Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 3282 woorden
  • 19 maart 2010
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
43 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De reunie
Auteur: Simone van der Vlugt

De voorkant van het boek
Bekijk de voorkant van het boek. Beschrijf precies wat je op deze illustratie ziet.
Op de voorkant van het boek staat een foto van een park, waarschijnlijk in de lente of zomer, met op het gras een omgevallen blauwe meisjesfiets, met het voorwiel in de lucht. In het stukje park dat op de foto te zien is zijn mensen of dieren niet zichtbaar aanwezig.
De reünie wordt door de uitgever een ‘literaire thriller’ genoemd. Als je dat weet, wat voor gevoelens roept de voorkant van het boek dan bij je op?

Als ik weet dat het om een literaire thriller gaat, krijg ik het gevoel dat een meisje in het park aan het fietsen was, van haar fiets af is getrokken door een man en meegenomen is. Ze heeft haar fiets achter moeten laten, wat misschien de eerste aanwijzing is voor de politie waar ze moeten zoeken. Ik krijg het gevoel dat het een heel spannend boek is.

Betekenis van het woord reünie
Welke betekenis heeft het woord reünie voor jou? Om wat voor reünie zou het in dit boek kunnen gaan?
Het woord ‘reunie’ betekent voor mij een bijeenkomst voor mensen die elkaar kennen van vroeger, en dan vooral een bijeenkomst van een school voor haar oud-leerlingen.
Ik denk dat het in dit boek ook over een reünie van een school zou kunnen gaan, aangezien op de voorkant van het boek een foto staat met een liggende meisjesfiets. De fiets is misschien van een schoolmeisje. De foto op de voorkant van het boek is misschien een deel van een herrinnering van iemand die naar de reünie komt.

De opdracht
De schrijfster heeft een boek een opdracht meegegeven. Hoe luidt de opdracht?
Voor mijn ouders,
die me zo’n gelukkige,
zorgeloze jeugd hebben gegeven

Welk verband zou er kunnen bestaan tussen de opdracht en het verhaal?
Ik denk dat de (hoofd)persoon in het boek geen gelukkige en zorgeloze jeugd heeft gehad, wat misschien ook deels de schuld is geweest van de ouders van de (hoofd)persoon. Ik denk dat de schrijfster hiermee wil aangeven dat zij wel een gelukkige, zorgeloze jeugd heeft gehad, en dat dat deel van het boek dus in iedergeval niet autobiografisch is.

Citaat uit recensie
Op de achterflap staat een citaat uit een recensie: ‘Het verhaal is met vaart geschreven’. Daarmee wordt niet bedoeld dat de schrijfster het verhaal in een paar dagen heeft geschreven. Maar wat wordt er wél mee bedoeld?

Met het citaat wordt bedoeld dat je als lezer het boek snel kunt lezen, dat je er snel doorkomt.

Opbouw
Het verhaal bestaat uit een korte proloog, 43 hoofdstukken en een korte epiloog. Wat is het verband tussen de opeenvolgende hoofdstukken?
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er komen wel flashback in het verhaal voor. Eigenlijk is er sprake van twee verhaallijnen, de ene in 1995 en de andere in 2004, maar de hoofdlijn loopt in het verhaal in 2004.

Leg uit op welke manier de opbouw van het verhaal voor spanning zorgt.
Er komen twee verhaallijnen in het boek voor, de ene in 1995 en de andere in 2004, maar de hoofdlijn loopt in het verhaal in 2004. De hoofdpersoon is dingen vergeten uit haar jeugd rond een traumatische ervaring. Die komen stukje bij beetje weer terug. De flashback in het boek bestaan uit de herinneringen die terug komen en samen vormen die het antwoord op de centrale vraag in het boek: ‘wie heeft Isabel Hartman vermoord’. Omdat je als lezer graag antwoord wil op die vraag, en je er langzaam maar zeker achter komt blijf je doorlezen. Op die manier zorgt de opbouw van het verhaal voor spanning.

Proloog
De proloog is cursief gedrukt, de 43 hoofdstukken en de epiloog niet. Waarom is dat zo gedaan?
De 43 hoofdstukken en epiloog zijn in de eerste persoon geschreven, de proloog is in de derde persoon geschreven, maar wel door een alwetende verteller die in het hoofd kan kijken van het meisje op de fiets. ‘Ze ziet er een beetje tegenop. Misschien had ze beter een minder afgelegen plek kunnen uitzoeken.’ De situatie die beschreven is in de proloog speelt zich helemaal af in 1995. De 43 hoofdstukken spelen zich af in 2004 (behalve de flashbacks, maar die zijn verteld in de verleden tijd, de proloog wordt verteld in de tegenwoordige tijd. De epiloog bestaat uit een terugblik vanuit 2004 naar 1995, verteld in de verleden tijd). Op deze manier is het verschil in vertelsituaties duidelijk gemaakt.

