Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De stille wereld van Yamina door Nicole Boumaâza

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover De stille wereld van Yamina
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 743 woorden
  • 9 november 2007
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
18 keer beoordeeld

Boekcover De stille wereld van Yamina
Shadow
De stille wereld van Yamina door Nicole Boumaâza
Shadow
De stille wereld van Yamina
Yamina is een doofstom meisje dat in Marokko woont. Ze kan lezen noch schrijven omdat ze niet naar school gaat. Ze is de oudste dochter, daarom mag ze niet naar school. In plaats daarvan moet ze haar moeder helpen met het huishouden en bovendien is ze ook nog eens doofstom. Ze heeft van zichzelf geleerd om op de lippen te lezen. Zo kan ze weten wat er ongeveer gezegd wordt. Ze is een heel gehoorzaam meisje van 14 jaar. Zij staat altijd ’s morgens vroeg op zodat ze rustig de was kan doen en alvast thee kan zetten voor haar broers, zusje en haar moeder. Voor de rest van de dag bakt ze brood, zorgt ze voor het eten en ruimt ze met haar moeder op.

Vandaag brengt ze even het deeg naar de bakkersoven. Als ze terugkomt, ziet ze dat het heel druk is bij hun huis. Ma heeft een brief van pa ontvangen. Daarin staat dat ze naar België gaan. Yamina kan het allemaal niet zo goed volgen. Niemand weet hoe ze moeten reageren, moeten ze nou blij zijn omdat ze bij papa gaan wonen of moeten ze verdrietig zijn omdat ze hun huis en familie achterlaten. Moeder begint zo snel mogelijk de spullen in te pakken. Over een paar dagen vertrekken ze al naar België. Ma gaat met Karima en Yamina naar een paar winkels om nieuwe kleren en schoentjes te kopen. Yamina wil eigenlijk helemaal niet verhuizen. Ze vindt alles zoals het is, al goed.


De dag waarop ze naar België vertrekken, is aangebroken. Yamina voelt zich eerst verdrietig maar als ze haar nieuwe, dure kleren aan mag doen is ze al snel weer opgewonden. Yamina weet al dat ze vandaag vertrekken, maar ze vraagt zich af waar haar vader blijft.
Ze vertrekken met de taxi naar het vliegveld. Daar stappen ze een vliegtuig in en vertrekken. Eerst zijn ze een beetje bang omdat ze het gevoel van het opstijgen in een vliegtuig niet kennen. Kleine Driss begint te huilen en Yamina wordt erg nerveus, maar ze is algauw weer afgeleid.
In België staat de vader van Driss, Karima, Yamina, Mohammed en Hassan, te wachten. Als ze onderweg zijn naar het huis van pa, klaagt mama over het slechte weer. Papa moet alleen maar om Fatimas gezeur lachen. Als ze bij het huis aangekomen zijn, rennen alle kinderen het huis door om het te bekijken. Maar Yamina zit helemaal alleen in een kamertje. Als haar vader haar zo aantreft, vindt hij haar zielig. Yamina heeft eindelijk gezien waar ze vanaf nu moet slapen. Ze deelt een kamer met Karima.

Onderweg naar het gemeentehuis stopt de familie bij het stoplicht. Moeder wil op de grond gaan zitten omdat ze dat ook in Marokko deed maar vader houdt haar tegen. Hij legt haar uit waarom ze niet op de grond mag zitten. Als ze allemaal in het gemeentehuis zijn, vraagt een man achter de balie of alle kinderen al naar school gaan. Omar zegt dat iedereen naar school gaat. Maar hij zegt niet dat Yamina niet naar school gaat. Als de man vraagt of Yamina ook naar school gaat, vertelt Omar beschaamd dat Yamina doofstom is. De man knikt begripvol en vertelt hem dat ze naar een speciale school kan gaan. Omar wil eigenlijk niet dat Yamina naar school gaat maar doet alsof hij dat wel wil.
Fatima wil absoluut niet dat Yamina naar school gaat. Aangezien ze verplicht is om naar school te gaan, zal ze dus wel gaan.
Het is de eerste schooldag. Mohammed en Hassan komen enthousiast thuis en zo komen Driss, Karima en Yamina ook binnen.

Na een tijdje kan Yamina dingen horen en ook spreken.

Onderweg naar huis leert ze een jongen kennen. Hij heet Hugo. Als Yamina vertelt dat ze liplezen kan en eigenlijk doof is, is Hugo verbaasd. Ze komen elkaar regelmatig in de bus tegen.

Een paar jaar later gaat de familie op vakantie naar Marokko. Daar vraagt een rijke boerenzoon de hand van Yamina. Ze wil niks met die man te maken hebben, maar haar vader probeert haar over te halen. Yamina houdt vol. Haar vader is kwaad en zegt dat ze niet meer terug zal keren naar België.

Aan het einde van de vakantie keert de familie weer terug naar België, behalve Yamina. Zij blijft bij haar grootouders op het boerderijtje.

Ze vraagt zich af waarom ze heeft leren praten, als er toch niemand naar haar luistert.

Einde

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stille wereld van Yamina door Nicole Boumaâza"