Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Samenvatting:

Maria Talberg, 11 jaar oud, en haar kleine zusje Bee wonen bij hun moeder. Vader is lang geleden weggelopen. Er komt vaker een neef langs, oom Leen. Maria krijgt in de gaten dat moeder en oom Leen een relatie krijgen. De zusjes haten deze oom, omdat hij vies overkomt. Hij drinkt veel sterke drank en rookt. Hij is een beest en wordt daarom de ‘beestenman’ genoemd. Hij pest ze ook nog eens. Maria en Bee durven er niets van te zeggen, terwijl hun leven verandert. Ze krijgen ook minder aandacht.

De band tussen de zusjes en de man wordt slechter. De zusjes besluiten de man te vermoorden wanneer ze merken dat hun moeder onder de ‘beestenman’ lijdt.Dan gaat het gebeuren. Het begint als de ‘beestenman’ sadistisch vraagt wat een rode strik is, omdat Bee een rode strik in haar haar draagt. Hij bedoelt de strik van een stroper. Maria en Bee pikken dit niet meer. Als moeder weg is slaat Maria hem neer met een pan en duwt hem samen met Bee van de trap. De ‘beestenman’ wordt doodgeschopt door de zusjes, hij valt dood naar beneden. Hij is in de strik van de zusjes gelopen.

Aantal woorden: 199Persoonsbeschrijving:

Maria talberg: is de hoofdpersoon. Ze is 11 jaar, geen braaf meisje en haalt veel kattenkwaad uit met de buurtkinderen. Haar vader is weggelopen en ze voelt zich niet fijn in het leven. Ze vindt de vriend van haar moeder niet aardig.

Bee Talberg: is 9 jaar en het zusje van Maria. Heel slim want ze mag een klas overslaan. Ze is bang voor wormen en vindt de vriend van haar moeder ook niet aardig.

De moeder: is heel aardig. Ze werkt hard omdat ze er alleen voor staat. Wanneer de neef van haar ex-man langs komt is ze meteen verliefd op hem. Hij rookt en drinkt, dingen waarvan zij niet houdt, dat zie je ook als Leen de eerste keer langs komt en er een fles jenever in de kast staat, en hij bewaart belastingvrije sigaretten in de kast. Ze wordt zwanger en krijgt een miskraam. (Dat is de bloeding die ze tijdens het eten kreeg.)

Leen: de neef van moeders ex-man. Hij heeft 5 tatoeages op zijn armen, rug en buik. Hij heeft een winkel met dierenbenodigdheden en heeft net zoals hun vader tijdens de WO II in voor vreemdenlingenleger gediend. Daarom heeft hij geen paspoort en kan niet naar het buitenland. Aantal woorden: 205

Mooiste Fragment:


Ik vond het mooiste fragment toen Maria en Bee, oom Leen vermoorde omdat ze het allemaal zo mooi bedacht hadden zodat ze een alibi hadden en toen het gebeurde trouwens ook omdat ze dachten dat Leen dood was terwijl het niet zo was. Hij kroop de trap op en Bee was net op de overloop en zag het en gilde en plaste in haar broek terwijl Maria de jenever opmaakte en een sigaretje rookte. Nu zit Bee in een inrichting.

Eigen mening:

Het boek vond ik heel erg leuk. Je weet precies wat de meisjes voelen en denken en je weet dat ze Leen willen vermoorden en toch kwam het als een verrassing dat ze leen echt vermoordde. Ze bad er wel iedere avond om en had het er ook met haar zusje over, maar ik dacht dat het meer een wens was die nooit uit zou komen. Het was ook heel even een spannend boek toen Bee aan de trap stond te schreeuwen en Leen weer naar boven kwam. Maria schrok niet eens en begon onmiddellijk op zijn hoofd te schoppen.

Ik denk dat het boek wel zo echt mogelijk is geschreven. De tijdrin het boek geschreven is vond ik wel fijn. Het waren niet te lange hoofdstukken en je kon makkelijk begrijpen, het enige nadeel aan het boek is dat het echte verhaal pa vanaf blz.150 begon maar anders wist je de rest niet. Aantal woorden:154

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.