De samenzwering door Gerben Graddesz Hellinga

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1280 woorden
  • 25 juni 2007
  • 22 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 22 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
223
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De samenzwering
Shadow
De samenzwering door Gerben Graddesz Hellinga
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Informatie over de schrijver
Gerben Graddesz Hellinga

Op 12 december 1938 werd in een familie van schrijvers Gerben Hellinga geboren. De familie Hellinga woonde toen in Zaltbommel, maar verhuisde na de oorlog naar Amsterdam. Daar ging Gerben naar het gymnasium. Vervolgens studeerde hij in Amsterdam en Rotterdam geneeskunde om in 1975 af te studeren als psychiater. In 1978 promoveerde hij op een proefschrift over de ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley.
Schrijven speelde aanvankelijk nauwelijks een rol in zijn leven. Hoewel… zowat het enige vak op school waar hij altijd echt goede cijfers voor kreeg was opstellen schrijven! Allebei zijn grootouders schreven kinder- en jeugdboeken, en zijn vader en zijn twee ooms publiceerden veel boeken op hun vakgebied. Alleen zijn neef, die ook Gerben heet, schreef boeken die Gerben zelf leuk vond om te lezen: avonturenboeken en toneelstukken.

Pas rond zijn veertigste begon hij te proberen of hij zelf ook kon schrijven. Dat werd een ramp, want hij had al wel veel boeken en artikelen geschreven over zijn vak, maar dat is veel gemakkelijker dan goede avonturenboeken schrijven. In het begin werden al zijn verhalen dan ook afgewezen door de tijdschriften waar hij ze naartoe stuurde. Hij loste het probleem op door drie workshops te organiseren waarbij schrijvers elkaar leerden om beter te schrijven. Daar heeft hij zelf zoveel van opgestoken dat het nu ook kan.
Zijn eerste jeugdboek kwam uit in 1986. Hij schreef toen nog onder de naam 'Gerben Hellinga Junior' om te voorkomen dat mensen hem zouden verwarren met zijn neef. Inmiddels is gebleken dat dat niet voldoende was en nu schrijft hij onder de naam Gerben Graddesz Hellinga. Hij is namelijk de zoon van Graddes, terwijl zijn neef, de andere Gerben, in de familie bekend straat als Gerben Wytzes.
Als psychiater werkte Gerben heel erg veel, wel 50, 60 uur in de week. Omdat hij ook veel van schrijven houdt, is hij in 1998 eerder gestopt met werken zodat hij zich volledig op het schrijven kon storten. De eerste boeken van Gerben gingen over de toekomst: science fiction. Maar nu gaan zijn boeken juist over het verleden. Naar eigen zeggen gaan de ontwikkelingen tegenwoordig te snel. Hij kon het niet meer bijhouden, terwijl je als SF-schrijver juist moet bedenken hoe het later zal worden. Het verleden staat gelukkig al vast!
Gerbens laatste zes boeken gaan over de Amerikaanse geschiedenis. Geschiedenis is voor hem altijd een hobby geweest en vooral de Amerikaanse geschiedenis heeft zijn interesse. Die fascinatie heeft hij om kunnen zetten in een reeks spannende jeugdboeken.
Hij heeft zelf gezegd dat er minstens twaalf boeken over de Amerikaanse geschiedenis te schrijven zijn, dus dan hebben we er nog zes te gaan!
Gerben is getrouwd en heeft twee geweldige stiefdochters (die al op zichzelf wonen, maar met wie hij gelukkig nog veel contact heeft) en drie katten. Hij en Else, zijn vrouw, zijn dol op reizen. Zelf heeft hij al meer dan zestig landen intensief bereisd, vroeger vaak liftend en met een rugzak, maar daarvoor begint hij nu te oud te worden. Het schrijven van boeken over de Verenigde Staten is een goede smoes om daar naartoe te gaan, 'voor onderzoek'. Daar is hij nu dan ook al vijftien keer geweest.
Bibliografie
Titel - Uitgeverij - Jaar - Leeftijd

