De riddergrot door Theo Engelen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 687 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 56 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 56 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
126
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De riddergrot
Shadow
De riddergrot door Theo Engelen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting:
Bart vindt het maar niets dat zijn moeder zwanger is, en heeft daar vele discussies over. Als hij op weg naar zijn Neef Leon is hoort hij dat twee gevangenen zijn ontsnapt.
Als Bart samen met Leon diens appartement inloopt worden ze opgewacht door de twee gevangenen. Ze worden naar Leons wijnopslagplaats gebracht en daar vastgehouden.
Als Leon met een van de gevangenen boodschappen gaat doen krijgt hij een briefje van de politie waarop staat dat ze die nacht om 2 uur bevrijd zullen worden. Bart en Leon gaan om 2 uur ‘s nachts achter de losse steen zitten, die Bart ontdekt heeft. De gevangenen worden ingerekend.
Als ze weer buitenkomen staat Barts moeder op hem te wachten. Bart vertelt haar dat hij heel erg blij zal zijn met zijn nieuwe broertje.


Francois’ moeder bevalt. Omdat vader daarbij is neemt Francois het werk van zijn vader over.
Die avond bespreekt hij met de pastoor dat hij moet gaan werken voor de familie. Francois komt bij Stargot terecht. De eerste nacht stoppen ze bij een hotel, waar Francois paardenvriend Nicolas ontmoet.
Stargot wil een wapenhandelaar oplichten. Als de handelaar om zijn geld vraagt vertelt Storgot hem dat hij beroofd is. Stargot schiet de man dood en wil ook Francois neerschieten. Gelukkig wordt hij gered en blijft Francois met het geld over.
Hij begint voor zichzelf, samen met zijn vriend Nicolas.

Omschrijving (hoofd)personen:
Bart: Bart is een koppige, slimme jongen. Hij bedenkt snel veel ideën.
Leon: Barts neef. Leon is slim en rustig. Hij houdt het hoofd koel in moeilijke situaties.

Francois: Francois is rustig en nieuwsgierig. Door die nieuwsgierigheid komt hij achter de ideën van Stargot.
Stargot: Francois’ baas. Een onvriendelijke man. Behandelt zijn paard slecht en wil de wapenhandelaar oplichten.

Thema:
Bij het verhaal van Bart is het thema de ontvoering. Bij het verhaal van Francois is het thema de reis die hij maakt met Stargot.


Titelverklating:
Het boek heet de riddergrot omdat daar de twee verhalen samenkomen. Beide verhalen, ondanks het tijdverschil komen in de riddergrot terecht. In het verhaal van Bart speelt deze grot een grote rol, in het verhaal van Francois slechts een kleine.

Eigen mening:
Ik vond het boek spannend omdat in het verhaal van Bart je niet wist wat de gevangenen gingen doen en hoe de ontvoering afliep, en in het verhaal van Francois was je benieuwd wat Stargot allemaal aan het uitspoken was.
Het verhaal is minder leuk omdat het 2 verhalen zijn en je dus niet vol op 1 verhaal kan concentreren en verdiepen. Je moet bij elk hoofdstuk een knop omzetten wat er in dat verhaal gebeurd was, dat maakt het minder leuk. Het was beter geweest als hij 1 verhaal had gedaan.
Het was onvoorspelbaar, in het boek werden wat voorspelbare dingen juist heel onvoorspelbaar gemaakt. Je verwacht iets wat uiteindelijk heel anders uitpakt. Ook komen er dingen terug uit het begin die je niet verwacht had terug te komen zoals paardenvriend Nicolas en de wapenhandelaar. Ook was onvoorspelbaar de moord op stargot and de moord op de wapenhandelaar en dat de leider van de bende Francois kwam helpen. En onvoorspelbaar was dat Bart opeens het briefje van de agent kreeg en hij met toeval de grot achter de muurschildering vond.
Het boek was makkelijk te lezen, ondanks de twee verschillende verhalen in het boek. Er zaten niet heel veel moeilijke woorden in het boek, en het verhaal las lekker door. De schrijfwijze en de manier hoe de zinnen waren geschreven maakten dat het boek snel en gemakkelijk te lezen, terwijl de informatie toch goed doordrong.
Het verhaal is leuk omdat het een fictie verhaal is dat in de werkelijkheid goed kan gebeuren. Er zitten geen rare gebeurtenissen in die niet kloppen en niet in het verhaal passen. Alles klopt en daarom leest het verhaal zo goed door, omdat de gebeurtenissen goed te begrijpen zijn en omdat ze zo werkelijk zijn is de informatie goed te begrijpen.
Het boek was wel een beetje saai want er zat geen humor of wat lol in. Het had wel wat meer in een leukere manier geschreven kunnen worden met meer humor erin.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De riddergrot door Theo Engelen"