Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De stille kracht door Louis Couperus

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover De stille kracht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 457 woorden
  • 17 juni 2005
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
26 keer beoordeeld

Boekcover De stille kracht
Shadow

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt.
De resident Otto van Oudijck vindt de stille kracht maar onzin. Maar als hij een regent ontslaat omdat die zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, vinden e…

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mense…

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt.
De resident Otto van Oudijck vindt de stille kracht maar onzin. Maar als hij een regent ontslaat omdat die zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, vinden er plotseling vreemde dingen in zijn huis plaats. Zijn vrouw, die hem met meerdere minnaars bedriegt, wordt in de badkamer op onbegrijpelijke wijze met bloed bespat, een spiegel wordt door een grote steen vernield, glazen breken spontaan in kleine stukjes en er klinkt hamerslag in het huis. Het merendeel van de personages vlucht en Van Oudijck blijft alleen achter. Als hij zich zelf zwakker gaat voelen en ziek wordt, gaat hij steeds meer in de stille kracht geloven.

De stille kracht door Louis Couperus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens: Titel: De stille kracht
Auteur: Louis Couperus
Uitgever: Wolters-Noordhof
Jaar van uitgave: 1900
Blz.: 222 Motivatie van mijn keuze Op mijn boekenlijst zag ik dat ik nog een boek van voor 1900 moest lezen. Omdat ik wel eens een boek van Louis Couperus wilde lezen, zocht ik bij zijn boeken. De boeken die ik zag staan waren van 1900 of later. Toen heb ik de stille kracht gekozen. Het gaat over Java, en ik vind boeken over andere culturen interessant. Het klonk ook wel geheimzinnig, en omdat ik er meer van wou weten heb ik hem toen mee genomen. Samenvatting Otto van Oudijck is de resident van Laboewangi (Oost-Java). Hij woont daar met zijn tweede vrouw, Leonie, en zijn kinderen Theo en Doddy. Leonie is een vrouw die van erotiek houd. Ze houdt ook van Theo. Otto van Oudijck weet hier niets van, hij is een man die het altijd voor de wind is gegaan, een man van principe en eerlijkheid. Hij werkt heel hard en is blij met zijn gezin. Addy is een jongen uit de gewone bevolking uit de omgeving. Doddy is zeventien en is heel erg verliefd op hem, net als ieder meisje en iedere vrouw. Leonie wil hem ook. Theo en Addy samen om hen lief te hebben. Ze doet dingen met Theo en Addy, zonder dat Otto van Oudijck het weet. Maar in de omgeving weten mensen het wel. Otto krijgt steeds anonieme brieven binnen waar de beschuldigingen tegen Leonie in staan. Hij gelooft ze niet en gaat gewoon door met zijn leven. De regent van de bevolking, doet zijn werk niet goed vind van Oudijck, daarom zet hij hem uit zijn positie. De regent neemt wraak. Een stille kracht gaat tegen het huis van van Oudijck werken. Maar Otto van Oudijck is te nuchter om deze kracht te zien. Eerst keert de kracht zich tegen Leonie, om wat ze met Theo en Addy doet. Leonie vlucht en Doddy mag met Addy trouwen. Theo gaat ook weg. Op het laatst blijft Otto van Oudijck alleen achter in een verlaten huis, vol duistere krachten. Toch houd hij zijn ogen er voor gesloten, tot hij het ook niet meer uithoud. Het gaat hem niet meer voor de wind, en als hij naar een ander district kan, wil hij het niet meer. Hij vlucht en gaat ergens achteraf wonen.
Waardering De stille kracht wordt goed beschreven. De sfeer van Java is goed beschreven, wat hij kan doen omdat hij er zelf is geweest. De personen zijn goed uitgewerkt, waardoor spanning wordt opgebouwd en verdieping. Personen als Leonie en van Oudijck zijn wel een soort extreem soort mensen, waardoor het toch weer wat minder reëel overkomt. Stellingen De personen in het boek leven een beetje langs elkaar heen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stille kracht door Louis Couperus"