Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Titel: De slavenring

Auteur: Simone van der Vlugt

Uitgever: Lemniscaat

Jaar van verschijning: 2003Hoofdpersonen:

-Folkrad

-Chloë

-Heer Lucius

-Marcus de zoon van Heer LuciusSamenvatting:Het is de eerste eeuw na Christus. Folkrad is een zoon van het stamhoofd van de Canefaten. De Canefaten woonden in die tijd in het Rijnland. Een deel dat nog niet door de Romeinen geplunderd was. Op een dag ziet Folkrad hoe een meisje van zijn stam bijna verkracht wordt door twee Romeinen. Hij grijpt in door ze dood te schieten met zijn pijl en boog. Samen met het meisje gooit hij ze het moeras. Een beetje gespannen gaan ze terug naar het kamp. Folkrads vader heeft al snel door wat er gebeurd is en is boos op zijn zoon om wat hij heeft gedaan. Hij heeft een meisje gered en dat kan misschien hun hele volk de kop kosten, want als de Romeinen door hebben wat er is gebeurd dan……

De volgende avond is Folkrad met het meisje in het bos aan het wandelen. Plotseling horen ze noodkreten en pijlen door de lucht suizen. Ze kijken achterom en zien dat hun dorp in lichte laaie staat. Folkrad zegt tegen het meisje dat zij moet vluchten en zelf keert hij naar het dorp terug. Eenmaal daar aangekomen is iedereen dood. Folkrad denkt dat de goden hem expres hebben laten leven zodat hij als straf voor wat hij gedaan heeft iedereen moet missen. Folkrad is zo verdrietig dat hij niet merkt dat er twee Romeinen aankomen. Hij wordt gevangengenomen, met een trein naar Italië gestuurd en na vele omzwervingen komt hij als slaaf van de Heer Lucius aan in Pompeï.De heer Lucius is niet slecht voor zijn slaven en bij hem leert Folkrad de rijkdom en de kennis van de Romeinen kennen. Hij leert er lezen wat als slaaf best bijzonder is.

Marcus de zoon van Lucius gaat heel wat respectlozer met zijn slaven om. Hij slaat vaak slaven en vergrijpt zich aan Chloë die zwanger van hem wordt. Een slavin waarop Folkrad verliefd wordt.

Ondertussen begint de Vesuvius steeds vaker te rommelen. Folkrad neemt een besluit om weg te lopen bij de Heer Lucius. Hij vraagt of Chloë mee gaat, maar zij wil nog niet weg. Dit maakt het extra moeilijk voor Folkrad maar hij besluit toch weg te lopen naar de haven en daar zichzelf meesmokkelen op een schip. Het is maar goed dat hij dit besluit heeft genomen want een paar uur later barst de Vesuvius uit en zal hij zijn geliefde nooit meer zien.Fictie of werkelijkheid:

Dit verhaal is fictie, maar de uitbarsting van de Vesuvius is wel echt gebeurd. Het is dus meer een fictie verhaal gebaseerd op een gebeurtenis en op de kennis die we hebben over de tijd van de Romeinen.Tijd:

Het boek heeft 206 blz. en er komen geen flashbacks in voor. De tijd die zich van het begin tot het eind in het boek afspeelt is ongeveer 5 jaar.Mijn mening:

Ik heb dit boek gelezen omdat het me aansprak.Geschiedenisromans vind ik leuke boeken en daarom heb ik ook alle andere boeken van Simone van der Vlugt gelezen. Door dit boek ben ik het slavenleven van die tijd op een andere manier gaan bekijken. In het boek lees je hoe normaal de mensen het vonden als ze slaaf waren en hoe hard het leven van een slaaf was. Ontsnappen voor een slaaf was ook zinloos, want je kon nergens terecht om te werken door de herkenbare slavenring om je nek.

Het verhaal blijft interessant want de gebeurtenissen wisselen elkaar af. Dan weer spannend, dan weer ontroerend en af en toe wat humor. Spannend is het als het dorp word aangevallen en ontroerend als Chloë een baby krijgt die ze een maand later moet afstaan.De personages gedragen zich als echte mensen en zoals deze reageren. Ik zou absoluut niet op Folkrad willen lijken, want ik zou echt geen slaaf willen zijn! Nou gaat het ook om zijn persoonlijkheid en daar vind ik wel knap aan dat hij toch wil ontsnappen. Hoe gevaarlijk dat ook is.

Het taalgebruik is vrij makkelijk en als er Latijnse woorden in voor komen kun je die achterin opzoeken. Bij de gedachten is het heel duidelijk wat de persoon in het boek denkt. Je kunt je daardoor ook goed inleven in die persoon. Dat vind ik altijd leuk, want dan zit je echt in het verhaal.

Dit alles maakt dat ik het een leuk boek vind dat je in een keer uit moet lezen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Hey Brennie,

Ik heb je uittreksel gelezen en vind hem heel goed, ik kon hem goed gebruiken maar er is een ding: DE ROMEINEN HADDEN GEEN TREINEN!!! Verder was het heel goed hoor!

Groetjes!!

15 jaar geleden