De ‘vaart’ in het verhaal
Welke van de onderstaande elementen zorgen vooral voor de ‘vaart’ in het verhaal?

Ik heb gekozen voor korte hoofdstukken, een ik-persoon vertelt het verhaal en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op.

De titel
De titel ‘De reünie’ slaat letterlijk op een reünie van de middelbare school van de hoofdpersoon. Maar deze titel heeft op nog twee andere niveaus betekenis. Om wat voor ‘hereniging’ gaat het daarbij?
Sabine wordt de loop van het verhaal herenigd met drie personen uit haar verleden, uit de tijd van de verdwijning van Isabel. Namelijk Robin (haar broer), Olaf (de vriend van Robin) en Bart (haar oude vriendje).
In het laatste hoofdstuk van het boek worden Sabine een en Sabine twee herenigd doordat ze zich alles weer kan herrinneren. ‘Het meisje’ dat ze soms tegenkwam, het meisje dat ze was toen ze veertien was, is verdwenen.

Tijd
Het verhaal speelt zich voornamelijk af voor en tijdens de verdwijning van Isabel Hartman in mei 1995, en negen jaar later, in de maanden mei en juni van 2004. Gaandeweg kom je als lezer ook een en ander te weten over de gebeurtenissen in de tussenliggende periode. Noem een gebeurtenis die bij de genoemde datum of periode hoort.

8 mei 1995
Verdwijning van Isabel Hartman

Zomer 1997

Rosalie Moosdijk wordt verkracht en gewurgt door Sjaak van Vliet

6 mei 2004
Op het strand ontmoet Sabine het meisje dat ze vroeger was

19 juni 2004
De reünie van de oude school van Sabine

Eind juni 2004
Het lichaam van Isabel Hartman wordt gevonden en Sjaak van Vliet wordt aan-gewezen als moordenaar

Belangrijke feiten buiten de verteltijd
Wat zijn voor het verhaal de belangrijkste feiten die zich vóór mei 1995 hebben voorgedaan? En wat heeft zich afgespeeld in het jaar voordat het verhaal begint (nl. Op 6 mei 2004)?
De veranderingen in de relatie tussen Isabel en Sabine voor mei 1995 zijn erg belangrijk geweest voor het verhaal. Op de basisschool waren Isabel en Sabine goed bevriend met elkaar, maar op de middelbare school groeiden ze uit elkaar en op een gegeven moment ging Isabel Sabine zelfs pesten. Sabine hoopte altijd dat het nog goed zou komen tussen hen. Het feit dat Isabel epilepsie had was ook erg belangrijk. Sabine hielp Isabel altijd tijdens en na een epilepsie-aanval. Er was een keer dat Isabel een aanval had op school, en dat Sabine precies wist wat ze moest doen. Sabine kreeg het gevoel dat de rest respect voor haar kreeg doordat ze wist wat ze moest doen. Ik denk dat dat erg belangrijk is geweest voor het verhaal. Sabine kreeg daardoor namelijk het gevoel dat door Isabel te helpen ze misschien weer vriendinnen zouden kunnen worden.

In het jaar voordat het verhaal begint heeft Sabine een burn-out gehad. Ze heeft lang thuis gezeten en daardoor zijn haar relaties met collega’s op het kantoor waar ze werkt verslechterd.

Personages
Belangrijke personages
In ‘De reünie’ treden vrij veel personages op. De hoofdpersoon is Sabine, de ik-figuur. Welke twee andere personages spelen naast Sabine een centrale rol in het verhaal?
Een belangrijk persoon in het verhaal is Olaf. Olaf was omstreeks 1995 een vriend van haar broer, die ook wel eens bij haar thuis kwam. In 2004 komt ze hem weer tegen op haar werk en ze begint een relatie met hem, die niet vlekkeloos verloopt. Het komt indirect door Olaf dat Sabine zich weer herrinnert wat er precies gebeurt is op 5 mei 1995.
Een ander belangrijk persoon in het verhaal is Isabel. Isabel en Sabine waren beste vriendinnen op de basisschool. Op de middelbare school gingen ze bijna niet meer met elkaar om. Op een gegeven moment ging Isabel Sabine zelfs pesten. Isabel is de reden dat Sabine de eerste jaren van de middelbare school een rot tijd heeft gehad, Isabel had een grote invloed op haar. Isabel werd vermist op 5 mei 1995. Niemand wist waar Isabel was of wat er met haar gebeurd was. Nadat Sabine las over een reünie van haar oude school komen er weer herrinneringen boven van Isabel. Ze denkt veel terug aan het verleden en over de verdwijning van Isabel. 9 jaar later heeft Isabel dus nog steeds een grote invloed op Sabine.

