Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1219 woorden
  • 16 januari 2016
  • 53 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 53 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
336
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , NS Publieksprijs (2005 Genomineerd)

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

De reünieVLUGT, VAN DER, S. De ReünieAnthos, Amsterdam, 2006, 17e drukEerste druk 2004, 336 pagina’s

InhoudHet boek gaat over Sabine, die binnenkort een reünie van de middelbare school heeft. Ze twijfelt of ze ernaartoe zal gaan of niet, omdat ze slechte herinneringen aan die periode heeft. Ze werd erg gepest, vooral door haar voormalig beste vriendin Isabel. Op een dag verdween Isabel voorgoed. Sabine had haar op de dag van haar verdwijning nog gezien in de donkere duinen, maar herinnert zich vrij weinig ook al heeft ze het gevoel dat ze meer weet. Ze gaat op onderzoek uit en verdenkt er om de beurt verschillende mensen van dat ze Isabel vermoord hebben. Ze gaat nog eens terug naar de plek waar ze Isabel voor het laatst zag om tevergeefs herinneringen op te halen, en zegt uiteindelijk de politie dat ze een voorgevoel heeft dat ze op die plek moeten graven. Het lijk van Isabel wordt er inderdaad gevonden. Uiteindelijk vertelt ze tegen de politie dat de dader waarschijnlijk Sjaak van Vliet is, al eerder was veroordeeld tot seriemoordenaar maar die inmiddels als overleden was. De politie legt zich hierbij neer omdat ze geen enkel ander bewijs kunnen vinden. Sabine gaat nogmaals terug naar de donkere duinen en herinnert zich wat er echt gebeurd was: Toen ze Isabel voor de laatste keer zag in de Donkere Duinen, heeft Isabel haar beledigd en vervolgens heeft Sabine haar in een waas gewurgd en begraven.

Vertelde tijd en tijdsverloopHet tijdsverloop is chronologisch, ook al zitten er erg veel flashbacks in. De flashbacks zijn wel belangrijk in het verhaal, het vertelt wat er in het verleden is gebeurd en ze geven steeds meer stukjes van Sabines herinneringen vrij.De vertelde tijd is hooguit een paar maanden, omdat er in het boek veel wordt gesproken over de warmte van buiten, (dus begin of midden zomer) en op het eind wil Sabine naar haar ouders’ huisje in Spanje gaan, omdat het daar ‘nu nog warm is’. Daaraan kun je afleiden dat het dan ongeveer het eind van de zomer is.

GeledingHet boek bestaat uit een proloog, 43 genummerde hoofdstukken (dus niet met titels) en vervolgens een epiloog.

MotievenPesten: Sabine werd vroeger erg veel gepest en is hierdoor ook wel mentaal aangetast.Jaloezie: Sabine is jaloers op Reneé, omdat zij de functie van Sabine heeft overgenomen in de tijd dat Sabine een burn-out had. Ook was ze vroeger erg jaloers op Isabel, omdat zij erg knap en populair was in tegenstelling tot zichzelf.Gevoelens verdringen/verbergen: Sabine heeft als haar gevoelens en vooral ook herinneringen verdrongen over de laatste keer dat zij Isabel had gezien, zelfs zo erg dat ze zichzelf niet meer kon herinneren dat ze zelf Isabel vermoord had.

ThemaPassende thema’s bij dit boek vind ik verdwijning en moord. Verdwijning, omdat Isabel in het verleden plots verdwenen was en nooit meer teruggevonden. Moord, omdat het er uiteindelijk om draait hoe Isabel is doodgegaan: Sabine had haar gewurgd.

Perspectief en vertelsituatieHet verhaal is verteld door Sabine, in de ik-vorm. Ze vertelt in de tegenwoordige tijd en is de ‘onwetende verteller’.

