De Passievrucht

Auteur: Karel Glastra van Loon

Titel: De passievrucht

Eerste jaar van uitgave: 1999

Uitgeverij: L.J. Veen Amsterdam/Antwerpen

Aantal bladzijdes: 238

Wij hebben een boek van de 16e druk gelezen.

En in 2003 werd dit boek verfilmd.

Samenvatting

Het boek gaat over Armin die na een vruchtbaarheidsonderzoek blijkt niet vruchtbaar te zijn. Maar hij heeft wel een zoon, Bo en hij is dertien. Nu blijkt dat dit niet zijn biologische zoon is, is zijn vrouw dus vreemdgegaan. Hij is weduwenaar en kan het dus niet vragen en gaat op onderzoek uit. Hij verdenkt eerst de ex-vriend van zijn overleden vrouw. Alleen deze wist nog niet eens dat zijn ex-vriendin al tien jaar dood is. Dus hij valt al af. Hij weet zich geen raad. En vertelt het ook nog niet tegen Bo. Hij heeft wel weer een nieuwe vriendin, Ellen Dit was de beste vriendin van Monika, zijn overleden vrouw. Vervolgens verdenkt hij Nico Neerinckx een oud collega van Monika. Deze verdenkt hij omdat hij zijn 2e zoon ook Bo heeft genoemd. Alle dingen passen in zijn profiel en hij begint te bedenken wat hij met hem kan doen. Hij wil hem vermoorden, alleen zo gek is hij ook nog niet.

Zijn relatie met Ellen verslechtert. Hij gaat er met Bo even tussenuit. Een weekendje naar Ameland op vakantie en Bo weet nog steeds van niets. Armin is ten einde raad en zit er nogal erg mee. Ze gaan een avondje uit waarna Armin dronken thuis komt. Ze krijgen ruzie en in deze ruzie zegt de dronken Armin dat hij Bo zijn biologische vader niet is. Kort nadat ze terug komen van het weekendje Ameland overlijdt de vader van Armin. Bij het leeghalen en opruimen van het huis vindt Armin een briefje waarop staat 'Ik ben zwanger, Monika'. Armin weet nu eindelijk wie de vader van Bo is. Nu weet hij dat hij en Bo halfbroertjes zijn. En bleek het dat Ellen het al die tijd al wist. Alleen de waarheid te hard vond om te zeggen.

De hoofdpersonen en hun relaties

Armin Minderhout is de hoofdpersoon van het boek. Hij is weduwenaar en werkt als corrector. Ook is hij een erg wantrouwend persoon. Hij heeft naar blijkt een “niet biologische zoon” en heeft een relatie met Ellen de beste vriendin van zijn overleden vrouw Monika.

Monika was de vrouw van Armin. Ze overleed drie jaar na de geboorten van haar zoon. Ze was een spontane vrouw met rode haren en een bleke huidskleur.

Bo dat is de Niet biologische zoon van Armin en de biologische zoon van Armin’s vader. Hij is dertien jaar en houdt erg van de natuur en blijft voor de rest veel op deachtergrond in het boek.

Ellen is de nieuwe vrouw van Armin. Ze was de beste vriendin van Monika en is zeer open in de relatie met hem en Bo. Ze heeft wel altijd het geheim en de clou van het boek bij zich bewaard.

De titelverklaring

De titel van het boek is “de Passievrucht”. Dit slaat op Bo. Hij is de Baby, de vrucht die uit de passie tussen Monika en Armin is voortgekomen. Maar ook eigenlijk weer niet

De chronologie en ruimte

Het verhaal loopt niet chronologisch. En er zijn veel flash backs. Het verhaal begint bij het ontdekken van de onvruchtbaarheid en eindigt bij het uitstrooien van de as van Monika tien jaar eerder. Het verhaal speelt zich af tussen 20 jaar en nu. Het gedrag van Bo en het rijden van veel auto’s op de weg geeft hier aanwijzingen voor. Het verhaal vindt plaats in en rondom Amsterdam en op Ameland

Het thema

Het thema van “De passievrucht” is bedrog en liefde. Bedrog om de reden dat alle personen in het boek mekaar bedriegen en dingen voor elkaar verzwijgen en liefde omdat het bedrog plaatsvindt in de liefde.

Recensies

http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/in-de-martelkamer-van-de-wetenschap (door Pieter Steinz, 1999)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.