De rode vlieger door Ellen Tijsinger

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1680 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 21 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
135
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De rode vlieger
Shadow
De rode vlieger door Ellen Tijsinger
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens:

Het boek heet De rode vlieger.
De naam van de schrijver is Ellen Tijsinger.
De uitgever is Van Goor. En het is in het jaar 2001 gedrukt.
Het is een C boek. En het is vanaf 12 jaar.
Het boek heeft 133 blz.

De 8 punten:

1. Wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn;

De belangrijkste gebeurtenissen zijn: - Dat er een nieuwe jongen in de klas van Laura komt.
- Dat ze daar verliefd op word.
- Dat Laura’s opa dement word.


2. Wie de hoofdpersoon is, met welk probleem hij/zij kampt;

Laura:
Laura is heel gehecht aan haar opa. Ze doet er alles mee. Ze kan ook alles aan hem vertellen wat haar dwars zit. Maar dan komt er een jongen bij haar in de klas en wordt ze daar helemaal verliefd op. Maar ze ziet ook dat het slechter gaat met haar opa en voelt zich schuldig. Maar ze wil ook met de nieuwe jongen uit haar klas omgaan. Als haar opa niet meer alleen kan wonen of bij hen is ze er kapot van dat hij nu naar een verzorginghuis moet. Maar ze realiseert ook wel dat het moet. En heeft ze er vrede mee.

3. Wat de hoofdpersoon beleeft;

De hoofdpersoon heeft een moeilijke maar ook een mooie tijd. Ze heeft er moeite mee dat haar opa dement wordt. Dat hij haar aan het vergeten is. Ze heeft ook een mooie tijd. Ze krijgt een goede band met de nieuwe jongen in de klas en is daar ook verliefd op. Maar ze slaat er toch door de moeilijke tijd heen.

4. Of de hoofdpersoon verandert door de gebeurtenissen;

De hoofdpersoon verandert alleen van gedachten. Ze legt zich er bij neer dat haar opa er niks aan kan doen dat hij dement wordt. En dat hij er ook niks aan kan doen dat hij haar naam aan het vergeten is. Ook legt ze er bij neer dat haar opa ook niet alleen of bij hen kan wonen. Dus dat hij naar een verzorgingshuis moet. Verder verandert er niks aan de hoofdpersoon. Ze is af en toe nog wel erg verdrietig over haar opa, ondanks ze eigenlijk een heel vrolijk meisje is.

5. Wie de belangrijkste andere personen zijn;

Andere belangrijke personen zijn de familie en vriendin en vriend van Laura.

Ze heten:
- Opa. - Sophie.
- Mike. - Ruth.
- Robin. - Jimmie.
- Iris.
- Thom.

6. Hoe de relatie is tussen de hoofdpersoon en de andere personen;

Laura en haar opa:
De relatie tussen Laura en haar opa is erg goed. Haar opa deed al veel dingen met haar vanaf jongs af aan. Ze gingen vaak naar de zee en vertelde hij Laura allemaal verhalen die hij van de wind hoorde.

Laura en Mike:
Mike is de nieuwe jongen uit haar klas. Ze wordt smoorverliefd op hem en word goede vrienden met Mike. Mike steunde Laura veel met haar opa. Hij luistert goed naar de verhalen van Laura en dat vindt ze erg fijn. Later krijgen ze ook iets.

Laura en Robin:
Robin de broer van Laura. Ze heeft er wel een goede relatie mee. Eigenlijk gewoon broer en zus relatie. Ze heeft er geen problemen mee. Robin steunde haar ook erg met haar opa.

Laura en Iris:
Iris is het kleine zusje van Laura. Ze is helemaal dol op haar zusje. Als ze ziet dat Iris ook erg veel moeite heeft dat haar opa dement wordt. Probeert ze haar te helpen. Haar opa vertelde namelijk veel verhalen van de wind die hij nu niet meer doet. En dat mist Iris heel erg. Mike bedenkt gelukkig een oplossing. Hij maakt een rode vlieger voor haar. En Laura ziet dat het nu stukken beter gaat met Iris.

Laura en Thom:
Thom is de vader van Laura. Ze heeft een goede band met haar vader. Maar ze krijgt weinig vertrouwen in hem doordat hij zijn baan als leraar opzegt. Want er komt niet veel geld meer binnen aan het andere baantje van haar vader namelijk beeldhouder.

Laura en Sophie:
Sophie is de moeder van Laura. Ze kan goed met haar moeder opschieten. En kan alles vertellen. Helaas heeft haar moeder steeds minder tijd voor haar door het gedoe met haar opa.

Laura en Ruth:
Ruth is de beste vriendin van Laura. Maar ze trekt er steeds minder met haar op sinds Mike bij hen in de klas is gekomen. En Ruth gaat ook vaak naar haar paard.

Laura en Jimmie:
Jimmie is het broertje van Mike. Laura kan goed met Jimmie op schieten en vind dat hij erg veel op zijn broer lijkt.

7. Waar de gebeurtenissen zich afspelen;

De gebeurtenissen spelen zich af in Nederland. Ze wonen lang de zee dus daar speelt het veel af. Maar ze gaan naar de school in het dorp dus daar speelt het ook af.

8. Wanneer de gebeurtenissen zich afspelen (tijd);

De gebeurtenissen spelen zich af in de duinen, thuis, op school en bij Mike thuis.
Het verhaal is in deze tijd geschreven.

