Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 4071 woorden
  • 11 januari 2015
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
6 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Simone van der Vlugt

De Reünie

Elfde druk

Anthos, 2005, Amsterdam

Eerste druk: 2004

336 pagina’s

Motto: ‘Voor mijn ouders, die me zo’n gelukkige, zorgeloze jeugd hebben gegeven.’

Indeling doormiddel van hoofdstukken met nummers. Het zijn er 43.

 

Samenvatting:

Sabine is Isabel op de fiets gevolgd naar de Donkere Duinen waar Olaf en Isabel ruzie gekregen hebben, omdat ze de verkering met hem wilde uitmaken. Omdat Olaf zo boos werd, is ze het bos in gerend. Ze heeft daarna een epileptische aanval gekregen en Sabine was bij haar gaan zitten. Isabel vertelde Sabine dat ze Robin voor haar zou winnen, die toch al op haar verliefd was. Hij was immers op haar verliefd. Dat maakte Sabine zo boos, dat ze Isabel wurgde.

 

In het eerste hoofdstuk is Sabine Kroese op het strand. Het is 6 mei 2004. Ze ontmoet er even het meisje dat ze vroeger was ten tijde van de verdwijning van Isabel. Daarna rijdt ze terug naar haar werk op De Bank in Amsterdam. Ze heeft een jaar met een burn out gekampt en keert halve dagen terug op haar werk, waar Renée, die ze notabene zelf heeft aangenomen,  haar plaats heeft. Het gaat vanaf het begin niet goed tussen die twee. Ze mist nu wel haar vriendin Jeanine die bij het bedrijf weg is. Die zoekt ze die dag meteen op en Jeanine zegt dat ze door Renée is opgestapt. In de krant ziet Sabine een oproep van haar oude school; er is een reünie.  

 

Sabine merkt dat de vrouwen van het secretariaat van de Bank achter haar rug praten omdat ze weinig uitvoert tijdens haar aanwezigheid. Wel krijgt ze de aandacht van een lekker stuk van systeembeheer. Dat blijkt Olaf te zijn, een schoolvriend van haar broer Robin, die tijdelijk in Engeland woont ; haar ouders wonen permanent in Zuid-Spanje. Herhaaldelijk komen er herinneringen aan haar schooltijd in Den Helder naar boven. Ze had er een vriendinnetje van de basisschool, dat aan epilepsie leed. Ze hielp dit meisje Isabel meestal bij het herstellen na een epileptische aanval, maar als ze naar de brugklas gaan, laat Isabel haar steeds meer in de steek. Ze stookt zelfs haar vriendinnetjes tegen Sabine op en ook de jongens weet ze om haar vinger te winden. Isabel is echter plots verdwenen, op 8 mei 1995 is ze vanuit school vertrokken en niemand heeft haar ooit meer gezien. Het is niet eens zeker of ze wel vermoord is. Wel is recent nog een uitzending van “Vermist” aan haar gewijd, maar ook hierop zijn weinig reacties gekomen. Ook Peter R. de Vries heeft zich met de zaak bemoeid.

Intussen krijgt Sabine een relatie met Olaf: ze besluiten 's avonds te gaan eten en Sabine dost zich prachtig uit. Het blijkt echter dat ze naar een poffertjestent gaan. Eigenlijk vindt ze het nog wel leuk ook. Olaf vraagt haar ook naar de vriendschap met de verdwenen Isabel en ontkent dat hij ooit verkering heeft gehad met Isabel. Ze vraagt zich af waarom hij dat ontkent. Hij vertelt juist dat haar broer Robin verliefd op Isabel was. Sabine schrikt hier heftig van. Zelf had ze in die tijd verkering met Bart van school, ook al een vriend van Robin. Hij is tot nu toe de enige waarmee ze een seksuele relatie heeft gehad Maar de dag nadat Isabel verdween, heeft hij het uitgemaakt.

