Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De slavenring door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De slavenring
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1084 woorden
  • 4 september 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
20 keer beoordeeld

Boekcover De slavenring
Shadow
De slavenring door Simone van der Vlugt
Shadow
Kcv Leesverslag:
De slavenring – Vlugt, S. van der


Logboek:

Datum: zondag 19 februari 2006
Tijd: 11.50 – 12.40
Aantal gelezen pagina’s: 46 blz.
Dingen die me opvielen:
1. 78 Na Christus - Rijnland
2. Folkrad is de zoon van het stamhoofd van de Sibbe, maar de grond is van de Romeinen
3. Ze geloven heel erg in de goden (van het woud, van de dode, van de vruchtbaarheid enz.)
4. Dat de Romeinen wraak kwamen nemen en hij een niet vermoord is, maar een slaaf is geworden. Is zijn lot wat door de goden is bepaald

Datum: zondag 19 februari 2006
Tijd: 13.00-14.30

Aantal gelezen pagina’s: 84 blz.
Dingen die me opvielen:
1. 77 Na Christus - Rome
2. Cloë is toen ze klein was ter vondeling gelegd. Julia heeft haar meegenomen en opgevoed. Elena haar “zus” geeft ook om haar, maar haar “vader” Athnus geeft niks om haar en verkoop haar als slaaf.
3. Cloë en Folkrad komen terecht bij dezelfde Heer. Die behandelt hun goed.
4. Cloë raakt zwanger van Marcus (zoon van haar Heer), ze houdt het verborgen, want hij moet terug naar zijn leger. Als het kind geboren is, wordt het Elena genoemd. Als Marcus terug komt, neemt hij het kind van Cloë af.
5. Folkrad gaat met Philos (rechterhand van zijn Heer) naar het amfitheater, naar de gladiatorengevechten. Maar hij walgt ervan en wil/gaat weg.
6. Folkrad mag leren om Latijn te schrijven en lezen. En wat hij leert, leert hij ook aan Cloë.
7. Valeria moet van haar vader (Cloë/Folkrad hun Heer) trouwen met iemand die ze niet wilt. En Cloë “troost haar en voelt zich even gelijk aan haar meesteres.

Datum: zondag 19 februari 2006
Tijd: 15.30-16.20
Aantal gelezen pagina’s: 57 blz.
Dingen die me opvielen:
1. Voorjaar 79 Na Christus – Pompeji
2. Marcus heeft verlof en komt terug, Folkrad wordt zijn persoonlijke lijfwacht. Cloë wordt ook weer door Marcus “gebruikt”, en als Folkrad op een avond ziet wat Marcus met Cloë doet, wordt hij zo kwaad dat hij Marcus in elkaar slaat en wurgt. En dan slaat hij op de vlucht en Cloë durft niet mee.

3. Na de begrafenis van Marcus gaat Cloë opzoek naar haar dochter die nog leeft  dat had mama Constantia opgevangen uit een gesprek. Ze ziet har dochter Elena bij haar pleeggezin.
4. De vulkaan Vesuvius barst uit. Eerst aardschokken, dan een regen van stenen, dan een regen van as. Daarna komen de giftige stoffen en de lava pas. Cloë overleeft het niet.
5. Folkrad is aan gekomen bij de kleine haven: Surrentum en gaat daar een paar dagen op Cloë wachten en wil dan opnieuw beginnen in Noviomagus (Nijmegen).

Vragen:

4a. Wat is de structuur van het verhaal? Chronologisch of met flashbacks?

• Chronologisch

4b. Wat is volgens jouw het thema van het boek?

• Liefde/Vrijheid

4c. Is de hoofdpersoon een round of flat character?

