De reis van de lege flessen door Kader Abdolah

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1212 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.2
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1997
Pagina's
172
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De reis van de lege flessen
Shadow

De vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn buurman René, die ook een buitenstaander blijkt te zijn. Door de werkelijkheid van Nederland te verbinden met herinneringen uit Iran, houdt Bolfazl greep op het leven. In de van hem bekende stijl beschrijft Abdolah hoe de twee culturen v…

De vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn buurman René, die ook een buitenstaander blijkt…

De vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn buurman René, die ook een buitenstaander blijkt te zijn. Door de werkelijkheid van Nederland te verbinden met herinneringen uit Iran, houdt Bolfazl greep op het leven. In de van hem bekende stijl beschrijft Abdolah hoe de twee culturen verschillen.

De reis van de lege flessen door Kader Abdolah
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Beschrijvingsopdracht

1. Ik had niet echt een motivatie voor dit boek, ik ging gewoon naar de bieb toe, en keek een beetje in de lijst welke boeken mij wel leuk leken.
Toen ik dit boek zag, las ik de achterkant en toen leek het mij een leuk boek om te gaan lezen.
2. Ik vond het een leuk boek om te lezen omdat, het een interessant boek was, want het ging over buren die naakt lagen te slapen( twee mannen) en dan komt er opeens een buitenlander in de buurt wonen, dat lees je niet in zoveel boeken denk ik, verder was het ook wel een grappig boek, omdat die buitenlanders daar kwamen wonen en eigenlijk niet wisten wat ze met deze buurt aan moesten.
3. De hoofdpersoon is de Iraanse vluchteling Bolfazl, die met zijn vrouw en zoontje naar Nederland is gekomen. In Nederland krijgt hij een huis aangeboden in een dorp bij Zwolle, aan de IJssel. Al snel ontmoet Bolfazl zijn nieuwe buurman, de homoseksuele Rene. Niet lang daarna maakt hij kennis met diens vriend, die hij Moka Moka noemt. Ook vangt Bolfazl wel eens een glimp op van Renes dochter, Miranda. Na een tijdje komt de zwaar gelovige moeder van Bolfazl op bezoek. Als hulpmiddel voor de moeder van Bolfazl zet Rene een oude vastgeroeste haan op het dak, die aangeeft waar Mekka ligt. De haan herinnert Bolfazl aan het verhaal van Hassan de verwaalde en zijn haan. De moeder is niet erg gesteld op Rene, zeker niet nadat ze hem en Moka Moka naakt met elkaar in bed zag liggen.

Bolfazl krijgt een paar baantjes bij verschillende boeren, waardoor hij drie maanden erg druk is en niet merkt dat Rene weg is gegaan. Maar op een dag komt Rene terug, maar hij is niet meer de oude; hij heeft een grijze baard en kijkt wazig voor zich uit. Als zijn sleutel niet in het slot past, slaat hij een ruit in met zijn blote handen. Al snel komt de politie en Rene gaat weer weg, naar een psychiatrische inrichting. Bolfazl verneemt niets meer van Rene, terwijl hij het gevoel heeft dat hij hem nog steeds nodig heeft om te helpen bij het leren van Nederlands.
Bolfazl is er inmiddels aan gewend dat Rene niet meer naast hem woont, maar dan krijgt hij een telefoontje van de ex-vrouw van Rene; Anneke. Ze vertelt dat Rene zelfmoord heeft gepleegd en voor een trein is gesprongen. Al snel krijgt Bolfazl een nieuwe buurman, Jacobus.
Op zijn 40e verjaardag ontvangt Bolfazl een kaart van Miranda, Renes dochter. Ze vraagt of hij eens langskomt in Groningen. Bolfazl is blij met het verzoek en gaat naar Miranda. Tevens gaat hij langs bij Anneke en haar nieuwe vriend. De vriend van Anneke maakt een schilderij van Bolfazl, een verlengstuk van de ballingschap.
Door de gebeurtenissen verandert Bolfazl erg; hij leert steeds beter Nederlands en hij vervreemdt steeds meer van zijn vaderland. De gebeurtenissen roepen tevens herinneringen en verhalen bij hem op.

De verdieping.

Verdiepingsopdracht 1 (tekstbestudering) structuur(bouw) en tijd:

1.De volgende van de gebeurtenissen verlopen grotendeels niet-chronologisch, want de gebeurtenissen werden ook teruggeblikt naar het verleden.
In dit verhaal is er meer sujet dan fabel, want je komt meer over de achtergrond van de hoofdrolspeler te weten.
2. De geleding van de gebeurtenissen liep niet echt vloeiend omdat, er veel terugblikken waren naar het verleden, en dan weer het heden.
3. Het boek was fragmentarisch omdat de hoofdstukken niet overlopen, want eerst wordt er verteld over iemand in een huis bijvoorbeeld, en daarna gaat het weer over zijn moeder, die aan de andere kant van de wereld woont.