In 2004 gaat Sabine na negen jaar weer met een man naar bed: Olaf. De volgende dag heeft ze op het strand van Zandvoort een gesprek met Jeanine, waarin ze praten over de verdringing van gegevens uit je geheugen. Bij een heftige emotionele belevenis kan het zijn dat iemand zijn geheugen wist om zich zelf emotioneel te beschermen. Maar haar psychologe die haar het afgelopen jaar heeft behandeld, heeft haar gezegd: “je kunt zo hard rennen als je wilt, maar eens haalt het verleden je in.”

Er komt nog een stukje herinnering naar boven. Sabine herinnert zich als in een droom dat ze achter Isabel aan heeft gefietst op weg naar de afspraak in de Donkere Duinen van Den Helder. Ze besluit daarop naar Den Helder te gaan en ontmoet daar in gedachten weer het meisje dat ze zelf vroeger was. Dat meisje wil helemaal niet praten over Isabel.

De situatie op het kantoor wordt steeds vervelender, omdat Sabine nogal wat fouten maakt die de vrouwen van haar afdeling haar aanrekenen. Bovendien is er een soort jaloezie omdat ze Olaf heeft weten te versieren, wat wel meer collega’s willen. Op 24 mei wordt ze 24 jaar en dat doet haar terugdenken aan de dag dat ze haar verjaardag mocht vieren van haar ouders; ze had uitnodigingen uitgedeeld en appeltaart gebakken, toch was er niemand gekomen.

Op de website van “Vermist” ziet ze iets over de zaak van Isabel. Tegelijkertijd leest ze dat een zekere Sjaak van Vliet twee jaar later een ander meisje van haar school heeft verkracht en vermoord, maar Van Vliet zelf is twee jaar geleden in de gevangenis overleden. Haar broer belt op om haar te feliciteren; ze praten wat over Olaf en Isabel. En ook over de conciërge van de school, meneer Groesbeek. Dat was een man die met leuke meisjes niet zo te vertrouwen was. Hij bracht ze bij een kleine blessure graag naar huis in zijn bestelbusje of nam ze mee naar school als het hard waaide.

Sabine besluit hem de volgende dag op te zoeken in Den Helder. Het is een wat zonderlinge man geworden, die zijn zes poezen de namen van meisjes heeft gegeven. Later zoekt Sabine via de knipselkrant in de bibliotheek uit dat de namen van de poezen overeen komen met de namen van zes verdwenen meisjes uit de jaren tachtig en negentig. Ze besluit de politie hierover in te lichten, die echter niet veel met die gegevens kan uitrichten. Intussen is zo verdachte nummer vier in de roman tevoorschijn gekomen. (Olaf, Robin, Bart en Groesbeek)

Als ze thuiskomt ziet ze dat dat Olaf op haar wacht. Ze heeft echter geen zin in hem. Bovendien maakt Olaf de opmerking dat hij graag zou willen biechten, omdat hij iets verschrikkelijks gedaan heeft. Sabine vertrekt voor de zoveelste keer naar Den Helder: ze ontmoet er het meisje van haar jeugd en samen gaan ze naar een donkere plek in de duinen. Ze ervaart het verleden weer, ziet hoe Isabel zich losrukt van een manspersoon en ziet even later een beeld van Isabel terwijl ze vermoord is. Daarna vlucht Sabine weer naar Amsterdam. Thuis merkt ze dat er iemand binnen is geweest: er staat een bos bloemen van Olaf. Hoe kan hij binnengekomen zijn? Wanneer ze wordt opgebeld door haar collega Zinzy, die het al eerder op het werk voor haar heeft opgenomen , hoort ze dat er brand is geweest in het appartement van Renée en dat die in paniek van de eerste verdieping naar beneden is gesprongen: ze is opgenomen in het ziekenhuis. Dat verhaal hoort ze later opnieuw uit de mond van Olaf die haar uit eten heeft gevraagd. Sabine vraagt aan Olaf hoe hij binnen in haar appartement is gekomen: hij vertelt dat hij de sleutel van de bovenbuurvrouw heeft gekregen. Wanneer Sabine dit later op de avond verifieert, blijkt dat hij opnieuw gelogen heeft.

