Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

De passievrucht door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De passievrucht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1923 woorden
  • 10 mei 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
238
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Trouw Publieksprijs (2000 Genomineerd)

Boekcover De passievrucht
Shadow

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichz…

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder …

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degenen die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn.

De passievrucht door Karel Glastra van Loon
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Boek informatie       

Het Boek ‘’de passievrucht’’ is geschreven door Karel Glastra van Loon, in het jaar 1999. Het boek heet de passievrucht vanwege, dat Bo een lifdes baby is, maar je kan het ook zien als de sperma die de lover van Monica achter liet en hierdoor een baby opwekte. Het Boek heeft 238 bladzijden. Het Boek is uitgegeven in januari 1999 Amsterdam door de uitgever Pandora. Het genre valt onder drama.

schrijvers informatie

Karel Glanstra van loon heeft de boeken geschreven:

Non-fictie

1993: De Poppe-methode 
1995: Herman: De biografie van een genetisch gemanipuleerde stier 
1998: Atlas van de macht 
2000: De laatste oorlog 
2005: Ongeneeslijk optimistisch 

fictie

1997: Vannacht is de wereld gek geworden 
1999: De passievrucht 
2001: Lisa’s adem 
2003: De onzichtbaren 

En de prijzen die hij heeft gewonnen zijn:

1998: Rabobank Lenteprijs voor Literatuur voor De liefde komt altijd te laat

1999: Generale Bank Literatuurprijs voor De passievrucht

Karel Glanstra van loon was een Nederlandse schrijverpublicist,columnistcabaretier en politiek activist. Dat hij een politiek activist was heeft me niet verbaasd. In zijn Boek ‘’de passievrucht’’ staan veel opmerkingen over de maatschappij. Vooral Armin en ‘zijn zoon’  Bo hebben het vaak over wat allemaal niet waar is en wat veranderd moet worden. Ook in het Boek gingen ze op reis met de trein  en overal waar dingen stonden die kwamen uit het tijdperk 1945 of later ‘veranderde’ ze in dingen van voor 1945.  Ze vonden dus dat de maatschappij te snel veranderde en dat vond de schrijver zelf ook. Dus dat beroep: politiek activist. Komt terug in het personage van de hoofdpersoon: Armin minderhout.

Samenvatting

Armin Minderhout, een 36-jarige man, die er achter komt dat hij geen kinderen kan krijgen. Op dit moment heeft hij een vriendin genaamd Ellen die graag kinderen wilde. Bo, zijn zoon, is op dit moment 13. Hij had op het moment dat Bo werd geboren een andere vrouw, Monika, deze is 10 jaar overleden, dus Bo zou van een andere man moeten komen. Armin kan dit niet vragen aan Monika en moet zelf op onderzoek uit. Hij gaat bij 3 mannen langs, Robert(de ex-vriend van Monika), Niko(de baas van Monika waar ze destijds werkte) en de doktor. Nico was voor Armin de dader, hij had een zoon die Bo heette en een foto van Monika in zijn fotoalbum. Wanneer Armin’s vader komt te overlijden gaat hij met Bo naar Ameland, en verteld hij aan Bo dat hij niet zijn vader is. Een paar dagen later, wanneer Armin de spullen van zijn vader opruimt komt hij een briefje tegen waarop staat “Ik ben zwanger, M”. Dat was het punt waarop Armin realisseerd dat hij de broer is van Bo. En zijn vader, de vader van zijn zoon.

Persoonlijke beleving:

Het Boek de passievrucht zet me erg aan het denken, dit komt omdat ik het erg intrigerend vind dat Armin’s ‘zoon’ zijn broer lijkt te zijn, ik kan bijna niet voorstellen dat mij dit zou overkomen, daarom raakte me en maakte veel indruk op me. Het verhaal werd op indrukwekkende wijze verteld en ik had vaak momenten dat ik bijna niet kon stoppen met lezen, persoonlijk denk ik dat dit een aanwijzing is dat het boek meeslepend en indrukwekkend was,

Het einde was toch wel erg verrassend, vooral omdat dit echt niet het einde was wat ik in gedachte had, niet vaak heb ik dat ik echt meeleef met een personage uit een Boek, maar de schrijver heeft dat veranderd en ik heb nu het idee dat het dus wel kan. Qua leerzaamheid van het boek, zit er toch wel een boodschap in, zoals bij alle boeken, maar ik ben me bewuster geworden van hoe het kan gaan in het leven en ik heb meer kennis op gedaan over dit onderwerp.

