De stille wereld van Yamina door Nicole Boumaâza

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover De stille wereld van Yamina
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 977 woorden
  • 30 november 2007
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
16 keer beoordeeld

Boekcover De stille wereld van Yamina
Shadow
De stille wereld van Yamina door Nicole Boumaâza
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekbespreking
Algemene gegevens over het boek:

Titel: De stille wereld van Yamina
Auteur: Nicole Boumaâza
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Voor het eerst uitgegeven in het jaar: In het jaar 1984
Aantal bladzijden: 160 bladzijden

Topische vragen:
Wie? Yamina, Omar (=Yamina’s vader), Fátima (=Yamina’s moeder), Hassan en Mohamed (=ouder), Karima-Driss-Rachid (=jonger), Robin Blunt (het directeur), Hugo (=de jongen die ze ontmoette in het tram, verliefd) en de leerkrachten.

Waar? Marokko en België (=Antwerpen).


Wanneer? De jaren waar veel Marokkaanse families verhuisden naar België om te arbeiden.

Wat? Het levensverhaal van een doofstomme tiener meisje die graag wil leren en die wordt verafschuwt wordt door haar familieleden en traditionele verplichtingen.

Realistisch / Niet-realistisch
Realistisch : Ik vind het eerder realistisch omdat het een echt dramatische levensverhaal is van een allochtonenfamilie die verhuist naar België. En een doofstomme tiener meisje die verafschuwt wordt door haar familieleden en door het strenge cultuur. Het is voor haar een strijd tussen Noordafrikaanse en de westerse cultuur. En ik denk dat het voor een stukje gebaseerd is op een echt levensverhaal van een Marokkaanse familie. Zoals de moeilijkheden van het aanpassen op een nieuwe wereld, nieuwe mensen, uiteindelijk een nieuwe cultuur. Modernere instrumenten, verschillende vervoermiddelen en het belangrijkste is een ander land en mensen.

Fictie / Non-fictie
Non-fictie: Het is niet verzonnen, dit boek bevat geen fantasie maar realiteit. Je kan deze verhaal ook tegenkomen in het echte wereld. De verhalengang is ook volgens een echte leven. De schrijfster gebruikte echte stadsnamen in het boek. De strijd tussen de beide culturen, de Noordafrikaanse en de westerse cultuur wordt in dit boek duidelijker. En hoe dat een Marokkaanse familie in elkaar gebonden is. Daardoor heb ik nu meer kennis over de Marokkaanse families. En over dove mensen, waar ze moeilijkheden mee hebben.

Hoofdpersonages:
Yamina:

*Uiterlijke kenmerken: Yamina is een tiener meisje met olijfkleurige huid en git zwarte ogen en zwarte haren, ze is beeldschoon. Ze kleedt zich graag mooi aan. Praat niet met jongens omdat ze niet mag van haar vader, ze praat behalve met Hugo. Maar ze is doofstom.
*Innerlijke kenmerken: Yamina is een levensvolle vrolijke meisje met veel enthousiasme. Ze is slim en ze is vergevig. En het belangrijkste is ze is zeer emotioneel en intelligent. Maar ook gehoorzaam tegen haar familieleden. En opstandig.

Omar:
*Uiterlijke kenmerken: Is een gastarbeider en vermoeit van het harde leven, hij heeft een gerimpelde gezicht. Hij heeft een bruine huid met gekrulde haren, zijn huid is vroeg veroudert van het zware werk. Zijn zonen Hassan, Mohammed en Driss lijken beetje op hem.
*Innerlijke kenmerken: Is een sterke familie man. Die geeft om zijn familie lang positieve en meerdere negatieve kanten, maar met strikte traditionele regels. Hij heeft een sterk geaardheid waarmee hij zijn grote familie kan beheersen. Hij is een van dictator volgen zijn zoon Mohamed. Maar langs de andere kant is hij gevoelig en vrijgevig voor zijn familie en zijn vrienden. Hij is betrouwbaar.

Fátima:
*Uiterlijke kenmerken: Is een lieve vrouw met een bolle figuur. Ze draagt een hoofddoek en een Marokkaanse sluier die ze moest afdoen in België. Ze wil er graag mooi uitzien voor het geval dat mensen haar gaan verafschuwen en niet mooi gaan vinden.
*Innerlijke kenmerken: Ze is nooit content en een huilbui. Ze is verafschuwend tegen haar dochter om dat ze doof is. Ze vindt haar dom. Ze is soms erg lastig. Ze bemoeit zich niet met iemand anders zijn zaken. Maar ze kan goed communiceren met haar dochter, ze hebben een speciaal verband gecreëerd na al die jaren met Yamina. Ze kan ook lief worden, ze is soms ook jaloers!. Uiteindelijk Fátima verandert snel van karakter.

Meneer Blunt:
*Uiterlijke kenmerken: Is het directeur van het school waar Yamina haar lessen volgt. Hij is knap en jong. Hij ziet er altijd knap en mooi uit.

*Innerlijke kenmerken: Hij is echt vriendelijk tegenover iedereen. Hij is behulpzaam. Hij is zeer verstandig in welk geval ook. Hij is ervaren en bekwaam. Hij heeft iedereen zijn vertrouwen gewonnen omdat hij dove mensen goed behandeld.

Hugo:
*Uiterlijke kenmerken: Hugo is 17 jaar en studeert op een middelbare school. Hij is aantrekkelijk en knap. Hij kleedt zich mooi aan. En is sportief.
*Innerlijke kenmerken: Hij is grappig en lacht zelf ook graag. Hij is nieuwsgierig en romantisch. Ze heeft veel respect voor Yamina, hij is een goede adviseur en verstandige mens.

Waardering : 9.5/10
Uitleg: Ik vind dit boek fantastisch omdat het een echt dramatisch boek is. Normaal gezien lees ik of kijk niet naar graag dramatische verhalen maar het spreekt me toch aan. Daarom zette ik soms mezelf in plaats van Yamina en in haar toestand. Hoe het moeilijk was voor haar. Met het strenge traditionele gedachten van haar vader. Bijvoorbeeld dat haar vader een rijke boerenzoon (=Bouchiki) vond om de 14-jarige Yamina te huwen. Maar Yamina wil helemaal niet, en ze wil verder blijven leren! En ze is zelfs verliefd op Hugo. Maar haar papa stelt haar voor een harde keuze: "Of je trouwt met Bouchiki, of je blijft achter bij je grootouders in Marokko!". Yamina kiest voor het laatste. En ik dacht dat ze weg ging lopen naar de jongen waar van ze hield. Daarom vond ik het laatste citaat van Yamina zeer triestig op het einde van de boek, ze zei: ’Waarom heb ik leren praten, als ik toch niets te zeggen heb?’. Dat vind ik heel jammer voor haar omdat de meeste verhalen eindigen op een mooi einde. In dit geval was het niet zo. Daarom vond ik het boek zéér interessant. En ik dacht van dat kan niet de einde zijn voor zo een prachtige boek. Het schrijfster (=Nicole Boumaâza) ze is zelfs getrouwd met een Marokkaanse man en heeft 4 kinderen. Dit boek was zo populair dat Nicole Boumaâza een vervolg ervan had geschreven. Het gaat over Yamina die meisjes uit haar dorp bij een haalt om ze te leren schrijven en lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stille wereld van Yamina door Nicole Boumaâza"