Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1641 woorden
  • 6 september 2016
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
15 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De reünie - Simone van der Vlugt   Plaats: toen Den helder en donkere duinen, nu Amsterdam   Hoofdpersoon: Sabine, woont in Amsterdam, is secretaresse, 24 jaar. Vroeger veel gepest en erg onzeker. Ook door de sfeer op haar werk word ze erg onzeker.
Bijpersonen:
Isabel - een vriendin van vroeger die op 15-jarige leeftijd vermist werd (9 jaar geleden), ze had epilepsie en al geen contact meer met Sabine
Bart - eerste grote liefde

Jeanine - leuke oude collega
Robin - broer Isabel, woont in Londen
Olaf - oude vriend van Robin, kende Isabel, gaat Sabine mee uit
Renée - collega waar ze een hekel aan heeft
Meneer Griesbeek - oude conciërge waarvan ze dacht dat die met zijn busje voor het laatst achter         
                      Isabel aanreed
Sjaak van Vliet - verdachte, die uiteindelijk als moordenaar wordt gezien.   Verhaal:
1. Sabine is weer in Den helder omdat ze een stukje in de krant las over een reünie.
2. Sabine komt terug op haar werk na een burn-out. Iedereen is nieuw en Jeanine is weg.
3. Haar ouders wonen in Spanje, en komen bijna nooit meer langs. Ze gaat weer naar Jeanine, drinken tot 2 uur wijn en blijft daar slapen.
4. Er word over haar geroddeld, maar dan komt Olaf, een oude vriend van haar broer, die Renée heel leuk vind. Ze lunchen samen, en hij eet vies zijn broodje kroket.
5. Het is mooi weer, ze is vrolijk en besluit nepbloemen te halen om haar huis op te vrolijken. Dan komt ze een medewerkster tegen die op Isabel lijkt en vlucht ze naar huis.

6. Het verhaal van Isabel Hartman in Vermist --> bel als je iets weet.
7. Olaf stuurt haar mailtjes en toont interesse
8. Olaf vraagt haar uit eten, en ze spreek Renée tegen.
9. Olaf brengt spontaan Grieks langs, en vraagt haar uit eten voor de avond. Hij kust haar. Ze heeft niets om aan te doen en daarom komt Jeanine langs. Ze gaan winkelen en kopen heel veel spullen.
10. Ze gaan poffertjes eten, hij noemde haar altijd juffrouw Mier.
11. Ze hebben het over Isabel die Olaf ook goed kende, tot Sabines grote verbazing.
12. Ze denkt terug aan haar geheime relatie met Bart. Vanaf het schoolfeest tot Isabel verdween.
13. Ze is met Olaf naar bed geweest. Ze moest dingen versturen --> Renée zei dat ze een briefje op de computer had geplakt, niet gezien --> Renée boos. Morgen met Jeanine naar Zandvoort.  
14. Tot 7 uur op het strand, pizza gegeten, en praten over Olaf, Bart en Isabel. Jeanine denkt dat ze het niet is vergeten en dat het weer terugkomt
15. Pesten van Isabel, elke dag fiets kapot, vluchtroutes, troost van meneer Groesbeek de conciërge. Soep over Isabel leeggegooid --> aanleiding ruzies.
16. Sabine is erg ziek en Renée laat een inspecteur langskomen, na drie dagen is ze nog steeds niet beter. Grote schoonmaak en dan vind ze haar dagboeken terug.

17. Ze heeft gedroomd over Isabel, en heeft gedroomd dat ze de stem van de dader kende. Ze gaat terug naar Den Helder.
18. Op haar werk had ze een gesprek met Renée, iedereen vind dat ze de kantjes er vanaf loopt, door ziekte en veel fouten --> over 2 weken weer gesprek.
19. Ze had Isabel geholpen met haar aanval, werd een week niet gepest, maar er kwam niemand op haar verjaardag. Alles ging weer fout op haar werk, alleen Olaf wist dat ze jarig was.
20. Ze ontdekt een website over Isabel, ging uit eten met Zinzy, Olaf en Jeanine. Steeds meer denkt ze dat Groesbeek de dader is.
21. Ze gaat naar Groesbeek maar die weet niks meer, hij heeft veel katten. Dan kijkt ze in het archief van vermiste meisjes en probeert verbanden te zoeken.
22. Sabine gaat naar het politie bureau en verteld dat er verbanden zijn tussen de namen van de katten van Groesbeek en de vermiste meisjes, de bulten in de tuin, en dat hij en zij achter elkaar achter Isabel aanreden voor de verdwijning. Hij vond het niet interessant.
23. Olaf komt geïrriteerd langs, omdat ze haar mopbiel uit had staan. Hij zegt dat hij ooit iets verschrikkelijks heeft gedaan, zonder spijt, maar hij zegt niet wat.
24. Ze kan solliciteren naar een nieuwe baan waar Renée ook op gesolliciteerd heeft, maar ze denken dat Sabine meer kans heeft op de baan. Ook leest ze boeken uit de bieb, over geheugen en herinneringen. Ze beseft dat ze antwoorden wilt.
25. Ze is weer in Den Helder geweest om herinneringen op te halen. Ze weet hoe het gebeurd is, maar niet door wie. Als ze thuis komt is Olaf binnen geweest en heeft een bos rozen neergezet.
26. Ze ging uit eten met Olaf, maar hij komt steeds meer geïrriteerd en opdringerig over. Dan gaat ze naar de bovenbuurvrouw die de sleutel aan Olaf heeft gegeven, maar dat heeft ze niet gedaan. Ook stond er een man met donkerblond haar aan haar deur te rommelen. Ze heeft de stoel voor de klink gezet, zodat er niemand meer binnen kan komen.

