De rode handschoen door Anke de Vries

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1084 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 30 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
175
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De rode handschoen
Shadow
De rode handschoen door Anke de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De rode handschoen
Door Anke de Vries

Samenvatting van de inhoud

Het is 1944 en de Tweede Wereldoorlog is volop bezig. Patrick Lafitte is 13 jaar en woont in een door de Duitsers bezet deel van Frankrijk, in het dorpje Mirac. Zijn vriendinnetje Isabelle Frasson is joods, dat wist hij eerst nog niet, maar dat wordt hem later vertelt. Verder weet niemand dat ze joods is. Isabelle Frasson is daarom ook een schuilnaam, in het echt heet ze Sarah Hirsch, maar die naam mag ze niet gebruiken. Ze logeert samen met haar moeder bij madame Renaud, iemand die Patrick wel eens was tegengekomen. Als ze op een dag niet op komt dagen, wordt hij ongerust en gaat haar zoeken. Hij gaat naar het huis van mevrouw Renaud en vind daar een rode handschoen. De handschoen van Isabelle, die ze zou achter laten, als teken dat ze in gevaar was. Dat hadden ze afgesproken.
Patrick komt er via zijn oom Bernard Duval achter dat Isabelle, haar moeder en madame Renaud zijn opgepakt door de Milice, de franse politie die samenwerkt met de Duitse politie. Hij schrikt enorm, maar zijn oom heeft banden met de politie en voor een flink bedrag krijgt hij ze vrij. Toch zijn ze niet veilig meer in dit deel van Frankrijk, en moeten ze een oplossing bedenken. Bernard Duval kent veel ‘verzetsstrijders’ en het was bekend dat de notaris joden aan valse papieren hielp om ze zo te kunnen laten onderduiken. Het lijkt hem het beste dat ze vluchten naar Zwitserland. Hij zegt dat hij betrouwbare mensen kent, die hen zullen helpen. Maar dat het wel verstandig is om kostbare dingen bij hem te laten, in zijn kluis. De moeder van Isabelle geeft, ondanks dat ze heel belangrijk voor haar zijn, de notaris een paar kostbare diamanten voor in de kluis. Een paar dagen later vluchten ze samen met een ander joods echtpaar via een ‘veilige’ vluchtweg naar Zwitserland.


Als Claire, het zusje van Vincent, een jongen uit Patrick’s klas, uit school terug naar huis loopt, ziet ze op straat een klein, zielig jongetje staan. Hij blijkt Joseph te heten en hij Joods. Hij vertelt haar dat zijn ouders waren opgepakt door de Duitsers. Claire neemt Joseph mee naar haar huis. Voorlopig is hij veilig. Maar niet voor lang, want de Gestapo (de Duitsers) komen. Daarom werd hij bij de vrouw van de notaris ondergebracht.
Ondertussen worden steeds meer joden en mensen uit het verzet opgepakt en vermoordt. En omdat Patrick na een week nog steeds niks van Isabelle gehoord had, begon hij zich steeds meer zorgen te maken. Dan verdwijnt Japard (iemand van de Milice) opeens spoorloos. Op hetzelfde moment komt iemand uit het verzet erachter dat notaris Duval had samengewerkt met Japard in het ‘regelen’ van de joodse vluchtroutes. Hij vertelt aan Nicolas, een dorpsgenoot van Patrick en de dokter dat oom Bernard er iets mee te maken heeft. Ze komen erachter dat hij mensen hielp vluchten, hun bezittingen stool en ze uitleverde bij de Duitsers. Ze werden bijvoorbeeld tijdens hun ‘vlucht’ misleid en vermoord. Velen geloven dit niet, omdat ze brieven van familie hebben gekregen dat ze veilig waren aangekomen. Maar dan komt het bewijs dat dit alleen maar arme families waren, de rijken waren juist opgepakt. De drie mannen die het ontdekt hebben vinden hem gevaarlijk en op een dag gaan ze naar zijn huis en vermoorden oom Bernard, maar wel zo, dat het op zelfmoord lijkt. Als Patrick dit nieuws hoort, is hij heel erg verdrietig en radeloos tegelijk.
Maar Isabelle en haar moeder al op weg naar Zwitserland. Dan komt het bericht dat er in de groep van Isabelle mensen zijn doodgeschoten. Patrick is wanhopig en weet niet wat hij moet doen.
Als Patrick na een schooldag thuis komt, ligt er een verrassing op zijn bureau, een brief van Isabelle. Met trillende vingers maakt hij de envelop open en begint te lezen. Er staat in dat ze het overleeft heeft, en dat ze veilig is. Wat er precies met Isabelle is gebeurd weten we niet, maar een ding is zeker, ze leeft nog!

