Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2278 woorden
  • 14 mei 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
336
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , NS Publieksprijs (2005 Genomineerd)

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

3. Samenvatting van het verhaal.
Als Sabine Kroese eindelijk weer mag gaan werken, na haar burn-out een jaar geleden, staat ze aan de keukentafel snel de krant door te nemen. Haar oog valt op een advertentie van haar oude school, er wordt een reünie georganiseerd. Ze besluit er niet heen te gaan.

Op het moment dat ze eraan terug denkt, gaat ze terug naar haar werk.

Op haar werk, De Bank, is geen taart of slingers om haar terugkomst te vieren. Bijna niemand merkt haar op. Er zijn ineens veel nieuwe gezichten op het secretariaat, de afdeling van De Bank waar ze werkt.

Ze vind de sfeer totaal niet fijn. Iedereen doet vreemd tegen haar en na een half dagje werken (iets wat de bedrijfspsycholoog haar heeft aangeraden) Vlucht ze naar haar oud-collega Jeanine.

Daar praten ze wat er heeft afgespeeld in de tijd dat Sabine uitgeput op de bank zat.

Zo was het toen ze Renée aannamen op het secretariaat, heel anders geworden. En is ook een spetter gaan werken op de afdeling automatisering.

Het is Olaf, een oud-bekende. Hij was een schoolvriend van de broer van Sabine. Elke vrouw op het Secretariaat is jaloers. Vooral aartsvijand Renée. Die Olaf wel ziet zitten.

Tot de verbazing van Sabine, ziet Olaf haar ook wel zitten. Hij vraagt meteen of ze samen kunnen lunchen in de kantine van De Bank.

Na een tijdje krijgt Sabine flarden van herinneringen terug uit haar verleden. Ze was toen vijftien en haar ex-beste vriendin is toen plotseling verdwenen en nooit meer terug gevonden.

Haar basisschool vriendinnetje Isabel, dat aan epilepsie lijdt en Sabine groeien langzamerhand uit elkaar. Op de middelbare school ontpopt Isabel zich in een populaire koningin. Iedereen vind haar geweldig, behalve Sabine.

Sabine wordt in die tijd heel erg gepest en is eenzaam.

op 8 mei 1995 is een verschrikkelijke dag voor Isabel, haar familie en vrienden.

Ze wordt voor het laatst gezien door een vriendinnetje, die de route naar huis heeft meegefietst. Een teken van leven wordt daarna niet meer van haar vernomen.

De zaak komt nog wel in de media-aandacht zoals het programma Vermist en Peter R. de Vries.

Intussen heeft Sabine besloten de waarheid naar boven te krijgen. Maar heeft ze ook gaan daten met Olaf.

In een van hun eettentjes, waar ze een date hebben, ‘ondervraagd’ hij Sabine hoe het nu eigenlijk met Isabel zit. De zaak staat inmiddels weer in de belangstelling, door een cold case team.

Sabine is er dan al achter gekomen dat Olaf iets met Isabel heeft gehad, via haar broer Robin. Die in Engeland woont.

Olaf zegt tijdens hun date dat Robin zelf op Isabel was. Isabel was immers een grote flirt. Sabine schrikt hiervan. Zou haar broer de dader zijn ? Op het einde van de date zijn er voor Sabine 3 verdachten: Olaf, Robin en haar ex-vriendje van de middelbare school Bart, die het uit maakte met haar op de dag dat Isabel verdween.

Een tijdje later heeft Sabine een gesprek met Jeanine. Zij is inmiddels uitgegroeid tot Beste Vriendin. Het gesprek gaat over verdringing van je geheugen. De hersenen zou een gedeelte van geheugen kunnen wissen, om zich emotioneel te beschermen. Het is op Sabine van toepassing: Ze heeft misschien de ontvoering of moord op Isabel gezien.

Sabine was indertijd in het geheim, een stukje met Isabel en haar vriendin Marjan meegefietst.

Weer een tijd later, Sabine is inmiddels 24 geworden en haar collega’s zien haar als het zwarte, luie schaap dat alles fout doet.

