Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De rode strik door Mensje van Keulen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De rode strik
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 863 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
33 keer beoordeeld

Boekcover De rode strik
Shadow
De rode strik door Mensje van Keulen
Shadow
Auteur Mensje van Keulen. Titel De rode strik. Druk Tweede druk. Uitgever, jaar, plaats uitgeverij Atlas, 1994, Amsterdam. Jaar van eerste druk september 1994. Aantal pagina’s 205. Indeling korte hoofdstukken. Samenvatting In het eerste hoofdstuk bezoekt Maria talberg haar zusje. Daar eindigt het verhaal ook. In die tussenliggende hoofdstukken wordt uitgelegd waarom Bee, haar zusje, in dat tehuis zit. Maria leidt een behoorlijk zelfstandig leven omdat haar moeder al vroeg weg moet om een kantoor schoon te maken. Haar vader is weggelopen en verder heeft ze alleen nog een vervelende nicht die in een saai dorp woont. Zij en haar zusje trekken veel met de buurtkinderen op. Wanneer haar moeder met een nieuwe vriend komt aanzetten zijn Bee en zij daar niet blij mee. Ze noemen hem al snel de beestenman, omdat hij een winkel heeft met dierenbenodigdheden, maar ook omdat hij zelf een beest van een man is. De beestenman komt steeds vaker en neemt hun ook mee op vakantie. Bee en Maria verzetten zich in stilte steeds meer tegen zijn opdringerige en luidruchtige manier van doen. Al vrij snel vinden ze dat hij weg moet, het liefst dood. Ze bidden en smeken om zijn dood, als dat niet helpt blijkt Maria in staat te zijn om hem te vermoorden. Haar moeder krijgt tijdens het eten een bloeding en moet naar het ziekenhuis. Bee en Maria weten niet wat er aan de hand is en geven de beestenman de schuld, ze denken dat hun moeder dood gaat. Wanneer hij ’s avonds thuiskomt en het konijn van hun de nek om wil draaien slaat Maria met een pan op zijn hoofd. Hij stort in elkaar en ze sleurt hem samen met Bee de gang in en laat hem daar van de trap rollen. Zo wil ze laten lijken dat hij van de trap is afgevallen. Bee gaat daarna naar bed en Maria gaat tv kijken. Ineens staat Bee te schreeuwen en ziet ze de beestenman omhoog komen. Ze doet haar hand voor Bee’s gezicht en begint op zijn hoofd te trappen. Hij valt weer naar beneden en Maria belt mevrouw Mees, de buurvrouw. Die regelt verder alles wel. Bee heeft sinds die tijd niets meer gezegd. Thema Elfjarig meisje besluit vriend van haar moeder te vermoorden.
Titelverklaring ‘De strik van de stroper. Als die een vosje of een konijntje strikt, wordt hij rood’. Oom Leen zegt dat wanneer Bee een rode strik in haar, haar heeft. Analyse Maria talberg: is de hoofdpersoon. Ze is 11 jaar, geen braaf meisje en haalt veel kattekwaad uit met de buurtkinderen. Haar vader is weggelopen en ze voelt zich niet veilig in het leven. Ze vindt de vriend van haar moeder niet aardig. Bee Talberg: is 9 jaar en het zusje van Maria. Waarschijnlijk heel intelligent want ze mag een klas overslaan. Ze is bang voor wormen en vindt de vriend van haar moeder ook niet aardig. De moeder: is aardig en heel nuchter. Ze werkt hard omdat ze er alleen voor staat. Wanneer de neef van haar ex-man langs komt zwicht ze voor hem. Hij rookt en drinkt, dingen waarvan zij niet houdt. Ze wordt zwanger en krijgt een miskraam. (Dat is de bloeding die ze tijdens het eten kreeg.) Leen: de neef van moeders ex-man. Hij heeft een winkel met dierenbenodigdheden en heeft net zoals hun vader tijdens de WO II in het vreemdenlingenlegioen gediend. Daardoor heeft hij geen paspoort en kan dus niet naar het buitenland. Er is een ik verteller, de hoofdpersoon, die heel nauwkeurig verteld over wat ze als kind meemaakt. Het wordt in korte zinnen weergegeven. Het speelt zich af in de jaren vijftig, gezien de spelletjes die de kinderen nog op straat kunnen spelen. De plaats is een wijk in Den Haag. Beoordeling Het boek vond ik heel erg verrassend. Je weet precies wat de meisjes voelen en denken en je weet dat ze Leen willen vermoorden en toch kwam het als een verrassing dat ze leen echt vermoordde. Ze bad er wel iedere avond om en had het er ook met haar zusje over, maar ik dacht dat het meer een kinderwens was die nooit uit zou komen. Het was ook heel even een spannend boek toen Bee aan de trap stond te schreeuwen en Leen weer naar boven kwam. Maria schrok niet eens en begon onmiddellijk op zijn hoofd te trappen. Ik denk dat het boek wel zo levenecht mogelijk is geschreven. Ze omschrijft het dagelijkse leven en het kattekwaad dat ze uithalen. In deze tijd zou het zelfs realistisch kunnen zijn dat een kind echt in staat is een ongewenste vriend van zijn moeder te vermoorden. De vorm waarin het boek geschreven is vond ik wel fijn. Het waren niet te lange hoofdstukken en je kon makkelijk het verband ertussen leggen. Ook waren de zinnen niet te lang. Informatie over boek en schrijfster Mensje van Keulen is zelf in Den Haag geboren en heeft daar in de vijftiger jaren als kind gespeeld. Vandaar dat de spelletjes die de kinderen spelen ook helemaal kloppen met die tijd. Het zijn haar eigen jeugd spelletjes. Andere werken van Mensje van Keulen zijn: Bleekers zomer (1972), Van lieverlede (1975), overspel (1982), Engelbert (1987) en Olifanten op een web (1997).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De rode strik door Mensje van Keulen"