ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

Korte samenvatting

Lothar Matoua leeft een verwarrend leven. Hij wordt op jonge leeftijd vader, terwijl hij homoseksuele neigingen heeft, raakt verslaafd aan drugs en zit in financiële problemen die zelfs op den duur leiden tot een faillissement. Hij is in behandeling bij een psychiater maar dat levert hem ook niet veel op.

De oorzaak van zijn problemen blijkt te liggen in zijn verleden: de Tweede wereldoorlog waardoor zijn vader volledig geestelijk uit zijn doen was geraakt, en de grote geldzorgen die zich bij hem voor begonnen te doen sinds zijn ouders scheidden toen hij twaalf was.Lange samenvatting

Toen Lothar twaalf jaar was scheidden zijn ouders. Het eerste gedeelte van zijn jeugd bracht hij in rijkdom door, maar aangezien zijn vader het grootste gedeelte van de bezittingen meenam betekende dit voor Lothar, zijn moeder en broers een teruggang in inkomsten. Daarom moesten ze verhuizen naar een huisje aan de straatweg en Lothar moest gaan werken. Hij heeft baantjes als autowasser en bollenpeller. Later vindt hij werk als potjesvuller bij een oploskoffiebedrijf.Vier jaar later studeert hij, woont op kamers en werkt als parttimer in de spoelkeuken van een warenhuis omdat zijn vader zijn studie niet betaalt en zelfs geen handtekening wil zetten voor subsidie. Daar zette zijn homoseksuele superieur hem aan tot stelen om zijn inkomen wat op te krikken.

Dan krijgt hij bericht dat hij (op zijn negentiende) vader is geworden. Hij kiest voor het alternatieve vaderschap, mede omdat hij merkt dat hij homoseksuele neigingen heeft, en de moeder, Mieke, veertien jaar ouder is.

Intussen stapelen de rekeningen zich op terwijl hij zijn baantje opgeeft, en wordt Lothar drugsgebruiker. Een vriend raadt hem aan een psychiater te bezoeken, wat hij ook doet. Maar er is weinig resultaat merkbaar. Wel krijgt hij een nieuwe baan bij een speelgoedmagazijn, waar hij al snel weer begint met stelen, maar de financiële wantoestanden blijven. Zijn relatie met Mieke wordt nogal verstoord omdat hij zijn schulden aan haar niet kan afbetalen. Zijn bijdrage in de opvoeding van hun zoontje Sandor is negatief en zijn verslaving wordt steeds erger. Lothar haat zichzelf omdat hij net zo’n slechte vader is als zijn vader vroeger was. Van zijn psychiater, Gortzak, moet hij zijn levensloop in briefvorm opschrijven.

Het overlijden van zijn vijfjarige zoontje Sandor is een nieuwe klap. In hetzelfde jaar pleegt zijn vader zelfmoord. Aan deze beide verliezen houdt hij grote schuldgevoelens over. Gortzak probeert tot de kern van deze gevoelens te komen door Lothar over zijn jeugd te laten praten, waardoor de zwaarmoedigheid en introversie van zijn vader naar voren komen

Geld is het volgende probleem. Terwijl de rekeningen zich opstapelen en de deurwaarders steeds vaker langskomen wordt hij datzelfde jaar nog failliet verklaard, en moet hij voor de rechtbank verschijnen. Wanneer Lothar ten onrechte inkomsten achterhoudt wordt hij door de rechter gedwongen alles af te staan. Ook wordt hij op straat gezet. Hij verhuist naar Amsterdam waar hij een dure etage van een grachtenpand huurt. Hij wordt eruit gezet en komt in een ander pand, aan de Keizersgracht. Hier woont hij een jaar, tot hij zijn verplichtingen weer niet nakomt. Vlak voordat hij ook hieruit gezet zou worden komt het pand in handen van een andere eigenaar, Ton van Dak. Deze brengt hem in contact met een advocaat die binnen enkele maanden het faillissement opgeheven krijgt. Al snel blijkt dat Van Dak niet geheel bonafide is, maar desalniettemin laat Lothar hem voor een grote hypotheek zorgen in het kader van de aankoop van een luxe appartement. Dit doet zijn gedachten uitgaan naar gebeurtenissen in zijn verleden waar schrijnende armoede was, en het definitieve einde met Gortzak. Intussen is de aannemer die aan Lothars appartement werkt, failliet gegaan, hetgeen Lothar een grote aanbetaling kost.

Uiteindelijk is het appartement toch af, en als Lothar het betrekt is het eerste meubelstuk zijn plaats krijgt het eikenhouten bureau dat van Lothars vader is geweest. Dit is zijn enige herinnering aan hem omdat zijn moeder een week na de scheiding alle foto’s waar hij op stond had verbrand en sindsdien niet meer over vader gepraat werd. Aangezien het meubelstuk de nodige gaatjes en deukjes had, besloot Lothar het ding te demonteren en grondig te restaureren. Bij het uit de glijdconstructie halen van een lade kwam een klein vergeeld fotootje tevoorschijn, waarop zijn vader stond (1935). Met behulp van een sterke loep weet hij details te onthullen zoals een verlovingsring aan vaders vinger. Maar toen kende zijn vader zijn moeder nog lang niet……….Lang na de dood van zijn vader ontvangt Lothar een brief van zijn nichtje Mary uit Nieuw-Zeeland. Zij weet veel over Lothars vader omdat hij tijdens zijn levens vele brieven naar haar gestuurd had. Zij had de brieven bewaard en zo kon Lothar ze allemaal kopiëren. Maar op het vliegveld raakte hij zijn tas kwijt, gelukkig was deze nog eerder dan Lothar zelf in Nederland aangekomen bij zijn nieuwe vriendin Ruth. Hij leest een brief over de verloofde van de foto uit 1935. Ze was joodse en is in 1939 spoorloos verdwenen.