Beoordeling personages
Bekijk de onderstaande lijst van personages. Noem bij elk personage minstens één opvallende eigenschap op karaktertrek. Geef tot slot een beoordeling van de persoon; hoe komt het personage als karakter bij jou over: positief (+), negatief (-), neutraal (+/-) of onduidelijk (?).

Eigenschap of karaktertrek Beoordeling
Bart - Betrouwbaar +
Isabel - Onzeker, pesterig -
Jeanine - Meelevend +
Meneer Groesbeek (1995) - Zorgzaam ?
Meneer Groesbeek (2004) - Verward ?

Olaf - Ongemanierd -
Renée - Egoïstisch, achterbaks, ambitieus -
Robin - Betrouwbaar +
Rolf Hartog - Achterdochtig +/-
Sjaak van Vliet - Ruig, koel -
Wouter - Zakelijk +/-
Zinzy - Meelevend, assertief +

Relaties
Beschrijf de relatie tussen Sabine en enkele personages om haar heen. Maak duidelijk wat voor soort relaties het is en geef in één of twee woorden een typering van de relatie:

Isabel - Bart
School - Vriend
Vroeger vriendschappelijk, later vijandig - Romantisch

Robin - Olaf
Familie - Werk
Sterk - Romantisch,
Werk - Bedreigend

Kies bij elke relatie tussen Sabine en de vijf andere personages één voorbeeldgebeurtenis die kenmerkend is voor die relatie.
Sabine – Bart: Het begin van de romance op blz 88.

Sabine – Isabel: De persterijen op blz 112.
Sabine – Robin: Telefoon gesprek op blz 143.
Sabine – Olaf: De ruzie op blz 278.
Sabine – Renée: Het meningsverschil op blz 59.

Het meisje
In het verhaal is regelmatig sprake van ‘het meisje’. Welke relatie heeft Sabine met haar?
Het meisje is een herinneringsbeeld van Sabine aan zichzelf toen ze veertien was.

Het meisje in de proloog
In de proloog is ook sprake van ‘het meisje’. Is dat hetzelfde meisje als in de hoofdstukken? Leg uit.
‘Het meisje’ in de proloog is niet hetzelfde meisje als in de hoofdstukken. Het meisje in de proloog is Isabel, vlak voor ze wordt vermoord. Het meisje in de hoofdstukken is een herinneringsbeeld van Sabine aan zichzelf toen ze veertien was.

Perspectief in proloog
Het perspectief van het verhaal ligt vrijwel helemaal bij de hoofdpersoon Sabine: je beleeft het verhaal door haar ogen. Dat betekent ook dat de gebeurtenissen in het verhaal subjectief worden weergegeven: zoals Sabine het heeft ervaren. Alleen de proloog heeft een ander perspectief. Wat is het perspectief van de proloog precies?
De proloog wordt verteld vanuit het perspectief van Isabel. Je leest wat er precies gebeurt als Isabel naar de Donkere Duinen fietst, en wat ze denkt en hoe ze zich voelt.


Gebeurtenissen
Twee gebeurtenissen in deze thriller blijken achteraf anders te zijn verlopen dan Sabine aanvankelijk vertelde of zich herinnerde. Welke gebeurtenissen zijn dan?
De moord op Isabel en hoe het uit is gegaan met Bart.

Hoe kom je te weten dat het anders is verlopen?
In de epiloog vertelt Sabine hoe de moord op Isabel echt is gegaan en wie het gedaan heeft, en in het gesprek met Bart op het strand tijdens de reuni is ze erachter gekomen dat hij het niet uit heeft gemaakt maar zijzelf.

Betrouwbaarheid
In de epiloog lijkt de werkelijke gang van zaken rond de verdwijning van Isabel te worden weergegeven. Maar ook daar is Sabine aan het woord. Maak duidelijk of dit een betrouwbaar verslag is of dat je nog altijd moet twijfelen aan haar weergave.
Ook in de epiloog moet je nog twijfelen aan de weergave van wat er is gebeurd. Er worden altijd wel dingen subjectief benoemd, zoals de reacties van Isabel op wat Sabine doet. Bijvoorbeeld ‘ze maakte een machteloos gebaar met haar hand’ blz 333, ‘De geïrriteerde klank van haar stem ging over in verachting’ blz 334 en ‘”Het zal even wennen zijn als hij straks op míj staat te wachten op het schoolplein in plaats van op jou”, zei ze boosaardig’ blz 334. De benamingen ‘machteloos’, ‘geïrriteerd’ en ‘boosaardig’ zijn allemaal subjectief.

