De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1009 woorden
  • 23 januari 2008
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 7
41 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens over het boek:

Auteur: Simone van der Vlugt
Titel: De reünie
Uitgever: Anthos
Jaar van uitgave: 2006
Genre: Literaire thriller

Gebeurtenissen: samenvatting

Het boek begint met een proloog. In de proloog lees je over een meisje die alleen richting de Donkere Duinen fietst, voor een afspraakje met haar vriendje.

Sabine Kroese is een jonge vrouw van 24 jaar. Op een dag komt ze een advertentie tegen in de krant. In deze advertentie worden alle oud-leerlingen van Sabines middelbare school uitgenodigd voor een reünie. Sabine besluit niet te gaan. Al gauw merkt ze dat die herinnering aan haar oude school, allemaal gedachten losmaakt over vroeger. Haar vorige beste vriendin, Isabel Hartman, is negen jaar geleden, op 8 mei 1995 spoorloos verdwenen. Isabel en Sabine waren op de basisschool beste vriendinnen en ze deden alles samen. Tot op de eerste dag van de middelbare school. Isabel bloeide op tot het populairste meisje van school, terwijl Sabine alleen achterbleef, onzeker en klein. Isabel en haar vrienden begonnen Sabine zonder reden heel erg te pesten met de vreselijkste dingen. Ze scheurden haar boeken kapot en stopten kauwgom in haar haar. Nu heeft Sabine het gevoel dat ze veel meer weet over de verdwijning van Isabel dan ze eigenlijk altijd heeft gedacht. Dit is de reden voor al haar bezoeken aan mensen van vroeger, zoals de moeder van Isabel en meneer Groesbeek, de conciërge van de middelbare school. Hierdoor komt ze meer en meer te weten maar het lijkt alsof ze er nooit achter zal komen wie nou de dader is. Tot haar vriend, Olaf van Oirschot haar probeert te wurgen. Dit doet hij omdat ze dacht dat hij de dader was en ze hem had aangegeven bij de politie. Hierdoor had hij de hele dag op het bureau gezeten, daar werd hij agressief van. Al bij de eerste seconde dat hij zijn handen om haar nek sloot, wist ze wie het had gedaan. Vervolgens heeft ze de verkeerde aangegeven, omdat ze niet wilde zeggen wie het echt had gedaan. Dat was erg slim van haar, want degene die ze aangaf was al dood. Daarom kunnen ze nooit bewijzen dat hij het niet heeft gedaan.

Het boek eindigt met een epiloog. In de epiloog lees je over een herinnering van Sabine. Het is 8 mei 1995 en Sabine is Isabel gevolgd naar de Donkere Duinen. Isabel heeft het uitgemaakt met haar vriendje, die Olaf blijkt te zijn. Olaf wordt boos en achtervolgt haar maar geeft het uiteindelijk op. Isabel krijgt een epileptische aanval en ze gaat in een open plek liggen in het bos. Voorzichtig komt Sabine tevoorschijn en die vraagt of ze Isabel kan helpen. Isabel doet echter erg onaardig en maakt een grote fout: ze zegt dat ze Sabines broer gaat versieren zodat hij niet meer omkijkt naar Sabine. Dit was de druppel. Sabine wordt razend en wurgt Isabel. Dit was erg gemakkelijk omdat Isabel was afgezwakt door de aanval.


Uiteindelijk verhuist Sabine naar Spanje om het nog een keer proberen te verdringen. Hier eindigt het boek.

Tijd


- Het verhaal begint in Den Helder op het strand, waar Sabine haar jonge ‘ik’ opzoekt. (zie samenvatting)
- Op het eind lees je over een flashback van Sabine. Je leest waarom zij Isabel vermoord heeft en hoe. (zie samenvatting)
- In het boek komen verscheidende flashbacks voor. Ongeveer één flashback per hoofdstuk.
- In het boek komen ook tijdsprongen voor. De tijdsprongen zijn meestal kort met een lengte van een dag tot twee weken.
- Het doel van de flashbacks is om de jeugd van Sabine beter weer te geven. Zo kom je meer te weten over hoe erg zij is gepest en waarom ze Isabel heeft vermoord.

Perspectief en Verteller.

Het boek is geschreven in de ik-perspectief. Deze ‘ik’ is Sabine. In het boek wordt komt geen alwetende verteller voor. Het doel van het perspectief is om spanning op te wekken. Dit is omdat je met Sabine meeleeft en . Het boek is in tegenwoordige tijd geschreven.

Personages

Het uiterlijk van Sabine wordt niet echt vermeld in het boek en het is moeilijk om uit de dialogen en het verhaal zelf haar uiterlijk te bepalen. Wel kan je meer opmaken over haar innerlijk. Ze is een beetje wantrouwend omdat ze erg gepest is in haar jeugd en ze doet alles wat ze zelf wil. Ze is niet sociaal. Haar gedachten en dromen worden beheerst door Isabel omdat ze steeds meer dingen uit haar jeugd herinnert over de verdwijning van Isabel.

Thema

Het probleem van het verhaal is dat Sabine weet dat ze een rol heeft gespeeld in de verdwijning van Isabel maar ze niet meer bij die ene gedachte kan die de hele verdwijning van Isabel verklaart. De gevolgen van het probleem is dat wanneer Sabine achter de echte werkelijkheid komt, ze zo geschokt is en met zo’n groot schuldgevoel met zich mee draagt dat ze naar Spanje verhuisd om het weer proberen te verdringen. Als het boek eindigt zit ze hier nog steeds erg mee.


Persoonlijke beleving

Eerste indruk:
Nadat ik de eerste 50 pagina’s had gelezen had ik een goede indruk van het boek. Ik werd niet meteen in het boek gesleept, wat ik jammer vond. Het begin was erg moeilijk te begrijpen maar uiteindelijk begreep ik het. Het leukste van de eerste 50 pagina’s was dat ze haar oude collega opzocht om weer vrienden te worden

Eindoordeel:
Ik vond het boek heel leuk en erg goed geschreven en bedacht. De vertelwijze en het perspectief waren erg meeslepend in het verhaal van Sabine omdat je het verhaal alleen maar van haar zijde ziet. Ook door de flashbacks bleef je lezen. Dit omdat de Flashbacks in het boek de spanning opbouwden en het eigenlijk moeilijk voor mij was om het boek weg te leggen. Het eind was echter wel moeilijk te begrijpen maar wel heel goed bedacht. Het was moeilijk te begrijpen omdat het een onverwachte wending aannam. Maar dit maakte het wel extra leuk. Het was heel mooi geschreven en ook erg realistisch. Het klinkt als een verhaal dat ook echt gebeurd zou kunnen zijn. Dat vind ik erg goed gedaan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"