De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1131 woorden
  • 7 februari 2019
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
336
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , NS Publieksprijs (2005 Genomineerd)

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

naam: Olivia

Klas: 4bg1
Docent: Meneer G
Titel: De reünie
Schrijfster/ schrijver: Simone Van Der Vlucht


Onderdeel A: Over de schrijver.
Geef informatie over de schrijver. ( bv, over leven onderwerpen van boeken, bedoelingen, ontvangen van prijzen, en andere bijzonderheden. )

Simone Van Der Vlucht wou al op een jonge leeftijd schrijfster worden. Ze had een verhaal naar een uitgever gestuurd, maar ze werd afgewezen maar ze kreeg wel een tip om door te gaan.
Ze heeft Nederlands en Frans gestudeerd op de lerarenopleiding.
Ze heeft ondertussen al 37 boeken geschreven.
Ze is getrouwd en heeft 2 kinderen.
Ze is geboren in hoor op 15 December 1966.

Onderdeel B: over het verhaal.
Leg uit wat de titel betekend. Gebruik je uitleg voorbeelden uit het boek.

Sabine Kroese kreeg een brief voor een reünie van haar school. Ze wou eerst niet maar daarna ging ze uiteindelijk wel.
Door de reünie is duidelijk hoe haar beste vriendin dood is gegaan ( Isabel Hartman ).
Ps. hoop dat ik het zo goed heb uit gelegd

Wat id de thema/onderwerp van dit verhaal?
Verdwijning en moord

Wat voor verhaal was het? Je kunt meerdere keuzes aan kruisen.
Avonturenverhaal, detectiveverhaal,

Een verhaal kan fictie zijn of non-fictie. Fictie betekent ‘verzonnen’ en non-fictie betekent ‘echt gebeurd / niet verzonnen’.
Vul in: Dit verhaal is verzonnen
Kruis het antwoord aan dat bij het verhaal past.
Het verhaal is realistisch / Het verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn.
Het verhaal is niet realistisch / Het verhaal zou niet echt kunnen gebeuren.

Op welke manier is het verhaal spannend gemaakt? Je kunt meerdere antwoorden aankruisen:
Je wilt antwoord op vragen die tijdens het lezen ontstaan.

Je bent benieuwd hoe het verhaal verder gaat.

De personen komen in een gevaarlijke of moeilijke situatie terecht. O Het verhaal speelt zich af in een enge of donkere omgeving.

Je kunt goed meeleven met de hoofdpersoon.Hoeveel tijd verloopt er ongeveer tussen het begin en het einde van het verhaal?
1 dag / 3 maanden

Op welke plaatsen speelt het verhaal zich af?
Het speelt vaak op school af, bij hun thuis en af en toe ergens op straat, vaak ook op het strand

Onderdeel C: over de lezer.
Wat is volgens jou de bedoeling van de schrijver met het verhaal? Je kunt meerdere antwoorden aankruisen.
de lezer vermaken
de lezer informeren over
de lezer zijn mening geven over
de lezer iets willen leren over
Noem vier belangrijke gebeurtenissen in het verhaal.
Dat Isabel Simone opeens links liet liggen.
De verdwijning van Isabel.
Wie Isabel heeft vermoord.
De vraag of Isabel leeft of overleden is.

Welke gebeurtenis in het verhaal heeft je aan het denken gezet? Waarom?
Dat Isabel Simone opeens links liet liggen en met de populairste meisje omging.
Waarom: Omdat ze zulke goeie vriendinnen waren dan lijkt het me niet dat ze opeens boos is of zo dus dat vond ik heel vreemd.

Met welke persoon / personen kon je goed meeleven? Waarom?
Simone: je vriendin is opeens spoorloos verdwenen dat is heel zwaar en ja daar weet ik alles van.
Isabel: kan ik ook wel snappen maar niet alles.

Wat is jouw mening over het boek? Gebruik 3 beoordelingswoorden en leg uit waarom je deze woorden gekozen hebt.
Ik vind het spannend, want het is wel echt een verhaal wat echt kan gebeuren en je vraagt je ook wel echt af wat er dan gaat gebeuren.
Ik vind het een mooi verhaal, het kan dus echt gebeuren en het is heel mooi gemaakt en gezegd.
Ik vind het ook verwarrend, het is wel heel moeilijk geschreven en ik snap Isabel niet en ik snap Olaf ook niet helemaal.

