De slavenring door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 902 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 42 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 42 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
210
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2005 Genomineerd)

Boekcover De slavenring
Shadow
De slavenring door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het Verhaal

Folkrad is een zeventien jarige jongen. Hij behoort tot de stam der Cananefaten waarvan zijn vader het stamhoofd is. Folkrad die zich niet zo gauw laat kennen vermoordt twee Romeinen om Brandhild een meisje uit zijn stam van een verkrachting te redden. Hij gelooft in de goden en aanbid ze dagelijks. Hij is bang voor wat de goden hem te bieden hebben nadat hij twee Romeinen heeft vermoord. De Romeinen die verdachten zijn stam van de moord en vermoorden alle inwoners van zijn stam.
Folkrad weet te ontkomen en wordt naar Italië vervoerd als slaaf. Daar wordt hij verkocht aan de heer Lucius die advocaat is en de eigenaar van een badhuis in Pompeï. Folkrad wordt aangewezen als de lijfwacht van heer Lucius. De heer Lucius is heel goed voor zijn slaven. Hij woont in een grote villa op de Vesuvius een slapende vulkaan. En geeft hun veel vrijheid. In zijn vrije tijd leert hij onder andere lezen en schrijven van Philos.

Folkrad heeft veel aandacht voor Chloë een andere slaaf. Chloë is bij haar geboorte te vondeling gelegd. Ze werd gevonden door Julia de vrouw van een herbergier. Ze is er opgevoed als hun eigen kind maar later is ze echter verkocht door haar ‘vader’ omdat ze geld nodig hadden. Ze is een jong, knap en gezond meisje.
Ze wordt regelmatig verkracht door Marcus de zoon van heer Lucius, en van hem raakt ze dan ook zwanger. Haar baby wordt afgepakt als Marcus weer terugkomt van het leger. Ze is er zo verdrietig om en daarom praat ze niet meer. Folkrad weet haar hart te stelen en krijgt haar weer aan het praten. Marcus de zoon van heer Lucius maakt het voor Folkrad ook niet gemakkelijker op. Folkrad begint steeds meer naar zijn vrijheid terug te verlangen. Folkrad weet dat op weglopen de doodstraf staat en beheerst zich. Als Folkrad op een dag getuige is dat Chloë wordt verkracht door Marcus grijpt hij in. Marcus is laaiend en slaat hem met een zweep. Hij verdedigt zich en slaat terug, zijn woede overwint hem. Zijn handen wurgde Marcus en Marcus overleefde de wurging niet.
Chloë pakte spullen in voor Folkrad om te vluchten. En hij maakte ruimde de bloedsporen op en zorgde ervoor dat het leek of Marcus sliep.
Als Folkrad zijn spullen heeft vertrekt hij, Chloë durft niet mee te gaan.
Omdat ze bang is om in gehaald te worden en dat ze dan de doodstraf zo krijgen.
Twee dagen nadat Folkrad is vertrokken, is er de eerste aardbeving en begint de vulkaan hevig te roken.
Chloë is opdat moment in Pompeï en kijkt naar haar dochtertje hoe dat in een koets wordt gezet om te vertrekken uit Pompeï.
Dan barst de hemel open en komen er lavabrokken en puimsteen naar beneden. Chloë schuilt in een huis maar als dan de tweede aardbeving komt vlucht ze naar buiten omdat het huis in stort. Chloë dan wordt al gauw bedolven onder het gesteente en overleeft het niet. Folkrad kijkt naar de vulkaan uitbarsting, hij was al ver genoeg om niet meer geraakt te worden en overleefde het.
Chloë had aan zijn slavenring gedacht en had een vijl in zijn spullen gestopt. Nu was hij weer een vrije man maar nu helemaal alleen op de wereld.


Over Simone van der Vlugt

Naam: Simone van der Vlugt(-Watertor)
Geboren: 15 december 1966 te hoorn
Opleiding: Volgde de lerarenopleiding Frans en Nederlands aan de Hogeschool Holland
Werk: Wekte na haar opleiding bij een bank als secretaresse
Thuis: Is getrouwd met Wim van der Vlugt en heeft twee kinderen
Esmee (1993) en Friso(1995)
Eerste boek: De Amulet (1995)
Bijzonderheden: Ze gaat altijd met vakantie naar een land waar het verhaal waaraan ze werkt speelt, en maakt dan veel foto’s en filmopnames van de omgeving, bezoekt musea en koopt oude ansichtkaarten en posters

Biografie
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.
Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Mijn mening

Ik vond het een interessant en mooi boek. Het een stuk geschiedenis maar dan als een roman geschreven. Het boek is zo geschreven dat als je aan het lezen bent niet meer kan stoppen.
Het lijkt net of je er in zat dat je alles van dichtbij mee maakte.
De gevoelens van de personages worden mooi uitgedrukt.
Het was ook leuk om te lezen, het ging over Pompeï en dat vind ik interessant om dat het nu bedolven ligt onder as.
Je krijgt zo een beetje de indruk hoe het allemaal zal zijn geweest in de eerste eeuw na Christus.
En dat de samenleving heel anders was dan nu. Maar dat de Romeinen toch veel hebben betekend voor de samenleving van nu.

Bronnen
www. Simonevandervlugt.nl
www.leesplein.nl
www.boekbesprekingen.nl
www.lemniscaat.nl
www.wikipedia.com
www.scholieren.com

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De slavenring door Simone van der Vlugt"