De volgende dag is het heerlijk op kantoor nu Renée in het ziekenhuis ligt. De andere meisjes nemen weer veel werkzaamheden en andere dingen van Sabine aan. Ze heeft het weer even naar haar zin. Later belt haar broer Robin om te vertellen dat hij in Amsterdam is. Hij komt bij haar op bezoek. Ze hebben het uiteraard over vroeger. Robin ontkent heftig dat hij verliefd is geweest op Isabel, maar doet dat op een manier die verdenking wekt. Sabine hoort op kantoor dat Olaf ook een afspraakje heeft gemaakt met Renée. Dat verklaart meteen dat hij weet hoe haar flatje is ingericht, want dat heeft hij poerongeluk verteld. Op het werk krijgen ze ruzie en in een opwelling slaat hij haar. Het is meteen over met haar liefde voor hem. Ze wil niets meer met hem te maken hebben, Dus begint Olaf haar te stalken.  

De volgende morgen vertrekt Sabine weer vroeg naar Den Helder en bezoekt de moeder van Isabel. Samen halen ze herinneringen op. Ze mag de agenda van Isabel zien. Daarin staat op de bewuste dag in mei 1995: DD IO. Haar moeder en de politie dacht dat het Donkere Duinen tien betekende en konden dus niks vinden. Maar volgens Sabine betekent dit Donkere Duinen Isabel Olaf. Ze weet dus nu dat de afspraak van Isabel met Olaf is geweest. Olaf zoekt intussen via de voicemail op haar mobiel wanhopig contact met haar. Nu ze toch in Den Helder is, besluit ze de moeder van Olaf te bezoeken. Ze vertelt dat ze de vriendin van hem is, en zijn moeder vertelt niets vermoedend iets over de vorige vriendin van Olaf. Ook die gaat ze later opzoeken en ze hoort dat deze vrouw het heeft uitgemaakt, omdat Olaf gewelddadig wordt, wanneer hij zijn zin niet krijgt. Ze waarschuwt Sabine voor zijn gedrag. Wanneer ze buitenkomt, ziet ze een man wandelen. Het blijkt bij nader inzien Bart de Ruijter te zijn, met wie ze ooit verkering heeft gehad: een beetje toevallig is dat overigens wel. Hij vertelt haar dat hij in scheiding ligt en vraagt haar om naar de reünie te komen.

Op zaterdag 19 juni 2004 is de reünie. Sabine besluit er heen te gaan, maar ze heeft slechts een paar korte gesprekken met meisjes uit haar klas. Maar dan ziet ze Bart weer en ze besluiten weg te gaan naar het strand. Op het strand hebben ze een heerlijke vrijscène en ze besluit met Bart mee naar zijn huis te gaan. Daar halen ze het verleden op en zegt Bart Sabine dat zíj het juist geweest is die de verkering heeft verbroken. Dat schept wat afstand tussen hen beiden. De volgende morgen vraagt de ex van Bart of hij op hun dochtertje wil passen, want ze heeft griep. Hij stemt erin toe en Sabine voelt zich een beetje afgewezen door Bart.