Ze wint informatie in over Sjaak van Vliet, een beruchte moordenaar die meerdere slachtoffers gemaakt zou hebben. Maar verder dan een beschuldiging zal het niet komen. Sjaak is 2 jaar geleden in de gevangenis overleden.

Sjaak wordt van Sabine’s Verdachtenlijstje geschrapt en samen met haar herinneringen en gezond verstand schuift ze een nieuwe verdachte naar voren: Meneer Groesbeek, de conciërge. Hij bracht maar al te graag meisjes naar huis met zijn groene bestelbusje. Sabine’s herinneringen vertellen dat hij nog in de buurt was, vlak voor Isabels verdwijning.

Ze gaat later haar conciërge een bezoekje brengen, met als smoes de reünie. Het valt haar op dat de oude man namen van vermiste of vermoorde meisjes aan zijn poezen heeft gegeven.

Al gauw komt Robin naar Amsterdam voor even, ze praten over vroeger en hij wordt het verdachtenlijstje geschrapt.

Haar vragentekens komen te staan bij Olaf wanneer hij haar slaat op het Secretariaat. Ze wil niks meer met hem te maken hebben, maar Olaf begint haar te stalken.

Ze gaat terug naar Den Helder om daar te moeder van Isabel op te zoeken, die het nog altijd moeilijk heeft met de verdwijning van haar jongste dochter.

Als Sabine in de agenda van Isabel kijkt, blijkt op de bewuste dag 8 mei 1995 ‘DD IO’ te staan. Volgens haar zou dit Donkere Duinen, Isabel Olaf kunnen betekenen.

Eenmaal buiten, besluit Sabine even naar haar schoonmoeder te gaan.

Het gesprek loopt uiteindelijk op de ex van Olaf. Die het uitmaakte vanwege gewelddadigheid. Dan ziet de haar ex lopen, Bart! Als ze even met hem in gesprek is vraagt hij haar naar de reünie te komen.

Ook komt aan het licht dat Bart haar niet heeft gedumpt, Sabine wilde hem niet meer zien na 8 mei 1995.

Op de reünie, wat ze erg matig vind. Is het meer een verplicht gesprek wat je na je middelbare schooltijd hebt gedaan. Als ze Barte ‘toevallig’ tegenkomt besluiten ze naar de duinen te gaan.

Ze ontvangt later een telefoontje van collega Zinzy: Renée ligt in het ziekenhuis, haar appartement stond lichter laaien. Ze sprong uit het raam en brak haar been.

Later staat stalker Olaf bij haar in huis, na een nacht en een ruzie slaat hij de boel kort en klein. Sabine vlucht het huis uit en gaat slapen bij Jeanine.

Sabine ontvangt ook een telefoontje van het ziekenhuis, Bart is aangereden en de automobilist is doorgereden. In het ziekenhuis komt ze de ex-vrouw met het kindje van Bart tegen. Ze voelt zich er niet thuis en vertekt.

Sabine gaat later met haar verzamelde bewijsstukken naar de politie, alles wijst in de richting van Olaf.

De politie geloofd haar en pakt hem op. Ze kunnen hem niet lang vast houden. Hij komt onverwacht binnen bij Sabine, hij wil weten waarom zij hem verdenkt.

Er ontstaat een flinke ruzie. Olaf heeft Renée’s appartement in de fik gezet. Omdat hij haar een kreng vond, en Sabine vaak over Renée zeurde.

De ruzie wordt erger als Olaf Sabine overmeesterd en zijn sterke hand om haar keel legt. Sabine raakt in paniek, maar krijgt ze een herinnering hoe het werkelijk is gegaan. Sabine gaat voor de derde keer naar de politie toe, ze wijst de echte dader aan: Sjaak van Vliet.

Maar Sabine gaat terug naar de Donkere Duinen en daar spreekt ze 14-jarige Sabine aan. Die we in de flashbacks en in andere stukken leren kennen.

