ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Hoofdpersonen:

Folkrad: Hij werd tijdens een wraakactie van de Romeinen tegen zijn stam gevangen genomen, en als slaaf verkocht, tenslotte komt hij in de villa van heer Lucius terecht.

Chloë :Zij werd al baby te vondeling gelegd. Ze wordt opgevoed door Julia en haar man Athnus. Chloë weet heel goed dat ze voor deze mensen minder betekend dan hun eigen dochter. Dat blijkt wel als Athnus haar verkoopt aan een slavenhandelaar. Ook zij komt uiteindelijk bij heer Lucius terecht.Bijpersonen:

Heer Lucius: Hij is de baas van Folkrad en Chloë. Het is een goede meester die zijn slaven over het algemeen goed behandeld.Marcus

: Dit is de zoon van Lucius, Hij behandelt zijn slaven een stuk

minder goed. Hij kan niet van Chloë afblijven, en heeft Folkrad

een keer bijna doodgeslagen met zijn zweep.

Philos

: Philos is de hoofdslaaf van Lucius. Hij leert Folkrad lezen en

schrijven als ze allebei tijd hebben.Tijd:

Dit boek speelt zich af in de 1e eeuw na Christus. (77 t/m 79 na Chr.) In die tijd barstte namelijk ook de vulkaan de Vesuvius uit en bedolf de stad Pompeï met een dikke laag as. Dit is een belangrijke gebeurtenis in het boek, waar het boek ook mee eindigt.Titelverklaring:

Het boek heet “De slavenring”. In die tijd kregen slaven een metalen ring om hun nek, met een inscriptie erin. Daarin stond de naam van de eigenaar van de slaaf. Folkrad en Chloë hadden deze ring om. Vooral Folkrad vervloekte deze ring die hem van zijn vrijheid beroofde.

Samenvatting.

Het is 78 na Christus. Folkrad een Germaanse jongen loopt door het bos om de vallen te controleren. Daarbij ziet hij hoe 2 Romeinse soldaten een meisje uit zijn stam lastigvallen. Hij krijgt een rode waas voor zijn ogen, en wordt blind van woede. Hij schiet beide soldaten een pijl door het hoofd en dumpt ze in het veen.

De Romeinen merken natuurlijk dat er 2 soldaten weg zijn, en plegen een wraakactie op de stam van Folkrad. Alle mannen, vrouwen en kinderen worden vermoord. Folkrad echter, wordt gevangen genomen en als slaaf in de roeibanken onder in een schip gezet. Dit is een verschrikkelijke tijd. Na een paar maanden wordt hij gebrandmerkt, en weer op een slavenmarkt te koop aangeboden. Daar koopt Philos (de hoofdslaaf van heer Lucius) Folkrad. Hij komt 2 jaar na Chloë in de villa terecht.Dan komt het verhaal van Chloë. Zij werd als kind te vondeling gelegd. En opgevoed door 2 mensen die lang niet zo veel van haar houden als van hun eigen dochter. Vooral haar stiefvader had niet zo veel met haar op, dat blijkt wel als hij haar verkoopt aan de slavenhandelaar. Ze komt terecht in een badhuis en moet zwaar werk doen. In dat badhuis komt ook heel vaak Marcus de zoon van heer Lucius tegen. Hij ziet wat voor een mooi meisje Chloë is, en koopt haar. Ze komt dan terecht in de villa van heer Lucius. Marcus laat haar geregeld op zijn kamer komen. Dan wordt ze zwanger. Ze houd dit verborgen tot Marcus weer door het leger wordt opgeroepen en dus weggaat.

Een halfjaar later krijgt ze het kind, een meisje die ze Élena noemt. Eindelijk is ze niet meer alleen.

Maar als Marcus een paar maanden later terugkomt, neemt hij Élena van haar af. Chloë is kapot van verdriet, en besluit vanaf dat moment nooit meer te praten.Een paar maanden later heeft Marcus weer verlof en komt hij dus thuis. Folkrad ziet hoe bleek en bang Chloë is als ze Marcus ziet, en hij vraagt zich af wat er aan de hand is. Op een dag moet hij als Marcus’ lijfwacht mee met hem na het dorp. Daar gaan ze naar “de herberg van Asselina”. Als ze daar binnen zijn, komt er opeens een aardbeving. Ze vluchten snel weer naar huis.