Ze vertrekt naar Amsterdam , maar merkt dat Olaf haar achterna zit. In haar appartement komt hij tot een explosie: hij slaat alles kort en klein en ze moet het huis uitvluchten. Ze besluit ten einde raad naar Jeanine te gaan waar ze de nacht doorbrengt. Sabine wordt de dag erop gebeld door het ziekenhuis. Bart is opgenomen: hij is aangereden door een automobilist die doorgereden is. Hij heeft naar haar gevraagd. Ze gaat erheen, maar ze ontmoet de ex-vrouw en vindt dat ze daarom niet bij Bart hoort. Omdat Olaf haar weer opgespoord heeft, besluit ze nogmaals bij de politie langs te gaan en te vertellen wat ze inmiddels van de moord op Isabel weet. Ze wijst Olaf als verdachte aan en ze vindt dat de politie hem moet oppakken. Ze vertelt dat haar herinneringen langzaam terugkomen en over de afspraak van Isabel met Olaf. Ze raadt de politie aan op een bepaalde plek te graven en het lijk van Isabel wordt inderdaad later die dag gevonden: ze is gewurgd. De politie arresteert Olaf. Toch wordt hij dezelfde middag al vrij gelaten. Hij komt verhaal halen bij haar: hoe haalt ze het in haar hoofd om haar te beschuldigen? Hij ontkent de moord, geeft wel toe dat hij brand gesticht bij Renée, omdat hij Sabine wilde helpen en Renée een kreng vond. Hij wordt woedend, overweldigt haar, legt zijn vingers om haar keel, maar komt toch weer tot bezinning. Met Sabine is er echter op dat moment iets gebeurd. Door de emotie van Olafs wurgpoging herinnert ze zich de gang van zaken weer. Ze weet ineens wie Isabel vermoord heeft. Haar broer Robin komt even later bij haar op bezoek en ze vertelt hem dat ze weet wie Isabel vermoord heeft en dat ze de dader gaat aangeven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


Bij de politie wijst ze wijst in een boek met foto's een verdachte aan: het is Sjaak van Vliet die twee jaar later ook al een klasgenootje heeft vermoord. Helaas is hij twee jaar geleden in de gevangenis overleden. De zaak is rond, al lijkt de inspecteur nog wat te twijfelen.

In de nazomer van 2004 is Renée op de zaak teruggekeerd. Sabine laat haar meteen even gevoelig weten dat de rollen weer zijn omgedraaid. Ze vertelt haar nog niet dat ze inmiddels ontslag heeft genomen: ze gaat voorlopig naar Zuid-Spanje.                                                                        
                                                                    Kees van der Pol, scholieren.com

Tijd

Het speelt zich af rond mei en juni 2004. De flashbacks zijn van mei 1995 en haar basisschooltijd. Alles bij elkaar duurt 9 jaar. Het verhaal is niet chronologisch verteld, want door de tijd heen krijgt Sabine herinneringen. Die herinneringen zijn van vroeger, in de tijd dat Isabel verdween. Er zijn terugblikken, maar niet overdreven veel. Ze zijn goed verspreidt waardoor je ook niet in de war raakt van van nu is. Het verhaal is dus niet continu verteld.

 

Plaats

Het speelt zich af in Den Helder, waar Sabines oude school is. Het speelt zich ook af in Amsterdam, waar Sabine woont en werkt. De ruimte is belangrijk, want op het strand heeft Sabine een romantische scene met Bart en zoekt ze in gedachten de oude Sabine op. Het bos waarin Isabel vermoord is hoort bij de Donkere Duinen, wat erg eng klinkt.

 

Personen

-Sabine: Sabine Kroese is een vrouw van 24 jaar. Ze werkt op het secretariaat van De Bank. Ze houdt erg van aardbeien en ze drinkt ook erg veel wijn. Ze heeft een burn-out gehad, door de druk van haar werk en alle stress. Ze is ook erg onzeker wat door haar verleden komt, toen ze werd gepest, vooral door Isabel waarmee ze op de basisschool juist beste vrienden was. Sabine raakt ook geobsedeerd door het verleden en de verdringing van gebeurtenissen die ze steeds meer herinnert: Ze moet en zal te weten komen wat Isabel is overkomen. Ze is dus ook een erg nieuwsgierig type.

-Isabel: Isabel Hartman is op 8 mei 1995 vermoord toen ze 15 was. Ze heeft epilepsie. Als ze een aanval had, hielp Sabine haar altijd. Op de basisschool was ze vriendinnen met Sabine, maar op de middelbare school pestte ze haar. Op een gegeven moment was het zo erg dat Isabel haar opwachtte, kleren ging verscheuren en haar banden lek prikte. Ze had ook veel verkering met jongens. Ze dacht dat ze iedereen wel kon krijgen en werd boos als de jongen het uitmaakte en niet zij.

