Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1358 woorden
  • 5 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
10 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Simone van der Vlugt
Geboortedatum: 15 december 1966
Geboorteplaats: Hoorn
Geboorteland: Nederland

Titel:
De Reünie

Samenvatting
Sabine Kroese gaat na een flinke burn-out weer naar haar werk. Ze heeft het erg zwaar op haar werk, want de meeste collega’s vinden dat ze zich aanstelt. Jeanine, haar collega en goede vriendin, heeft in de tijd dat Sabine er niet was ontslag genomen. Als Sabine op een ochtend de krant leest, staat er een advertentie van haar oude school. Er wordt een reünie gehouden. Sabine heeft het niet altijd even leuk gehad op school. Haar vriendin van de basisschool, Isabel, had haar in de steek gelaten en pestte Sabine. In 1995, negen jaar geleden, was Isabel plotseling spoorloos verdwenen. De politie had alles afgezocht, maar kon Isabel niet vinden. De laatste tijd kreeg Sabine herinneringen terug van het verleden, ze weet meer dan dat ze denkt over de verdwijning van Isabel. Sabine heeft op haar werk Olaf ontmoet, een oude vriend van haar broer. Olaf is een hele erge leuke jongen maar hoe langer ze hem kent hoe vaker ze met zijn driftbuien te maken krijgt. Als ze op een middag terug gaat naar haar oude dorpje, gaat ze bij de moeder van Olaf langs. Daar hoort ze dat Olaf vroeger helemaal gek was op Isabel en verkering had met Isabel op de dag dat Isabel verdween. Dit had Olaf nooit verteld tegen Sabine. Sabine wist gelijk wie Isabel had vermoord, het was Olaf. Waarschijnlijk kreeg hij een driftbui toen ze het uitmaakte en vermoorde haar. Al snel had Sabine een andere verdachte, meneer Groesbeek. Meneer Groesbeek was de conciërge op haar oude school en had een groen busje. Sabine had bij het stoplicht waar Isabel recht door reed, en Sabine linksaf sloeg hetzelfde busje gezien op de dag dat Isabel verdween. Toen ze terug dacht aan de tijd dat ze bij meneer Groesbeek op zijn kamertje zat, deed hij altijd eigenaardig tegen haar. Sabine ging bij hem op bezoek, maar hij was dement. Hij kon zich heel weinig herinneren en vertelde alleen maar onzin. Hij had vijf katten en alle katten hadden een meisjesnaam. Nadat Sabine wat onderzoek had gedaan, bleken dat al die kattennamen, dezelfde namen waren van alle vermiste meisjes in dezelfde regio als Isabel verdween. Helaas waren hier te weinig bewijzen voor. Als Sabine in haar oude dorpje wat rond loopt, komt ze haar oude jeugdliefde Bart tegen. Bij de reünie zien Bart en Sabine elkaar weer en Sabine blijft bij hem slapen. Sabine droomt op een avond weer iets over de vermissing. Ze ziet de moordenaar van de andere vermoorde meisjes uit de regio. Hij wurgt Isabel. Dit meldt Sabine aan de politie, maar de moordenaar is al overleden. De zaak wordt gesloten. Sabine weet wel hoe het echt gebeurd is, zij heeft Isabel vermoord.

Titelverklaring:
De letterlijke betekenis van de reünie is hereniging. In het boek komt de hereniging met de vrienden van Sabine’s broer, Olaf en Bart voor.


Genre:
Probleemboek

Hoe lang heb je er over gedaan om het boek te lezen:
Vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. 4 dagen.

Hoeveel tijd loopt er in het verhaal:
Ongeveer 2 maanden uit 2004. Alles wat in de verleden tijd (flash backs) is verteld, uit 1995, duurde ongeveer 4 weken.

Is het verhaal wel of niet chronologisch:
Het verhaal is chronologisch verteld, met af en toe wat flash backs.

Thema van het boek in één woord:
Hereniging

Een zin uit het boek waarin duidelijk is dat er gebruik is gemaakt van de ik-vorm, de hij-vorm of de vertellersvorm, noteer de bladzijde:
‘’ ’s Ochtends word ik wakker gemaakt door een vervelende vrouw met in haar hand een nog vervelender uitziende naald.’’
Het verhaal wordt helemaal in de Ik-vorm verteld.
De Ik-persoon is Sabine. Blz. 66.


In welke omgeving speelt het verhaal zich af?:
Het verhaal speelt zich vooral af op het secretariaat, de donkere duinen en in het appartement van Sabine. Ook komt ze nog bij het strand, de oude school, op straat, in het ziekenhuis en in het huis van Jeanine.

Kan het verhaal echt zijn gebeurd?:
Ja, er komen geen onwerkelijke dingen in voor zoals draken, spoken en tovenaars.

