De suikersmoes door Mieke van Hooft

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo/havo | 1263 woorden
  • 12 juni 2007
  • 184 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 184 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
121
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2003 Genomineerd)

Boekcover De suikersmoes
Shadow
De suikersmoes door Mieke van Hooft
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De suikersmoes
Geschreven door: Mieke van Hooft

De samenvatting
H1 t/m 18
Anja moet telkens met haar zusje Jasmien naar de winkel om portemonnees te stelen.
Zij vindt het niet leuk en wil niet meer stelen omdat zij bang is dat zij in de gevangenis terecht komt. Van haar moeder en broer Danny moet zij stelen uit de winkel. Danny heeft ook een nieuwe cabrio gekocht en daar heeft hij benzine voor nodig. En daarom moet zij al die portemonnees stelen. Gelukkig vindt zij steun bij haar opa, maar die weet gelukkig niks van al die diefstallen. Op een dag krijgt zij de Cito-toets uitslag en zij heeft 550 punten. Zij heeft het hoogste uit de klas en zij gaat naar het VWO toe. Zij wil graag dokter worden. De moeder van Anja gaat meedoen aan de playback show in het buurthuis. Anja wil niet meer stelen en daarom is zij weggelopen naar haar opa. uit de flat waarin zij wonen. Anja moeder en haar broer Danny zijiden dat zij moest stelen en dat wou zij niet en dat was zij zat en daarom was zij weggelopen naar haar opa. Zij is wel weer terug gekomen naar de flat even later. Op een dag komt Vera Vregelaar de klas bij Anja in. Dat is een schrijfster van boeken. En Anja hielt graag van lezijn en wou ook wel voor de dat zij dokter werd nog een boek schrijven. Zij kocht een dik schrift en wou daar in gaan schrijven. Toen zag zij Vera Vregelaar op het terras zitten. Zij vroeg een handtekening en die kreeg zij op de eerste bladzijde van haar schrift. Jasmien haar zusje en haar moeder stelen nu. Daarom brengt Danny cadeaus mee voor Anja’s moeder en Anja’s zusje Jasmien. Anja vindt het maar hun probleem als gepakt worden met diefstal.
De dag van de playback show is aangekomen. Danny doet opeens ook mee met zijn vrienden omdat er iemand griep had en die kon niet meer meedoen, hebben hun zich aangemeld. Danny’s groep wint en Anja’s moeder is zo kwaad dat zij Danny nooit meer wil zien. Op een nacht ziet Anja, Danny en Jasmien weggaan met de cabrio. Toen Jasmien thuis kwam zat zij te huilen. Zij had een snee in haar hand. Jasmien verteld Anja wat zij heeft gedaan met Danny. Zij hadden samen een inbraak gepleegd en toen moest Jamien door een klein raampje en toen sneed zij haar hand. Toen wou Jasmien niet meer klimmen door het raampje en gingen zij weer terug naar de flat. Zij is al een andere keer met Danny weggegaan met de cabrio toen Anja zij ook heeft gezien. Maar toen is de inbraak wel gelukt. Op een dag komen Jasmien en Danny binnen als Anja met opa een potje mens erger je niet zit te spelen. Danny vraagt of opa mee gaat in de cabrio. Dat vind opa geweldig en gaat samen met Anja mee. Jasmien moest zogenaamd met een vriendinnetje spelen. Maar zij ging alle spullen van opa stelen. Terug van het cabrio ritje hoort Anja, Jasmien op de harmonica van opa spelen en Anja weet gelijk dat hij gestolen is, en zij krijgen ruzie. Anja loopt boos weg. Zij ging naar haar opa toe, om het te vertellen Zij heeft het uiteindelijk niet verteld. Anja ging weer naar de flat. Anja komt Danny tegen en Danny grijpt Anja. Anja loopt weg en zet opzettelijk een kras op Danny’s cabrio als zij de tweede wil zetten krijgt zij een klap van Danny. Dan wordt Danny gegrepen door een stel mannen. Anja fietst snel weg. Dan als zij weer in de flat komt bloed het heel erg. Dan begint zij te gillen omdat zij door die klap van Danny helemaal duizelig werd. Dan horen twee mensen haar en gaan naar Anja toe. Zij zeiden tegen Anja dat het wel goed komt.

Zij woont nu in een pleeggezin en zij mag weer terug naar huis als haar ouders weer geld kunnen verdien enz.. Danny moet in de gevangenis voor een maand. Anja en Jasmien in een pleeggezin. De moeder moet bij het ziekenhuis in de keuken werken. En dat beviel haar dat zij daar altijd is blijven werken. En haar vader had niks gestolen.