Onderdeel D: Over de inhoud
Wie is de hoofdpersoon?
Simone, Isabel en Olaf

Wat is het probleem van de hoofdpersoon?
Simone: Haar beste vriendin is verdwenen en later blijkt dat zij zelf ( Simone ) haar heeft vermoord en dat weet ze later niet meer. Ze wil weten waar ze is en of ze is vermoord ja of nee en wie het heeft gedaan….
Isabel: Isabel is de beste vriendin van Simone maar later krijgen ze ruzie en opeens is zij verdwenen en later blijkt dat ze ook is vermoord.
Olaf: hij is de ex van Isabel, hij is gaan werken waar Simone werkt en daarna krijgen ze soort van wat met elkaar. Later werd hij dronken en ging hij allemaal dingen uitkramen van vroeger ( over Isabel dus ) en later ging Simone naar huis en haar huis was helemaal overhoop gehaald door Olaf…

Beschrijf het uiterlijk, het karakter en de eigenschappen van de hoofdpersoon.
Simone In de pubertijd: een lieve uiterlijk en ook de karakter en de eigenschappen zijn heel aardig en lief etc.
Volwassen:een secretaressen uiterlijk en de karakter is troumatisch en bangerig en eerlijk en de eigenschappen zijn voor mensen zorgen en proberen niet meer iets fouts te doen en als ze er voor gaat gaat ze de er ook voor.

Welke personen komen er nog meer voor in het verhaal?
Zet een kruisje in de tabel achter de naam of die persoon een helper is of een tegenstander van de hoofdpersoon.
Olaf: tegenstander/helper
Isabel: daar gaat het over dus er is geen helper of tegenstander
Bart: helper
Robin: helper
Renee: tegenstander
Jeanine: helper
Meneer griesbeek: tegenstander/helper
Sjaak van vliet: tegenstander

De meeste jeugdboeken hebben dezelfde opbouw: beginsituatie - ontstaan van het probleem – verslechtering – dieptepunt – verbetering - einde.
Beschrijf deze hoofdlijn in jouw samenvatting van minimaal 20 zinnen.
Sabine Kroese heeft binnenkort een reünie van de middelbare school. Ze twijfelt of ze ernaartoe zal gaan, omdat ze slechte herinneringen aan die periode heeft. Ze werd erg gepest, vooral door haar voormalig beste vriendin Isabel. Op een dag verdween Isabel voorgoed. Sabine had haar op de dag van haar verdwijning nog gezien in de donkere duinen, maar herinnert zich er vrij weinig van ook al heeft ze het gevoel dat ze meer weet. Ze gaat op onderzoek uit en verdenkt de hele tijd andere mensen die Isabel hebben kunnen vermoord. Ze gaat nog eens terug naar de plek waar ze Isabel voor het laatst zag om herinneringen op te halen, en zegt uiteindelijk de politie dat ze een voorgevoel heeft dat ze op die plek moeten graven. Het lijk van Isabel wordt er inderdaad gevonden. Uiteindelijk vertelt ze tegen de politie dat de dader waarschijnlijk Sjaak van Vliet is, al eerder was veroordeeld tot seriemoordenaar maar die inmiddels als overleden was. De politie legt zich hierbij neer omdat ze geen enkel ander bewijs kunnen vinden. Sabine gaat nogmaals terug naar de donkere duinen en herinnert zich wat er echt gebeurd was: Toen ze Isabel voor de laatste keer zag in de Donkere Duinen, heeft Isabel haar beledigd en vervolgens heeft Sabine haar in een waas gewurgd en begraven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De meeste jeugdboeken hebben dezelfde opbouw: beginsituatie - ontstaan van het probleem – verslechtering – dieptepunt – verbetering - einde.
Beschrijf deze hoofdlijn in jouw samenvatting van minimaal 20 zinnen.
Sabine Kroese heeft binnenkort een reünie van de middelbare school. Ze twijfelt of ze ernaartoe zal gaan, omdat ze slechte herinneringen aan die periode heeft. Ze werd erg gepest, vooral door haar voormalig beste vriendin Isabel. Op een dag verdween Isabel voorgoed. Sabine had haar op de dag van haar verdwijning nog gezien in de donkere duinen, maar herinnert zich er vrij weinig van ook al heeft ze het gevoel dat ze meer weet. Ze gaat op onderzoek uit en verdenkt de hele tijd andere mensen die Isabel hebben kunnen vermoord. Ze gaat nog eens terug naar de plek waar ze Isabel voor het laatst zag om herinneringen op te halen, en zegt uiteindelijk de politie dat ze een voorgevoel heeft dat ze op die plek moeten graven. Het lijk van Isabel wordt er inderdaad gevonden. Uiteindelijk vertelt ze tegen de politie dat de dader waarschijnlijk Sjaak van Vliet is, al eerder was veroordeeld tot seriemoordenaar maar die inmiddels als overleden was. De politie legt zich hierbij neer omdat ze geen enkel ander bewijs kunnen vinden. Sabine gaat nogmaals terug naar de donkere duinen en herinnert zich wat er echt gebeurd was: Toen ze Isabel voor de laatste keer zag in de Donkere Duinen, heeft Isabel haar beledigd en vervolgens heeft Sabine haar in een waas gewurgd en begraven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"