Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De slavenring door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De slavenring
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 790 woorden
  • 22 juni 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
18 keer beoordeeld

Boekcover De slavenring
Shadow
De slavenring door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdpersonen:
Folkrad, Chloë, mama Constantia, Marcus en heer Lucius.

Samenvatting:
De slavenring gaat over Folkrad. Hij is 17 jaar en hij woont in het Rijnland. Zijn vader is het stamhoofd van de Cananefaten en Folkrad zal ooit zijn vader op moeten volgen. Een deel van het Rijnland is door de Romeinen bezet, waardoor de Romeinen regelmatig in Folkrads dorp komen om met zijn vader verdragen te sluiten. Folkrads vader verzet zicht zo veel mogelijk tegen de Romeinen.
Als op een dag 2 Romeinen naar het dorp willen komen, is Folkrad in het woud.

Hij ziet dat de 2 Romeinen Branthild willen verkrachten. Folkrad schiet in zijn woede allebei de Romeinen dood. En samen met Branthild gooien ze de Romeinen in het moeras.
Ze willen het aan niemand vertellen wat er is gebeurd. Alleen vertelt Folkrad het aan zijn vader. De vader van Folkrad is heel erg boos op Folkrad, want als de Romeinen er achter komen dat die 2 Romeinen niet terug zijn gekomen, zullen ze zeker komen om het uit te zoeken.

Dat duurt niet lang. Want toen de Cananefaten een feest hielden ging Folkrad met Branthild langs de rivier lopen. De Romeinen omsingelden toen het dorp en staken het in Brand. Hij zag nog net hoe de Romeinen een huis in brand staken waar zijn moeder en zus in rende.
Folkrad zei dat Branthild het woud in moest vluchten, en hij renden naar het dorp. Toen hij bij het dorp was, was iedereen dood. En toen hij naast het lichaam van zijn vader ging zitten, werd hij van achteren neergeslagen.
Hij werd gevangen genomen in een klein donker hokje. Na een lange tijd ging hij in een schip ergens naartoe. Toen hij er was, werd hij als slaaf gebrandmerkt en hij moest een heel lange tijd gaan roeien. Als ze na een heel lange tijd bij een haven aankomen, krijgt Folkrad een slavenring en hij wordt verkocht als slaaf aan de heer Lucius Cornelli, dat is een van de rijkste mannen van Pompeji.

Bij de heer Lucius woont ook Chloë, dat is een meisje dat door haar pleegvader als slaaf verkocht is en bij een badhuis terecht is gekomen. In het badhuis komt Marcus Cornelli heel vaak, dat is de zoon van Heer Lucius. Marcus wordt verliefd op Chloë en koopt haar als zijn persoonlijke slaaf. Bij de heer Lucius worden de slaven goed behandelt, alleen Marcus gaat niet goed met ze om. Hij slaat de slaven vaak en door hem is Chloë zwanger geworden. Marcus heeft werk in Germanië en gaat vaak voor een lange tijd weg. Doordat Marcus zolang weg is kan ze haar zwangerschap zolang mogelijk geheim houden, want als ze het vertelt, laat hij de baby weghalen. Als Marcus na een lange tijd terugkomt, is Chloë al bevallen. Chloë let heel goed op haar kindje, maar als ze een keer wordt weggestuurd om een boodschap te doen, neemt Marcus het kind mee.

Daarna zegt Chloë niets meer, ze volgt alleen de bevelen op. Folkrad wordt verliefd op Chloë, en aan haar vertelt Folkrad voor het eerst zijn geschiedenis. Hij vindt het vreselijk om hier te zitten, maar bij heer Lucius leert hij ook de goede kanten van de Romeinen kennen. Uiteindelijk legt hij zich neer bij zijn nieuwe leven. Hij vraagt dan ook lees en schrijf les van Philos, die ook slaaf is. Philos zegt dat het voor een slaaf nutteloos is om te vluchten, want met zo’n slavenring om je hals word je meteen weer gevonden omdat de eigenaar van de slaaf erin gegraveerd staat.
Een gevluchte slaaf moet het opnemen tegen een leeuw in het amfitheater.

Folkrad verzet zicht steeds meer tegen Marcus. Toen Folkrad en Chloë een keer naar de haven waren geweest, stond bij terugkomst Marcus met een zweep in zijn hand te wachten. Toen Marcus een beweging maakte alsof hij Chloë wilde slaan, wilde Folkrad een riek pakken. Op dat moment draaide Marcus zich om en zag wat Folkrad deed.
Meteen moest hij zijn tunica uit trekken en werd hij geslagen met de zweep.


Intussen begint de Vesuvius vaker te rommelen, en in Pompeji zijn er steeds meer aardbevingen.

Op een dag in augustus vergrijp Marcus zich weer aan Chloë. En van woede valt Folkrad Marcus aan en wurgt hem. Folkrad vlucht, en Chloë geeft hem een linnen zak mee met eten en een vijl zodat hij de slavenring door kan vijlen.

Folkrad is van plan te vluchten naar een haven om daar eens schip te zoeken die hem naar Germanië terug kan brengen.
Drie dagen nadat hij weg is barst de Vesuvius uit. Chloë is dan nog steeds in Pompeji en overleeft de uitbarsting niet. Folkrad besluit dan om naar Noviomagus te gaan om daar een nieuw leven op te bouwen.

REACTIES

L.

L.

wij houden van elkaar.
en het is een goed verslag. vooral goede samenvatting

13 jaar geleden

V.

V.

bedankt nou hoef ik neit heel het boek te lezen ;)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De slavenring door Simone van der Vlugt"