Locaties
Het verhaal speelt op reële locaties. Noem er drie. Geef aan welke locatienaam in het boek ook een symbolische betekenis heeft.
De donkere duinen waar Isabel wordt vermoord, het Gemini ziekenhuis in Den Helder waar Bart en de vader van Simone worden opgenomen.

De donkere duinen hebben een symbolische betekenis in het boek. Wat er op 8 mei in de donkere duinen is gebeurd heeft Simone verdrongen, ze weet niet meer goed wat er precies was gebeurd. In het geheugen was het dus als het ware verduisterd, donkder, ze kon het niet meer goed zien.

Spanning en plot
Hoofdvraag
Om welke cruciale vraag draait ‘De reünie’?
Wat is er gebeurd met Isabel Hartman na haar verdwijning op 8 mei 1995?

Antwoorden
Op deze vraag worden binnen de verhaalwerkelijkheid twee antwoorden gegeven. Welke zijn dat?
Simone heeft Isabel gewurgd en begraven in de donkere duinen of Sjaak van Vliet heeft Isabel gewurgd en begraven in de donkere duinen.

Wat is volgens jou het juiste antwoord? Waarom?
Volgens mij is het juiste antwoord dat Simone het gedaan heeft. Omdat ze in de epiloog verteld dat ze zich weer herinnert hoe het is gegaan. Ze wil het niet vertellen aan andere mensen, maar dat begrijp ik heel goed, want dan zou ze in de gevangenis komen voor moord.

De mogelijke daders
In een thriller komen verschillende figuren voor die op zeker moment in het verhaal ‘de dader’ zouden kunnen zijn. In een goede thriller is er voortdurend een wisseling van verdenking. Een thrillerschrijver zorgt er namelijk voor dat bepaalde personages motieven (kunnen) hebben gehad om ‘het’ gedaan te hebben, in dit geval: om Isabel uit de weg te ruimen. Soms lijkt het heel onaannemelijk, dat een bepaald personage de dader is, maar die blijkt het dan toch te zijn. Het kenmerk van een thriller is dat er niet gebeurd is wat je normaal gesproken mag verwachten dat er gebeurd zal zijn.
Geef bij onderstaande personages aan welke motieven er in de loop van het verhaal vuh deze figuren geconstrueerd worden. Maak vervolgens duidelijk of het binnen de verhaalwerkelijkheid aannemelijk is dat dit personage de dader is.


Motief Aannemelijk
Olaf - Boos omdat Isabel het uitmaakte. Aannemelijk, want hij gedraagt zich soms agressief als hij wordt afgewezen.
Robin - Hij wilde zijn kleine zusje beschermen tegen haar grootste pestkop. Niet aannemelijk, hij is eerlijk en lief. Niet de persoon om een moord te plegen.
Sabine - Haar leven zou een stuk makkelijker zijn zonder haar grootste pestkop. Niet aannemelijk want het was een stil meisje. Haar handen zijn klein en niet sterk om iemand mee te wurgen.
Sjaak van Vliet - Wilde Isabel misschien verkrachten, is al vaker gebeurd. Aannemelijk want hij heeft al andere meisjes gewurgd, het is goed mogelijk dat hij dat nog een keer gedaan heeft.
Meneer Groesbeek - Had een hekel aan meisjes als Isabel. Aannemelijk want hij was erg sterk
Bart - Wilde Simone beschermen tegen haar grootste pestkop. Niet aannemelijk want hij was een lieve jongen. Hij was niet de jongen om heel veel moeite te doen haar te beschermen, heeft hij nooit gedaan.

Plot
Onder de plot van een verhaal verstaan we de verbanden tussen de gebeurtenissen en de verwikkelingen die duidelijk maken waarom datgene gebeurd is wat het verhaal vertelt. In de reünie gaat het om de verdwijning van de vijftienjarige Isabel Hartman. De plot van het verhaal is niet zozeer het antwoord op de vraag ‘wat is er gebeurd?’, maar vooral het anrwoord op de vraag ‘hoe komt het dat het zo gegaan is?’.


