Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2529 woorden
  • 12 november 2007
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
77 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: De reunie
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Anthos
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2004

Motivatie tot je keuze
Een vriendin van mijn moeder had het boek gelezen, en zei dat het een aanrader was. Vooral leuk voor mensen die uit Den Helder komen. Ik had er al een paar recensies van gelezen, en ook die spraken me erg aan. Het boek wilde ik al een tijdje lezen, maar het kwam er steeds niet van. Dus dit was een mooie gelegenheid.

Samenvatting van de inhoud
Na een flinke burn-out gaat Sabine Kroese weer aan het werk. Ze gaat weer werken bij de Bank, waar ze voor haar burn-out gewerkt heeft. Het valt haar zwaar, op haar kantoor is veel veranderd. Zo is de vrouw die Sabine haar plaats heeft overgenomen, Renee, een soort de baas van de afdeling. Ze kan het absoluut niet met haar vinden. Ook is haar fijnste collega, Jeanine, weg. Later op die dag zoekt ze Jeanine op en praten ze gezellig. Hun oude vriendschap is weer helmaal terug.

In de krant leest Sabine dat er een reünie georganiseerd wordt van haar oude middelbare school Hierdoor krijgt Sabine allemaal negatieve herinneringen. Haar klasgenoot Isabel is in die tijd verdwenen. Vroeger was Isabel haar beste vriendin op de basisschool, maar sinds ze op de middelbare school zaten, was deze vriendschap totaal verdwenen. Isabel begon Sabine zelfs te haten en haar te treiteren. Na de verdwijning heeft niemand Isabel meer gezien.
Als Sabine in haar geheugen gaat graven, komt ze tot de conclusie dat ze nog maar heel weinig weet van de verdwijning van Isabel. Op haar werk ontmoet ze Olaf, een oud-schoolgenoot en een vriend van haar broer. Ze gaan samen uit eten, omdat het redelijk goed klikt tussen hen. Op een gegeven moment komen ze bij het onderwerp Isabel uit. Ze krijgt een relatie met Olaf. Ze zien elkaar vaak, ook buiten het werk. Op een avond wordt Olaf agressief en wil hij met Sabine vrijen, terwijl Sabine dit niet wilt. Ze gaat verder informeren en Olaf schijnt een agressieve jongen te zijn. Sabine wil niks meer met hem te maken hebben, maar hij stalkt haar.
Sabine gaat vaak terug naar Den Helder, waar ze op school gezeten heeft, om te onderzoeken en dingen te vinden over de verdwijning van Isabel. Na alles wat ze gehoord heeft denkt ze dat Olaf haar vermoord heeft. Ook heeft ze ontdekt dat hij een relatie met Sabine had. Op de dag Isabel verdween, had Olaf een afspraak met Isabel. Als ze eenmaal verder gaat kijken, ontdenkt ze ook dat de vroegere conciërge zijn katten de namen heeft gegeven van een aantal meisjes, die in de omgeving van Den Helder vermoord waren. Nu heeft ze al twee mensen gevonden die het gedaan zouden kunnen hebben.
Ook vindt Sabine haar oude dagboeken terug. Hieruit blijkt dat ze op de dag en de dagen na de verdwijning van Isabel helemaal niets heeft opgeschreven en volgens haar broer die ze regelmatig spreekt wist ze ook niks meer en wilde ze er niet over praten.
Sabine gaat weer terug naar Den Helder voor een dag. Hier komt ze Bart tegen. De jongen waar ze vroeger een geheime relatie mee had. Ze krijgt weer een relatie met hem, maar van korte duur, omdat hij wordt aangereden door Olaf.
Olaf had hen aangereden nadat ze op de reünie er met elkaar van door gingen.
Olaf wordt kwaad op Sabine en breekt bij haar in. Hij wordt ontzettend agressief en probeert haar te wurgen, maar net niet zo hard dat ze eraan overlijdt. Hij zegt tegen haar dat het een pijnlijke langzame dood is en op dat moment realiseert Sabine zich weer wie het gedaan heeft, het was zijzelf.
In het laatste hoofdstuk, de epiloog, wordt er een schets gemaakt van wat er gebeurd is. Sabine fietste achter Isabel aan. Isabel en Olaf kregen ruzie in het bos en Sabine had dit allemaal gezien. Toen Olaf eenmaal weg was, kwam Sabine tevoorschijn, Isabel kreeg een astma-aanval. Sabine wordt zo boos, omdat Isabel niks tegen haar zegt, dat ze haar gaat wurgen. Ze houdt maar niet op en eenmaal daarna begraaft ze haar. Ze heeft Isabel vermoord, omdat ze zo boos was op haar gepest.

