Samenvatting:Het is 78 na Christus. De zeventienjarige Folkrad woont in Rijnland, in een deel dat de Romeinen nog niet hebben bezet. Folkrad is de zoon van het stamhoofd van de Cananefaten (een Germaanse stam) en zal zijn vader moeten opvolgen. Het loopt alleen heel anders dan hij had gedacht.Als Folkrad op een dag twee soldaten vermoordt om een meisje van zijn stam te redden, nemen de Romeinen wraak. De nederzetting van de Cananefaten wordt afgebrand en de inwoners worden gedood. Folkrad kan ontsnappen, maar wordt wel gevangengenomen en vervoerd naar Italië. In Italië wordt hij verkocht als slaaf.

Toen hij al op veel plaatsen was geweest kwam hij in de villa van de heer Lucius in Pompeii

Folkrad heeft het voor het eerst een beetje naar zijn zin als slaaf, want zijn meester is best vriendelijk. Hij leert lezen en schrijven en komt er een beetje achter hoe de Romeinen leven.

Hij wordt ook verliefd op een ander slaaf Chloë

Net als hij denkt dat hij misschien nog wel wat van zijn leven kan maken als slaaf, komt Marcus thuis.

Marcus is de zoon van Lucius en gaat heel slecht met zijn slaven om. Alles moet zo als hij het wil, hij slaat ze en klemt zich helemaal vast aan Chloë.

Als Folkrad ziet dat Chloë wordt verkracht door Marcus wordt Folkrad zo boos dat hij Marcus in elkaar begint te slaan. Als Folkrad eindelijk alles weer een beetje op en een rijtje heeft gezet, blijkt dat hij Marcus heeft vermoordt.Folkrad besluit om te gaan vluchten naar de dichtst bijzijnde havenstad en daar hoopt hij een boot te vinden dat naar Rijnland vaart. Hij vraagt Chloë of ze mee wil gaan, maar zij wil niet weg. Ze geeft hem een linnen zak mee met wat eten en een vijl zodat hij de slavenring door kan vijlen. Folkrad vindt het heel moeilijk om weg te gaan maar zijn besluit staat echt vast.Tijdens zijn vlucht barst de vulkaan Vesuvius uit.Omdat die vulkaan vlak naast de villa ligt, maakt Folkrad zich zorgen om de bewoners en vooral over Chloë.Chloë is op het moment dat de vulkaan uitbarst in de stad.

Ze is op zoek naar haar dochtertje dat Marcus had afgepakt.

Hij had het kind in beslag genomen want het is zijn eigendom. Maar omdat hij het kindje niet wou, heeft hij het weggegeven. Chloë heeft via een vrouw gehoord waar haar dochtertje is en gaat haar op zoeken. Net nadat ze haar kindje heeft gezien barst de vulkaan uit. Ze probeert in een huis te schuilen voor de as en het gesteente. Als de huizen bijna instorten vlucht ze naar buiten. Maar daar gaat ze dood door de hete lucht.Folkrad is in de havenstad aangekomen. Hij ziet zijn eigen stad. Tot zijn schrik ziet hij daar geen licht branden.

Wat zal er gebeurd zijn? Zou de villa er nog staan en hoe zou het zijn met de bewoners? En Chloë? Hoe groot is de kans dat ze het heeft overleefd?

Folkrad blijft met heel veel vragen zitten en bedenkt zich dat hij helemaal niet zo graag Rijnland terug wil, hij heeft daar eigenlijk niks. Dan neemt hij een belangrijke beslissing: Hij wacht een paar dagen op Chloë en dan gaan ze samen naar Noviomagus, een stad dichtbij. Daar ze zullen ze samen een nieuw leven beginnen, niet als slaaf, maar als een gewoon mens. Maar dit zal nooit gebeuren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.