Afblijven

 

Tim Seerden Carry Slee

FMB Uitgevers

 

 

Inhoudsopgave

 

  • Informatie over de schrijver Pagina 3

 

  • Titel en ondertitel Pagina 4

 

  • Genre Pagina 5

 

  • Hoofdpersonages Pagina 6

 

  • Verhaalopbouw Pagina 7

 

  • Samenvatting van de inhoud Pagina 8

 

  • Leeservaring Pagina 10

Informatie over de schrijver

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk Bikkels.

In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 12+ boeken werden razend populair. In haar boeken maakt Carry Slee onderwerpen als discriminatie, drugs en pesten inzichtelijk en bespreekbaar voor jongeren. Dat werd zeer gewaardeerd door de doelgroep, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving. Na ruim tien jaar verscheen er op 9 september 2015 weer een nieuwe jeugdroman: Kapot.

Onder het pseudoniem Anne Mileau schreef Carry Slee een drietal kinderboeken die qua stijl en onderwerp afwijken van haar andere boeken: Haas en Kip, Anne en De verborgen prins. Deze boeken werden echter lang niet zo succesvol als de boeken die ze onder haar eigen naam publiceerde.

Met Moederkruid (2001) debuteerde Carry als schrijfster voor volwassenen. Dit boek werd hetzelfde jaar nog genomineerd voor de NS Publieksprijs. Moederkruid vormt samen met Dochter van Eva(2002) en De toegift (2005) een autobiografisch drieluik.

In totaal heeft Carry nu zes volwassenenboeken geschreven. Na De Toegiftverschenen Ooggetuigen (2007), Mam, je wordt oma! (2010) en Strijken (2013).

Zeven van Carry’s 12+ romans zijn inmiddels verfilmd

waaronderSpijt! , Afblijven en Timboektoe. In 2012 won de verfilming van Razend een Rembrandt Award voor Beste Jeugdfilm. Zomer 2015 zijn de audities voor de verfilming van Kappen begonnen. De film verschijnt 23 juni 2016 in de Nederlandse bioscopen.

In 2009 richt Carry zich op een nieuwe doelgroep: in dat jaar verscheen Bangkok boy, Carry’s eerste boek voor middelbare scholieren en studenten. Daarna volgen algauw meer 16+ boeken van haar hand: Fatale liefde (2010), Joël (2011) en Brainwash (2012). Carry Slee is daarmee een van de weinige auteurs in Nederland geworden die zich met succes op alle doelgroepen richt.

 

 

 

 

 

 

Titel & Ondertitel

Het boek heeft de naam ‘Afblijven’ gekregen. Ik vind dat dit een goed gekozen titel is omdat je het op meerdere manieren kunt opvatten. Het sprak me aan, omdat ik weet dat de film die op dit boek gebaseerd is erg mooi is. Ik begon met lezen en ik kon niet meer stoppen!

Melissa moet van Toine afblijven, hij helpt haar alleen maar dieper in de problemen.

Melissa moet ook van de drugs afblijven, het verpest haar leven maar zij ontkent dit telkens.

 

Toen ik opeens op de laatste pagina bleek te zijn vond ik het ook erg jammer dat het boek uit was, en ben van plan om in het vervolg meer te gaan lezen van Carry Slee!

Als je alleen de titel kent maar niet het boek, is het lastig voor te stellen waar ‘Afblijven’ voor staat. Naar mate je steeds verder komt met lezen, en je het boek beter begint te begrijpen wordt het duidelijk waar de titel voor staat. 

Afblijven staat voor het feit dat Melissa moet afblijven van de drugs die ze slikt. 

Ze wil wel, maar het lukt haar niet. 

Ze vindt het erg lastig om te stoppen, en moet kiezen tussen Drugs en Jim, of Jordi en vriendschap!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genre

Het boek heeft het genre drama gekregen. Alle indrukken, emoties en gevoelens worden heel duidelijk beschreven in het boek, waardoor je je nog beter kunt inleven in het verhaal.

Ook heeft dit boek een sub-genre. Naast ‘Drama’ is het boek ook een roman. Dit komt doordat het uiteindelijk uitdraait op liefde.

In eerste instantie is het voor Jordi en Melissa niet helemaal duidelijk of ze iets voor elkaar voelen.

Hun gevoelens voor elkaar komen op verschillende momenten duidelijk naar voren, maar op bepaalde momenten lijkt de geheime liefde tussen hun helemaal weg te zijn.

