt zijn. Dat komt denk ik omdat ze nooit veel met kinderen heeft gespeeld maar altijd volwassenen om haar heen heeft gehad.
Ze is ook erg nieuwsgierig en vraagt haar ouders het hemd van het lijf. Maar ze kan ook heel lief en zorgzaam zijn. Als haar moeder ziek is blijft Angela de hele dag bij haar.
Tegenover haar vader gedraagt Angela zich anders dan tegenover haar moeder, want ze is een beetje bang voor hem. Ze hebben ook niet zoveel contact omdat haar vader vaak weg is voor zijn werk.
Bij haar moeder is ze helemaal zichzelf en houdt ze zich niet in om bijvoorbeeld beleefd te doen.
Angela heeft een round-karakter want je komt veel te weten over haar gevoelens.
Echte veranderingen maakt ze niet door want de bootreis duurt maar een maand. Daarin kan je niet zo veel veranderen als er niks speciaals gebeurt.

Angela´s moeder Elis is een vrouw die het leuk vind om met haar vriendinnen thee te drinken en te roddelen. Ze is een sterke vrouw. Dat zie je aan het feit dat ze een kind heeft verloren maar dat het geen negatieve invloed op haar dochter Angela heeft gehad, doordat ze bijvoorbeeld is ingestort. Elis kan ook goed haar zin doordrijven bij Angela’s vader.

Angela’s vader speelt maar een kleine rol in het boek omdat hij bijna altijd weg is. Zijn naam wordt niet genoemd.
Haar vader en moeder hebben allebei een flat-karakter want er wordt haast niet over hun gevoelens gesproken. Het zijn meer typerollen.

Titel, ondertitel en motto
De titel ´De tocht van het kind´ duidt natuurlijk op de reis die Angela van Indonesië naar Holland maakt. Het is best een verre reis dus die kan je wel een tocht noemen.
Het boek heeft geen ondertitel en ook geen motto; het zijn herinneringen dus er wordt niets mee bedoeld. Yvonne Keuls heeft het boek opgedragen aan haar moeder, en daaronder heeft ze een gedichtje gezet:

‘Het ging om de klank, om het geheim achter de woorden.
Het ging ook om de aanraking, want altijd als er verteld
werd, raakten de mensen elkaar aan. Ze schoven dichter
naar elkaar toe, grepen elkaars handen, of vleiden een wang
tegen een arm. Zo maakten ze elkaar deelgenoot van hun
familie-ervaringen, zodat ze dichter bij hun bron konden leven.’

Dit gedicht gaat over hoe de mensen in Indonesië hun verhaal aan je vertellen.

Samenvatting

Angela en haar ouders gaan met de boot naar Holland. Ze heeft haar hele leven in Indonesië gewoond en nu zal ze zich helemaal moeten gaan aanpassen aan de Hollandse gewoontes, zoals op schoenen lopen. Daar moet ze op de boot mee oefenen, wat ze heel vervelend vindt, maar als ze eenmaal de meeuwen ontdekt heeft die over het dek scheren en er met de andere kinderen achteraan holt, merkt ze niks meer van de schoenen.
Op de boot ziet ze van haar vader een hele andere kant. Vroeger had ze bijna geen contact met hem, maar nu haar moeder ziek is en in haar hut blijft, trekt ze met haar vader op. Ze komt erachter dat hij ook verhalen kan vertellen en grapjes kan maken.
Haar moeder Elis, laat zich ook van een heel andere kant zien. Ze flirt met de mannen op de boot en laat haar echtgenoot links liggen. Voor Angela is het net of ze nieuwe ouders heeft.
Tussendoor wordt er ook nog verteld over Angela’s vriendin Titik met wie ze thuis speelde en wie haar leerde hoe de regen smaakt en hoe aarde ruikt.
Ook lees je hoe Elis voor Angela’s geboorte naar een waarzegster ging omdat ze geen kinderen kon krijgen. Zij vertelde Elis dat ze zou vertrekken naar een ver en vreemd land, waar ze altijd zouden blijven en dat Elis veel heimwee zou hebben. Maar ze vertelde ook dat Elis vlak voor haar vertrek nog een keer terug zou komen met een handvol aarde, daar zou de waarzegster sap over sprenkelen dat zou helpen tegen haar heimwee.
Voordat ze naar Nederland vertrekken gaat Elis met Angela terug naar de oude waarzegster. Maar als Angela de waarzegster ziet die eruit ziet als een dode, schrikt ze zo dat ze het op een lopen zet zodat Elis geen middel tegen de heimwee krijgt.
Er wordt ook verteld over het zusje van Angela, Nanka.
Hoe Elis aan het jurkje van Nanka werkte voor de kinderoptocht waarin ze zou meelopen. Elis zei dat Nanka in dat pak naar de zon kon vliegen. Die middag liep ze zoals altijd op blote voeten, maar ze ging ergens in staan er kreeg een wondje aan haar voet. Ze werd besmet met tetanus en stierf enige tijd later. Toen was het jurkje voor Angela.

Op de boot schrijft Angela een brief aan Titik. Als hij klaar is gaat ze ermee op het dek staan, ze steekt haar hand omhoog in de wind en denkt aan haar vriendin. Ze laat de brief los en weet dat de wind hem mee zal nemen en bij Titik zal bezorgen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tocht van het kind door Yvonne Keuls"