PersonagesSabine Kroese: Zij is de hoofdpersoon van het verhaal. Ze is in de loop van het verhaal 24 jaar geworden. Vroeger is Sabine erg gepest door een meisje waarmee ze eerst best goede vriendinnen was, Isabel. In een waas van woede wurgt Sabine Isabel, en omdat ze hierdoor zo geschokt was heeft ze de gele gebeurtenis verdrongen.Isabel Hartman: Isabel is erg mooi en populair, en krijgt makkelijk jongens om haar vinger gewonden. Ook heeft ze last van epilepsie, en toen ze nog beste vriendinnen met Sabine was hielp Sabine haar vaak bij zo’n aanval. Later begon zij met het pesten van Sabine. Uiteindelijk werd Isabel door haar vermoord.Olaf: Olaf is een vrij norse man, en erg extreem op het gebied van relaties: Hij wordt erg agressief als hij wordt afgewezen, en aan de andere kant heeft hij heel veel over voor de vrouw waarvan hij houdt. Toen Reneé namelijk Sabines functie had overgenomen heeft hij haar huis in brand gestoken om Sabine te ‘helpen’.Robin: Hij is de broer van Sabine en hij beschermde haar vroeger altijd.Jeanine: Zij is een ex-collega van Sabine, die later ook een vriendin voor haar wordt.Rolf Hartog: Hij is de rechercheur die het onderzoek naar Isabel leidt. Hij is erg oplettend en ook zeer wantrouwend.Conciërge Groesbeek: Sabine verdenkt hem van de moord op Sabine, omdat hij zijn katten dezelfde namen had gegeven als verschillende meisjes die plots verdwenen waren. Ook had Sabine zijn busje nog voorbij zien rijden op de laatste dag dat ze Isabel gezien had.Bart: Hij was een vroegere liefde van Sabine. Ze komen elkaar weer tegen en besluiten samen naar de reünie te gaan.

RuimteDe plaatsten waar het verhaal zich afspeelt worden telkens erg nauwkeurig beschreven, wat ook een bepaalde sfeer oproept: Zo geeft het huis van de conciërge een erg geheimzinnige indruk, precies zoals hij zich ook altijd gedraagt. De plaats waar Isabel is vermoord geeft een verlaten en eenzame indruk. Verlaten en eenzaam is ook hoe Sabine zich steeds voelde als ze werd gepest door Isabel, en als ze terugkeerde naar de plek waar zij elkaar voor het laatst zagen.

Titelverklaring:Het boek heet ‘De reünie’, omdat de hoofdpersoon, Sabine, een uitnodiging heeft gekregen om naar een reünie van de middelbare school te komen. De reünie zelf wordt slechts in één hoofdstuk vermeld, maar het is zo belangrijk omdat Sabine door deze uitnodiging juist weer aan het verleden herinnerd wordt, en daardoor gaat ze dus op onderzoek uit naar wat er eigenlijk met Isabel gebeurd was.

Motto (in dit geval een opdracht aan de ouders van de schrijfster):Voor mijn ouders,Die mij zo’n gelukkige,Zorgeloze jeugd hebben gegeven.GenreThriller, psychologische roman. Het boek is erg spannend omdat je maar vrij langzamerhand nieuwe informatie over het verleden krijgt. Je gaat zelf meedenken met Sabine die eerst anderen verdenkt voor de moord op Isabel, en het is dan ook een vrij grote schok dat je er op het einde opeens achter komt dat Sabine zélf de dader was.

Gegevens over de auteurSimone van der Vlugt is geboren op 15 december 1966, in Hoorn. Ze schreef eerst vooralhistorische jeugdboeken, en historische romans. Daarna begon ze met het scrijven van thrillers, waarvan ‘De reünie’ de eerste was. Daarnaast schrijft ze samen met haar man nog reissfeerboeken over de reizen die ze samen maken.

StromingModerne literatuur. Het boek is in 2004 uitgekomen en het verhaal (het heden) speelt zich ook af in dit jaar. Het verleden speelde zich 9 jaar eerder af, in 1995 dus.

Overige bijzonderhedenHet viel me op dat er tussen het boek en de film vrij weinig tot eigenlijk geen verschillen waren, zo was het enige verschil wat ik echt heb kunnen ontdekken dat het boek zich vooral in Den Helder afspeelde, en de film in Bloemendaal, maar dat is geen cruciaal verschil.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"