Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De stalker door Helen Vreeswijk

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1211 woorden
  • 8 november 2017
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
119 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was ze…

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe …

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was zelf dyslectisch en werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald. 

De stalker door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: De stalker
Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgeverij: Manteau
Jaar van uitgave: 2014

Samenvatting

Leonie Vanstraten is een populaire en gelukkige tiener. Ze heeft een vriendje genaamd Jeroen, een beste vriendin genaamd Nancy en alles gaat prima. Op een avond krijgt ze een telefoontje van een hijgende mannenstem. Ze denkt eerst dat het een grap is, maar naarmate het aantal telefoontjes toeneemt, begint Leonie te beseffen dat het geen grap is. De telefoontjes worden steeds dreigender en de populaire, zelfverzekerde Leonie verandert in een bang, teruggetrokken meisje. Maar het blijft niet bij de telefoontjes. De bedreigingen worden steeds erger en ze krijgt brieven en dode beesten in kartonnen dozen, haar fiets wordt vernield en ze moet dingen doen. De situatie wordt op een gegeven moment zo erg dat ze de politie wel moet inschakelen. Twee politieagenten, Van Buren en Ressman, worden op de zaak gezet. De stalker lijkt geen fouten te maken bij zijn werk, maar na een tijd verdenken ze René, een jongen uit Leonie’s vriendengroepje, van stalking. Iedereen keert zich tegen René, maar als Leonie gebeld wordt door haar stalker waar René bijstaat, blijkt dat hij onschuldig is. Na enige tijd ontdekken Van Buren en Ressman dat Lex, het broertje van Jeroen en ook een vriend van Leonie, deed alsof hij door de stalker werd gebeld, maar eigenlijk een eenzijdig gesprek hield. Iedereen is geschokt en Lex wordt gearresteerd. Het verhaal duurde ongeveer tien maanden. Leonie heeft nog altijd moeite met het verwerken van de gebeurtenis.

Beschrijving hoofdpersoon

Leonie Vanstraten is een populair, goedgebekt en mooi meisje. Ze heeft halflange, geverfde haren, groene ogen en een piercing in haar neus. Doordat ze een grote mond heeft, is ze populair op school en is ze een modebeeld. Ze heeft massa’s vrienden, waaronder haar beste vriendin Nancy. Maar weinig vrienden weten iets over Leonies familie, omdat haar vader vuilnisman is, haar moeder huisvrouw en haar zusje het syndroom van down heeft. Nancy Drenth is haar beste vriendin, Jeroen de Graaf haar vriendje en het broertje van Jeroen, Lex de Graaf, is een goede vriend van haar. Leonies zelfverzekerdheid neemt in de loop van het verhaal af. Ze was in het begin nergens bang voor, maar door het idee dat ze wordt achtervolgt, wordt ze onzekerder.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden. Het is een misdaadverhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten. Het verhaal speelt zich vooral af bij Leonie thuis, maar ook op school, in het park en op de favoriete hangplek van Leonie en haar vrienden, de Soos. Het verhaal begint op de avond van het eerste telefoontje van Leonie’s stalker, en eindigt vier maanden nadat de stalker is gepakt. Het hele verhaal duurt ongeveer tien maanden.

Ruimte

De hangplek van Leonie en haar vrienden, de Soos, is de belangrijkste ruimte in het verhaal. Hier zijn ze het merendeel van het verhaal, en Leonie kent de meeste mensen in de Soos. De stalker moet één van haar vrienden zijn, dus iemand die vaak in de Soos komt. In het begin van het verhaal wordt Leonie in de Soos voor de tweede keer gebeld door haar stalker. Hij zegt dat hij haar in de gaten houdt en daardoor ontdekt Leonie dat haar stalker veel verder kan gaan dan alleen bellen.

De schrijfster

Helen Vreeswijk is geboren op 1 maart 1961 en is Nederlands jeugdauteur. Ze wilde altijd politieagente of schrijver worden, maar door haar dyslexie had ze het moeilijk op school. Ze is uiteindelijk politieagente geworden en was betrokken bij onderzoeken zoals de moord op Gerrit Jan Heijn en schrijver Paul Harland. In 2010 is ze gestopt met het politiewerk. Daarna is ze begonnen met het schrijven van boeken, wat een groot succes was. Ze schreef over misdrijven die ze had meegemaakt, maar veranderde sommige details. Hieronder staat een citaat van Helen.

