De stalker door Bobje Goudsmit

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1272 woorden
  • 30 januari 2008
  • 333 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
333 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow
De stalker door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdpersonen:
● Harm: Hij is eenzaam sinds de komst van Odette. Is ook schijnheilig. En hij stalkt Odette.
● Odette: Zei is buiten huis koel maar ook erg bang omdat ze denk dat het spookt bij hun nieuwe huis. Haar broertje is overleden aan ziekte en nu ziet ze alleen maar nachtmerries over hem.

Bijpersonen:
● Lucas
● Olivier
● Steef
● Sylvia
● Nicolien
● Vader en Moeder van Harm
● Vader en Moeder van Odette
● Vader van Lucas

● Mats

Plaats:
Op school, Op straat, In het huis van Odette en Harm en de Galgenheuvel.

Tijd: (Vertel tijd / Vertelde tijd)
Het verhaal speelt zich in deze tijd af, oftewel nabije verleden. Het verhaal speelt zich af in een paar weken

Thema:
Stalken

Titelverklaring:
Het verhaal verteld hoe Harm Odette stalkt.

Samenvatting
Op een dag was Odette nieuw op school. Ze was gaan wonen met haar ouders in een eenzame buurt. Ook wel Galgenheuvel genoemd. Eerste dag moest ze naast Harm zitten. Harm gluurde met zijn linker oog naar Odette. Odette deed meteen chagrijnig toen Harm vroeg of zij Odette heette. Vanaf die dag begon ze Harm te pesten terwijl Harm één van de populairste kind op school was. Olivier was Harms beste vriend. Hij liet Harm achter en ging met Odette om.
Toen Harm van school naar huis ging, had hij zin om te fietsen en ging naar de Galgenheuvel waar Odette en Olivier samen waren in Odette’s huis. Daar kreeg Odette en Olivier verkering.

Na een poosje ging Harm naar huis. Onder het eten zat zijn vader te zeuren over zijn cijfer.
Zaterdag middag kwam zijn broer Steef dronken naar huis.
Die zelfde Avond ging Harm weer naar het huis van Odette en klopte aan. Odette was niet thuis haar moeder deed de deur open. Ze liet Harm binnen maar zei dat ze niet thuis was en misschien terug zal keren met de bus van 10 uur. Dus Harm ging met zijn fiets weg naar het bushalte met de hoop dat hij haar nog in een busje tegenkomt.
Toen het busje kwam verschuilde hij zich achter de struiken want Odette stapte uit. Later deed hij alsof ze haar zomaar tegen kwam met zijn fiets. Hij vroeg of ze ergens wat konden drinken. Maar Odette zei nee. Harm ging een winkel in en keek stiekem via een spiegel. naar Odette die er langs liep. Odette merkte het en stak zijn middelvinger op.
Harm werd woest en reed weg. Later in de avond ging Odette naar huis. Z’n ouders hebben allang al geslapen. Harm kwam ook naar het huis van Odette. Hij zag Odette aan het slapen was op het stoel voor de open haard. Op dat moment droomde Odette over zijn kleine gestorven broertje Mats. Ze zag in haar dromen hoe haar broertje overleed. Z’n broertje had een ziekte. Hij leek al op een jonge leeftijd op een oude man. Iedereen keek vroeger raar toen ze hem zo zagen. Ze droomde hoe Mats toen in het bevroren slootje viel. Zijn zwakke hart kon er niet tegen en stopte. Dus daar ging hij dood. Ook zag ze hoe haar broertje in de doodskist lag. Ze dacht dat hij nog aan het leven was dus schudde ze hem heen en weer. Maar ondertussen pakte ze een smeulende houtblok vast. Ze schudde die woest heen en weer. Er fikte iets en het alarm ging af. Harm maakte snel dat hij weg kwam en ging naar huis. Z’n broer zat daar op de bank. Hij had gezopen.
Morgen ochtend werd hij wakker door een telefoontje. Nicolien was aan de lijn en vertelde iets over Lucas, want zijn vader had een ongeluk gehad en was overleden. Harm vertelde hoe Odette zijn handen had verbrandt. Odette bleef dromen over zijn broertje en wou niet geloven dat hij dood was. Overal hoorde ze zijn stem.
De klas van Harm besloot om naar de begrafenis van lucas’ vader te gaan. Maar Odette ging niet omdat ze ziek was.
Op een dag hoorde ze weer de stem van zijn broertje en ging naar beneden. Ze zag oppeens iets merkwaardigs. Aan het einde van de wand bevond zich een smalle deur met een ouderwets koperen deurklink. In het sleutelgat zat een roestig sleutel. Ze ging naar binnen en de deur ging achter haar rug op slot. Ze kon niet naar buiten. De kraan van het bad stond open. Odette was van plan om in bad te gaan voordat ze naar school ging. De bad raakte vol en overstroomde. Toen haar ouders het gemerkt hadden zagen ze zijn dochter in het zolder te slapen. Het was erg koud daar.
Op een vrijdag avond ging Harm fietsen. Hij ging weer naar de Galgenheuvel waar Odette woont. Odette was ziek en schrok die tijd van z’n hoest wakker. Ze wou iets drinken. Ze hoorde geluiden. Net op het punt toen ze naar boven ging hoorde ze het weer. Ze ging naar het tuin. Ze zei dat ze Mats dit keer zou helpen. Harm zag dat. Opeens vloog er een vogel boven haar hoofd en gooide een teddybeer. Odette begon te gillen. Later kwam haar moeder geschrokken naar buiten. En ging met Odette naar binnen. Als ze binnen waren ging Harm weg.