Eigen mening

Ik vind dit boek verrassend, omdat er veel onverwachte dingen in gebeuren, en je niet weet hoe iets afloopt, ik dacht bijv. dat iets wel goed af zou lopen, en dan vielen er toch doden. Je weet ook niet meteen wat voor soort persoon iemand is.
Ik vind het ook een werkelijk boek, het zijn gebeurtenissen die toen echt gebeurden, vervolging van joden en het verzet, het is geen verhaal waar veel ‘echte fantasie’ in voor komt.
Het is ook een verhaal dat me laat meeleven, je voelt hoe het in die tijd is, veel details, hoe het straatbeeld eruitziet, er komen vel beelden in je hoofd.


Verwerkingsopdracht
De abc-tekst
A-van de angst die Patrick heeft als hij lang niks van Isabelle hoort.
B-van Bernard Duval, Patricks oom, die later een verrader blijkt te zijn.
C-van Claire, het zusje van Vincent, die Joseph ontdekt en meeneemt naar huis.
D-van dood, Patrick is bang dat Isabelle dood is en zijn oom gaat later dood
E-van echt, dit verhaal kan zo echt gebeurd zijn
F-van Frasson, de achternaam van Isabelle, die een schuilnaam blijkt te zijn
G-van Gestapo, die het huis van Claire kwam doorzoeken, waardoor Joseph gevaar liep
H-van hoop, die Patrick heeft als hij de brief ziet, en die Isabelle heeft als ze kunnen vluchten
I-van Isabelle, die eigenlijk Sarah heet, maar Isabelle is haar schuilnaam
J-van Joseph, het joodse jongetje dat Claire onderweg tegenkomt, en mee naar huis neemt, en dat als schuilnaam Jean heeft
K-van kerven, Isabelle en Patrick kerfden hun namen in een boom
L-van leuke dingen, Isabelle en Patrick deden ook veel leuke dingen, zoals samen zwemmen
M-van Mirac, het plaatsje waar Patrick woont, en waar best veel dingen zich afspelen
N-van Nicolas, één van de mensen die ontdekt dat Bernard Duval fout is
O-van oorlog, de Tweede Wereldoorlog was in volle gang tijdens het verhaal
P-van Patrick, de hoofdpersoon in dit verhaal
Q-
R-van de rode handschoen die Isabelle achterliet, toen ze in gevaar was
S-van spanning, die Isabelle en haar moeder beleven tijdens het vluchten
T-van troosten, dat tante Gaby deed bij Patrick toen zijn oom was overleden
U-
V-van vluchten, Isabelle, haar moeder en nog wat anderen probeerden met behulp van Bernard Duval te vluchten
W-van de witte enveloppe, die Patrick op het eind van het verhaal van Isabelle kreeg
X-
Y-
Z-van Zwitserland, het land waar Isabelle en haar moeder naartoe konden vluchten

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

dankje heb hier veel uit kunnen leren. ik heb een aantal dingen overgenomen.

10 jaar geleden

Andere verslagen van "De rode handschoen door Anke de Vries"