Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De ruimte van Sokolov door Leon de Winter

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De ruimte van Sokolov
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 1927 woorden
  • 20 juni 2016
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
9 keer beoordeeld

Boekcover De ruimte van Sokolov
Shadow

Met veel vaart geschreven, getuigt van een sterk engagement, is actueel, heeft een internationale reikwijdte, gaat over de nieuwste technische ontwikkelingen, over ethische kwesties, over politiek, en wijkt af van alles wat er verder in de Nederlandse letteren op de markt komt. – NRC Handelsblad

Een rasechte thriller – Elsevier

Met veel vaart geschreven, getuigt van een sterk engagement, is actueel, heeft een internationale reikwijdte, gaat over de nieuwste technische ontwikkelingen, over ethische kwestie…

Met veel vaart geschreven, getuigt van een sterk engagement, is actueel, heeft een internationale reikwijdte, gaat over de nieuwste technische ontwikkelingen, over ethische kwesties, over politiek, en wijkt af van alles wat er verder in de Nederlandse letteren op de markt komt. – NRC Handelsblad

Een rasechte thriller – Elsevier

De ruimte van Sokolov door Leon de Winter
Shadow

Presentatie Boek 2

 

Boekgegevens

Titel: De Ruimte van Sokolov

Auteur: Leon de Winter

Jaar eerste druk: 1992

Aantal bladzijdes: 351

 

Schrijver

Leon de Winter is geboren op 24 februari 1954. Toen hij 20 was ging hij naar de Filmacademie. Hier ontmoette hij René Seegers en Jean van de Velde. Zij verlieten in 1978 zonder diploma de academie en begonnen zich te richtten op de Eerste Amsterdamse Filmassociatie (EAFA).

Hij debuteerde in 1976 met de verhalenbundel Over de leegte in de wereld. Zijn boeken Zoeken naar Eileen W, Supertex, La place de la Bastille en De hemel van Hollywood werden verfilmd.

  Toen De Winter in 1992 meedeed aan een reclamespotje voor Libris monteerde Propria Cures een beeldje uit het reclamefilmpje op een foto van een massagraf. Het blad meende dat De Winter zijn Joodse achtergrond exploiteerde. De Winter spande een kort geding aan. Propria Cures werd veroordeeld tot een schadevergoeding van tienduizend gulden en het plaatsen van een rectificatie.

  In 1994 begon hij samen met de Amerikaan Eric Pleskow het filmbedrijf Pleswin Entertainment Group. De Winter verhuisde naar Hollywood. Na ruzie met Delta Lloyd over de financiering werd het bedrijf opgedoekt en keerde hij terug naar Nederland. Vooral na 11 september 2001 ontwikkelde hij zich als publicist en talkshowgast. Hij publiceert sindsdien regelmatig opinieartikelen in het dagblad De Telegraaf en in de tijdschriften Elsevier, Die Welt en Der Spiegel. In Elsevier had de Winter een wekelijkse column. Zijn laatste column in het blad verscheen in het laatste nummer van 2007, op 28 december.

  Volgens sommige critici zou De Winter niet 'literair genoeg' schrijven en te veel uit zijn op effect; steeds meer is De Winter in een 'hardboiled' stijl gaan schrijven, een schrijfstijl met zo weinig mogelijk opsmuk, weinig metaforen of bloemrijk taalgebruik. Bij het verschijnen van zijn roman, Het recht op terugkeer, werd hij hier door recensenten zowel om bekritiseerd als bewonderd.

 

  Prijzen die Leon de Winter heeft gekregen:

•            Reina Prinsen Geerligsprijs (1979)

•            Buber-Rosenzweig-Medaille (2006)

•            De Schrijversprijs der Brabantse Letteren (2009)

  Boeken die door Leon de Winter zijn geschreven:

•            Over de leegte in de wereld (1976; verhalen)

•            De (ver)wording van de jongere Dürer (1978; roman)

•            Zoeken naar Eileen W. (1981; roman; verfilmd in 1987 door Rudolf van den Berg)

•            La Place de la Bastille (1981; roman; verfilmd in 1984 door Rudolf van den Berg)

•            Vertraagde roman (1982; roman)

•            Kaplan (1986; roman)

•            Hoffman's honger (1990; roman; verfilmd in 1993 door Leon de Winter)

•            SuperTex (1991; roman; verfilmd in 2003 door Jan Schütte)

•            Een Abessijnse woestijnkat (1992; verhalen)

•            De ruimte van Sokolov (1992; roman)

•            De verhalen (1993)

•            Handleiding ter bestrijding van extreem rechts (1994)