Geef 2 voorbeelden uit het boek waarin je kunt zien in welke tijd het verhaal zich afspeelt:
Het boek speelt zich in de tegenwoordige tijd af.
a. De klok wijst half vijf, buiten is het al donker.
b. Speels speel ik het spelletje mee en schudt met mijn haar in het rond.
De personen

Wie is de hoofdpersoon?:
Sabine

Beschrijf je hoofdpersoon, innerlijk en uiterlijk:
Innerlijk: Sabine is een 24-jarige vrouw met een groot geheim uit haar jeugd. Ze werkt bij De Bank. Sabine is een terughoudend type. Ze sluit niet graag sterke vriendschappen waarbij ze haar gevoelens moet delen. In het begin van het boek is ze net een beetje hersteld van een burn-out uit haar jeugd.
Uiterlijk: Er wordt niet veel verteld over haar uiterlijk. Ze is lang, heeft bruin haar en ze vertelt dat ze maatje 42 heeft.


Beschrijf ook nog 2 bijpersonen:
Isabel Hartman was op de basisschool een vriendin van Sabine, maar op de middelbare school gingen ze niet meer met elkaar om en ging Isabel Sabine pesten. Isabel is populair onder de jongens. Op 8 mei verdween ze plotseling ergens bij de donkere duinen. Haar lichaam en de dader waren na 8 jaar nog steeds niet gevonden.

Olaf van Oirschot was een vriend van de broer van Sabine en heeft op dezelfde school gezeten als Isabel en Sabine. Hij werkt later op dezelfde bank als Sabine en ze krijgen een relatie. Hij is nogal agressief. Als Sabine de relatie verbreekt begint hij haar te stalken.


Eindebeoordeling

Heeft het boek een open of een gesloten einde:
Een gesloten einde.

Vind je dit een goed einde:

Ja, ik vind het een goed einde. Aan het einde komt alles goed en weet je wie de moord op Isabel op zijn geweten heeft.

Wat vond je goed aan het boek, geef 2 redenen:
a) Je weet nooit wat je kunt verwachten van Olaf, dan is hij vrolijk en dan is hij in een agressieve bui. Dat vind ik spannend.
b) De gedachtes van Sabine worden haarfijn uitgelegd, van detail tot detail, al is dat soms heel zielig. Maar wel fijn om te lezen omdat ik mij dan meer kan inleven in het verhaal.

Wat vond je niet goed aan het boek:
a) Het verhaal is ingewikkeld omdat er meerdere mensen worden verdacht van de moord op Isabel. En dat haalde ik wel is door elkaar.

b) Het verhaal was een beetje warrig. Dan had de schrijver het opeens ergens over, en moest ik de regel 3 keer overlezen om het te begrijpen.

Geef een eindbeoordeling in de vorm van een cijfer. Leg aan de hand van voorbeelden uit waarom je dat cijfer geeft:
Het verhaal is erg spannend. De vraag die je je het hele boek bezighoudt is wie de dader is. Je krijgt ook verkeerde vermoedens. Op het einde kom je er pas achter dat Sabine zelf de dader is. Ik geef het boek een
7,5

Aansluitende opdrachten

Maak kort de biografie van de schrijver.

Naam: Simone van der Vlugt.
Geboortedatum: 15 december 1966
Geboorteplaats: Hoorn
Woonplaats: Alkmaar
Getrouwd: Ja met Wim.
Kinderen: Ja, Friso en Esmée.
Hoe kwam Simone aan het schrijven? Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze haar eerste jeugdboek.
Eerste boek? De amulet uit 1995.
Andere boeken:
1995 De amulet
1996 Bloedgeld
1999 De guillotine
1999 Noodlanding in het oerwoud
1999 Mijn zusje wordt vermist

1999 Potverdrie Sophie!
2000 Zwarte sneeuw
2000 Verdwaald onder de grond
2001 Hester de witte heks
2001 Bastiaan komt eraan
2001 Jehanne
2002 Schijndood
2003 De slavenring
2004 Victorie!
2004 De reünie
2005 De bastaard van Brussel
2005 Schaduwzuster
2006 Het bosgraf
2007 Het laatste offer

Enkele belangrijke gewonnen prijzen:
1996 Eervolle vermelding Kinderjury voor De Amulet
1997 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Amulet
1998 Eervolle vermelding Jonge Jury voor Bloedgeld
2000 Eervolle vermelding Zoenjury voor De Guillotine
2001 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Guillotine
2001 1e Platz Moerser Jugendbuch-Jury (Duitse prijs) voor De Guillotine

2001 Selectie Longlist Gouden Uil voor Zwarte Sneeuw
2001 De Kleine Cervantes (jeugdliteratuurprijs) voor Zwarte Sneeuw
2003 Eervolle vermelding Jonge Jury voor Jehanne
2004 Kerntitel Jonge Jury Schijndood
2005 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De slavenring

Bronnen:
http://www.scholieren.com/boekverslagen/24021
http://nl.wikipedia.org/wiki/Simone_van_der_Vlugt

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"