De stille kracht door Louis Couperus

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover De stille kracht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1722 woorden
  • 21 april 2002
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
26 keer beoordeeld

Boekcover De stille kracht
Shadow

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt.
De resident Otto van Oudijck vindt de stille kracht maar onzin. Maar als hij een regent ontslaat omdat die zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, vinden e…

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mense…

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt.
De resident Otto van Oudijck vindt de stille kracht maar onzin. Maar als hij een regent ontslaat omdat die zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, vinden er plotseling vreemde dingen in zijn huis plaats. Zijn vrouw, die hem met meerdere minnaars bedriegt, wordt in de badkamer op onbegrijpelijke wijze met bloed bespat, een spiegel wordt door een grote steen vernield, glazen breken spontaan in kleine stukjes en er klinkt hamerslag in het huis. Het merendeel van de personages vlucht en Van Oudijck blijft alleen achter. Als hij zich zelf zwakker gaat voelen en ziek wordt, gaat hij steeds meer in de stille kracht geloven.

De stille kracht door Louis Couperus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1: Deel 1: De Recident Van Oudijck voelde zich geïsoleerd als hoofd van een gewestelijk bestuur, bedolven onder de eigen verantwoordelijkheid en de zorg voor zijn gezin. Hij is van zijn 1e vrouw gescheiden en heeft nu alleen nog de twee kinderen Theo en Doddy (17). Deel 2: Doddy heeft voor die avond een geheim afspraakje met Addy (haar vriendje) bij de Stadsmuziek, maar die avond ziet van Oudijck haar vertrekken en omdat ze niet wil vertellen waar ze heen gaat blijft ze maar thuis. Deel 3: Theo gaat zijn stiefmoeder, die 2 maanden bij kennissen op Batavia heeft gelogeerd, van het station ophalen. Het leven in Laboewangie vindt ze oer saai. Als ze Otto een diamant van 300 gulden vraagt koopt hij deze meteen voor haar.
Deel 4: Leonie van Oudijck houdt van perverse boeken en afbeeldingen; maar hier in Laboewangie durft ze niet te doen wat ze op Batavia wèl deed; hier is Theo de enige ondeugende jongen. Omdat het personeel vertrouwd is en de kamers naast de hare leeg zijn is ze hier brutaler. Deel 5: Otto van Oudijck hoopt over 1,5 jaar recident 1e klas te worden. Het land verkeert in een economische crisis, alhoewel de bevolking er met zijn leiding op vooruit is gegaan. Deel 6: Otto van Oudijck houdt zoveel van zijn stad dat hij het verval en de onvrede van de bevolking over de Nederlanders niet ziet. Hoofdstuk 2: Deel 1: Onno Eldersma is secretaris en leeft voor niets dan zijn werk. Zijn vrouw Eva Eldersma is artistiek ontwikkeld en is met vele illusies in Nederlands Indië gekomen, maar ziet nu ook de schoonheid van dit land in. Ze organiseert feesten, liefdadigheid en comedie om de mensen levenslust te geven. Deel 2: Eens in de twee weken hield Eva Eldersma open huis met europees karakter. Tijdens één van deze dagen krijgt de recidenthouder Otto van Oudijck van de regent te horen dat hij beter op zijn broer moet passen, die gokt en drinkt, als hij ten minste zijn baan wil behouden. Deel 3: Volgens Dore de Bruin heeft Leonie van Oudijck zich met 5 mannen in Batavia vermaakt. Mevrouw Ranzo stelt voor een tafeldans te houden, en de damesclub van Eva Eldersma besluit dat te doen.