Een paar dagen later is Marcus alleen thuis. Hij beveelt Chloë om naar zijn kamer te komen, en doet net alsof hij haar met de zweep wil slaan. Folkrad pakt een riek en wil Marcus aanvallen. Die ranselt Folkrad helemaal af met de zweep.

Folkrad ligt dagenlang doodziek op bed. Een meisje dat voor hem zingt, sleept hem er doorheen. Als hij weer beter is beseft hij dat het meisje Chloë was. Vanaf dat moment begint Chloë weer te praten.Folkrad moet weer mee met Marcus. Dit keer om hem te begeleiden naar het badhuis. Daar is alweer een aardbeving. Vloekend gaat Marcus terug naar huis, daar blaft hij Chloë af, en beveelt haar weer naar zijn kamer te komen. Uiteindelijk begint Folkrad te beseffen wat er nu aan de hand is tussen Marcus en Chloë. Hij volgt haar en hoort haar een kreet slaken in de kamer van Marcus. Weer krijgt hij een rode waas voor zijn ogen, doet de deur open en wurgt Marcus.

Chloë helpt Folkrad met ontsnappen, ( hij wil op een schip naar Germania) maar wil niet met hem mee. Dan vertelt een andere slavin haar, dat Marcus Élena 1,5 jaar geleden naar “de herberg van Asselina” heeft gebracht. Die vrouw verkoopt kinderen aan kinderloze stellen.Twee dagen later is de begrafenis van Marcus. De Vesuvius is de laatste dagen heel actief en een uitbarsting dreigt. Maar heer Lucius wil niet weg voordat zijn zoon fatsoenlijk begraven is. Chloë hoort op de begrafenis de naam Asselina vallen en volgt deze vrouw. Ze vraagt aan 1 van haar dienstmeisjes of zij weet waar Élena is.

Die geeft haar uit medelijden het adres. Chloë gaat voor het huis van Élena bij een fontein zitten en wacht tot ze naar buiten komt. Na uren wachten komt er een vrouw met een meisje van 1,5 naar buiten. Ze stappen in een wagen, en gaan weg.

Chloë heeft haar dochter gezien, en beseft dat zij nou ook moet vluchten. Maar dan is het te laat. De vulkaan barst uit, ze stikt en word bedolven onder een dikke laag as. Ze beseft dat de 2 mensen waar ze het meest van houdt (Folkrad, Élena) gevlucht zijn.Folkrad vijlt met de vijl die Chloë hem heeft meegegeven zijn slavenring door,

en gaat met een schip naar Germania. Om daar een nieuw leven op te bouwen.Tijd en Ruimte beschrijving:Mening:Toen ik dit boek won met een prijsvraag, was ik er heel blij mee omdat ik de boeken van Simone van der Vlugt geweldig vind. Ze spelen zich altijd in het verleden af en ik hou daar wel van. Dit boek viel me daarom ook absoluut niet tegen. Het is spannend, en vooral zielig. Het wordt enger gemaakt door die zak van een Marcus, die de spanning altijd hoog opkrikt door iedereen af te blaffen en te mishandelen.

Waarom het boek zielig is is wel duidelijk. Folkrad en Chloë verliezen allebei het geen waar ze het meest van houden. De hele sibbe van Folkrad werd door zijn schuld uitgemoord, en Chloë krijgt een kind die direct door Marcus word afgepakt omdat het zijn “bezit” is.

Wat ook erg prettig is, is dat er achterin het boek extra informatie staat over de uitbarsting van de Vesuvius (heel interessant om te lezen) en een verklarende woordenlijst, want woorden zoals : tunica, sibbe, peristylium en macellum zijn uit de Romeinse tijd. Dus weet je lang niet altijd wat het betekend.

Ik vind dit boek geweldig en ik kan hem iedereen aanraden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Heej hilde! (naamgenoot)

ik vond je uitreksel zeer goed, ik heb er veel aan had toen ik een leesverslag over "De slavenring" moest en wilde maken. Ik hoop dat je veel leuke reacties krijgt, want het is een goed uitreksel en veel mensen hebben hier wat aan.
Ga zo door!!!

groetjes Hilde

15 jaar geleden

M.

M.

vet goede samenvatting enzo,, kusjes mij!!

15 jaar geleden