Uitgewerkte persoonlijke reactie
Onderwerp
Ik denk dat het onderwerp van dit boek vooral het naar boven halen en verwerken van traumatische gebeurtenissen is. Er worden best veel psychologische aspecten gebruikt, en ook goed toegelicht wat het boek een psychologische thriller maakt.

Daarnaast komen er nog een aantal subonderwerpen voor zoals pestgedrag, jaloezie, seksualiteit en wraak. Het onderwerp van dit boek vind ik zeer interessant, je leert de personages goed kennen, en het leest lekker weg.

Gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is natuurlijk de moord op Isabel.
De gebeurtenissen die ik het meest indrukwekkend vond waren de pesterijen in Sabine’s jeugd. Omdat ook de gevolgen ervan goed worden toegelicht, ga je inzien hoe iemand zich gaat voelen, en vooral wat de gevolgen er van zijn. Veel mensen hebben dat op het moment zelf, denk ik niet door.

Personages
De karaktereigenschappen van de personage’s zijn erg duidelijk beschreven. Sabine uit haar mening vaak, en door de bezoekjes aan de psychologe heeft ze je ook een kijkje in haar gedachten, waardoor het extra duidelijk wordt. Hierdoor leer je Sabine ook erg goed kennen. De personage’s in het boek zijn wel geloofwaardig, alleen niet herkenbaar voor mij. De personage’s reageren absoluut niet voorspelbaar, tot het einde van het boek had ik nog steeds niet door wie nou de moordenaar van Isabel was.

Opbouw
De opbouw van de tekst vind ik niet echt ingewikkeld. Soms komt er ineens en flashback tussendoor, waardoor je even moet gaan denken of het in het heden gebeurt, of het een flashback is. Maar dat lukt meestal wel aardig. Het verhaal is erg spannend, omdat er veel open plekken zijn. Deze worden eigenlijk aan het einde van het boek allemaal ingevuld, waardoor je je het hele boek afvraagt wat er dan precies gebeurd is.

Taalgebruik
Over het algemeen is het taalgebruik best makkelijk en het past ook goed bij de personage’s. Olaf bijvoorbeeld, is een niet nette man, en gebruikt dan veel scheldwoorden.


Welke verwachtingen had je voordat je het boek las?
Ik verwachtte een goed en spannend boek. Mensen die het al gelezen hadden, raadden het aan als een spannend boek die je in één adem uit las.

Welke zijn uitgekomen, en welke niet?
Al mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Het was een goed en zeer spannend boek. En het was best moeilijk om het weg te leggen als je net lekker in het verhaal zat.

Waar speelt het verhaal en wat is de functie van de ruimte?
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Den Helder en Julianadorp.
Sabine woonde in haar jeugd in Julianadorp, en ging samen met Isabel naar school in Den Helder. In het heden werkt ze bij de Bank in Amsterdam en daar woont ze ook. Verder in het verhaal gaat ze vaker terug naar Den Helder om herinneringen op te halen.

Geef aan wat volgens jou de thematiek van het verhaal is.
De thematiek van dit verhaal is volgens mij het verdringen van traumatische gebeurtenissen uit het verleden. Verdringing is een psychologisch proces waarbij mensen traumatische gebeurtenissen uit het verleden diep wegstoppen zodat ze zich in werkelijkheid niets meer van dit voorval kunnen herinneren.

Daarnaast is een groot aspect in dit boek natuurlijk wie de moord heeft gepleegd(het whodunit-motief)
In elke detective komen er verschillende mogelijke verdachten voor, en vaak genoeg wordt de lezer op het verkeerde been gezet, wat de spanning weer verhoogt.


Onderbouw deze interpretatie met verwijzingen naar elementen en passages uit de tekst.
Sabine heeft verdrongen dat zij Isabel heeft vermoord. Langzaamaan komen deze herinneringen weer terug, doordat Sabine geregeld terug gaat naar Den Helder, de plaats waar het voorval heeft plaatsgevonden. In het boek brengt Sabine ook bezoekjes aan een psychologe, die de term verdringing aan het licht brengt.