27. Robin was weer in Amsterdam en ze hebben bijgepraat, ook bleek hij degene te zijn die aan de deur rommelde. ’s Nachts droomt ze over een dode Isabel en belt Olaf. Ook word ze gebeld door iemand die niks zegt.
28. Ze droomt over haar appartement vol rook, terwijl haar balkondeuren verdwenen waren. Olaf weet hoe Renée haar woonkamer is ingericht, maar zegt dat ze dat tegen hem heeft gezegd, terwijl hij haar niet mag. Tessa zegt dat hij toch bij haar is geweest om haar computer te repareren. Sabine denkt dat hij met de draadjes brand heeft veroorzaakt en dat zijn fout is waar hij geen spijt van had.   29. Olaf doet weer erg opdringerig en begint haar hevig te zoenen in de gang. Ze bijt op zijn lip, hij slaat haar, en ze zegt dat ze hem nooit meer wilt zien. Dan staat hij de hele middag en avond voor haar deur, belt aan, belt haar, maar gaat ’s avonds weg. Ze besluit weer naar Den Helder te gaan.
30. Ze rijd naar Den Helder en gaat naar de moeder van Isabel. Ze kijkt in Isabel’s agenda en ziet daar DD IO staan, maar weet niet goed wat het betekend.
31. Ze gaat naar de moeder van Olaf die ze uithoort over vriendinnetjes en Isabel. Ze heeft door dat ze niet kwam voor de ontmoeting van haar schoonmoeder, maar voor de uithoring. Dan komt Olaf, en ze vlucht een straatje in.
32. Dan gaat ze bij Eline langs, een oude vriendin van Olaf. Die waarschuwt haar ook voor het opdringerige gedrag van Olaf, en dat hij haar ook gestalkt heeft. Sabine denkt dat hij IO was, Isabel Olaf, en dat hij iets met de verdwijning te maken heeft.  Dan opeens staat Bart voor haar neus.
33. Ze praat kort bij met Bart, en spreek af om naar de reünie te gaan en daar bij te praten.
34. Ze gaat naar de reünie, spreekt Bart, spot Olaf, en gaat dan met Bart lopen.
35. Over het strand lopend verteld Sabine over haar vermoedens en wat ze ontdekt heeft. Ook kussen ze.
36. Ze gaat mee met Bart naar huis, om daar te slapen. Als ze instappen, volgt een donkere Peugeot ze.
37. Sabine is weer thuis en heeft een lief antwoordapparaatberichtje van Bart. Olaf komt binnen met de reservesleutel, en flipt als hij het berichtje hoort. Sabine doet de deur op slot, rent het huis uit, en schiet in haar auto.
38. Daarna gaat ze naar Jeanine, en mag bij haar in bed slapen.

39. Olaf gaat naar Jeanine en Sabine vlucht het huis uit. Bart is aangereden, ze gaat naar het ziekenhuis, waar ze zijn ex aantreft. Ze zegt dat een auto hem aanreed, en Sabine denkt dat Olaf het was. Dan spreek hij haar voicemail in, met het bericht dat ze Bart nooit meer zal zien en gaat ze naar het politiebureau.
40. Ze wilt aangifte doen, maar word ondervraagt als een verdachte. Ze geeft aan dat het handig is op de open plek te gaan graven, en Olaf te ondervragen.
41. In een hotel in Den Helder overnacht ze, en wilt die ochtend graag naar Bart gaan, alleen zijn ex is er. Dan krijgt ze een telefoontje van de rechercheur, dat ze Isabel gevonden hebben. Olaf is opgepakt voor verhoor. Om vijf uur word hij vrijgelaten, en gaat naar Sabine toe. Hij sluit zijn handen rondom haar keel, maar knijpt niet te hard.
42. Isabel weet wie de moordenaar is, een onbekend iemand met blond haar en een smal gezicht. Ze gaat ’s middags foto’s bekijken bij de rechercheur en het blijkt dat hij Sjaak van Vliet heet. De kranten staan er mee vol maar niet dat Sabine de doorslag wist.
43. Sabine heeft ontslag genomen, maar staat de laatste dagen nog even boven Renée. Ze gaat een wereldreis maken.       Epiloog (einde):
Een fragment, hoe het echt was. Sabine heeft haar zelf gewurgd. Ze heeft een epileptische aanval gehad, en kon zich niet verzetten. Ze heeft haar begraven met een vernield waarschuwingsbordje en haar fiets met sleutel op het station gezet.   Mijn mening:
Schokkend. Het einde, totaal niet verwacht. Veel flashbacks en onverwachte wendingen.   Genre:
Literaire thriller,
Moord, liefde, haat, onzeker, gewelddadig, zelfverzekerd, angst   336 bladzijden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"