 

Naar mate je verder komt in het verhaal wordt duidelijk dat Melissa zichzelf niet kan zijn, en ze haar gevoelens aan de kant zet.

Het verhaal wordt in een goede volgorde verteld. Per hoofdstuk veranderd de situatie wat het verhaal duidelijk maakt. Het boek is hierdoor prettig te lezen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdpersonages

 

 

De personages in dit boek zijn: Melissa, Jordy, Fleur, Toine, Debby, Kevin, Jim en de ouders van Melissa en Jordy.

Melissa:

 

Zij zit bij Jordy in de klas. Zogenaamd zit ze op balletles maar ballet vind ze maar stom en ze volgt stiekem hip-hop lessen zonder dat haar ouders er iets van weten.

 

Op school ging het in het begin wel goed, ze was heel goed in Wiskunde.

 

Maar doordat ze drugs ging gebruiken(XTC) ging het helemaal mist. Ze kwam aan die drugs via Jim, die leerde ze kennen via de audities voor een videoclip met Brainpower.

 

Jordy:

 

Hij is een goede vriend van Melissa. Hij heeft al gevoelens voor haar sinds groep 6. Maar hij durft het steeds maar niet te zeggen. Jordy is uiteindelijk degene die het meeste opzoek is naar een oplossing voor Melissa’s grote probleem.

 

Jordy heeft wel vijf verschillende baantjes, want hij wil graag op vakantie naar Kreta. Hij moet het zelf betalen omdat zijn ouders dat niet kunnen. Op school gaat het niet zo goed met Jordy. Omdat Melissa in de problemen komt is hij teveel bezig met Melissa en let hij helemaal niet op tijdens school, daardoor haalt hij de ene onvoldoende naar de andere.

 

Fleur:

 

Zij is een goeie vriendin van Melissa en Jordy. Ze trekken veel met elkaar op. Fleur komt er ook al snel achter dat het niet goed gaat met Melissa. Ook zij helpt met het zoeken naar een oplossing. Maar ondertussen is ze ook heel erg verliefd op Toine.

 

Toine:

 

Toine die is een jongen die met z’n vrienden heel veel rookt en verliefd is op Fleur. Hij speelt samen met nog wat mensen in de schoolband.

 

 

Debby:

 

Debby is een ‘vriendin’ van Melissa. Debby wordt ook uitgekozen voor de audities van de videoclip. Debby en Melissa hadden afgesproken dat Debby Melissa zou ophalen en dan samen naar de audities te gaan. Maar Debby laat Melissa gewoon stikken en haalt haar niet op.

 

 

Debby heeft een gruwelijke hekel aan Melissa omdat ze het niet kan hebben dat Melissa beter is. Uiteindelijk wordt Melissa uitkozen om mee te dansen in de videoclip. Naarmate het slecht gaat met Melissa, word ze alleen nog maar meer boos en inplaats van dat ze Melissa helpt stookt ze de hele klas op tegen Melissa en gaat ze haar pesten.

 

Kevin:

 

Hij is de lolbroek van de klas. Bijna bij elke les wordt hij eruit gestuurd. Hij bemoeit zich niet zo met de rest en gaat gewoon zijn eigen weg. Als er dan ook een probleem is dan lost hij dat op een grappige wijze op. Hij bewaart de rust van hun vriendengroep.

 

Jim:

 

Hij is ook iemand van de audities. Hij volgt ook hip-hop lessen en wordt ook uitkozen om mee te doen in de videoclip. Hij kan niet zo goed dansen en daarom gebruikt hij XTC. Onder invloed van de XTC kan hij het wel.

 

Als hij Melissa ontmoet vraagt hij ook of zij een pilletje wil slikken(want Melissa was erg zenuwachtig). Melissa twijfelt, ze weet wat de gevolgen zijn. Dan neemt ze het toch in. Dit is het begin van een groot probleem.

 

Melissa’s ouders:

 

De ouders van Melissa zijn twee rijke mensen. Ze behandelen Melissa soms als een klein kind. Ze mag niks van haar ouders en ze zijn heel streng tegenover Melissa.

 

Jordy’s ouders:

 

Jordy’s ouders zijn niet zo heel rijk, ze wonen in een klein gezellig huisje.

 

Zijn ouders zijn heel erg bezorgd over Jordy. Daarom vragen ze continu hoe het gaat en of er nog problemen zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verhaalopbouw

 

Melissa is een normaal meisje dat stiekem naar hiphoples gaat in plaats van klassiek ballet wat haar vader denkt. 

