De slavenring door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover De slavenring
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1163 woorden
  • 2 juli 2012
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
210
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2005 Genomineerd)

Boekcover De slavenring
Shadow
De slavenring door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Type boek: Historische Roman

Onderwerp: Het boek gaat over een jongen die leefde in de tijd van de Romeinse bezetting

Waarom koos de schrijfster deze titel?

De schrijfster heeft deze titel gekozen omdat alle problemen daardoor kwamen. De slaven ring is een soort hals band die je om de nek van een slaaf werd gedaan. Op de hals band stond de eigenaar(ook we Sire genoemd). Aan de slaven ring kon je de slaven simpel weg herkennen en was ontsnappen daardoor heel wat moeilijker.

-Maar ik vind dit zelf geen goede titel, omdat de slavenhandel met de slaven ring maar een klein deel uit het boek voorspeelt. De ontmoeting van Folkrad en Chloë was veel belangrijker.

Wie zijn de belangrijke personen uit het boek? (inc. Hoofdpersonen)

Folkrad: De hoofd persoon uit het hele boek. Brandhilt: Het meisje dat door twee Romeinen werd verkracht. Servofried: De vader van Folkrad (Ook wel de stamleider) Duva: De zus van Folkrad die stiekem in de nacht Romeinse goederen koopt van een illegale handelaar Heer Lucius: Een knecht die Folkrad op een slavenmarkt koopt. Chloë: Een pleeg kind dat door haar pleeg ouder is verkocht aan een slavenhandelaar omdat ze een geldgebrek hadden. Zij en Folkrad moeten op een dag samen werken voor Heer Lucius (ook is ze de 2e hoofdpersoon)

Samenvatting van het boek:

Folkrad

Het is 78 na Christus. Folkrad loopt door het bos als hij ontdekt dat een meisje uit zijn sibbe word verkracht door twee Romeinen. Hij vermoordt de Romeinen en bevrijdt het meisje. Samen slepen ze de lijken van de mannen het moeras in.

De verdwijning van de mannen heeft echter veel gevolgen. Op een dag vallen de Romeinen hun sibbe binnen en vermoorden iedereen die ze tegen komen. Folkrad weet te vluchten. Maar als hij later terug keert naar het kamp dan wordt hij alsnog gevangen genomen. Hij wordt naar een legerplaats gebracht en van daaruit per schip naar een haven plaats vervoerd. Als hij daar aan komt wordt hij als galeislaaf in een schip gevangen gezet. Na een lange tijd op het galeischip komt hij in de baai van Napels waar hij op een slavenmarkt gekocht wordt door een knecht van een zekere Heer Lucius die in Pompeï woont.

Cloë:

Het is 77 na Christus. Chloe is de pleegdochter van vader Athnus en haar moeder Julia. Ze heeft ook nog een pleegzusje en die heet Elena. Elena en zij werken bij haar pleegvader in de herberg. De zaken lopen niet erg goed. Op een dag komt er een man in de herberg die interesse toont in Chloe. Door het geldgebrek ziet haar vader zich genoodzaakt Chloe te verkopen aan de man die slavenhandelaar blijkt te zijn. Chloe moet met de man mee, de stad uit. Na 2 dagen gereisd te hebben komen de man en Chloe in een plaats waar een slavenmarkt is. Ze wordt verkocht en krijgt een nieuwe eigenaar. Die neemt haar mee naar een badhuis in Pompeï waar ze als slavin aan het werk moet. Ze verricht daar werk als masseren, schoonmaken en dergelijke. Op een keer moet ze een man die Marcus heet masseren die haar zo knap vind dat hij haar koopt als slavin. Die man is de zoon van een zekere heer Lucius...

Het leven

Op een dag als Folkrad aan het werk is komt Marcus met een heel knap meisje binnen. Ze blijkt Cloë te heten. Marcus neemt Cloë ‘s nachts een aantal keer mee naar bed omdat hij haar zo aantrekkelijk vindt. Daardoor raakt zij in verwachting. Ze durft het niet te vertellen en probeert het zolang mogelijk verborgen te houden. Als het ontdekt wordt, is Marcus de vader weg en kan de baby gewoon geboren worden. Na de geboorte is Cloë erg gelukkig met haar kindje.

Folkrad is bewaker van zijn meester Lucius. Hij heeft erg veel moeite om zijn verleden los te laten. Hij wil leren lezen en schrijven en krijgt dat aangeleerd van Philos. Philos neemt hem ook een keer mee naar de arena om hem wat meer van de cultuur te laten weten, maar Folkrad vindt het afschuwelijk.

Als Marcus na een jaar ongeveer weer thuis komt dan neemt hij de baby van Cloë mee naar een pleeggezin omdat hij geen kind van een slavin wil. Cloë verandert van een vrolijk, aardig meisje in een stil, somber iemand die erg gesloten is. Ze is radeloos van angst over de onzekerheid waar het kind is en of het nog wel leeft. Ze sluit zich op in haar zelf en zegt tegen niemand meer iets. Folkrad weet toch vriendschap met haar te sluiten. En ze begint op een gegeven moment ook weer te praten.

De ontsnapping

Als Marcus op een dag weer thuiskomt uit het leger probeert hij haar weer te verkrachten. Folkrad, die toevallig langs loopt verhinderd dat door de kamer binnen te gaan. Hij bevrijdt Cloë en dan vermoordt hij Marcus. Ze leggen hem in zijn bed zodat het net lijkt als of zij slaapt. Folkrad vlucht dan weg van het huis en gaat de vrijheid in.

Als de volgende dag de begrafenis is van Marcus dan vangt Cloë iets op over haar dochter. Ze gaat de hele dag opzoek naar haar kindje en ze krijgt haar ook te zien met haar pleegmoeder. Maar dan als ze in de stad is barst de Vesuvius uit en word de hele stad bedolven onder de stenen en lava. Op die manier komt zij om het leven. Dat gebeurt terwijl Folkrad in een havenplaats aan komt waar hij op Cloë zou wachten..

Een stuk informatie over de twee Hoofd personen:

Folkrad:

Folkrad is een zeventien zonnewendes oude jongen.(o.t.w. 17 jaar) Hij woonde in een sibbe van de cananefaten dit is een oude Germaanse stam die in het Rijnland woonde. Hij is een gezonde, gespierde sterke knaap met lange blonde haren. Hij gelooft heel erg in de goden en aanbid ze dagelijks. Na dat de hele stam is uitgemoord door de Romeinen en hij als enige overblijft wordt hij gevangen genomen en als slaaf op de galeien gezet. Uiteindelijk wordt hij gekocht door heer lucius. Hij kan zijn familie moeilijk vergeten en denkt nog vaak aan zijn ouders en zijn vriendin. Maar door zijn sterke wil en moedige karakter weet hij zich er overheen te zetten en wordt goede vrienden met Cloë en de andere slaven.

Cloë:

Chloë is een meisje dat toen ze nog een baby was te vondeling is gelegd. Ze is toen ze rond de 15 was als slavin verkocht. Uiteindelijk komt ook zij bij heer Lucius als slavin. Ze is een jong, knap en gezond meisje met donker haar en bruine ogen. Doordat zij zo knap is wordt zij door de zoon van heer Lucius verkracht. Als het baby’tje wat daar van komt bij haar word weggehaald, wordt ze erg sober en zondert ze zich af en wil met niemand meer praten

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De slavenring door Simone van der Vlugt"