Door het whodunit-motief weet je steeds niet wie de moord uiteindelijk heeft gepleegd. In het begin had ik totaal geen idee, toen dacht ik dat de conciërge het had gedaan, zeker toen hij zijn katten naar de meisjes had vernoemd. Daarna Olaf, en uiteindelijk misschien de broer van Sabine. Pas in de epiloog kom je erachter dat Sabine het zelf heeft gedaan.

Beschrijf de twee fasen van betekenistoekenning en geef aan wat de verhaallaag en wat de betekenislaag / thematische laag van het verhaal is.
De eerste fase van betekenistoekenning is het verzamelen van tekstmateriaal; relevante passages waartussen onderlinge relaties te leggen zijn. In deze fase blijf je zo dicht mogelijk bij de tekst, je verzamelt dingen die letterlijk in de tekst aanwezig zijn. In de tweede fase wordt op basis van het tekstmateriaal een betekenis aan de tekst toegekend. Je gaat nu dus de relaties leggen tussen de gegevens.
De verhaallaag van dit verhaal bestaat uit de gebeurtenissen in het heden(het terugkeren naar Den Helder, relatie met Olaf, terugkeer van haar broer, etc.), en die uit het verleden(de terugkomende herinneringen van de pesterijen, het afstotende gedrag van Isabel, de onvoorwaardelijke steun van Sabine aan Isabel en de uiteindelijke moord).

De betekenislaag of thematische laag van het verhaal is de verdringing van de traumatische gebeurtenissen. De bezoekjes aan de psychologe spelen hierbij een grote rol, omdat het aspect verdringing hier in duidelijk wordt. Daarnaast zijn de terugkomende herinneringen hier een grote factor.

Geef aan wat de belangrijkste motieven zijn en hoe die samenhangen met de thematiek.
- Pestgedrag: Sabine werd vroeger erg gepest door Isabel. Het boek laat zien wat voor een impact zulk gedrag heeft op een persoon, en welke gevolgen dit heeft(verdringing).
- Jaloezie: In het heden wordt dit geuit op Sabine’s werk. Sabine is jaloers op Renée omdat zij de leiding heeft genomen terwijl Sabine ziek was. In het verleden was Sabine jaloers op Isabel, omdat zij het populaire meisje was.
- Wraak: In het heden neemt Sabine wraak op Renée omdat zij haar positie heeft overgenomen. In het verleden heeft Sabine wraak genomen op Isabel(de moord).


Zoek secundaire literatuur over de schrijver en het boek van je keuze.
De relatie tussen het leven van de schrijver en de tekst.
Simone van der Vlugt (geboren als Simone Watertor) is geboren in het plaatsje Hoorn. Dit ligt erg dicht bij Den Helder. In het interview dat ik als secundaire literatuur heb gekozen vertelt ze over het thuis-gevoel dat ze heeft als ze terug komt in Hoorn.

“Iedereen kent dat gevoel waarschijnlijk wel; een flard muziek, een bepaalde geur of een onverwachte messcherpe herinnering die je terug naar het verleden slingert. Terug naar je jeugd, naar je ouderlijk huis. Het gevoel van herkenning en verbazing als je die bekende straat inrijdt, die toch zo heel anders is dan het beeld dat je al die tijd met je mee hebt gedragen.
Voor mij is dat een straat in Hoorn, waar ik sinds mijn twaalfde, toen ik verhuisde, nog af en toe ben teruggekeerd. De laatste keer stond ik er met mijn man en kinderen. Ik wees naar het raam van mijn slaapkamer en naar het huis van mijn beste vriendinnetje van toen, die toevallig nog steeds mijn beste vriendin is, en de twaalf jaren die ik daar had doorgebracht tuimelden over me heen.”

De relatie met de tekst van dit stukje interview is het terugkomen van herinneringen bij bepaalde gebeurtenissen. Sabine heeft dit in het boek ook als ze terugkeert naar Den Helder.

Aan het eind van groep acht verhuisde Simone naar Julianadorp. Na de eindmusical was ze bang dat ze haar beste vriendin zou verliezen. In het echt is dat niet gebeurd, maar de angst komt in het boek terug(en komt helaas ook uit).

Geef een verantwoording voor je keuze.
Er was genoeg keuze, er waren veel interviews op internet te vinden, maar deze vond ik erg leuk geschreven, en er stond veel nuttige informatie in. Daarnaast vind ik het erg leuk om de autobiografische elementen terug te zien in een boek.