•            Serenade (1995; Boekenweekgeschenk)

•            Zionoco (1995; roman)

•            Het grote Leon de Winter boek (1996; bundeling van Kaplan, Hoffman's honger en SuperTex)

•            Lady Di in een bevallige pose (1996; essay)

•            De hemel van Hollywood (1997; roman; verfilmd in 2001 door Sönke Wortmann met als titel "The Hollywood Sign")

•            God's Gym (2002; roman)

•            De vijand (2004)

•            Het recht op terugkeer (2008; roman)

•            VSV (2012)

Motivatie

-

 

Samenvatting

Een voormalig ruimtevaartdeskundige, Sokolov, is nadat hij in de Sovjet-Unie in ongenade is gevallen naar Israël geëmigreerd en raakt daar aan lager wal. Als straatveger in Tel Aviv is hij getuige van een moord. De moordenaar lijkt op een vroegere vriend en collega ruimtevaartdeskundige. Deze jeugdvriend blijkt zich inderdaad in Israël op te houden; hij is een puissant rijk zakenman geworden die Sokolov een nieuwe toekomst biedt. Daarvoor moet Sokolov principes laten varen. Intussen heeft hij kennisgemaakt met een Russische emigrée, met wie hij een relatie aangaat. Een snel verhaal ontwikkelt zich, waarin het gemeenschappelijk verleden van Sokolov en zijn jeugdvriend sturend is voor het verhaalheden. Ten slotte wordt Sokolov ertoe overgehaald zelf een moord te plegen. Een en ander speelt zich af tegen de achtergrond van de uitbrekende Golfoorlog. De Winter heeft een onderhoudende, met vaart vertelde roman geschreven, waarin thrillerelementen het zicht niet ontnemen op wezenlijke vragen over vriendschap, over eerlijkheid/rechtlijnigheid tegen over opportunisme en over de joodse identiteit. Vrij kleine druk.

 

Verhaaltechnieken

Personages

De hoofdpersoon in het boek is Aleksandr Iwanowitsj Sokolov, meestal wordt hij in het boek gewoon Sokolov genoemd. Hij wordt in het begin beschreven als een lange magere man van drieënveertig met een kinderlijk gezicht en rossig haar. Hij is heel erg rechtlijnig en daarom is het voor sommige mensen moeilijk om met hem om te gaan. Hij is in feite net zo’n schurk als Lev, maar hij ondergaat eerst zelfkastijding. Zijn principes dienen voornamelijk als korset om zijn bandeloosheid in toom te houden (geciteerd uit het boek), zoals bijvoorbeeld zijn alcoholisme. Sokolov beleeft zijn Jood-zijn niet echt. Zelfs zijn besnijdenis vindt niet plaats om religieuze motieven. Hij is een rond karakter.

 

Lev Sergejewitsj Lezjawa is de ‘beste’ vriend van de hoofd persoon.

Lev maken we alleen maar mee in de gedachten van Sokolov. Lev is een pragmatische schoft. Tegen zijn cynisme is Sokolov slechts één keer bestand, als hij Lev en zijn auto opblaast. Al die andere keren wordt hij door Lev verleid. Hij is een rond karakter.

 

Onderlinge relaties:

Lev: Lev is de vriend van Sokolov en een grote oplichter.

Irina: Irina is de eerste vrouw van Sokolov die van hem scheidt als hij wordt ontslagen.

Natasja: Natasja is zijn dochtertje.

Tanja: Tanja is de vriendin die hij tegenkomt in Israël en met wie hij een relatie krijgt.

Emma: Emma is het dochtertje van Tanja.

Katsz: Katsz is de politieagent die de zaakjes van Lev en later Sokolov onderzoekt. Hij wordt een vriend van de familie.

 

structuur en samenhang: hoofdstukindeling/spanningsopbouw

De ruimte van Sokolov is verdeeld in vier delen. Deel één telt 12 hoofdstukken, deel twee 9, deel drie 3 en deel vier 7. Daarna volgt nog het hoofdstuk ‘Later’. Bladzijde 413 is een dankwoord.

Elk hoofdstuk wordt aangegeven met een cijfer weergegeven in letters. Dus: EEN, TWEE, DRIE, enzovoort. De verschillende delen worden aangegeven met: DEEL EEN, DEEL TWEE, enzovoort.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Elk hoofdstuk wordt aangegeven met een cijfer weergegeven in letters. Dus: EEN, TWEE, DRIE, enzovoort. De verschillende delen worden aangegeven met: DEEL EEN, DEEL TWEE, enzovoort.

