Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Zakelijke gegevensNaam titel: De tasjesdief

Naam schrijver: Mieke van Hooft

Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Voor het eerst uitgeven (jaar): 1989

Soort boek: jeugdboek over angst, stelen en bedreigingen

Aantal bladzijde: 127 bladzijde

Druk: 6e drukSamenvattingBELANGRIJKSTE PROBLEEM:Alex wordt bedreigd.HOOFDPERSOON:Alex: Alex zit nog op de basisschool en heeft weinig vrienden. Daarom gaat hij vaak

naar zijn oma. Alex wordt bedreigd…

BIJPERSONEN:Roos: Roos is de oma van Alex. Met Roos heeft Alex een speciale band. Alex vertelt Roos alles. Als Roos een keertje is overvallen begint alle ellende.Lucas: Lucas is de broer van Evert. Lucas en Evert bedreigen Alex, omdat Alex ze toevallig heeft gezien bij de overval van zijn oma.Evert: Evert is de broer van Lucas. Evert heeft vroeger bij Alex in de klas gezeten.

Samen met zijn broer bedreigt hij Alex.Hester: Hester is een oude blinde vrouw die pas op het eind van het verhaal voorkomt.

Hester helpt Alex.Het verhaalAlex gaat elke vrijdagmiddag naar zijn oma. Op een vrijdagmiddag was hij vroeg uit en dus ging hij naar zijn oma. Alex had de hele weg van school naar oma’s straat gerend. Pas in de straat ging hij langzamer lopen. Daar stond mevrouw Peultjes of Geultjes. Alex wist nog steeds niet hoe ze heette. Alex lachte in zichzelf. Daar stond mevrouw Peultjes… of euh… Geultjes op de weg het verkeer te regelen! ‘Waarom doet u dat mevrouw?’ ‘De jonge padden steken over, en anders worden ze aangereden!’ Net toen Alex iets terug wilde zeggen kwamen er twee jongens uit oma’s huis gerend! De ene jongen was een jaar of 16 en de andere jongen een jaar of 12. De jongen van een jaar of 16 pakte zijn brommer en begon over de padden heen te rijden! De jongen van een jaar of 12 begon op de padden te stampen. Die jongen kwam Alex bekend voor, maar hij wist niet waarvan…

Toen de jongens weg waren liep Alex snel het huis van oma binnen. ‘Oma, oma waar ben je?’ riep Alex. Hij kreeg geen antwoord. ‘Oma!!!’ Wacht, hoorde hij nou iets? Ja, hij hoorde een soort gestommel. Alex werd bang. Snel liep hij naar boven en daar, in een kamer vol rotzooi, zag Alex oma zitten, vastgebonden. Op haar mond was tape geplakt. Snel haalde Alex het eraf. ‘Wat is er gebeurd?’ vroeg hij. Oma keek bang en ze vertelde dat ze was overvallen door die twee jongens, maar dat ze de politie niet wilde waarschuwen.Eenmaal thuis aangekomen ging de telefoon. Alex nam op. Aan de andere kant van de lijn hoorde hij een jongensstem. Alex werd bang… hij wist gelijk wie dat was. Het was één van die twee jongens die oma overvallen hadden! ‘Hoi Alex’, sprak de stem weer. Het was Evert de Wolf. Een jongen die bij hem in de klas had gezeten. Alex vroeg wat er was. Evert zei dat Alex morgen om half 11 op het speeltuintje moest zijn en als Alex ook maar iets vertelde, het slecht met hem zou aflopen.

Die morgen was Alex om half 11 op het speeltuintje. Opeens hoorde hij het geluid van een brommer. Daar kwamen twee jongens aan. De ene jongen was Evert, maar wie was die andere jongen? Hij was wel de jongen van de overval. De lange stapte van zijn brommer en hij zei: ‘Je houdt je bek over mij en mijn broertje hè?’ ‘Ja’ antwoordde Alex bang. Die lange was dus Everts broer. Evert schopte Alex en toen gingen ze weer weg.

Heel lang hoorde Alex niets meer van Evert en zijn broer. Maar op een dag stonden ze hem op te wachten. Ze bedreigden Alex weer en ze zeiden tegen hem dat hij deze avond om 7 uur bij het winkelcentrum moest zijn. Voor het fonteintje.

Die avond had Alex om kwart over 7 fluitles, hij kon nog snel naar het winkelcentrum en dus nam hij gelijk zijn fluit mee. Precies om 7 uur was Alex bij het fonteintje. Opeens stond Evert voor hem. Hij schopte hem en gooide zijn muziekboek in het fonteintje. De broer van Evert pakte zijn fluit af. 'Geef terug’ zei Alex bang. ‘Je krijgt hem alleen terug als je 50 euro betaald.’ ‘Maar dat heb ik niet’, zei Alex. Toen zei de broer van Evert dat er in tassen van oude dametjes veel geld zat. Alex moest een oud vrouwtje beroven. Evert en zijn broer dwongen Alex met een mes om een tasje te stelen. Alex slikt een keer heel diep en hij begon te rennen. Hij pakte het tasje van een vrouwtje af en gaf die aan de broer van Evert. De volgende avond had Alex weer een vrouwtje beroofd en de volgende avond weer.