-Olaf: Olaf van Oirschot is een lange man met blond haar. Vroeger was hij een vriend van Sabines broer Robin. In die tijd was hij ook al verliefd op Sabine. Hij raakt heel snel geobsedeerd door vrouwen waar hij een relatie mee heeft, en wordt agressief als hij wordt afgewezen. Hij heeft veel over voor de vrouw van wie hij veel houdt, soms zelf een beetje té veel. Als hij namelijk merkt dat Renée Sabine tegenwerkt, gaat hij naar Renée’s huis en maakt kortsluiting zodat er brand bij Renée uitbreekt. Hij werkt als IT’er bij de bank en is dus collega van Sabine.

 

Perspectief en verteller

Het verhaal wordt verteld uit een ik-perspectief, waarbij Sabine de ik-persoon is.

 

Verhaalconventie

Het verhaal is realistisch, want alles kan echt gebeurd zijn. Wel heeft de schrijfster wat kalenderfouten gemaakt(In 1995 viel 8 mei niet op een vrijdag; bovendien stelt ze dat Olaf die dag wiskunde-examen heeft (dat moet havo of vwo zijn). Maar in 1995 waren er op vrijdagmiddag 8 mei nog helemaal geen examens. Die begonnen in dat jaar pas op maandag 15 mei en dan ook nog niet met wiskunde.)

 

Stijl

De schrijfster gebruikt niet al te lange zinnen en niet veel beeldspraak. Er zitten veel gesprekken in. Ook gebruikt ze een paar woorden uit een andere taal: “What’s next”, “femme fatale” en “Shit”. Ook gaan Sabine en Olaf een keer Grieks eten, met tzatziki. Er zitten niet veel beschrijvingen in het verhaal en ook weinig bijvoeglijke naamwoorden.

 

Bedoeling

Verklaring van de titel

Het boek heet de reünie omdat Sabine nadat ze in de krant leest dat haar oude school een reünie organiseert, zich dingen over Isabels verdwijning herinnert. Daardoor wil ze weten wat er gebeurt is.

 

Verklaring van het motto

Het motto is ‘Voor mijn ouders, die me zo’n gelukkige, zorgeloze jeugd hebben gegeven.’

Sabine uit het boek heeft niet zo’n leuke jeugd gehad, omdat ze werd gepest door haar oude vriendin. De schrijfster, Simone van der Vlugt, heeft niet zulke problemen gehad, daarom het motto.

 

Motieven

Het verhaal heeft een whodunit (wie heeft het gedaan) motief. Je wil weten wie het gedaan heeft. Er worden verdachten genoemd, die het ook allemaal gedaan kunnen hebben. Pas in de epiloog kom je erachter wie het echt gedaan heeft. Maar ook wraak, want Sabine vermoord Isabel omdat Isabel haar gepest heeft. Ook zit er liefde in het verhaal, omdat Sabine en Bart verliefd waren, maar het word uitgemaakt door een van twee. Ook hebben Olaf en Sabine een relatie.

 

Leidmotieven

Wat vaker terugkomt is het herinneren van een gebeurtenis, na iets soortgelijks te hebben meegemaakt. Als Olaf Sabine bijna wurgt, weet ze dat zij dat ook bij Isabel heeft gedaan. Als ze haar school weer ziet, dekt ze terug aan al het pesten van Isabel.

 

Thema

Het thema is moord, omdat Isabel vermoord is. Het hele verhaal gaat over Sabine die er steeds meer achterkomt wie de moordenaar is van Isabel.

 

Idee

Ik ben blij dat mijn jeugd rustig was, dat is geen moord op mijn geweten heb.