Ik kon het meest meeleven met Armin, dit komt omdat de schrijver de emoties precies wist uit te leggen en hij bij elke gebeurtenis wel een emotie omschreef.

Ruimte   

Plaatsen:

Bladzijde 66: “er ligt geen loper op de trap en de verf is gebladderd. In de muur zitten diepe krassen van te grote voorwepren die naar boven zijn gesleept. Iemand heeft met een zwarte viltstift een davidster op de muur getekend en er ’fuck de boeren Ajax forever!’ onder geschreven.

Deze citaat geeft aan dat de woonplek van de ex van Monika erg is vervallen en hij niet goed voor zichzelf zorgt.

   Bladzijde 197: “we lopen met een kleine omweg terug naar het dorp. De huizen wachten op ons met verlichte ramen die tegelijkertijd uitnodigen en buitensluiten.

De schrijver probeert de spanning op te bouwen met het precies beschrijven wat er te zien is.

Bladzijde 220: “ik sta tegen de post van de slaapkamerdeur geleund en ik probeer me mijn ouders voor te stellen, samen in bed. Dat er nu kaal en onvriendelijk uitziet.

Hiermee laat de schrijver de lezer emotioneel worden, het boek is bijna ten einde en het plot is ook bijna in zicht op dit moment.

Het weer:

Bladzijde 148:”op een zonninge voorjaarsmiddag, vlak voor het middaguur staat Erik Aldenbos weer bij Anke Neerinckx op de stoep.

Dit is een korte introductie, en heeft niet veel betekenis in het boek.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Bladzijde 177:”ook daarom houd ik van eilanden: op de eilanden is de natuur nog belangerijk. Of de wind het water tegen de dijk doet beuken of juist tegen de duinen. Of de maan het mogelijk maakt om ’s nachts naar de uilen gaat zoeken.

In dit stukje geeft de schrijver goed weer waarom Armin veel van de waddeneilanden houdt.

Bladzijde 175:”op het dek, uit de wind en in de zon, is het zo warm dat we onze jassen uit kunnen doen.

De schrijver gebruikt dit als een intro om aan te geven dat Armin en Bo op weg zijn naar Ameland met de boot.

De tijd

Het verhaal speelt zich af rond 1999 want toen is het Boek ook uitgegeven. Je kan het ook zien aan dat de vader en zoon gelijk worden gevonden. Dat was eerder met Armins vader en Armin niet zo. De vader van Armin vond dat ze niet gelijk waardig waren. Ook zijn er veel kantoren en is er veel bebouwing. Want als Armin en Bo in de trein zitten omschrijven ze hun omgeving en veranderen ze die.

Het verhaal begint bij dat Armin te horen krijgt dat hij onvruchtbaar is. Het verhaal eindigt bij dat hij en Bo en Ellen zijn opa’s as bij Monica’s graf uitstrooien.

Het verhaal speelt zich dus af rond 1999, maar het verhaal loopt niet gewoon door. Want er zijn heel veel flashback waarin veel duidelijk wordt over hoe de jeugd van Armin maar ook hoe de jeugd van Bo was. Ook kom je erachter hoe Armin, Ellen en Monica ontmoet heeft. De flashbacks leveren frustratie en spanning op. Er komen geen tijdsprongen voor in het verhaal, alleen flashbacks.