Deel 4: Volgens de tafel was Leonie van Oudijck met 3 mannen in Bataiva vreemd gegaan en met Theo, zou er het komend jaar oorlog zijn tussen Europa en China en zou er binnen twee maanden in Laboewangie een opstand zijn. Deel 5: Frans Van Helderen vertelt Eva Eldersma dat hij zijn liefde voor haar probeert te onderdrukken, maar dat dit niet lukt en dat hij met Ida Van Helderen is getrouwd om haar mooie gezicht maar nooit echt van haar gehouden heeft. Hoofdstuk 3: Deel 1: De familie Delus is eigenaar van de suikerfabriek Pajaram; voor de suikercrisis waren zij miljonair. Adriaan, die meestal Addy genoemd werd, was de glorie van de hele familie. De familie zat vastgeroest in tradities, maar was erg gastvrij. Deel 2: Leonie besloot dat ze ook Adriaan wilde verlijden om hem met Theo te kunnen vergelijken. Deel 3: Addy wil Doddy meenemen naar de Kampung, maar Doddy durft niet omdat ze Hadjies denkt te zien die hen zouden kunnen verraden. Addy ziet echter niets; toch had Leonie hen gezien en kwam naar hen toe om te zeggen hoe ongerust ze over hen was geweest en vroeg hen niet meer alleen te gaan wandelen in het donker. Leonie neemt Addy al beklagend mee naar haar slaapkamer. Een Adjie ziet hen. Deel 4: Roger van Oudijck, de broer van Otto, krijgt ruzie met de regent over wie eerlijk speelde tijdens het dobbelspel. Addy vertelt aan Theo dat hij nog een halfbroer, Siodek, heeft in de Kampung uit de tijd dat Otto van Oudijck secretares was. Siodek verstopt snel wat papieren, werkt een arabier de deur uit en overspoelt hen met welkomstwoorden. Daarna vertelt hij zijn verhaal en het doet Theo goed het te horen, want hij haat zijn vader. Theo vindt dat zijn vader zich onvoldoende inspant voor zijn cariëre.
Hoofdstuk 4: Deel 1: Otto van Oudijck kent zijn kinderen en vrouw niet. Hij kan groepen indelen, maar individuën ziet hij niet. Iedere dag krijgt hij brieven over fouten van ambtenaren en overspeligheden van zijn vrouw. Vroeger verscheurde hij ze, maar tegenwoordig leest hij ze aandachtig en bergt ze op in een geheime lade van zijn bureau. De brieven gooien met rommel naar zijn ambtenaren, en degene van wie hij houdt; ze stemmen hem somber, treurig en bitter. Deel 2: ... Deel 3: Op het halfjaarlijkse feest in Madjiwa (plaats in de buurt van Laboewangie) wordt Otto van Oudijck aangesprokken op het feit dat een Jafaans regent dronken is; het is Roger. Leonie denkt hier met voldoening over als wraak voor het dobbelspel. Door de voortdurende beschuldigingen tegen Leonie en Theo ging Otto nog meer van ze houden, de dronken regent zou hij moeten ontslaan. Deel 4: Otto laat Leonie de aanklachtbrieven tegen haar lezen, Theo en de ambtenaren. Leonie maakt zich zorgen voor als hij ze gaat geloven. De moeder van de dronken regent komt bij Otto voor haar zoon pleiten en biedt zichzelf als slaaf aan, maar Otto blijft standvastig; zelfs als zijn vrouw om genade vraagt. Misschien was zijn leven anders gelopen als hij voor 1 keer z'n standpunt had verlaten. Deel 5: De eilanden Ternata en Halmahere zijn door een aardbeving getroffen en Eva Eldersman krijgt van Otto Oudijck de opdracht een weldadigingsfeest te organiseren. Er komt een opstandig gevoel op bij de inheemse bevolking; aangemoedigd door de voormalig regentenfamilie. Otto van Oudijck gaat naar de vorstin, de moeder van de ontslagen regent, en vraagt haar hem te helpen de juiste keuzes te maken. Hij belooft de schuldigen zwaar te zullen straffen. De opstand weet Otto van Oudijck neer te slaan, maar de haat blijft broeien.
Deel 6: De Fancy fair (het weldadigingsfeest) is een groot succes en de resident wordt populair als de mensen merken dat hij door zijn taktvol optreden een opstand heeft weten te voorkomen. Niet alleen in de achting van de bevolking stijgt Otto van Oudijck, ook in die van zichzelf. Hoofdstuk 5: Deel 1: Het regenseizoen verpest de artistieke troost die Eva Eldersman om zich heen heeft verzamelt; ze is triest en in de war. Deel 2: Otto van Oudijck vertelt Eva Eldersman dat de spoorwegbeamte Staats zelfmoord heeft gepleegd en zijn vrouw zonder geld met vijf kinderen heeft achtergelaten. Eva belooft wat voor het achtergebleven gezin te gaan doen en vraagt Otto van Oudijck haar man wat minder hard te laten