“Ik schrijf over misdaad die door kinderen of tegen kinderen wordt gepleegd. Onderwerpen die mij boeien en zelfs mij soms nog versteld doen staan. Want lezen is weten, weten is herkennen, herkennen is voorkomen.”
Helen Vreeswijk

Vertelsituatie

De schrijver gebruikt een alwetende vertelsituatie. Er wordt niet gepraat vanuit Leonie, er wordt ‘hij’ en ‘zij’ gebruikt. De verteller weet alles van alle personages, ook als ze acties alleen doen. Je leest de gedachten van iedereen, en niet die van één personage. Er zijn hoofdstukken die vertellen wat de stalker aan het doen is, maar ook hoofdstukken die wat vertellen over Van Buren, de politieagent die op de zaak is gezet.

Thema

Waargebeurd is het thema van het boek. Helen Vreeswijk heeft de inspiratie voor haar boeken uit haar oude zaken bij de politie gehaald. Ze heeft enkele details alleen veranderd, zodat mensen zichzelf of anderen niet in het verhaal herkennen.

Motieven

De stalker, Lex, begon Leonie te bellen op een avond omdat hij haar stem wilde horen. Hij was verliefd op Leonie, maar zij zag hem niet staan. Hij was maar het lelijke, kleine broertje van haar vriend Jeroen. Lex belde Leonie en hij vond dat het goed voelde. Zij gaf hem eindelijk eens aandacht, ze dacht aan hem. Hij stuurde pakjes en vernielde haar spullen, omdat hij ervan genoot dat ze bang voor hem was. Lex probeerde haar met zijn daden duidelijk te maken dat ze niet bij Jeroen hoorde, maar bij hem. Elke keer als Leonie bang was, ging ze naar Lex, wat hij geweldig vond. Aan het einde van het verhaal, toen hij werd gearresteerd, zei hij dat hij spijt had van zijn daden.

Verwerkingsopdracht

Elke keer als ik je met hem zie,
staat mijn hart stil.
Alles om me heen vervaagt,
mijn maag vermomt door de jaloezie.
Jaloers om jou te zien met hem,
knuffelen & lachen.
Waarom praat je niet meer tegen me?
Ik dacht dat we gemaakt waren voor elkaar..

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Elke keer als ik je met hem zie,
staat mijn hart stil.
Alles om me heen vervaagt,
mijn maag vermomt door de jaloezie.
Jaloers om jou te zien met hem,
knuffelen & lachen.
Waarom praat je niet meer tegen me?
Ik dacht dat we gemaakt waren voor elkaar..

Dit gedicht past goed bij het boek, omdat het over jaloezie gaat. Lex was jaloers op Jeroen, omdat Leonie hem aandacht gaf en hem wel zag staan. Omdat Jeroen en Lex broers zijn en ze ook dezelfde vrienden hebben, ziet Lex Jeroen en Leonie heel vaak samen. Lex wordt zo gek van jaloezie dat hij Leonies aandacht trekt met vreselijke daden.

Spijt van de dingen die ik deed,of juist de dingen die ik niet deed.
Spijt van de pijn die ik je gaf,of de pijn die ik je niet wegnam.
Spijt van dingen die ik heb gezegd,of dingen die ik niet heb gezegd.
Spijt van de fouten die ik maakte.
Spijt van de dingen die ik niet goed deed.
Spijt dat ik je liet gaan.
Nu moet ik voelen hoe het is om zonder jou verder te gaan.
Ik heb spijt schat, Ik ben je nu echt kwijt schat.
Jij zit in mijn hart.
Ik zal je nooit vergeten.
Ik heb spijt...

Dit gedicht vind ik goed bij het boek passen omdat het over spijt gaat, wat Lex had aan het einde van het boek. Hij realiseerde zich door de woorden van Van Buren dat hij Leonie en haar gezin pijn had gedaan, meer pijn dan hij had willen doen. Hij dacht dat zij nog van hem zou kunnen houden, maar hij realiseerde zich ook dat hij haar nu voor goed kwijt is, ook als vriend.

REACTIES

T.

T.

wauw dank je dit heeft me geholpen met mijn boekverslag bedanktttt

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Helen Vreeswijk"