De slavenring door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De slavenring
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 564 woorden
  • 1 juli 2010
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
13 keer beoordeeld

Boekcover De slavenring
Shadow
De slavenring door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A) Algemene gegevens over het boek

Titel: Slavenring

Auteur: Simone van der Vlugt

Uitgever: Lemniscaat

Plaats en jaar van uitgave: Rotterdam, In 2003

B) Motivatie

1. Ik heb gekozen omdat de titel me aansprak. Het gaf mij een spannende gevoel en interesse om het te lezen.

2. Ik heb door vele gehoord dat het boek “Slavenring” een heel leerzaam boek is, omdat er veel wordt vertelt hoe men in die tijd leefde en hoe het was om een slaaf te zijn.

c) Schrijver

Simone van der Vlugt schreef vooral veel historische romans. Ook schrijft ze basisschool- en kleuterboeken, volwassenen. Voorbeelden van Historische romans:

- De amulet

- De guillotine

- Zwarte sneeuw

- Jehanne

- Schijndood

- DE SLAVENRING

- Victorie!

- De bastaard van Brussel

- Het Hercynische Woud

- De rode wolf

- Bloedgeld

Simone van der Vlugt

D) Korte samenvatting

Folkrad leeft in een sibbe. Die sibbe het “de Cananefaten”. Zijn vader is de stamhoofd. Als zijn vader stopt als stamhoofd moet Folkrad hem opvolgen. Verder komen de Romeinen geld vragen van de sibbe. Daarmee maken de Romeinen zich niet geliefd bij de Cananefaten. Op een dag loopt Folkrad het bos in en ziet dat 2 Romeinse mannen een meisje van zijn volk verkrachten. Het meisje komt Folkrad bekend voor, Het is Branthild. Uit woede pakt hij zijn pijl en boog en schiet de 2 Romeinen dood. Ze wissen de sporen uit en gaan terug naar de sibbe. Paar dagen later als er een feest is, komen de Romeinen onverwachts binnen en moorden de sibbe uit. Folkrad is nog net gevlucht en blijft achter een bos struiken zitten. Als hij weer terugkomt bij de plaats zijn hij allemaal lijken. En dan wordt hij neer geslagen! Als hij weer bij bewustzijn is komt hij te horen dat hij een slaaf wordt. Uiteindelijk wordt hij verkocht aan heer Lucius. Hij is een goede heer en is aardig tegen zijn slaven i.t.t. zijn zoon Marcus. Hij is veel strenger en denkt dat Folkrad hem zou willen vermoorden. Verder heeft hij sex met een van zijn slaven gehad. Zij heette Chloe. Folkrad en Chloe raken bevriend. Op een dag ziet Folkrad dat Marcus weer bezig is met Chloe. Nu is hij zo kwaad dat hij Marcus laat stikken. Marcus is dan dood. Uit angst verlaat hij de villa. Chloe blijft dan nog. Er komt nog de vulkaan de Vesuvius uitbarsting waardoor de stad Pompeji vernietigt wordt. En Folkrad komt uit op een nieuwe stad met nieuwe kansen voor een goed leven.

E) Verwerkingsopdrachten

a. De slavenring is een ring die alle slaven om hun hals moesten dragen. In die ring stond wie je baas was. Als je wilde vluchten en mensen zagen jouw ring, dan konden ze even kijken of jij was weggelopen. Dat is dan een slavenring.

b. Jongerenroman 13+, Omdat het niet geschikt is voor jongere kinderen(5-11), er zitten vaak moeilijke stukjes in de tekst, die ze misschien niet begrijpen. Verder speelde het boek zich af rond de 1e eeuw, vele kinderen kunnen daar geen beeld bij krijgen.

c. Het speelt zich vooral af in Pompeji, Daar komt Folkrad terecht. Maar in het begin in het Rijnland, want daar is Folkrad opgegroeid. En ten slotte ook in Rome want daar woonde Chloe eerst. Dus Pompeji is eigen de plaats waar het omgaat.

d. Het speelt zich af in de 1e eeuw, Zij bijvoorbeeld in boek voor hoofdstuk 1 staat: 78 na Christus en voor hoofdstuk 4 staat: 77 na Christus. Ook was er in die tijd nog slavenhandel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De slavenring door Simone van der Vlugt"