werken; Otto wijst haar echter op de drukte en het vele werk dat zij nog kan doen voor Nederlands Indië. Deel 3: Eva Eldersman organiseert een toneelstuk voor de familie Staats en mevrouw Staats krijgt een betrekking in een modezaak. Ondertussen vindt Eva Eldersma haar leven zinloos en haar voormalige vrienden komen niet meer omdat ze niet vrolijk meer is; ze roddelen over haar kleding, de inrichting van haar huis, haar voortdurend als eerste organiseren e.d. Eva Eldersma heeft heimwee naar Nederland. Hoofdstuk 6: Deel 1: De Javanen wijgeren de nieuwe put van Otto van Oudijck te gebruiken omdat deze geen Sedeca heeft gekregen; maar Otto wil dit de put ook niet meer geven. Doddy en Addy schuilen in de Kampung en worden op hun terugweg bekogeld met stenen. Eerst denkt Doddy dat het een grap is, later weet ze beter.
Deel 2: Leonie is bang voor de ontdekking van wat er tussen Theo en haar gebeurd. 's Middags gaat ze douchen en er komen rode spatjes uit de muur op haar af, steeds meer en groter, ze gilt. Ze rendt naakt uit het badhok naar het zwembad en vraagt haar meid Oerib haar in het zwembad te wassen. Deel 3: Leonie heeft drie dagen zenuwkoorts en vertrekt naar Soerabaja, ook Oerib pakt haar koffers. Het badhuis wordt niet meer gebruikt, men doucht nu in de gastenbadkamers die extra worden bewaakt. Otto laat Doddy bij de familie Delus logeren (geeft het ideaal op dat ze niet mag verindischen), zegt de logeerpartij van de neefjes René en Rikus af en blijft helemaal alleen in de recidentswoning achter op Cario en de oppassers na. Iets gooit stenen, iets klopt met een hamer, iets spugde,, glazen breken, maar er wordt niets gevonden. Hij laat zijn terrein en de begraafplaats hermetisch afsluiten door soldaten en verschanst zich met Frans Van Helderen en meneer Eldersma in het badhuis. Wat daar gebeurde is niet bekend, maar de volgende dag wordt het afgebroken. Otto van Oudijck houdt een gesprek met de vorstin, van wie hij 1 zoon had ontslagen, en daarna houden de vreemde gebeurtenissen op. Het huis wordt gerijnigt en opgeknapt en Leonie komt weer terug. Deel 6: Leonie gaat nu openlijker om met Addy, tot jaloezie van alle vrouwen en in het bijzonder Doddy. Ze lijkt jonger en nog begeerlijker en dus slaat de liefde van Theo om in haat. Leonie laat zelfs de klaagbrieven slingeren, Theo vindt ze en herkent het handschrift van halfbroer Siodek. Ook Doddy haat haar moeder en zegt tegen Otto van Oudijck dat Leonie steeds naar Addy gaat. Otto begint te twijfelen. Hij wordt bijgelovig en denkt aan Stille Krachten die in de bodem van Indië zouden kunnen zitten en die de Europeanen er weg willen jagen. Van Oudijck krijgt een opgezwollen lever en wordt ziek. Er komt een post vrij op Batavia, maar Otto bedankt ervoor. Hoofdstuk 7 Deel 1: Addy en Leonie spreken bij Mevrouw Van Does af en worden daar betrapt door Otto Van Oudijck. Leonie zegt dat Addy niet alleen om de hand van Doddy durde te vragen en dus naar haar is gekomen; Otto gelooft haar. Deel 2: Addy wist niet of hij Doddy trouw kon blijven, want hij wilde veel liefde aan veel vrouwen geven. Sinds meneer van Oudijck geld betaalde aan zijn niet erkende zoon hielden de klaagbrieven op. Van Oudijck verhuist naar Batavia en de meeste van zijn zakenrelaties keren terug naar Europa. Eva Eldersman kan niet vanweg een ziekte en ze is bang niet meer bij de tijd te zijn in Nederland. Iedereen zegt dat Leonie van Oudijck gek is geworden en Otto heeft zich in een huisje teruggetrokken. Eva gaat hem opzoeken. Otto wil niet naar Nederland waar hij niets heeft en niets zal zijn, heeft René en Rikus naar Nederland gestuurd. Otto zegt dat de vreemde in de Kampung die zegt zijn zoon te zijn, zijn zoon niet kan zijn. Hij leeft nu bij Lena en betaalt geld aan zijn beide andere vrouwen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stille kracht door Louis Couperus"