De personages  

Armin Minderhout: Armin is de hoofdpersoon van het Boek. Je leest uit zijn ogen en maakt ook samen met hem van alles mee. Armin is de vriend van zowel Ellen als Monika. Armin denkt in het begin vader te zijn van Bo maar later blijkt dat het zijn ‘schoonbroer’ is.  Armin heft veel kritiek op de maatschappij en zou willen dat die veranderd kon worden. Verder houdt hij veel van wetenschappelijke feitjes die hij aan iedereen vertelt. Hij werkt ook bij een soort van wetenschappelijk bureau. Als hij op zoek is naar de vader van Bo zie je ook wel dat hij daar geëmotioneerd door is. Hij was verslaafd aan alcohol en heeft daar dus af en toe nog problemen mee. Als echtgenoot is hij aan de ene kant wel te vertrouwen, want hij is een goede vader (aan het begin nam hij Bo mee naar de kroeg en zorgde slecht voor hem, later zag hij dit in en werd een beter vader) en gaat bijna nooit vreemd. Daarom kun je hem dus niet vertrouwen want hij is al 3x vreemd gegaan toen hij een partner had. Ook liegt hij soms, bijvoorbeeld toen hij naar Anke ging. Er wordt in het Boek niks gezegd over het uiterlijk van Armin. Alleen krijg je dus te maken met zijn innerlijk.

Bo Minderhout: Bo Minderhout is aan het begin van het Boek het zoontje van de onbekende vader. Als Armin voor hem opzoek gaat naar zijn echt vader begrijpt Bo niet precies waar Armin met zijn hoofd zit. Bo is in Armins ogen snel opgegroeid. Het is een jongetje die erg nieuwsgierig is en graag de weetjes van zijn ‘broer-vader’ wil aanhoren. Hij is opgevoed door Armin en Ellen. Als kind had hij het moeilijk omdat zijn moeder net overleden was. Maar Armin hielp hem daardoorheen. Ze gingen vaak samen met zijn tweetjes weg naar de kroeg of naar het park.

Perspectief  

Het verhaal wordt geschreven in een ik-perspectief. Voorbeeld:

Één

We rijden naar het ziekenhuis. Ellen zit achter het stuur, ik tel de strepen op de we. De weg is vol auto’s op oorlogspad. Ellen rijdt eerst te hard, dan te langzaam. Ze geeft geen richting aan. Ik zeg niks. In de berm groeien reclame Borden. ‘’the future is here’’ en ‘’wat maakt een ondernemer gelukkig?’’ ‘Geld,’ zeg ik. ‘wat?’ ‘nee niks,’ We parkeren in de betonnen buik van de ziekenhuisstad. Lopend door overdekte straten vol mensen in trainingspakken die rolstoelen voor zich uitduwen. Op een plein, waar de geur hangt van frituurvet en verlepte bloemen, speelt een strijkje zigeuner muziek. ‘Hier links,’ zeg ik. ‘Daar is de lift,’ zegt zij. Ik kijk naar haar spiegelbeeld in een glazenruit. De spanning trekt de kleur weg uit haar lippen. ‘Ik sta niet voor mezelf in...’ had ze gezegd.

De recensie

Titel: De passievrucht

Geschreven door: Karel Glastra van Loon

Een 36-jarige man die ondekt, 13 jaar na de geboorte van zijn zoon en 10 jaar na het overlijden van zijn ex-vrouw, dat hij niet de vader van zijn zoon is, die duizende onbeantwoorde vragen heeft over zijn overleden vrouw en haar minnaar.

Het boek was erg intrigerend vanwege de hoofdpersoon, de schrijver wist de gevoelens zo goed te omschrijven dat ik af en toe hardop lachte. Ook de omgeving die omschreven werd, en het leek of ik er zelf in stond. Het is voor mij tot nu toe 1 van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Dit komt vooral doordat ik ervan hou om te weten waar de hoofdrolspeler zich in bevind. Ook de andere personen in het boeken werden nauwkeurig beschreven, af en toe iets té.

De laatste 3 zinnen van het boek raakte mij het meest: “Bo hield de urn zo hoog als hij kon. Toen draaide hij hem om. Het fijne stof woeide op de zomerwind de begraafplaats over. Aan de voet van Monika’s graf vormde zich een klein wit bergje.

De passievrucht werd een bestseller met meer dan 333000 verkochte exemplaren en zelfs een verfilming. Ik vind dit het helemaal waard. Het boek raakte mij, en dat komt niet vaak voor.

De passievrucht werd een bestseller met meer dan 333000 verkochte exemplaren en zelfs een verfilming. Ik vind dit het helemaal waard. Het boek raakte mij, en dat komt niet vaak voor.

Uitgeverij L.J. Veen

238 pagina’s

Drama genre

1999

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De passievrucht door Karel Glastra van Loon"