Innerlijk en uiterlijk
I=innerlijk
U=uiterlijk

Anja
I Zij is niet gelukkig. Zij is bang dat is zij in de gevangenis terecht komt omdat haar broer en moeder haar dwingen om geld te stelen. Zij kan goed leren. Zij wil dokter worden en dat kan zij ook wel.
U Anja heeft blond haar met een rood jurkje met een haarband op haar hoofd.

Jasmien
I Jasmien is een meeloper. Zij gaat alleen maar mee met stelen omdat zij cadeaus van Danny krijgt.
U Jasmien heeft donker haar met een blauwe jurk en gouden oorbellen.

Danny
I Hij commandeert Anja en Jasmien om te stelen dat hij al zijn dingen kan betalen zoals: auto, allemaal apparaten. Hij is heel stoer en geeft cadeaus als iemand voor hem geld heeft gestolen. Danny is ook heel boos als je niet naar hem luistert.

U Danny heeft een stoere kuif met geblondeerd haar. Hij heeft ook een leren jack aan.

Moeder van Anja
I De moeder van Anja is niet gezellig en is heel erg lui. Zij laat haar kinderen stelen dat Danny genoeg geld heeft. Dan kan Danny weer mooie cadeaus voor hun kopen.
U Zij heeft bij de playbackwedstrijd heel mooi haar. Zij heeft ook oogpotlood op en een roze rokje met een wit T-shirt.

Vader van Anja
I Hij kan niet zo goed meer lopen. Hij zit dus de hele dag thuis. Hij is tijdens zijn werk in de fabriek ergens tussen gekomen. Hij bemoeit zich nergens mee in het gezin. Hij schildert veel liever thuis.
U Hij heeft bruin haar met een spijkerbroek.

Opa van Anja
I Hij is een gezellige man met veel humor. Omdat hij heelveel grapjes maakt. Anja gaat vaak en graag naar hem toe. Hij woont in een bejaardenhuis. Opa is ook een lieve man. Hij kan ook heel goed mondharmonica spelen.
U Hij heeft een bretels met een overhemd en een grijze broek en een brilletje. En niet zoveel haar.

Zuster Godelieve
I Zij is heel behulpzaam en helpt de opa van Anja heel veel.
U Zij heeft zusterskleding aan

Oma Ypema
I Ze is nieuwsgierig en wil graag alles weten van iedereen.
U Ze is de buurvrouw van Anja. Ze heeft krulspelden in haar haar.
Ze loopt buiten te roken op pantoffels. Ze heeft een tatoeage, met Jan erop.

Cladia en Elvira
I Zijn twee vriendinnen van school van Anja. Ze zien elkaar bij de snackbar. Ze kennen elkaar al vanaf de kleuterschool en kunnen erg met elkaar lachen.

Juffrouw Jenny
I Is een jonge vrouw, ze is de juffrouw op school van Anja, ze is erg vriendelijk voor Anja.

Vera Vregelaar
I Is de schrijfster die op school komt. Later komt Anja haar tegen op een terras.

Lievelingspersoon
Ik vind Anja het lievelingspersoon omdat zij niet meer wil stelen. Zij gaat vaak naar opa en daar doet zij veel dingen en dat vind ik grappig. Ik vind Danny niet het lievelingspersoon omdat hij andere laat stelen en zelf veel geld krijgt. En Jasmien ook niet omdat zij alleen maar steelt om cadeaus te krijgen. En haar moeder ook niet want zij is lui. Haar vader ook niet want die doet niet veel in het boek. En haar opa kan het wel eens zijn voor mij, maar Anja komt veel vaker in het boek voor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

spel fout : En Anja hielt graag van lezijn en wou ook wel voor de dat zij dokter werd nog een boek schrijven

11 jaar geleden

I.

I.

Nice.

10 jaar geleden

F.

F.

dit is een goed verslag ga ik echt wel over een paar jaar gebruiken

10 jaar geleden

P.

P.

Kun je dit boek gebruiken voor als je in 2havo zit?

10 jaar geleden

I.

I.

Goed werk, kan ik wel gebruiken!

10 jaar geleden

J.

J.

goed verslag! maar ik weet niet of mijn Nederlands docent gaat geloven dat ik dit kan maken...

8 jaar geleden

Andere verslagen van "De suikersmoes door Mieke van Hooft"