De Sabine van nu zegt tegen de Sabine van toen dat ze het lost moet laten. Nog een keer denkt kleine Sabine aan die fatale 8 mei 1995.

Sabine ging in een opwelling Marjan en Isabel achterna, waarom weet ze zelf ook niet. Marjan draait af en Isabel draait af naar een stoplicht. Sabine staat een stukje verder achter haar, tussen hun in staat een groen bestelbusje.

Isabel gaat de bossen in, waar ze Olaf tegen komt.

Sabine staat tussen de struiken toe te kijken..

Isabel maakt het uit tussen Olaf en haar. Tot grote woede van Olaf. Vlak daarna krijgt Isabel een epileptische aanval. Olaf was toen al verdwenen.

Sabine, die haar in al die jaren heeft geholpen met die aanvallen, schiet haar nu weer te hulp.

Toen Isabel bijkwam heeft ze Sabine nog eventjes gepest, met woorden. Daar knapt er iets in Sabine. De slechte Sabine komt naar boven en valt met opgekropte woede Isabel aan. Ze wurgt haar.

Als ze beseft wat ze heeft gedaan is Slechte Sabine verdwenen en is Stille, Verlegen Sabine terug. Het lijkt van Isabel wordt begraven en haar fiets op het station achter gelaten met de gedachten dat hij daar toch wel wordt gestolen.

Sabine gaat daarna naar huis om vervolgens, tien jaar later, naar de dader te zoeken.4. Titelverklaring.
Sabine ziet een advertentie van haar oud-middelbare school in de krant staan.

Er staat in dat er een reünie zal plaats vinden.

Dit zorgt voor een grote opschudding in het geheugen van Sabine.5. Hoofdpersoon / hoofdpersonen beschrijven:
Sabine Kroese.
Ze is 23 jaar, later in het verhaal wordt ze 24 jaar. Ze werkt bij ‘De Bank’ op het Secretariaat. Vroeger gingen naar maar 2 vrouwen naar toe: Zij en Jeanine. Toen ze daar pas werkte, droeg ze nog vrolijke kleding. Maar later verdwijnen die kleding stukken ‘naar de hoek van de kledingkast’ en daar voor in de plaats komen grijskleurige mantelpakjes te hangen.

Het werk op het Secretariaat werd te veel, ze moest veel overuren maken en ’s nachts doorwerken. Ze hebben zelfs iemand aangenomen om collega’s te zoeken.

Het te veel werken veroorzaakt een burn-out bij Sabine.

De dagen van haar burn-out, vult ze in met het eten van beschuiten met aardbeien en het kijken van As The World Turns.

Ze houdt van het drinken van wijn en roddelen over haar bazige collega Renée.

Ze is erg nieuwsgierig, ze wil tot de bodem uitzoeken wie de moordenaar van Isabel is. Mensen vertrouwd ze vaak ook niet al te snel, ze verdenkt zelfs haar bloedeigen broer.6. Bijpersonen beschrijven:

Olaf van Oirschot.
Hij is een knappe man, waar veel vrouwen voor vallen. Hij werkt ook bij De Bank en is ook een tijdje de vriend van Sabine.

Maar ontpopt zich later tot stalker. Sabine denkt dat hij meer weet van de verdwijning van Isabel.


Jeanine.
Ze is de ex-collega van Sabine, en wordt ook snel haar beste vriendin. Wijn drinkend, roddelen ze over Renée en shoppen samen voor gloednieuwe outfits.

Isabel.
Op de basisschool waren zij en Sabine beste vriendinnen maar die vriendschap verdween snel op de middelbare school.

Ze lijdt aan epilepsie. Ook ziet ze er ouder uit dan haar leeftijdgenootjes, oudere jongens zien haar al snel zitten door haar uitdagende kleding.