 

Schrijver

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Dit zijn al haar boeken:

1995 De amulet

1996 Bloedgeld

1999 De guillotine

1999 Noodlanding in het oerwoud

1999 Mijn zusje wordt vermist

1999 Potverdrie, Sophie!

2000 Verdwaald onder de grond

2000 Zwarte sneeuw

2001 Hester, de witte heks

2001 Jehanne

2001 Bastiaan komt eraan

2002 Schijndood

2003 De slavenring

2004 Victorie!

2004 De reünie

2005 Schaduwzuster

2005 Het Hercynische Woud

2005 De bastaard van Brussel

2007 Schuld

2007 Het laatste offer

2008 Blauw water

2009 Jacoba, dochter van Holland

2009 Vlinders

2009 De rode wolf

2010 Op klaarlichte dag

2011 In mijn dromen

2012 Rode sneeuw in december

2012 De ooggetuige

2012 Aan niemand vertellen(1)

2013 Morgen ben ik weer thuis (2)

2013 Vraag niet waarom (3)

2013 Fado e Festa

2014 Friet en Folklore

 

 

Beoordeling

Recensie:

Simone heeft een heel erg mooi boek geschreven. Het was een interessant onderwerp, over iemand die een gebeurtenis niet meer herinnert. Ik ken niemand die dat ook heeft, dus soms was het wel moeilijk voor te stellen hoe alles ging. Voor dat ik het boek gelezen had had ik er nog nooit over na gedacht, ik wist niet eens dat het kon. Ik begreep het wel beter doordat het voldoende diepgang had. Ik had liever gehad dat ze Renées baan inpikte en verder werkte in plaats van dat ze naar Zuid-Spanje gaan. Dan zou ze een betere wraak hebben. De gedachten van Sabine waren het belangrijkst, want zo herinnert ze zich de moord. Die gedachten komen wel tot stand door gebeurtenissen. Toen Olaf haar net niet wurgde herinnerde ze zich dat ze hetzelfde bij Isabel had gedaan, maar dan echt. Er gebeurde wel veel, maar het was goed te doen. Soms wist je niet meer of ze Olaf nou aardig vond of niet, maar later werd dat weer duidelijk. De gebeurtenissen waren telkens anders. Met Bart waren ze romantisch, bij Olaf ook, maar dan ook weer gewelddadig. Toen Olaf boos werd, dacht je wel van: ‘jeetje, doe eens kalm.’ Maar dat deed hij dan natuurlijk niet. De afloop vond ik verrassend en schokkend, want ik had nooit verwacht dat Sabine zelf de moordenaar was. De personen waren erg echt, ze zouden zo bij mij in de buurt kunnen wonen. Ik heb alleen geen strand. Ook Sabine was echt. Ik kan me haar werkomgeving ook goed voorstellen. De relaties waren wel een beetje vaag, want eerst hadden Sabine en Olaf iets en toen niet meer. Ze waren niet altijd duidelijk beschreven. Het verhaal was goed opgebouwd, er komen steeds mee logische verdachten, pas aan het einde weet je wat er echt gebeurd is. Het was geen moeilijk boek om te lezen, zonder moeilijke woorden of verwarrende flashbacks. Alle flashbacks waren duidelijk aangegeven. Er zaten niet veel spannende delen in het boek, maar ze waren wel goed verspreid en kwamen op het juiste moment, als je verwacht dat er weer iets ging gebeuren. Bij het hele boek kon ik de dingen goed voor me zien, ze werden goed beschreven. Er kwamen niet veel gesprekken voor, maar ze waren er wel. Je wist ook goed wie wat zei. Ze waren ook op natuurlijke wijze weergegeven.

