Nederlands - fictie - Theorie verhaalanalyse - 2 vwo

Zakelijke gegevens
- Titel: De Slavenring
- Schrijver: Simone van der Vlugt
- Uitgeverij: Lemniscaat
- Aantal pagina’s: 221
- Aantal hoofdstukken: 15

Verhaal
Folkrad is de zoon van het stamhoofd van de Canefaten. Ooit zal hij zijn vader opvolgen als stamhoofd. Maar het loopt allemaal anders, hij vermoordt twee Romeinen om een meisje van zijn stam van verkrachting te redden. De Romeinen nemen wraak en branden het dorp op brute wijze plat. Alleen Folkrad weet te ontkomen maar wordt later toch gevangen genomen en als slaaf verkocht. Door een gevecht met zijn meester moet hij wel ontsnappen, terwijl hij ontsnapt barst de Vesuvius uit.
Het verhaal begint in het Rijnland in 78 na Chr., na een wraakactie van de Romeinen wordt Folkrad gevanggenomen en als slaaf verkocht. Na diverse gebeurtenissen belandt Folkrad in Pompeji als slaaf van Heer Lucius. Dan kom er een deel dat speelt in Rome in 77 na Chr., Chloe wordt daar verkocht door haar meester aan een badhuis. Marcus (zoon van Heer Lucius) komt daar vaak en laat zich altijd masseren door Chloe. Op een dag koopt Marcus Chloe en zo komt zij ook bij Heer Lucius terecht.


In het begin van het verhaal woont Folkrad in het Rijnland in het dorp van zijn stam de Canefaten. Dat dorp ligt in de buurt van Noviomagus. Hier woont hij in kleine hutjes. Later in Pompeji wonen ze in de villa van Heer Lucius. De kleine hutjes van Folkrad’ dorp worden door de Romeinen platgebrand. De villa en heel Pompeji worden bedolven onder de lava van de Vesuvius.

De hoofdpersonen zijn:
Folkrad en Chloë

De bijfiguren zijn:

- Heer Lucius: Hij is de baas van Folkrad en Chloë. Het is een goede meester die zijn slaven over het algemeen goed behandeld.
- Marcus : Dit is de zoon van Lucius, Hij behandelt zijn slaven een stuk minder goed. Hij kan niet van Chloë afblijven, en heeft Folkrad een keer bijna doodgeslagen met zijn zweep. Op het laatst vermoordt Folkrad hem.
- Valeria: Ze is de dochter van de Lucius en ze heeft Chloë als slavin
-

Mama Constina : de slavin die de keuken beheert. Zij draagt ook de zorg voor de slaven. Zij biedt vaak een helpende hand.
- Philos: de hoofd slaaf van Lucius. Hij leert Folkrad lezen en schrijven als ze allebei tijd hebben
Vragen aan hoofdpersoon Folkrad
Waarom vermoordt je de twee Romeinen als je ziet dat ze het meisje van jouw stam mishandelen, je wist toch dat de Romeinen wraak zouden nemen?
Waarom ben je niet eerder ontsnapt, je vond het toch zo erg, het slavenleven?
Hoe had jij de stam geleid als je toch stammenhoofd was geworden, was je de oorlog aan gegaan met de Romeinen of had je in vrede geleefd?

Analyse
Het thema van dit boek is historie en liefde. Historie omdat het zich afspeelde in de tijd van de Romeinen. Liefde omdat Fokrad verliefd wordt op een meisje van zijn stam, Branthild. Hun liefde begint als Folkrad haar redt van twee Romeinen die haar wilde verkrachten. Later wordt zij net als de rest van de stam door de Romeinen vermoordt die de twee vermoorden Romeinen wilden wreken. Later in het boek wordt hij verliefd op Chloë, die ook slaaf is. Folkrad vlucht weg maar Chloë blijft bij Heer Lucius, dat had ze beter niet kunnen doen want ze beland onder het vuur, as en rook van de Vesuvius. De gebeurtenissen zijn heel spannend en afwisselend. Bijvoorbeeld droevig als Chloë ontdekt dat haar dochtertje is weggehaald en heel spannend als Folkrad ontsnapt tijdens de uitbarsting van de Vesuvius. Dit boek raad ik iedereen aan die geïnteresseerd is in het Romeinse Rijk. Ook degenen die niet zo van de Romeinen houden zullen dit boek zeer leuk vinden omdat het een heel spannend en afwisselend boek is.
De Bastaard van Brussel
Omdat het een boek is van Simone van der Vlugt vind ik het leuk, ik vind haar schrijfstijl prettig om te lezen en haar verhalen zijn erg interessant, vandaar dat ik ook een paar boeken van haar heb gelezen. In al haar boeken zijn er goede afwisselingen, de ene keer een spannende gebeurtenis en dan weer een verdrietig stukje afgewisseld met wat humor.
Het Hercynische Woud - Simone van der Vlugt
Dit boek gaat over een Romeinse verkenner die gevangen wordt genomen door een Germaanse stam. Hij wordt vrienden met de stam en speelt allemaal geheime informatie van de Romeinen door aan de stam. Het verhaal is van hetzelfde thema als De Slavenring.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.