Op een avond was Alex het zat om vrouwtjes te beroven. Hij rende langs het vrouwtje heen ergens een zijstraat in. Hij rende zo hard dat hij niet keek waar hij rende totdat hij opeens op de grond lag. Hij had pijn en bleef liggen. Een wat oudere man had gezien wat er gebeurd was en hij holde zijn huis uit om Alex te helpen. Alex had erge pijn in zijn knieën en kon amper lopen. Hij werd door de man het huis in gedragen.

Toen Alex in dat huis was werd hij daar verzorgd door de aardige man. De man moest snel weer weg want hij moet naar zijn werk. Zo bleef Alex alleen achter met zijn vrouw die Hester heet. Hester was blind en heel aardig. Dan wordt het tijd voor Alex om te gaan. Hij gaat naar huis toe en eenmaal thuis aangekomen werd hij ziek. Evert en zijn broer zochten Alex op en ze zeiden dat ze dringend geld nodig hadden. De broer van Evert dreigde zelfs met een mes! Toen zei Evert: ‘Hej Lucas ff dimme!!’ En toen wist Alex hoe de broer van Evert heette: Lucas. Toen ze weg waren ging Alex nadenken. Moest hij niet voor zichzelf opkomen?

Een week later ging hij weer naar school. Na schooltijd werd hij opgewacht door Lucas en Evert. Alex werd weer bedreigd met een mes dat hij een vrouwtje moest beroven. Maar Alex zei: ‘Ik doe het niet meer!’ waarop hij snel wegrende met de jongens op zijn hielen. Snel rende hij naar Hester toe en hij belde aan. Alsjeblieft wees thuis, smeekte hij in zichzelf. Gelukkig deed Hester open en Alex ging snel naar binnen. ‘Wat is er aan de hand?’ vroeg Hester verbaast. En toen vertelde Alex alles. Van de overval, van de bedreigingen en dat hij tasjes had gestolen. Toen hij uitverteld was begon hij te huilen. Hester troostte hem. Hester wist toevallig dat Alex een kleinzoon van Roos was. En dus belde Hester haar op en vertelde haar het hele verhaal, want Alex wilde het niet meer vertellen. De oma van Alex schrok heel erg en samen met Alex ging oma het verhaal aan de ouders van Alex vertellen. De vader van Alex was eerst heel boos, want hij vond dat Alex voor zichzelf moest opkomen. Even later ging Alex naar het politiebureau en ook daar moest hij het verhaal vertellen.

Die avond zat Alex beneden samen met zijn vader en moeder. De bel ging. Alexs moeder deed open. Alex hoorde een harde klap en hoorde zijn moeder roepen: ‘Wat is dit?’ En toen kwamen Evert en Lucas naar binnen rennen. Ze kwamen naar Alex toe maar zijn vader ging voor Alex staan. Evert, Lucas en zijn vader begonnen te vechten. Opeens werd Alex zo boos dat hij mee ging vechten totdat hij iemand hoorde zeggen dat ze op moesten houden. Het was de politie. De vader van Alex zei: ‘Die twee moet u hebben meneer, die twee!’Mijn meningIk vond De tasjesdief een spannend boek, omdat Alex zovaak bedreigd werd. Ook vond ik het wel zielig voor Alex. Hij durfde in het begin helemaal niet voor zichzelf op te komen. Het was ook wel zielig dat Lucas en Evert hem overal zaten op te wachten. Het verhaal was heel realistisch, want het gebeurt wel vaker dat iemand bedreigd wordt. Het verhaal zette me ook aan het denken, want ik moet er niet aan denken als één van mijn vrienden bedreigd wordt. Ik snap echt niet waarom sommige mensen elkaar bedreigen. Misschien geeft het je wel een gevoel van macht. Voor de rest vind ik dat het verhaal goed verteld is. Het is allemaal heel duidelijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Hallo Lizzi.. badankt dat ik het effe mocht lezen.. t is niet dat ik het overschrijfhoor.. ik kijk wel uit.. mijn docent kijkt ook op scholieren

15 jaar geleden

L.

L.

Leuke film alleen zielig voor alex en oma

9 jaar geleden

A.

A.

Haha, bedankt
Morgen inleveren, had ik echt nodig.
tytytyty

9 jaar geleden

G.

G.

wat is de verteltijd? En de vertelde tijd?

8 jaar geleden