 

Extra Opdracht 1: de kat uit de boom kijken

De bomen moet gemaakt worden van hout, omdat het decor een bos is en bomen zijn van hout. Het hoeft geen dik hout te zijn, het kan gewoon van triplex. Zo lijkt het echter. Het is ook leuk als de bladeren op de bomen worden geschilderd, en er wat extra echte bladeren op worden geplakt. Dan lijkt het meer op een bos. De bomen op de achtergrond kunnen gewoon van een plaat gemaakt worden, maar er moet ook een boom zijn die alleen staat, waar Sabine haar fiets achter kan verbergen, zoals in het boek. De bomen zijn groen omdat Isabel op 8 mei vermoord is, in de lente. En dan zijn de bomen groen. De kleuren in het decor moeten dan ook fris zijn. Er moeten ook bloemetjes zijn in allerlei kleuren. Nadat Isabel het had uitgemaakt met Olaf en hij boos werd, is ze het bos in gerend. Ze kwam op een open plek en voelde dat ze een aanval kreeg. Ze is op de open plek gaan liggen, een beetje beschut zodat niemand haar zag. Daar heeft Sabine haar geholpen en toen Isabel zei dat Robin haar leuk vond, heeft ze Isabel gewurgd. Het bos is een beetje open, dat ze er doorheen kan rennen, wat ze deed nadat Olaf boos werd. Bij de open plek is ook een struik, want er staat dat nadat Sabine Isabel gewurgd heeft, ze haar onder een struik verbergt. Later blijkt dat Isabel is begraven, dus de open plek moet wel van zand zijn, want in zand kan je goed graven. Bij het toneelstuk moet er dus een beetje zand op de grond liggen. Je kan natuurlijk ook wel in mos gaan graven, maar dat is meestal moeilijker dan in zand. Nadat Sabine Isabel vermoord heeft, moet het gaan regenen. Dat staat niet in het boek, maar versterkt de sfeer. Regen staat voor iets engs, onheilspellends. Het licht moet van een plek komen, niet meerdere, net als de zon. Ook moet het niet te fel licht zijn, want in een bos is het meestal donker en dat maakt het ook weer enger.

De bomen moet gemaakt worden van hout, omdat het decor een bos is en bomen zijn van hout. Het hoeft geen dik hout te zijn, het kan gewoon van triplex. Zo lijkt het echter. Het is ook leuk als de bladeren op de bomen worden geschilderd, en er wat extra echte bladeren op worden geplakt. Dan lijkt het meer op een bos. De bomen op de achtergrond kunnen gewoon van een plaat gemaakt worden, maar er moet ook een boom zijn die alleen staat, waar Sabine haar fiets achter kan verbergen, zoals in het boek. De bomen zijn groen omdat Isabel op 8 mei vermoord is, in de lente. En dan zijn de bomen groen. De kleuren in het decor moeten dan ook fris zijn. Er moeten ook bloemetjes zijn in allerlei kleuren. Nadat Isabel het had uitgemaakt met Olaf en hij boos werd, is ze het bos in gerend. Ze kwam op een open plek en voelde dat ze een aanval kreeg. Ze is op de open plek gaan liggen, een beetje beschut zodat niemand haar zag. Daar heeft Sabine haar geholpen en toen Isabel zei dat Robin haar leuk vond, heeft ze Isabel gewurgd. Het bos is een beetje open, dat ze er doorheen kan rennen, wat ze deed nadat Olaf boos werd. Bij de open plek is ook een struik, want er staat dat nadat Sabine Isabel gewurgd heeft, ze haar onder een struik verbergt. Later blijkt dat Isabel is begraven, dus de open plek moet wel van zand zijn, want in zand kan je goed graven. Bij het toneelstuk moet er dus een beetje zand op de grond liggen. Je kan natuurlijk ook wel in mos gaan graven, maar dat is meestal moeilijker dan in zand. Nadat Sabine Isabel vermoord heeft, moet het gaan regenen. Dat staat niet in het boek, maar versterkt de sfeer. Regen staat voor iets engs, onheilspellends. Het licht moet van een plek komen, niet meerdere, net als de zon. Ook moet het niet te fel licht zijn, want in een bos is het meestal donker en dat maakt het ook weer enger.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"