 

3 delen 29 hoofdstukken

 

Tijdsverloop

De verhaallijn van het vertelheden wordt vaak onderbroken. In flash-backs wordt je als lezer dan meegenomen naar de jeugd van Sokolov, en de periode dat Sokolov en Lev werkten aan de nieuwe raket. In de eerste periode ontstond de vriendschap die pas echt hecht leek te worden toen Sokolov ontdekte geheel Joods te zijn en het Lev duidelijk werd dat hij half Joods was. In de tweede periode gebruikt Lev het wetenschappelijke inzicht en de technische vermogens van Sokolov om het geliefde project van de nieuwe raket te kunnen waarmaken. Het is ook de periode waarin hij overspel pleegt met Irina, de vrouw van Sokolov.

Het vertelheden speelt zich af tegen de achtergrond van de Golfoorlog in 1991 toen Irak de oliestaat Koeweit bezet hield en dreigde bij westers ingrijpen de staat Israël met lange-afstands-raketten `te vernietigen'.

De schrijven gebruikt echt heel veel flash-backs in het verhaal. Soms wordt gebruik gemaakt van tijdvertraging en tijdverdichting. Af en toe geeft een blanco regel aan dat er wat tijd verstreken is.

Het verhaal is ondanks de vele flash-backs chronologisch verteld. Het verhaal heeft een duidelijk gesloten einde.

Het verhaal begint met de beschrijving van een moord die Sokolov heeft gezien en eindigt dat Sokolov zelf twee moorden op zijn geweten heeft, schatrijk is en gelukkig is met zijn gezin.

 

thematiek, titel- en mottoverklaring

’De Ruimte van Sokolov’ slaat op de vacuümruimten waar Sokolov op gepromoveerd is. Ook staat ‘De Ruimte van Sokolov’ voor de ruimten waarin Sokolov zich bevindt, als hij helemaal weg van de wereld is als hij enorm veel wodka heeft gedronken.

Centraal in dit boek staan thema’s als integriteit en verraad. Lev en Sokolov vertegenwoordigen daarbij de twee uitersten. Sokolov is de moralist, Lev is de amorele pragmaticus. Voor Sokolov zijn principes heilig; Lev zoekt juist altijd naar de haalbaarheid van het denkbare. Lev gaat heel ver. Maar ook Sokolov doodt iemand, al is het met een hoger doel voor ogen. De ontwikkeling is duidelijk, Sokolov gunt zich steeds meer morele ruimte.

 

Motto:

'Niets zult ge zien in de eeuwig lege verte,

De stap niet horen die ge doet,

Geen steunpunt vinden voor uw voet'

Goethe, Faust

 

Dit motto is als volgt te verklaren. Na het ontploffen van de Oktjabr is Sokolov helemaal in de war. Hij weet dat hij gefaald heeft. In zijn vriendschap met Lev, die hij volgens eigen zeggen verraden heeft, maar ook in zijn werk. De Oktjabr had nooit mogen ontploffen. Hierdoor gaat hij aan de drank. Hij zoekt een uitweg. Maar die biedt deze drank niet. Het is de eeuwige verte. De drank versterkt het gevoel dat hij een loser is. Hij heeft geen vrienden meer, geen steunpunten op wie hij kan rusten in moeilijke tijden.

 

Thema en motieven

Het thema van het boek is vriendschap en verraad en vervolgens ook het misbruiken van een dierbare vriendschap.

Een belangrijk leidmotief is dat van de handschoenen, de symbolen van de vriendschap (de zorgzaamheid van zijn moeder) en tegelijkertijd de symbolen van het verraad (het bedrog van Lev). De handschoenen zijn tevens het symbool van de overdreven principiële houding van Sokolov (die weigert ze te dragen, nu ze eigenlijk niet meer van hem zijn). Op het einde van het verhaal trekt Sokolov de handschoenen toch aan. Aan de ene kant was nu duidelijk, dat ze wel degelijk zijn eigendom zijn: immers Lev had hem opgelicht toen hij ze verloor tijdens het geheugenspelletje. Aan de andere kant symboliseert deze handeling het afstand nemen van zijn principes door Sokolov: Het zijn de handschoenen van de misdadiger geworden.

Algemene motieven: haat, jaloezie, verliefdheid, eenzaamheid, angst, schuld, schaamte en vriendschap.

 

ruimte

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Tel Aviv. Sokolov en Lev maken eenmaal een reis naar de Westbank. De beschrijving van Tel Aviv is gedetailleerd. De beschrijvingen van Moskou, Tomsk en Kaliningrad zijn minimaal.

 

perspectief/vertelwijze

Hij-perspectief

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ruimte van Sokolov door Leon de Winter"