Geef in enkele zinnen jouw weergave van de plot.
Sabine is Isabel gevolgd na school omdat Sabine nog steeds hoop dat het ooit weer goed komt tussen hen. Ze kijkt tegen Isabel op, ookal wordt ze door haar gepest. Ze is wel bang voor haar, daarom verstopt ze zich tussen de struiken en verschuilt ze zich achter het busje bij het stoplicht. Ze geeft nog steeds om Isabel en wil haar helpen als ze ziet dat ze een epileptische aanvaal heeft gekregen. Ze helpt haar ook omdat ze denkt dat ze daardoor meer respect krijgt van de andere mensen op school (zie ook tijd—belangrijke feiten buiten de verteltijd). Isabel begrijpt niet goed waarom Simone haar nog helpt, aangezien Isabel Sabines leven erg zuur maakt. Isabel zegt tegen Sabine dat ze Robin, haar broer, om haar vinger al winden, zodat hij niet meer op Sabine zal wachten na school, maar op Isabel. Daar wordt Sabine erg boos over. Zo boos dat ze Isabel naar de keel grijpt. Isabel is zwak doordat ze net een epileptische aanval heeft gehad en sterft. Sabine schrikt erg van wat ze heeft gedaan en begraaft Isabel.

Thematiek en stijl
Probleem
In een thriller gaat het meer om de spanning en de plot dan om de thematiek. De uitgever noemt ‘De reünie’ echter een literaire thriller. Dat betekent dat het niet gewoon een spannend verhaal is, maar dat er ook een thema enigins wordt uitgediept in een min of meer literaire stijl.
Sabine heeft een depressie gehad en is een jaar uit de roulatie geweest. In die tijd is ze ook in therapie geweest bij een psycholoog. Die kon haar op zeker moment niet verder helpen omdat ze ‘niet tot de kern van het probleem kon komen’. Als Sabine daar met haar ex-collega en vriendin Jeanine over praat, vraagt die: “Ken je zelf de kern van het probleem?”.

Hoe zou jij de kern van Sabines probleem omschrijven?
Ik denk dat de kern van Sabines probleem is dat ze heeft verdrongen dat ze Isabel heeft vermoord. Dat is een traumatische ervaring geweest en de oorzaak van haar depressie en haar andere problemen (geen relatie kunnen aangaan, geen echte vriendinnen).

Belangstelling voor psychologie
Door de uitnodiging voor de reünie en door de uitzending van Vermist, gaat Sabine nadenken over haar rol bij de verdwijning van Isabel. Ze raak in de ban van de werking van het geheugen. Ze leest boeken uit de bibliotheek om meer over geheugen en herinnering te weten te komen.

Leg uit wat deze belangstelling te maken heeft met ‘haar probleem’.
De kern van Sabines probleem is dat ze heeft verdrongen dat ze Isabel heeft vermoord. Dat er de mogelijkheid is dingen te verdringen en te vergeten heeft veel met de werking van geheugen te maken. Ze is erachter gekomen dat ze zich bepaalde dingen niet meer kan herinneren, daarom gaat ze die boeken lezen. Door de belangstelling is ze er dus eigenlijk al een beetje achter wat haar probleem is.


Wat is volgens jou het centrale thema van deze literaire thriller?
Het centrale thema van deze literaire thriller is verdringing. Sabine heeft verdrongen dat ze Isabel heeft vermoord. Gedurende het hele boek komen er kleine stukjes herinnering boven tot ze zich uiteindelijk herinnert wat er is gebeurd.

Simone van der Vlucht is bekend geworden als schrijfster van jeugdboeken. De reünie wordt gepresenteerd als een boek voor volwassenen. Haar stijl is gekarakteriseerd als ‘verzorgd en toegankelijk, maar niet uitgesproken literair’.

Maak duidelijk wat bedoeld wordt met ‘verzorgd en toegankelijk’.
Ik denk dat met verzorgd bedoeld wordt dat het boek veel beschrijvingen bevat. En ik denk dat met toegankelijk bedoeld wordt dat het boek goed gelezen kan wordt door verschillende doelgroepen. Het boek is toegankelijk voor verschillende opleidingsniveau’s.
Noem twee kenmerken van de stijl van Simone van der Vlucht waardoor die ‘niet uitgesproken literair’ genoemd kan worden.

Relatie met de werkelijkheid
Verwijzingen naar de werkelijkheid
In het verhaal komen verwijzingen voor naar zaken uit de werkelijkheid. Ook de namen van de locaties in het boek zijn reëel. Niet alleen de plaatsnamen, zelfs plekken die een bedachte naam lijken te hebben, blijken echt te bestaan.

REACTIES

*.

*.

heeft Simone verdrongen

het moet geen Simone zijn maar Sabine

12 jaar geleden

*.

*.

in het stukje locaties

12 jaar geleden

1.

1.

goede samenvatting, heb er veel aangehad. ciaoo

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"