De passievrucht door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover De passievrucht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1978 woorden
  • 7 september 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
3 keer beoordeeld

Boekcover De passievrucht
Shadow

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichz…

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder …

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degenen die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn.

De passievrucht door Karel Glastra van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Onderdeel A

Hoofdpersoon

Armin

Armin Minderhout is dertig jaar oud. Van beroep is hij corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij, waardoor hij erg veel verstand heeft van de wetenschap. Het is hierdoor niet gek dat hij een groot liefhebber is van biochemische weetjes.  Door herinneringen die Armin in zijn gedachten oproept leer je hem steeds beter kennen. Je ziet de wereld oor zijn ogen, voorzien van zijn commentaar. Armin is erg tot zichzelf gekeerd en trekt zich weinig aan van anderen. Zo volgt hij de adviezen van zijn grote vriend en collega Dees slechts zelden op. Hij heeft een grote liefde voor de natuur en voor de mensen die hem dierbaar zijn. Armin kijkt positief tegen het leven aan en is heel warm van karakter.

Bijpersonen

Bo

Bo is 13 jaar oud. Iedereen dacht altijd dat Bo de zoon van Armin was maar na het vruchtbaarheidsonderzoek blijkt dat het Armin’s zoon helemaal niet is. Na enige tijd komt Armin erachter dat Bo zijn half-broer is en zijn echte vader de vader van z’n moeder is.

Ellen

Ellen is in het verhaal de huidige vrouw van Armin zij was toen Bo geboren werd de beste vriendin van Monika is. Ellen wil Armin niet helpen bij het zoeken van de echte vader van Bo.

Ruimte

In het boek wordt niet 1 bepaalde plek beschreven waar het verhaal zich afspeelt het verhaal speelt zich dus in meerdere steden in meerdere landen af.

De wijze van vertellen

Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief. Je leest het verhaal door de ogen van Armin, de hoofdpersoon. Je komt zo direct in aanraking met zijn gevoelens, gedachten en zijn visie op de dingen die hij meemaakt.

Thema

Het thema is dat alles waar je altijd in geloofd hebt, kan door een simpel feit één grote leugen blijken te zijn.

Titelverklaring

De passievrucht wordt gebruikt in de betekenis van een baby, de vrucht die uit passie wordt geboren. Het is voor Armin natuurlijk heel moeilijk (om gewoon niet) te aanvaarden dat Monica seks heeft gehad met zijn vader. Wie weet hoe passioneel Bo is in het boek figuurlijk gesproken de passievrucht. De titel wordt nergens in het boek letterlijk vermeld.

Motieven

Een motief van dit verhaal is vaderschap want als Armin nog geen vader was geweest had hij nooit meer kinderen kunnen krijgen maar had hij dus ook niet kunnen zoeken naar de echte vader van z’n zoon als hij die niet zou hebben.

Een ander motief van dit verhaal is de natuur want Armin is altijd in de natuur en houd van de natuur als hij het zwaar heeft gaat hij bijvoorbeeld naar het bos toe of naar het strand.

Genre

Het genre is een psychologische roman.

Vertelde tijd

De vertelde tijd van het verhaal is enkele maanden dat word niet precies gezegd maar de herinneringen van Armin zijn zeker 15 jaar eerder gebeurd dan wanneer het verhaal zich afspeelt.

Verteltijd

De verteltijd van het verhaal is 238 bladzijdes.

Verloop

Het verloop van het verhaal is niet chronologisch want Armin denkt een aantal keer terug aan vroeger toen Monika nog leefde.

Einde

Het verhaal heeft een gesloten einde want er wordt aan het eind van het verhaal duidelijk wie de echte vader van Bo is. Nadat Armin daar achter is gekomen is het verhaal klaar.