Coriolis,de stormplaneet - Leopold - 1986 - 13 +
Een osbork in de ruimte - Leopold - 1989 - 13 +
Grensconflicten - Babel Publications - 1995 - 13+
Kinderen van de rekening - Babel Publications - 1996 - 13+
Tweede talent - Babel Publications - 1997 - 13+
Jacht op Jesse - Elzenga - 2000 - 11+
De weg naar Suckersville - Piramide - 2000 - 13 +
Goudkoorts - Piramide - 2001 - 13 +
Moord in de Rocky Mountains - Piramide - 2001 - 13 +
De ballade van kleintje Mason - Piramide - 2001 - 13 +
Vlucht naar het Noorden - Piramide - 2002 - 13 +
De samenzwering - Piramide - 2002 - 13 +
De grote drijfjacht - Fontein - 2003 - 13+
De samenvatting
Het verhaal speelt zich af in 1863 tijdens een burgeroorlog in Amerika tussen het Noordelijke en Zuidelijke deel van het land.
Tijdens één van de vele veldslagen valt de soldaat John Benson, van de Noordelijke kant, in een diepe kuil.
Korporaal Billy Cypromic die voor de zuid strijd, treft hem daar aan en er ontstaat een vreemde band tussen hun.
Deze band ontstaat doordat John iets aan Billy verteld over de generaal die hij heeft horen spreken over een slavenhouder.
De slavenhouder heeft een plan waarin hij de Noordelijke staten wilt dwingen de strijd te beëindigen.
Door dit vertelde geheim vermoorden John en Billy elkaar niet.
Wel maakt Billy van John een krijgsgevangene om hun ‘vriendschap’ niet te laten opvallen. Billy raakt na een slag erg gewond door een brand en verpleegster Laura Taylor redt hem door hem naar het ziekenhuis te brengen.
Ondanks deze goede actie zal Billy voor altijd mank blijven lopen.
Laura en Billy raken bevriend.
Ondertussen word John naar een krijgsgevangenenkamp gebracht.
Na ongeveer 4 weken weet hij te ontsnappen door een tunnel en weet hij Billy te vinden.
Billy,John en Laura zijn ondertussen goede vrienden geworden en gaan naar de ouders van Billy op bezoek. Ze maken de afspraak dat Laura en John naar Richmont gaan om veel legers bij elkaar te roepen. Billy gaat in zijn ééntje naar New Orleans om informatie te zoeken. Alles wat ze doen moet strikt geheim blijven, elk detail dat uitlekt kan fataal zijn… Samen lossen ze het complot op.
Interview met schrijver:
-Hoelang schrijft u al boeken?
Mijn eerste boek kwam uit in het jaar 1986
-Schrijft u alleen boeken voor de jeugd?
Ja de boeken zijn bedoelt voor de jeugd maar volwassenen lezen ze ook wel eens. Ik ben nu bezig met een boek voor volwassenen.
Het speelt zich af rond 1490 tot en met 1530 en gaat deels over Karel de Grote.
-Heeft u wel eens een belangrijke prijs voor uw boeken gewonnen?
De enige prijs die ik heb gewonnen is de Vlag en Wimpel( tekst).
Dat was in 1987 voor het boek Coriolis, de stormplaneet.
-Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
Toen ik nog over de toekomst schreef bedacht ik iets wat ik heel bijzonder zou vinden, bijvoorbeeld een pil om 200 jaar mee te worden. Daar ga ik dan verder over fantaseren.
Bij de boeken over de geschiedenis is dat anders.
Eerst is er een specifiek onderwerp en daar ga ik dan een stuk of 20 boeken over lezen, om veel over het onderwerp te weten te komen. Want daar mogen natuurlijk geen onwaarheden in zitten.
Dan ga ik met mijn vrouw op vakantie en schrijf ik elke dag een hoofdstuk. Dat gebeurd heel grof en als ik een bijvoorbeeld een naam niet weet laat ik dat leeg. Dat vul ik dan thuis in en controleer ik ook meteen de fouten. Vervolgens ga ik het doorlezen, en nog eens, en nog eens, en nog eens. Pas na vier keer doorlezen stuur ik het verhaal naar vrienden. Die lezen het dan door en geven commentaar. Met dat commentaar verander ik het verhaal. Vervolgens word het verhaal opgestuurd naar de uitgever en die leest het ook door. Als het nodig is veranderd die ook weer een aantal dingen. Daarna word het verhaal voor het eerst gedrukt en lees ik die door. Als ik en de uitgever dan tevreden zijn, dan pas laten we het echt afdrukken.
-Wat vind u het leukste aan boeken schrijven?
Er zijn twee dingen die ik er heel leuk aan vind:
Het eerste is dat je mensen veel kan leren.
Als je over de geschiedenis schrijft komen daar natuurlijk feiten in voor. Als dat niet zo is weet je niet wanneer het zich afspeelt en kan het dus net science fictie zijn.
Het tweede is dat ik het heel leuk vind als ik een boekenwinkel in kom, en dan daar een boek van mij zie staan.
Of als mensen mij aanspreken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De samenzwering door Gerben Graddesz Hellinga"