Samenvatting:

Laura woont in een oud huis langs de zee. Ze gaat vaak met haar opa langs de zee wandelen. Hij vertelt dan altijd mooie verhalen die hij van de wind hoort. Maar ze gaat ook vaak muziek maken met haar opa. Ze speelt dan viool en opa geeft aanwijzingen.
Er komt een nieuwe jongen in de klas Mike. Laura ziet hem al meteen zitten.
Als ze een lekke band heeft en Mike vraagt of hij hem thuis bij hem zou plakken. Komt ze er achter dat hij dicht bij haar woont. Dus fietsen ze voort samen naar school. Ze worden al meteen goede vrienden en vertellen elkaar alles. Zo komt ze te weten dat hij geen vader meer heeft. Hij is al gestorven toen Mike 5 jaar oud was. Daar heeft hij nog steeds veel verdriet van. Hij lijkt op zijn vader en dat troost hem.
De vader van Laura is leraar en beeldhouder. Maar als hij leraar opzegt en helemaal concentreert op het beeldhouwden komt er haast geen geld meer in het laatje. Laura is bang dat ze haar nieuwe broek en gordijnen wel kan vergeten en Iris (het zusje van Laura) begint een hondenuitlaatdienst om toch wat geld binnen te krijgen. Haar broer Robin heeft al een krantenwijk dus die heeft al een inkomen. Maar Laura kan maar niet bedenken hoe ze ook kan sparen.
Opa komt vaak bij Laura. Hij moet poseren voor haar vader. Hij is bezig met een beeld ‘de goede vangst’ voor de gemeente. Hij heeft er een mooi bod voor gekregen en alvast een voorschot. Het beeld lijkt veel op opa en Laura houd er erg van.
Maar als Laura een keer bij haar opa langs gaat om weer muziek te maken heeft hij dat helemaal vergeten. Normaal vergeet hij een afspraak niet. Laura kijkt er raar van op maar haar ouders kalmeren haar door te zeggen dat iedereen wel eens iets vergeet.
Maar de problemen blijven doorgaan. Opa vergeet steeds meer en doet gekke dingen. Nu worden haar ouders toch ook bezorgd.
Laura gaat nu steeds vaker met Mike om maar voelt zich schuldig tegenover haar opa. Hij kan nu zelfs geen verhalen van de wind horen en vertellen. Dat doet Iris veel pijn. Daar voor bedenkt Mike een oplossing. Hij maakt van rood papier een mooie vlieger voor Iris. Nu kan Iris zelf verhalen van de wind verzinnen door de vlieger op te laten. De vlieger maakt dan soort letters en verzint ze er zinnen van. Nu vertelt Iris de verhalen aan opa in plaats van andersom.
Maar opa gaat steeds gekker doen. Hij gaat op het dak zitten om boeven te vangen. De ouders van Laura zijn al een tijdje bezig om een tehuis te vinden maar er is nog steeds geen kamer vrij. En opa kan echt niet meer alleen blijven. Dus moet hij wel bij hen intrekken tot blijdschap van Laura.
De gemeenteraad komt lang om het beeld die de vader van Laura heeft gemaakt te bekijken maar vinden dat het gemeenteschild te klein is. De vader van Laura weigert het te veranderen tot ergernis van Sophie de moeder van Laura. Want nu moet het voorschot ook terug naar de gemeente.
Met opa gaat het steeds slechter Laura is bang dat hij dadelijk haar naam ook niet meer weet! Maar dan is er eindelijk een kamer vrij voor opa. En gaat hij naar het verzorgingshuis. Laura zit er erg tegen op. Maar dan heeft de vader van Laura een verrassing. Op de plaats in de duinen waar ze vroeger zat toen opa nog gezond was. Staat nu het beeld dat haar vader gemaakt had. Hij had het gemeente bestuur kunnen ompraten om het toch nog ergens neer te kunnen zetten. Laura is door het dolle heen.

De schrijfster.

Ellen Tijsinger werd in 1997 in Utrecht geboren. In 1970 trouwde ze. Ze kreeg een dochter en een zoon en heeft zelfs al een kleindochter. Ze houdt ervan om in een oude spijkerbroek en een slobbertrui door het bos of in de duinen te zwerven. Daar en in haar dromen worden haar boeken geboren. Maar Ellen Tijsinger krijgt haar inspiratie ook uit de reizen die ze maakt. Ze is met een hulpgoederentransport naar Roemenië geweest en schreef toen ze thuis kwam Vijandig vuur. Daarna trok ze met haar man door Nicaragua, dat leverde het boek De zwarte vulkaan op. Na een bezoek aan Burikina Faso in Afrika reisde ze door India voor het boek Zonnekind. Ze is erg geïnteresseerd in andere culturen en komt in haar boeken vaak op voor de zwakkeren in de maatschappij.
Vriendschap, het maken van keuzes en jezelf ontdekken zijn aspecten die in haar werk een belangrijke rol spelen. Ze schrijft op een gevoelige, kwetsbare manier die kinderen maar ook volwassen aanspreekt.
Haar werk is ook nog eens door de Nederlandse Kinderjury en in België ontving ze tweemaal een Bronzen Boek.

Enkele boeken die ze geschreven heeft: Word toch wakker! Nikolaj, Dat had je gedroomd, Eline en kleine meeuw, Eline en de ziekenhuismuis, Eline is een prinses.
Ze heeft nog veel meer boeken maar dat is teveel om op te noemen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

mooie tekst

11 jaar geleden

Andere verslagen van "De rode vlieger door Ellen Tijsinger"