Isabel is ook erg gemeen, ze pest Sabine. Zo jat ze de kleding van Sabine weg uit de omkleedruimte bij het gymgebouw om ze vervolgens over het hele plein te verspreiden.7. Plaatsen waar het zich afspeelt en uitleg hoe je dat hebt gevonden.
Den Helder – hier woonde Sabine vroeger in de buurt (ze woonde in Julianadorp) en ging in Den Helder naar school. Op de school zelf speelt het verhaal zich ook vaak af, zoals pesterijen of het schoolfeest waar Sabine, Bart ontmoet.

Amsterdam – Hier woont en werkt Sabine. haar rommelige appartement ligt in een klein straatje in Amsterdam. Sabine werkt bij De Bank, dat gevestigd zit in Amsterdam.

De Bank – Hier werkt Sabine, hier ontmoet ze haar vriend Olaf en aartsvijand Renée maar ook beste vriendin Jeanine.

Donkere Duinen – Hier ligt natuurlijk Isabel’s lichaam begraven, maar Sabine ging ook naar haar oude woonplaats om op de Donkere Duinen tot rust te komen. Ze ontmoet hier ook ex-vriendje Bart en vrijt daar op de dag van de reünie met hem.

Sabine’s appartement – Hier leeft Sabine natuurlijk als ze niet op haar werk is, in de krant ziet ze de advertentie staan voor de reünie.

Haar appartement heeft het ook zwaar te verduren als hij helemaal overhoop wordt gehaald en kapot gemaakt wordt door Olaf. Sabine wordt ook nog bijna gewurgd in haar nederige stulpje.8. Tijd wanneer het zich afspeelt en uitleg hoe je dat gevonden hebt.
Het speelt zich af in 2004. Dat is makkelijk te herkennen aan ‘8 mei 1995.. negen jaar later..’ (Sabine wordt later in het jaar 24) Maar het speelt zich ook af in 1995 en eerder.

Zoals Flashbacks waar Isabel en Sabine nog beste vriendinnen zijn op de basisschool. De pesterijen op de middelbare school.9. Informatie over de schrijfster.
Simone van der Vlugt, wordt geboren op 15 december 1966 in Hoorn. Een plaats die ze in sommige boeken herhaald. Haar meisjesnaam is Watertor, maar met haar aangetrouwde naam van der Vlugt heeft haar naam in de Nederlandse literatuur weten op te bouwen.

Op haar dertiende wilde ze al schrijfster worden, ze stuurde haar manuscript naar verschillende uitgevers. Maar haar werk was niet bijzonder mooi genoeg om het uit te geven.

Later is ze naar de lerarenopleiding gegaan in Amsterdam. Ze is lerares Nederlands en Frans.

In haar studietijd kwam ze in aanrijking met jeugdliteratuur. Ze behaalde haar diploma en ging aan de slag om een historische jeugdboek te maken.

Haar manuscript was nu wel bijzonder genoeg om uitgegeven te worden en ‘De Amulet’ lag in de winkels.

Het bleef niet bij één boek, ze kon geen genoeg van het schrijven krijgen en schreef nog eens 10 historische jeugdboeken.

Al gauw werd ze beschouwt als de nieuwe Thea Beckman. Simone van der Vlugt wordt ook erg geïnspireerd door haar.

maar na tien jaar met je gedachten in de middeleeuwen rond huppelen wil je ook wel eens wat anders, moet Simone gedacht hebben en gooide het roer om.

En ‘De Reünie’ was een feit. Haar eerste thriller werd positief ontvangen.

Al werd het raar aangezien: Van historische jeugdboeken naar bloederige thrillers.

Voor Simone was het een soort droom eigenlijk. Toen ze achttien was, verslond ze de thrillers van Agatha Christie.

Na haar eerste thrillers volgde andere succesvolle thrillers. Vele van die thrillers

werden genomieerd voor Ns Publieks Prijs.

Er zijn zelfs vertaalrechten van enkele boeken van haar verkocht aan:

Duitsland, Frankrijk, Australië en Italië.

Momenteel woont Simone van der Vlugt bij haar man Wim en hun twee kinderen Friso en Esmée, in Alkmaar.

REACTIES

O.

O.

Je bent de bovenbuurvrouw en de broer van Sabine vergeten ;)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"