Ze heeft een aantal goede vrienden maar kan minder goed opschieten met haar ouders.

Toen ze werd uitgenodigd voor een auditie voor een videoclip van een bekende rapper was ze erg gespannen. Ze ontmoette Jim en hij bood haar een XTC pil aan.

Ze nam hem in en vergat al haar zorgen.

De auditie ging erg goed en Melissa geloofde in zichzelf. 

Het ging steeds slechter met Melissa en ze verloor haarzelf. Ze sloop het huis uit voor feestjes.

Op een gegeven moment wist haar vader niet waar ze was. Hij ging bij Jordi thuis vragen of zij wisten waar ze was, helaas was dit niet zo!

Jordi ging op zoek en vond haar op een feest waar allemaal politie en hulpverleners aanwezig waren.

Ze had een XTC vergiftiging en moest met spoed naar het ziekenhuis. Haar ouders werden ingelicht!

Jordi zag Jim en alarmeerde de politie. Hij werd opgepakt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenvatting

 

 

Jordi heeft gesolliciteerd als schoonmaker bij een kantorencomplex. Het betreft het schoonmaken van toiletten. Als hij aankomt bij het bedrijf, gaat hij opzoek naar de man waar hij het gesprek mee heeft. Het was een positief gesprek. De man zag echter wel dat Jordi ook al werkzaam is bij een autowasstraat en hij vroeg zich af of zijn schoolwerk daar onder gaat lijden. 

 

Jordi heeft een goede vriendin, Melissa. Zij wil dolgraag naar de musical academie, maar dat zal waarschijnlijk niet doorgaan. Haar vader denkt namelijk dat ze naar klassiek ballet- les gaat. Niets is minder waar! Terwijl haar vader denkt dat ze aan het dansen is op klassieke muziek, staat Melissa te dansen op hiphop muziek!

 

Haar vader vindt de moderne muziek van tegenwoordig maar niets, en wil niet dat ze op hiphoples zit! Melissa doet dit echter toch zonder dat haar vader ervan af weet.

Tijdens een doodnormale dansles komt er iemand binnen en bekijkt nauwkeurig naar de dansers. 

Melissa wordt uitgenodigd voor een videoclip met een bekende rapper. Voor de auditie leert ze Jim kennen. Ze zegt dat ze zenuwachtig is. Vervolgens bied een jongen haar een XTC pil aan, zijn naam is Jim. Ze neemt hem aan, neemt hem in en Melissa is alle zorgen vergeten! Ze danst als nooit tevoren en is door!

Naarmate ze Jim beter leert kennen gaat ze telkens meer XTC gebruiken. Ook blowt ze soms bij hem thuis. Jordi krijgt argwaan en vertrouwt Jim niet. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt dat Jim foute dingen op zijn geweten heeft.

Melissa glipt het huis uit om naar een feestje te gaan. Jordi kwam hier achter en spreekt Melissa hierop aan. Zij blijft echter volhouden dat het niet waar is wat Jordi zegt. Hij wordt hierdoor boos op haar. Ze krijgen ruzie en Jordi kan het niet veel meer interesseren wat er aan de hand is, althans dat zegt hij! 

Melissa houd zich niet aan haar afspraken en komt geregeld te laat op school. 

 

Melissa loopt op de gang en steelt geld uit iemand zijn jaszak. Ze wordt betrapt en moet naar de rector. Ze kreeg problemen met haar vader.

Melissa kreeg huisarrest en mocht niets meer. Haar computer, telefoon, geld… Alles werd van haar afgenomen. 

Melissa’s oma was ziek en ze ging met haar ouders naar het ziekenhuis toe. Toen haar ouders even niet keken liep ze weg via de achter uitgang van het ziekenhuis.

Ze ging naar een feestje. Later is Melissa opgepakt voor het op zak hebben van drugs. Ze wist hier echter helemaal niets van. 

Jim was laaiend op Melissa en eist geld dat hij kwijt was door de drugs.

 

’s Nachts is ze weg gelopen, en Melissa’s vader gaat bij Jordi thuis navragen waar ze is. Jordi en zijn ouders weten het niet. Jordi gaat naar haar op zoek. Jordi komt aan op het feest en het stikt er van de ambulances en politie. 

Melissa wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Ze bleek een XTC vergiftiging te hebben gehad. 

