De ramp door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 567 woorden
  • 31 juli 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
122
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ramp
Shadow
De ramp door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
schrijver: Theo Hoogstraaten
uitgeverij: Sjaloom
Plaats van uitgave: Amsterdam
opgedragen aan Greenpeace
Jaar van uitgave: eerste druk 1988 tweede druk 2003

Samenvatting:
Samen met zijn klas gaat Peter een week varen op de Waddenzee. De leraar kan de leerlingen kan geen orde houden en hierdoor is de sfeer niet zo leuk.
De eerst nacht gaat het al fout. Mark heeft drank en cola meegenomen. Als Mark eenmaal dronken is moet hij plassen hij gaat naar het dek. Even later horen de andere leerlingen een plons in het water. Meneer van Dam doet niets en laat Ester en Rick het klusje klaren.
Als er een storm op komt raakt hun boot vast op een zandbank en daar komen ze niet vanaf want de motor doet het niet. Ze kunnen ook geen hulp oproepen, want het apparaat is kapot gegaan door waterschade.

De dag erna is het rustig en hopen ze dat voorbijgaande schepen hun zien en zo hulp kunnen halen. Maar dan horen ze vreselijk nieuws. De storm heeft een kernramp veroorzaakt bij de Amstelcentrale en daardoor is er radioactieve straling is vrijgekomen. De situatie is levensgevaarlijk maar voor Peter is de schok echter twee keer zo groot, want zijn vader werkt bij die kerncentrale en hij weet niet of zijn vader die avond dienst had. Peter besluit te vluchten om er achter of zijn vader nog leeft. Met een roeiboot komt hij van de boot af maar Ester merkt het, ze komt zwemmend bij het bootje aan. Als ze in de boot zit wil ze terugroeien, maar ze kan niet terug omdat Peter de roeispanen vergeten heeft. En zo drijven ze met de stroming mee richting Den Oever. Daar is niemand, vanwege de ramp. Omdat ze honger hebben en moe zijn gooien ze met stenen een bakkerswinkel in. Daarna gaan ze op zoek naar fietsen dan vinden ze een man dood achter het raam met een hond die nog leeft. Na een paar uur komen er plunderaars. Ester en Peter willen niet gehoord worden, maar ze worden verraden door de hond. Ze krijgen een gevecht, waardoor Peter met een klap tegen de toonbank aankomt. Dan komt de hond in actie en verdedigt hen. De politie, die hun aan het zoeken was en op het lawaai is afgekomen, brengt Ester en Peter naar het ziekenhuis, omdat zij aan teveel straling hebben gehad. Op de tweede dag in het ziekenhuis krijgen ze bezoek van Rick, de schipper van de boot hij vertelt dat iedereen gered is. Een paar uur later komen de ouders van Peter en de moeder van Ester in het ziekenhuis aan.

Mening
Ik vond het een zielig boek Want Peter weet de hele tijd niet of zijn vader nog leeft en omdat Peter en Ester ziek worden.
Ik vond het wel een heel spannend boek vooral als die plunderaars komen en als ze inbreken bij een bakkerswinkel maar natuurlijk ook omdat je niet weet of die vader nog leeft of niet.

Personen
Peter: hoofdpersoon. In het begin is hij laf maar aan het eind heeft hij veel lef en doorzettingsvermogen.
Ester: de assistent-begeleidster van de tjalk. Vind dat meneer van dam geen goede leraar is.
Van Dam: de klassenleraar. Hij is laf, is niet zo zelfverzekerd en laat alles over zich heen komen.
Rick: de schipper. Hij is hij erg hard en hij kan niet tegen brutale streken.
Mark: klasgenoot. Degene die Peter in het begin pest.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ramp door Theo Hoogstraaten"