Op zijn zoektocht naar het leven van zijn vader denkt Lothar terug aan een moment op de lagere school. Zijn onderwijzer noemde Lothars vader een held. Ook herinnert hij zich dat zijn vader ieder jaar op 4 mei naar de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte ging. Tenslotte leest Lothar een brief waarin alles onthuld wordt. Lothars vader had dienst genomen bij de geallieerde luchtmacht en had zodoende aan vreselijke bombardementen deelgenomen en naar waarschijnlijkheid ook eigen landgoed gebombardeerd. Zijn hele familie was in de oorlog vermoord en was na de oorlog ook niet in staat zijn vrouw en kinderen, die surrogaat voor zijn verloofde en broers waren, liefde te geven. Hij had de rest van zijn leven rondgelopen met een schuldgevoel. Door de oorlog was hij wel financieel schadeloos gesteld en door het goed te beleggen bezat hij bij zijn overlijden een fortuin. Voor Lothar resteert slechts een enorm schuldgevoel. Had hij iets voor zijn vader kunnen doen?Gestructureerd ervaringsverslag

Titel:


De titel ‘De rekening kan op twee manieren worden opgevat. Lothar had het gevoel dat hij een rekening uit het verleden had –vooral tegenover zijn vader- die hij nooit kon betalen. En hij kreeg vele rekeningen gepresenteerd die hij moest voldoen, die tot het faillissement leidden en een grote rol spelen in het leven van Lothar.Tijd:

De tijd is niet geheel duidelijk. Het verhaal speelt vanaf ongeveer de jeugd van Lothar tot en grove 30 jaar verder. Maar er is een ingewikkelde tijdsstructuur mede doordat de schrijver tijdsaanduidingen gebruikt als “in 198-“ en het gebruik van veel terugblikken.Plaats:

In het begin is er geen plaats genoemd. Voor de scheiding woonden ze in een groot huis in de duinen, en erna in een klein huisje aan de straatweg.

Daarna verhuist hij naar Amsterdam. Stukken van het verhaal spelen zich ook af in Antwerpen, Western Samoa, Nieuw-Zeeland en Tasmanie en Dominica waar hij op vakantie ging.Hoofdpersonen:

Lothar Mantoua: de hoofdpersoon. Hij komt niet zo positief naar voren. Hij steelt, doet onhandig met geld en is bot. Maar de mensen om hem heen komen ook tamelijk negatief over, en hebben het meestal op geld voorzien. Lothar komt een beetje over als slachtoffer van deze mensen.Sandor: Lothars kleine zoontje, hij overlijdt als hij pas 5 jaar oud is. Het is een druk, levendig baasje, maar wel lief. Ook hij houdt van Mick JaggerMieke: zij was Lothars lerares Engels met wie hij een relatie kreeg. Zij was veertien jaar ouder dan Lothar. Zij is alcoholiste.Lothars vader: Hij lijdt zo erg onder de oorlog dat hij eigenlijk niet in staat is om “normaal” te doen. Hij krijgt de hele tijd flashbacks en valt daar zijn vrouw en kinderen mee lastig.Thema:

De geestelijke ellende van de hoofdpersoon staat centraal. Deze is ontstaan mede door zijn ongelukkige jeugd vol onduidelijkheden, het schuldgevoel tegenover zijn vader en grote geldzorgen.

In de loop van het boek ontdekt hij steeds meer over zijn vader en wordt zijn jeugd duidelijker, ook gaat het hem financieel gezien steeds beter.Perspectief:

Het verhaal wordt gezien vanuit de ikpersoon. Daarom komt het erg autobiografisch over. Toch staat voorin “Gebeurtenissen, maar ook personen in dit boek zijn uitsluitend producten van het brein van de schrijver”. Maar om eerlijk te zijn geloof ik daar niets vanEigen mening:

Ik vond het boek in het begin erg vaag, naar verloop van tijd werden de dingen voor de lezer ook een stuk duidelijker. Daarom lijkt het alsof je een beetje in de ikpersoon zit. Je leeft met de ikpersoon mee en je ontdekt zelf ook steeds meer. Het einde vind ik erg aangrijpend, hoe hard zijn vader het gehad moet hebben!Boodschap:

Ik denk dat de boodschap in dit boek zit is dat een goede jeugd heel erg belangrijk is voor het latere leven van een mens. Ook zet het je aan het denken over hoe erg de jaren na de oorlog moeten zijn geweest voor de mensen die het hebben meegemaakt.Genre:

Autobiografische roman


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Je bent gaar hoor dat je deze shit inlevert bijna hetzelfde als een andere!!!

17 jaar geleden