 

Het was twijfelachtig of ze het zou overleven of niet.

Er werd gepraat over een meisje dat zou zijn overleden. De grond stortte onder zijn voeten vandaan, hij voelde zich radeloos. 

Jordi moest huilen en dacht dat zijn beste vriendin waar hij zoveel om geeft dood was. Hij nam het zichzelf ook deels kwalijk.

Jordi werd aangesproken door een dokter. Jordi kwam erachter dat het niet Melissa, maar een ander meisje overleden is.

Jordi was aan het werk in de wasstraat en Jim kwam zijn auto wassen. Jim wilde ook het interieur gereinigd hebben, maar Jordi mocht niet in de kofferbak komen. Jordi was nieuwsgierig en ging toch kijken. Hij opende de kofferbak en zag tot zijn grote schrik dat er zakken met drugs achterin lagen. Hij deed hem dicht. Jordi blies expres de hele buitenkant van de auto vol stof en deed alsof dit per ongeluk was. 

Hij zij dat ze een gratis rondje wasstraat mochten als goedmakertje. Hij zette het hele systeem vast en alarmeerde de politie. 

Jim werd gearresteerd en is vastgezet.

Jordi ging Melissa opzoeken in het ziekenhuis. Het ging al veel beter met haar. Toen Jordi over Jim begon schrok ze. Melissa bleef telkens ontkennen dat Jim er niets mee te maken heeft. Jordi vraagt zich af waarom Melissa hem na alles blijft verdedigen.

Jordi werd kwaad op Melissa en ging weg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leeservaring

 

Ik ben sowieso al erg te spreken over de boeken van Carry Slee. Haar boeken zijn duidelijk geschreven en spreken me erg aan!

Op de basisschool moest ik altijd lezen en koos ik meestal voor haar boeken. Ik heb voor het boek Afblijven gekozen omdat ik de boekverfilming al vaker heb bekeken en ik dit een mooie film vind. 

De verhaallijn is erg goed te begrijpen en te volgen. Tevens is het verhaal gebaseerd op een actueel onderwerp, en mede daardoor is het boek leuk om te lezen, en makkelijk om te verslinden.

In het boek komen verschillende verhaallijnen voor.

Melissa die in aanraking komt met drugs, Fleur die verliefd is op Toine…

Verschillende lijnen om te volgen maar toch stuk voor stuk erg duidelijk verwoord!

Ik heb me ook helemaal kunnen inleven in het verhaal, alsof je er zelf onderdeel van bent.

De vader van Melissa heeft iets tegen die ‘hippe’ muziek waar Melissa en haar leeftijdsgenoten zo graag naar luisteren.

Dit soort kleine dingen maken verschil. Want als haar vader het heerlijke muziek zou vinden, en er achter zou staan dat ze op zulke muziek luistert zou het verhaal een compleet andere wending krijgen.

Ook heeft het boek spannende stukken waardoor je blijft lezen, en waardoor je baalt dat het boek uit is.

Bijvoorbeeld het stuk dat ze het huis van Jim gaan onderzoeken.

Jordi wil weten wat er zich bij Jim thuis allemaal afspeelt. Daarom sluipt hij naar binnen als hij ziet dat Jim weg is.

Maar net op tijd kan hij wegkomen als Jim binnen komt.

Je gaat je afvragen, wat als het nou verkeerd was afgelopen? Wat als, wat als, wat als…

Dat soort vragen spelen door zulke spannende stukken door je hoofd heen, heerlijk!

Ook het stuk dat Melissa door geldzorgen geld steelt uit de jaszak van een klasgenoot.

Je voelt onder het lezen de spanning, “wat zal er toch gebeuren?!” is met regelmaat door mijn gedachten gekomen.

Soms voelde ik zelfs de irritatie van bijvoorbeeld Jordy mee.

Melissa bleef zichzelf maar voor de gek houden en voorliegen, en Jordy kon het niet meer aanzien. Ik ook niet! 

Ik vroeg me telkens af, waarom zou iemand zoiets doen, waarom zou je maar weg blijven lopen van je problemen. Dat soort vragen kwamen bij mij telkens terug… Carry Slee, maak alstublieft een vervolg!

De informatie over de schrijver heb ik met toestemming van de docente gekopieerd van de website van Carry Slee zelf.

Spelfouten heb ik verbeterd, en woorden in mijn eigen woorden gezet.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.