Geef een correcte beschrijving van de gebruikte literatuur.
‘Simone van der Vlugt; elke middag zat ik te typen in de tuin’, in: Libelle, 10 december 2005.

Maak van de gebruikte secundaire literatuur een samenvatting.
Ik heb een interview met Simone gebruikt uit de Libelle. In dit interview vertelt ze over haar jeugdjaren, en de herinneringen die ze hier aan heeft. Ze vertelt over het thuis-gevoel bij Hoorn, waar ze de meeste jaren van haar jeugd doorbracht, het terugkomen van bepaalde herinneringen bij bijvoorbeeld het horen van muziek of een bepaalde geur. Daarnaast vertelt ze over haar talent als schrijfster, haar familie, haar beste vriendin, haar ouderlijk huis en de verhuizing van Hoorn naar Julianadorp.


Wat is er veranderd in je eindoordeel, vergeleken met je uitgewerkte persoonlijke reactie van de beschrijvingsopdracht? Hoe komt dat?
Mijn oordeel blijft grotendeels het zelfde. Ik blijf het een geweldig boek vinden, met leuke, realistische personages. Het taalgebruik is gemakkelijk en goed volgbaar. De opbouw van de tekst is wel ietsjes ingewikkeld, maar het valt goed te doen. Door de verdiepingsopdracht ben ik in gaan zien dat de opbouw ingewikkelder is dan ik dacht, en hoe de motieven samenhangen met de thematiek van de tekst. Er is echt goed over na gedacht, en dat is erg interessant om achter te komen.

Ben je tevreden / ontevreden over het uitvoeren van de beschrijvingsopdracht en de verdiepingsopdracht? Waarom?
Ik ben over het algemeen tevreden over het uitvoeren van de beschrijvingsopdracht en de verdiepingsopdracht. De beschrijvingsopdracht ging me gemakkelijk af, de verdiepingsopdracht iets minder omdat ik bepaalde termen op moest zoeken, en de secundaire literatuur best lastig vond.

Hoe verliep het lezen van het boek? Vond je het een lastige klus of viel het wel mee?
Het lezen van het boek verliep goed. Het is een erg leuk en spannend boek waardoor je praktisch gedwongen wordt om verder te lezen. Het leest lekker snel weg, omdat er over het algemeen niet veel moeilijke woorden gebruikt worden.

Beschrijf wat je moeilijk, verwarrend of onduidelijk vond aan het boek.
Ik vond de flashbacks best lastig aan het boek. In het begin was het verwarrend omdat je niet precies wist of het zich in het heden of in het verleden afspeelde. Maar als je meer flashbacks had gehad werd het snel duidelijker.

Hoe verliep het uitwerken van de verdiepingsopdracht? Vond je het een lastige, moeilijke klus of viel het wel mee? Beschrijf wat je moeilijk, verwarrend of onduidelijk vond aan de verdieping.
De verdiepingsopdracht vond ik het lastigst van allemaal. Ik moest sommige begrippen in het boek opzoeken, en omdat ik de uitleg daar niet altijd even duidelijk vind heb ik ook wat extra informatie op internet bij gezocht.


Had je het idee tijdens het werken aan deze slotopdracht dat je vaardigheden en kennis voldoende waren? Wat beheerste je nog niet goed?
Mijn kennis over de termen was niet voldoende. Ik kwam een goed eind op weg, maar toen ik bij de verhaallaag en de thematische laag kwam liep ik vast.

Wat ga je de volgende keer anders doen? Waarom?
De volgende keer ga ik voor dat ik ga beginnen mijn boek even bestuderen.

REACTIES

A.

A.

Er zitten behoorlijk wat foutjes in het verhaal: ziektes die door elkaar gehaald worden en gevolgen die opeens een andere oorzaak lijken te hebben dan in het boek zelf. Dit verslag is niet erg betrouwbaar, maar waarschijnlijk zullen mensen hier snel op klikken omdat er 5VWO achter staat. Misschien kan hier een mededeling van gemaakt worden?

15 jaar geleden

R.

R.

Ik snap niet dat je als iemand uit 5vwo, er de ballen van snapt en dan zo'n boekverslag op internet zet.

12 jaar geleden

B.

B.

ik denk niet dat ze dat doen voor ontdankbare mensen als jou.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"