Samenvatting van het boek

Op een eerst heel dood normaal lijkende dag wordt Armin Minderhout’s leven compleet overhoop gegooid. Na een vruchtbaarheidsonderzoek in het ziekenhuis krijgt hij namelijk te horen dat hij al zijn hele leven lang onvruchtbaar is. Hij lijdt aan het syndroom van Klinefelter, een aangeboren afwijking van de geslachtschromosomen waardoor zijn sperma geen zaadcellen bevat. Na 13 jaar blijkt dat Armin niet de vader kan zijn van zijn ‘zoon’ Bo. Alles waar hij in geloofde, blijkt één grote leugen.

Armin begint een zoektocht naar de biologische vader van Bo. Maar dit wordt bemoeilijkt door het feit dat Bo’s moeder, Monika, al tien jaar dood is (overleden aan een hersenvliesontsteking). Armin kan het dus niet zomaar achterhalen en weet zich geen raad. Evenals zijn huidige vriendin, Ellen, die destijds Monika’s beste vriendin was. Armin besluit het voor Bo te verzwijgen, en hem in de ‘waan’ te laten dat Armin zijn vader is. Armin gaat op onderzoek uit en graaft in het verleden van zijn overleden vriendin. Hij zoekt de ‘dader’, de werkelijke vader van Bo, omdat hij niet verder kan leven zonder antwoord op zijn vragen. Hij moet zijn hele leven heroverwegen; al zijn overtuigingen blijken zich op drijfzand te bevinden.
Armin maakt een lijstje van mogelijke ‘daders’ die wel eens de vader van Bo zouden kunnen zijn. De eerste op dit lijstje is de ex van Monika, Robbert Hubeek. De twee mannen hebben elkaar nooit echt gemogen en dat blijkt ook wel, want het gesprek is niet erg gezellig. Robbert vertelt Armin uitgebreid over de seksuele dingen die hij met Monika heeft uitgespookt, maar Armin gelooft niet dat hij Bo’s vader kan zijn.