• Round character

5. Welke gebeurtenis of welk moment trof jouw het meest? Leg uit waarom.

• Er is een voorjaarsfeest aan de gang voor de vruchtbaarheidsgodin. Het is een heel gezellig feest en Folkrad en Branthild gaan een stukje wandelen. Op eens keert het tij en wordt het feest een moordpartij, want de Romeinen komen terug om de vermissing van de andere 2 Romeinen te wreken. Folkrad vlucht in het moeras en wacht tot alles voorbij is. Als hij terug gaat ziet hij iedereen van zijn sibbe verminkt en vermoord. Bij zijn vader (wat er van over is) knielt hij en barst in tranen uit. Daarna wordt hij gevangen genomen. (blz 35 t/m 39)
Deze gebeurtenis trof mij het meest omdat dat de emotie die Folkrad toont zo puur is dat jezelf ook een beetje ontroerd raakt. Verder vind ik het heel zielig dat iedereen verminkt en vermoord wordt, terwijl het eerst zo’n feestelijke avond was


6a. Schrijf 5 uitspraken op, waarmee je het eens bent of die je troffen.

1. ‘Dat de goden ons geheim bewaren’ (Branthild, op blz 13)
2. ‘Als het kind er is, is het dan ook een slaaf?’ (Cloë zwanger, op blz 77)
3. ‘Je kunt jezelf beklagen of in het verleden blijven leven, maar het is beter om te aanvaarden dat dit nu je leven is en daar het best van maken’ (Philos, op blz 104)
4. ‘Nergens kan een man meer rust vinden dan in zijn eigen ziel’ (Tauni, op blz 110)
5. ‘Er bestaat niet zoiets als dé juiste beslissing’ (Tauni, op blz 110)

6b. Schrijf 2 zinnen of uitspraken op, waar je het absoluut niet mee eens bent.

Licht je antwoord toe.
• ‘Je bent niet de eerste en ook niet de laatste slavin die een kind verwacht van haar meester. Er zijn ergere dingen in het leven’ (blz 77)
Ik ben het hier niet mee eens, want als jij gebruikt wordt voor seks tegen je zin in er je raak zwanger is dat wel heel erg.
• ‘Als mijn zoon terug is zal ik de situatie met hem bespreken en dan moet hij beslissen wat er gaat gebeuren. Het is per slot van rekening het kind zijn eigendom’ (blz 81)
Hier ben ik het absoluut niet mee eens, want zij is zwanger in haar lichaam dus het is haar eigendom of ze nou slaaf is of niet.


7a. De verhouding tussen de goden onderling.

• Er wordt niks over de verhouding tussen de goden onderling gezegd

7b. De verhouding tussen de goden en de mensen.

• De goden komen niet in contact met de mensen. Maar de mensen zijn wel heel gelovig. Ze ere allerlei goden, alle omstandigheden waar ze zich in bevinden danken ze aan de goden. De weersomstandigheden zijn ook aan de goden te danken en er zijn vele feesten ter ere van de goden.

8. Beschrijf de verschillen in omgang van mensen met elkaar in de Oudheid vergeleken met de manier waarop wij nu met elkaar omgaan.

• In de Oudheid had je rijke , armen en slaven. Slaven waren niks waard en hadden geen eigendom. De armen mensen werden niet naar omgekeken. En ze rijke hadden veel aanzien, macht en hadden slaven.
• Nu heb je geen slaven meer. Mensen respecteren elkaar. De verschillen tussen arm en rijk is veel kleiner. Er is democratie, dus niet alleen de rijke mensen hebben het voor het zeggen. En er wordt van alles gedaan om de armen mensen op de wereld te helpen.

9. Wat is je persoonlijke mening over het boek?

• Ik vind het een heel mooi boek; het is heel vlot en begrijpelijk geschreven. Ook lijken de personages net echt; ze leven en reageren heel natuurlijk waardoor je, je goed kunt inleven in de personages. Ook kun je een heel goed een beeld vormen van hoe het in die tijd was. Het verhaal is heel afwisselend door de verschillende gebeurtenissen, waardoor het absoluut geen saai boek is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De slavenring door Simone van der Vlugt"