De ontvoering van Marco Mandemaker door Meint R. van den Berg

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 487 woorden
  • 8 mei 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1980
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ontvoering van Marco Mandemaker
Shadow
De ontvoering van Marco Mandemaker door Meint R. van den Berg
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De ontvoering van Marco Mandemaker

Volledige titelbeschrijving

Meint R. van den Berg, De ontvoering van Marco Mandemaker, Kampen, 1990, eerste druk, 144 blz.

Genre
In dit boek is er sprake van een avonturenverhaal en van een dagboek. Het gaat over de ontvoering van een kind van een echtpaar dat gescheiden is. Tussen de hoofdstukken zit iedere keer een gedachtegang van vier verschillende mensen die een belangrijke rol spelen in het verhaal.

Onderwerp
Ton is het niet eens dat hun kind, Marco, door de rechter is toegekend aan zijn ex-vrouw, Liesbeth. Hij doet er alles aan om het kind in zijn handen te krijgen.


Thematiek
De strijd van een gescheiden echtpaar om wie hun kind in huis mag verzorgen.
Door het hele boek wordt er gesproken over Ton en Liesbeth die allebei Marco in huis willen om hem te laten opgroeien.

Tijd
Het verhaal speelt zich af rond onze tijd. Het is verteld is chronologische volgorde. Er zijn enkele flashbacks terug te vinden.

Perspectief
Het boek is geschreven in een wisselend perspectief. De ‘normale’ hoofdstukken zijn in het hij/zij perspectief geschreven de ‘dagboek’ stukjes zijn in het ik perspectief geschreven.

Beoordeling
Het was erg leuk een keer een boek te lezen in deze sfeer. Het is een erg ontspannend boekje. Je hebt het snel uit en het leest gemakkelijk.
Het onderwerp was niet zo heel erg moeilijk, maar je moet het toch in de juiste woorden zien te omschrijven en dat is toch iedere keer weer een lastig punt.

Het is een verhaal over een echtscheiding en dit gebeurt regelmatig vandaag de dag. Het is erg wanneer twee mensen hierover ruzie krijgen, maar ik vind het ook erg begrijpelijk van de man. Hij heeft net zo goed recht op de opvoeding van zijn kind, maar er kan toch ook wel op een normale manier naar een andere oplossing worden gezocht?
Er zit over het algemeen een strakke lijn in het verhaal. Af en toe moest ik even terug bladeren om te kijken over welk persoon het nu ging, maar dit was snel opgelost.
Het verhaal heeft mij niet echt aan het denken gezet. Ik denk dat dit komt omdat het niet echt veel te maken heeft met mijn belevingswereld.
Op sommige momenten leefden de personages wel voor mij op. Dit gebeurde vooral wanneer er een gedeelte was waarin ik mij goed kon verplaatsen.
Het taalgebruik was absoluut niet moeilijk omdat het in deze tijd is geschreven.
Er zit meteen vaart in het verhaal omdat Liesbeth wordt achterna gezeten door Ton. Je valt meteen in een gebeurtenis waardoor je ook nieuwsgierig word naar de afloop van het boek.
Het boek heeft ook zijn spannende momenten wanneer de politie opzoek is naar Ton die er vandoor is gegaan met Marco. Ook wanneer de politie het hotel omsingeld is het vrij spannend hoe het zal aflopen.
Het boek is geschreven vanuit een gelovige wereld. Er wordt soms een ‘schietgebed’ gedaan tot God.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.