Als Armin terugkomt van Robbert, denkt hij terug aan de nacht waarvan hij altijd gedacht had dat Bo erin verwekt was. Monika en hij waren met de auto naar het Amsterdamse Bos geweest, en vreeën later in die auto. Ze werden betrapt door twee politieagenten, wat het allemaal een spannende en ongewone sfeer gaf.
De volgende mogelijke ‘dader’ is de huisarts van Monika. Hij staat lichamelijk natuurlijk dicht bij zijn patiënten, en er gaan wel vaker verhalen de rondte over relaties tussen dokter en patiënt. Maar de huisarts beweert uitdrukkelijk dat er nooit iets tussen Monika en hem is gebeurd.
De volgende en laatste op het lijstje van mogelijke verdachten is Nico Neerinckx, een ex-collega van Monika. Hij past op alle punten in het ‘profiel’ dat Armin voor ogen heeft. Zo heeft hij zijn oudste zoon bijvoorbeeld ook Bo genoemd. Armin overlegt met zijn beste vriend Dees wat hem te doen staat. Ook Ellen vertelt hij over zijn verdenking, maar verder zwijgt hij erover tegen iedereen.
Uiteindelijk weet hij met een rotsmoes kennis te maken met de vrouw van Nico en hij hoort haar helemaal uit. Vrijwel alles wat hij te weten komt blijkt te kloppen binnen zijn ‘profiel’. Wat hij ermee aanmoet weet hij niet - hij denkt aan een moord op Nico of een verkrachting van Nico’s vrouw, maar zo gek is hij nog net niet.
De relatie tussen Armin en Ellen verslechtert een beetje. Armin besluit er samen met Bo een weekend tussenuit te gaan, naar Ameland. Dit schiereiland roept veel herinneringen op bij Armin. Hij ging er vroeger vaak met Monika heen, en is net als Bo dol op haar natuur. Om hier even tot rust te komen leek hen dus een prima idee.
Armin en Bo wandelen op een gegeven moment samen over het strand. Ze ontmoeten een groepje jongeren van Bo’s leeftijd. Er is een meisje met een zwarte pet bij, die Bo wel leuk lijkt te vinden. ’s Avonds gaan ze samen op stap en als Armin dronken thuis komt, vindt hij het meisje bij Bo in bed. In zijn dronken bui schreeuwt hij dat Bo niet zijn zoon is en kotst hij ’s morgens het kussen onder waar het meisje op geslapen heeft.  Zodra ze weer thuis zijn komt de vader van Armin te overlijden. Als Armin en Dees in het huis van zijn vader aan het opruimen zijn, vindt Armin een briefje van Monika aan zijn vader met daarop de tekst “Ik ben zwanger. M.” Armin weet direct wat dit betekent: zijn vader is de ‘dader’ waar hij zo lang naar op zoek was. Hij heeft Monika zwanger gemaakt en is dus de vader van Bo.
Thuisgekomen geeft Ellen hem een brief van Monika aan Bo. Hierin legt Monika haar zoon uit wie zijn vader is. Armin en Bo blijken dus halfbroers te zijn.
Armin wil meteen een stuk gaan lopen, Ellen gaat met hem mee en vertelt alles wat ze weet. Zij heeft het al die tijd al geweten, maar heeft hem tegelijkertijd die pijn willen besparen.
Na een tijd komt Bo met het idee om de as van de vader van Armin uit te strooien over het graf van Monika om de moeilijke tijd af te sluiten en weer verder te gaan met hun leven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Als Armin terugkomt van Robbert, denkt hij terug aan de nacht waarvan hij altijd gedacht had dat Bo erin verwekt was. Monika en hij waren met de auto naar het Amsterdamse Bos geweest, en vreeën later in die auto. Ze werden betrapt door twee politieagenten, wat het allemaal een spannende en ongewone sfeer gaf.
De volgende mogelijke ‘dader’ is de huisarts van Monika. Hij staat lichamelijk natuurlijk dicht bij zijn patiënten, en er gaan wel vaker verhalen de rondte over relaties tussen dokter en patiënt. Maar de huisarts beweert uitdrukkelijk dat er nooit iets tussen Monika en hem is gebeurd.
De volgende en laatste op het lijstje van mogelijke verdachten is Nico Neerinckx, een ex-collega van Monika. Hij past op alle punten in het ‘profiel’ dat Armin voor ogen heeft. Zo heeft hij zijn oudste zoon bijvoorbeeld ook Bo genoemd. Armin overlegt met zijn beste vriend Dees wat hem te doen staat. Ook Ellen vertelt hij over zijn verdenking, maar verder zwijgt hij erover tegen iedereen.
Uiteindelijk weet hij met een rotsmoes kennis te maken met de vrouw van Nico en hij hoort haar helemaal uit. Vrijwel alles wat hij te weten komt blijkt te kloppen binnen zijn ‘profiel’. Wat hij ermee aanmoet weet hij niet - hij denkt aan een moord op Nico of een verkrachting van Nico’s vrouw, maar zo gek is hij nog net niet.
De relatie tussen Armin en Ellen verslechtert een beetje. Armin besluit er samen met Bo een weekend tussenuit te gaan, naar Ameland. Dit schiereiland roept veel herinneringen op bij Armin. Hij ging er vroeger vaak met Monika heen, en is net als Bo dol op haar natuur. Om hier even tot rust te komen leek hen dus een prima idee.
Armin en Bo wandelen op een gegeven moment samen over het strand. Ze ontmoeten een groepje jongeren van Bo’s leeftijd. Er is een meisje met een zwarte pet bij, die Bo wel leuk lijkt te vinden. ’s Avonds gaan ze samen op stap en als Armin dronken thuis komt, vindt hij het meisje bij Bo in bed. In zijn dronken bui schreeuwt hij dat Bo niet zijn zoon is en kotst hij ’s morgens het kussen onder waar het meisje op geslapen heeft.  Zodra ze weer thuis zijn komt de vader van Armin te overlijden. Als Armin en Dees in het huis van zijn vader aan het opruimen zijn, vindt Armin een briefje van Monika aan zijn vader met daarop de tekst “Ik ben zwanger. M.” Armin weet direct wat dit betekent: zijn vader is de ‘dader’ waar hij zo lang naar op zoek was. Hij heeft Monika zwanger gemaakt en is dus de vader van Bo.
Thuisgekomen geeft Ellen hem een brief van Monika aan Bo. Hierin legt Monika haar zoon uit wie zijn vader is. Armin en Bo blijken dus halfbroers te zijn.
Armin wil meteen een stuk gaan lopen, Ellen gaat met hem mee en vertelt alles wat ze weet. Zij heeft het al die tijd al geweten, maar heeft hem tegelijkertijd die pijn willen besparen.
Na een tijd komt Bo met het idee om de as van de vader van Armin uit te strooien over het graf van Monika om de moeilijke tijd af te sluiten en weer verder te gaan met hun leven.

