Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De slavenring door Simone van der Vlugt

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De slavenring
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1303 woorden
  • 15 oktober 2015
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
6 keer beoordeeld

Boekcover De slavenring
Shadow
De slavenring door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Biografie van de schijver

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar.

 

samenvatting

het is 75 na christus. Folkrad,die nu zeventien zonnewendens heeft mee gemaakt, woont in het rijnland. Hij is de zoon van het stamhoofd v an de canenefaten. Hij zal later zijn vader moeten opvolgen. Maar het gaat iets anders dan gedacht…

Als Folkrad op een dag twee soldaten vermoordt om een meisje van zijn stam te redden, nemen de Romeinen wraak. De nederzetting van de Cananefaten wordt platgebrand en de bewoners worden gedood. Folkrad kan aan het bloedbad ontsnappen, maar wordt wel gevangengenomen en meegevoerd naar Italië. Hier wordt hij als slaaf verkocht.

Na verschillende keren verkocht te zijn belandt hij in de villa van heer lucius in pompeï. Folkrad heeft het voor het eerst naar zijn zin als slaaf, want zijn meester is niet onaardig. Hij leert zelfs lezen en schrijven en maakt kennis met luxe wereld van de Romeinen. Ook wordt hij verliefd op de slavin Chloë. 

Net als hij denkt dat hij misschien nog wel wat van zijn leven kan maken als slaaf, komt Marcus thuis. Marcus is de zoon van Lucius en gaat heel wat respectlozer met zijn slaven om. Hij blaft ze bevelen toe, slaat ze en verkracht bovendien Chloë.

Als fokrad merkt dat murcus weer chloë aan het verkrachten is krijgt hij een zwarte waas voor zijn ogen en vermoord marcus. Als marcus dood is komt hij weer bij zinnen en ziet wat hij gedaan heeft.

Dan besluit folkrat om er vandoor te gaan.  Hij is van plan om naar een klein havenstadje te gaan en daar naar een boot te zoeken die naar het rijnland gaat.  Hij vraagt of Chloë mee gaat, maar zij wil nog niet weg. 

Tijdens zijn vlucht barst de vulkaan Vesuvius uit. Omdat die vulkaan vlak naast de villa ligt, maakt Folkrad zich grote zorgen om de bewoners en vooral over Chloë. 

Chloë is op het moment van de uitbarsting in de stad.
Ze probeert zich in een huis te verschuilen voor het vallende as en gesteente. Als de huizen bijna instorten vlucht ze naar buiten, waarna ze door de hete lucht sterft.

Ondertussen is folkrad veilig in een havenstad aangekomen. Hij ziet tot zijn schrik dat de vesuvius uitbarst. Hij bestluit om op chloë te wachten en later samen een nieuw leven te beginnen maar dan niet als slaaf maar nu als gewoon mens…

Helaas komt chloë niet meer want ze is overleden. In het boek staat niet wat folkrad nu gaat doen.

 

personages

De hoofdpersonen uit dit boek zijn Folkrad en Chloë. 
Folkrad is een zeventien zonnewendes oude jongen. Hij behoort tot de Cananefaten dit is een Germaanse stam die in het huidige Nederland in de duinstreek woonde. Hij heeft twee zusjes Nanna en Duva. Hij is een gezonde, sterke knaap met lange blonde haren. Die zich niet snel laat kennen. Hij gelooft heel erg in de goden en aanbid ze dagelijks. Hij is ook heel onzeker over wat de goden met hem voorhebben nadat hij Branthild heeft gered van de Romeinen. Dit blijkt niet veel goeds te zijn want zijn hele stam is uitgemoord door de Romeinen. Hier heeft hij het in het begin heel moeilijk mee. In de loop van het boek leert hij ermee te leven en wordt hij weer verliefd op Chloë. Door haar en zijn baas die heel goed voor hem is leert hij weer wat van het leven te maken. Hij leert onder andere lezen en schrijven van Philos. 


Chloë is een meisje dat toen ze nog een baby was te vondeling is gelegd. Zij is toen gevonden door Julia die haar mee naar huis heeft genomen. Hier heeft ze een groot deel van haar jeugd doorgebracht samen met Elena haar half zusje. Maar op een dag wordt ze door haar “vader” verkocht aan een handelaar. Haar “vader”moest haar wel verkopen want ze hadden bijna geen geld meer. “Ze is een jong, knap en gezond meisje.” Wordt er op bladzijde 71 over haar gezegd. Ze wordt door de handelaar doorverkocht op de slavenmarkt aan de eigenaar van een badhuis. Daar komt Marcus Lucius Cornelli die haar koopt. Door hem wordt ze verkracht en krijgt een baby. Ze was altijd al een zorgzaam meisje geweest en door haar baby is ze alleen nog maar zorgzamer geworden. Haar baby werd afgepakt toen Marcus weer terugkwam van het leger. Hierdoor wilde ze niet meer met iemand praten en zonderde ze zich af. Folkrad weet toch haar hart te stelen. En zorgt ervoor dat chloë weer beetje vrolijker word en gaat praten

 

Marcus

Marcus is de zoon van lucius. Marcus werkt als senturi in het romeinse leger, en is daarom bijna nooit thuis. Maar als hij verlof heeft is hij wel thuis en is het er geen feestje meer.

 

Eigen mening

Ik vindt het boek ‘’De Slavenring’’ een heel mooi boek, dit komt vooral door de special schrijfstijl waarop Simone van der Vlugt het boek heeft geschreven. Het word vanuit twee verschillende verhaallijnen verteld, die later bij elkaar komen. Dit wekt veel vragen op tijdens het lezen, hierdoor wil je blijven lezen totdat je antwoord hebt op alle vragen. Ook is het boek erg realisies gesreven, het verhaal zou zomaar echt gebeurt kunnen zijn. Het is in een begrijpelijke taal gescheven daardoor leest het erg vlot

Een van de dingen die ik het mooist vond was het einde. Wanneer Folkrad en Chloë denken dat alles is afgelopen word het dorp getroffen door de vulkaan en Chloë overlijdt, het is treurig. Maar aan de reactie van Folkrad kun je zien als je door de regels heen leest, dat Folkrad erg veel van Chloë hield. Dit vind ik zelf heel erg mooi.

Een van de spannendste stukjes vond toen  Folkrad en Chloë samen terug kwamen van de markt, ze hadden boodschappen gehaald. Toen ze terug kwamen stond Marcus hun al bij de poort op te wachten. Hij snouwde tegen Folkrad dat hij niet weg mocht (Folkrad had wel toestemming gekregen) Daarna schreeuwt hij tegen Chloë dat ze ook niet weg mocht omdat hij haar nodig had. Hij had een zweep en maakte een snelle beweging richting Chloë, voordat Folkrad het wist stond hij met een riek in de aanslag. Marcus was kwaad omdat Folkrad hem bedreigde en sloeg hem zo vaak en zo hard met een zweep dat Folkrad helemaal stil bleef liggen. Dan gaat hij weg en Chloë gaat naar Folkrad toe. Ze verzorgd hem samen met de andere slaven. Maar dan zingt ze ’s nachts liedjes voor Folkrad. Als hij weer hersteld is betrapt hij haar als je weer aan het zingen is. Hij herkent dat zij degene was die voor hem zong toen hij zo veel pijn had.
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De slavenring door Simone van der Vlugt"