4. De verhaallijnen hadden veel met elkaar te maken, omdat het allemaal of over de vrienden van de hoofdpersoon gaat of over de familie etc.
5. Er zitten meerdere verhaallijnen in het boek:
- relatieproblemen, ondergeschikt
- slechte tijd in z’n jeugd, ondergeschikt
- arrestatie van zijn buurman, ondergeschikt, dus de verhaallijnen hebben geen overeenkomsten.

6. De invloed word gemaakt door gebeurtenissen, een afwijkende volgorde en opeb plekken, deze dingen zorgen er voor dat de spanning langzaam word opgebouwd.
7. Er wordt gebruik gemaakt van terugverwijzingen, maar vooral flashbacks, er wordt over zijn vroegere jeugd verteld.
8. De verhouding tussen de verteltijd en vertelde tijd is:
De verteltijd is korter dan de vertelde tijd.
Het boek was iets van 8 uur lezen, en het boek zelf was een verhaal waarin vele jaren verstreken.
9. De historische tijd is niet echt duidelijk, maar het zal niet erg lang geleden zijn. Kenmerken waaraan ik kon ontdekken wanneer het ongeveer was waren: dat ze nog geen tv hadden, en dan een radio-ontvanger een erg zeldzaam iets was in het verhaal.
Dus ik zou zeggen ongeveer tussen de jaren 60, 70 of misschien tachtig zoiets in ieder geval.
10. Door de effecten van tijdmanipulaties, werd er spanning opgebouwd, door terugblikken kom je meer over de hoofdpersonen te weten, hun geschiedenis van vroeger.

Verdiepingsopdracht 2.

1. De schrijver vind dat er een sobere, zoekende woordkeuze is gemaakt, die tot stijl verhief.
Hij vindt dat de schrijver geen moeite doet, om te laten zien hoe welluidend en literair de woorden klinken. Zijn eindconclusie is dat hij het moedig vind dat, hij alleen maar over zaken schrijft die er toe doen, en dat op een opengewerkte wijze.
2. Zijn argumenten zijn, dat de hoofdpersoon naar de juiste woorden moet zoeken, en omdat de schrijver tegenstrijdige zinnen schrijft.
3. Ik ben het eens met het eindoordeel.
4. Ik ben het hier mee eens, omdat de hoofdpersoon inderdaad vaak niet weet welke woorden hij moet gebruiken, maar ik heb niet echt gemerkt dat de schrijver geen moeite doet omdat alles welluiden en literair te laten klinken, dus daar ben ik het niet mee eens. Mijn argument, hij heeft goed weergegeven hoe moeilijk het was voor de hoofdpersoon om zich te kunnen uiten in een andere wereld.
5.
Schrijver: Abdolah, Kader

Titel: Reis van de lege flessen, De: roman

Jaar van uitgave: 1997

Bron: De Telegraaf

Publicatiedatum: 04-04-1997

Recensent: Ingrid Hoogervorst

Evaluatie

Mijn eindoordeel:

Ik vond dat het boek best makkelijk te lezen was, het was niet zo, dat ik het verhaal niet snapte of zoiets.
Verder het verband tussen de schrijver en het boek is, dat ze allebei misschien wel zo’n jeugd hebben meegemaakt denk, en dat hij ook in een andere buurt kwam te wonen. De verschillende personages in het boek, hebben overeenkomsten in hun relaties, omdat ze of familie van elkaar zijn, om omdat ze allemaal in dezelfde buurt wonen.
De spanning in dit boek is vooral opgebouwd door flashbacks omdat je steeds meer over de personen te weten kwam, en dan maakte het wel spannender.
De tijd in het boek verloopt snel, er verstrijken snel al velen jaren, en dan ga je weer jaren terug in de tijd, en dan weer in het heden.

Het werken aan de eindopdracht vond ik niet zo leuk, want het was veel werk, maar het was wel leuk dat je best wel veel weet over het boek aan de hand van die vragen.
Deze verdiepingsopdracht vond ik niet echt moeilijker, hij was alleen wat uitgebreider.
Door de verdiepingsopdrachten heb ik een beter inzicht op het boek gekregen, want je komt meer dingen te weten.
Ik vond deze verdiepingsopdracht wel zinvol, want je gaat nu meer op specifieke dingen letten, dan alleen het verhaal zelf als geheel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reis van de lege flessen door Kader Abdolah"