Onderdeel B

Hoe waardeer jij de (hoofd)personage in het verhaal?

Armin de hoofdpersoon lijkt me wel aardig want in het verhaal is hij er zorgzaam en aardig voor zijn ‘zoon’ Bo. Ik vind Armin wel een nieuwsgierig type maar dat maakt het verhaal ook wel weer leuk omdat het daardoor spannender wordt. Het karakter van Armin is dus dat hij erg zorgzaam is voor z’n omgeving maar vooral voor Bo.

Het andere karakter punt van Armin is dus dat hij erg nieuwsgierig is hij wil echt weten wie de echte vader van Armin is en daar is het verhaal over geschreven.

Bo is een bijpersoon in het verhaal hij is een jongen van 13 jaar. Er wordt niet zoveel verteld over het uiterlijk en het karakter van Bo. Bo is totdat het onderzoek is gedaan de zoon van Armin. Later blijkt echter dat het niet Armin niet Bo’s vader is.

Hoe waardeer jij het gebruik van tijd en ruimte in het verhaal?

Ik vind dat de vertelde tijd genoeg is het past precies bij het verhaal. Ik denk wel dat als je er zelf achter wil komen wie de echte vader is dat je dan wel wat langer dan enkele maanden nodig hebt. Maar in een boek gaat het meestal wat makkelijker dan in de werkelijkheid. De verteltijd vind ik ook prima 238 bladzijdes is een goed te lezen boek waardoor je de draad van het verhaal niet zo snel kwijtraakt in de pagina’s. de ruimte vind ik goed gebruikt want het verhaal speelt zich op meerdere plekken.

Hoe waardeer jij het thema en de bedoeling van de auteur?

Ik vind het thema van het boek interessant om te lezen want ik heb nooit eerder een verhaal gelezen dat je leven in één keer kan veranderen en ik vind het ook erg leuk dat het boek een verassend en schokkend einde heeft. Ik denk dat de bedoeling van de auteur met dit verhaal was om te laten zien aan mensen dat je leven in één keer kan veranderen en dat het ook nog eens een schokkende uitkomst kan hebben.

Hoe waardeer jij de schrijfstijl en woordkeuze van de auteur?

Ik vind de manier van schrijven van de auteur erg fijn om te lezen. Je merkt het snel als er bijvoorbeeld een flashback plaatsvind want in sommige boeken kom je pas aan het einde van de flashback erachter dat het een flashback was. De woordkeuze van de auteur vind ik ook goed maar soms zijn er woorden die ik niet ken.

Hoe waardeer jij het verhaal in het algemeen?

Ik vind het over het algemeen een leuk verhaal met zo nu en dan een spannend en onverwachte gebeurtenis. Ik vind de hoofdpersoon een aardige man die aardig is voor z’n omgeving en soms een tikkeltje nieuwsgierig. Ik vind het ook interessant om te lezen hoe Armin in het verhaal omgaat met z’n verdriet dat hij onvruchtbaar is. Armin laat dit namelijk niet duidelijk merken terwijl hij wel verdrietig is maar ik denk dat dat ook te maken heeft met z’n doel want hij wil gewoon weten wie de echte vader van Bo is. Dat doel bereikt Armin uiteindelijk ook nadat duidelijk wordt dat de vader van Monika ook de vader van Bo is. Een schokkend einde dus.

REACTIES

S.

S.

mooie recensie

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De passievrucht door Karel Glastra van Loon"