Zondagmiddag kwam Olivier opeen langs bij Harm. Hij wilde dat Harm met zijn nieuwe mobiel Odette belde. Want Odette nam niet op als hij belde dacht Olivier. Toen Harm belde klonk er ook voicemail. Odette lag ziek in bed. Later toen ze wakker werd, zag ze de gemiste oproepen en 2 smsjes. Eentje van Sylvia en eentje was van een onbekend nummer van Harm.
Harm spotte met haar en stuurde een smsje met daarin: “Liefste Odette, Ik weet dat je naar me op zoek bent. Ik verlang ook naar jou. Ik wil je graag weer zien. Zullen we een keer samen ergens afspreken? Je eigen lieve Matsie.” Odette werd boos en belde het nummer. Er werd niet opgenomen. Dus ze bedacht een plan om uit te zoek wie het was. Ze organiseerde een house party. Iedereen was uitgenodigd. Toen iedereen er was en ook Harm, wou Odette een mededeling maken. Ze pakte haar telefoon en belde het onbekende nummer. De telefoon van Harm ging af. Het was opeens stil. Odett liet haar glas een halve seconde boven Harms hoofd zweven, voordat ze het langzaam over zijn haren leeg goot. Proost klootzak zei ze. Toen begon ze te huilen en vertelde ze aan iedereen alles over haar broertje en liet zijn foto’s zien.
Harm was nu helemaal eenzaam. Hij moest van zijn moeder een brief naar de huis van Odette brengen. Zijn moeder werkte bij een plaatselijke krant. Harm ging weg, gaf het brief en ging naar binnen. Daar zag hij Odette en Olivier dicht op elkaar zitten. Hij bood zijn excuses aan. Hij wist niet dat het haar broertje was, maar een vriend. Odette vergaf hem. Odette vroeg waarom hij haar zat te stalken. Harm zei: “Omdat ik slecht ben in Wiskunde en jij niet.” Ze schoten alle drie in de lach “Ik wil je best een keer helpen” zei ze. “Als je tenminste stopt met zieke grappen uithalen en je niet als de grootste macho van de school blij gedragen.”
Hij accepteerde haar aanbod. Harm fietste opgelucht weg.

Eigen mening
Ik vond het een leuk verhaal omdat het verhaal best spannend was. De twee hoofdpersonen hadden het moeilijk met elkaar en hadden met elkaar telkens ruzie.
Het verhaal bevatte veel spanning. Vooral wanneer Harm Odette achtervolgde en zag hoe ze tekeer ging in haar dromen. Het verhaal is goed beschreven. Af en toe moeilijke woorden. Het verhaal bevatte veel humor. Vooral hoe Odette toen haar middelvinger opstook. Het was een happy-end.

REACTIES

D.

D.

odette is een zij en hier noemd die genen haar een hij

15 jaar geleden

Y.

Y.

leuk

15 jaar geleden

J.

J.

bij personen, gaat het over Odette, en het is zij (van haar) niet zei (van zeggen)

13 jaar geleden

R.

R.

so what het is maar een verslag!!

12 jaar geleden

J.

J.

erg veel fouten. maar verder wel een goed verslag. ik heb er veel aan. hoef ik nu niets meer te doen. alleen verbeteren. thnx

12 jaar geleden

L.

L.

ik vind dit echt een slechte boekverslag elke zet je dingen erin waar je het helemaal het niet over had bijvoorbeeld steef komt thuis dronken waar hebben we het over jezus man en jij zit in de 4de oke nu niet meer maar toch slecht

12 jaar geleden

H.

H.

Te lange samenvatting en te veel details maaahnn

12 jaar geleden

D.

D.

wat is dit een allochtoon dei dit schreef of zo Odette aan het slapen was op HET stoel voor de open haard
sukkel (ik had eigenlijk wel veel andit verslag)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Bobje Goudsmit"