ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

De ontsnapping, Heleen van Royen
1.
Heleen van Royen
De ontsnapping
2.
Een boek over een vrouw, Julia, die geen vreugde meer kent in haar leven. Om weer een beetje op verhaal te komen ontvlucht ze haar gezin en vertrekt naar Portugal. Saillant detail: haar dode broer vergezelt haar op deze reis.
Haar man en twee kinderen begrijpen niks van het vertrek. Voor Julia zijn er twee redenen. Ten eerste drukt er al jaren een zwaar geheim op haar. Verder heeft ze behoefte aan seks met een man met een grote piemel.
Het vliegtuig brengt Julia naar Portugal, waar ze zich in het uitgaansleven stort. Ze ontmoet een ander oppervlakkig leeghoofdje en samen experimenteren ze met drugs en flirten met mannen. Leeghoofd weet Julia te enthousiasmeren voor plastische cirurgie. Na een maand in Brussel keert Julia leeggezogen en gelift terug naar Portugal, waar ze benaderd wordt door seksgod Romeo. Hij blijkt echter een gigolo. Toch neemt Julia hem mee naar haar villa.


Hier beleeft ze een maand lang alles wat ze altijd al wenste om op de dag van vertrek verkracht en beroofd achter te blijven. Romeo blijkt toch niet de tedere minnaar. Julia keert naar haar gezin terug om erachter te komen dat haar man een nieuwe vriendin heeft.
(bron: http://seventyeight.nl/content/view/171/53/)
3.
Mijn verwachting was dat het een beetje een huisvrouwen boek was maar wel met veel humor. Het probleem waar de hoofd persoon mee kampt is namelijk een typisch probleem veel vrouwen mee te maken krijgen. Nadat ik de eerste paar bladzijdes had gelezen was deze mening wel verandert. Heleen van Royen had de gevoelens van Julia heel leuk opgeschreven, ik was nu van mening dat het wel een huisvrouwen onderwerp was maar niet op die manier geschreven. Nu ik het boek helemaal heb gelezen kom ik toch weer terug op mijn eerste verwachting van het boek, het is namelijk heel makkelijk geschreven en het einde vind ik een beetje cliché.
4. Julia heeft een hele stapel aan problemen, ten eerste voelt ze zich niet meer gelukkig in haar huwelijk. Ze voelt geen liefde meer voor haar man en de seks is waardeloos, als ze al seks hebben. Julia denk dat als ze een tijdje afstand neemt van haar gezin dat ze ze vanzelf wel gaat missen, maar het tegendeel is waar. Ze is nog niet in Portugal aangekomen of ze wordt al overspoelt met telefoontjes van het thuisfront waardoor ze zich er alleen nog maar meer aan gaat ergeren. Na een paar dagen ziet ze in dat het niet werkt als ze bereikbaar is dus gooit ze haar telefoon weg. Nu wordt ze niet meer lastig gevallen maar toch krijgt ze alles behalve heimwee naar huis. Pas als ze na het avontuur met Romeo, gekwetst en beroofd achterblijft verlangt ze weer naar Paul.

Een ander probleem van Julia is dat ze al heel lang een groot geheim bij zich draagt dat haar maar blijft achter volgen. Julia’s oudere broer is namelijk op jonge leeftijd gestorven, hij had kanker. Maar de kanker was niet de doodsoorzaak. De dag voordat de dokter euthanasie op Julia’s broer zou verrichten heeft haar broer Jimmy haar gevraagd om hem te verstikken. Julia’s moeder was namelijk streng gelovig en vond het verschrikkelijk dat Jimmy euthanasie wilde plegen, op deze manier leek het alsof Jimmy in een natuurlijke dood was gestorven. Haar broer is in haar hoofd telkens bij haar, praat met haar, en geeft goede raad. Romeo helpt haar uiteindelijk van het probleem af, ze verteld hem alles en samen maken ze een einde aan de achtervolging door Jimmy. Romeo neemt haar mee naar de hoogste berg van de omgeving en laat Julia daar haar grootste geheim van de berg af schreeuwen. Eindelijk heeft ze rust.


Julia’s derde probleem is iets minder ernstig maar voor haar zeker wel van belang. Ze heeft namelijk nog nooit seks gehad met een man met een penis van normaal formaat. Haar echtgenote heeft een micro penis en al haar vorige vriendjes hadden ook niet veel te bieden. In Portugal vind ze na lang zoeken toch een man met een enorme penis namelijk Romeo. Maar nu ze eenmaal seks heeft gehad met iemand die echt goed is komt et volgende probleem al weer om de hoek kijken hoe kan ze ooit nog genieten van seks met Paul als ze dit gewend is.
5. Ik heb niet echt een nieuwe lees ervaring gekregen met het lezen van dit boek het is vrij standaard geschreven en het onderwerp is ook niet compleet nieuw voor mij.
Wat ik over het algemeen wel merk bij literatuur boeken, in vergelijking met gewone jeugd boeken, is dat ook al spreekt het onderwerp me niet echt aan en is het niet echt een spannend boek, ik heb niet echt de neiging om te stoppen met lezen. Literatuur boeken zijn meestal goed geschreven en zijn daarom niet echt vervelend om te lezen ook al spreek het onderwerp je totaal niet aan.
6. Ik vind het boek geen aanrader.
Ten eerste is het onderwerp en de manier van schrijven een beetje afgezaagd, niks nieuws. Een vrouw die ontevreden is over haar huwelijk is niet echt een onderwerp waarvan je zegt, woow dat is echt origineel dat heb ik nog nooit iets over gelezen. Ook is het verloop van het verhaal niet erg afwijkend van vergelijkbare verhalen. Een vrouw heeft genoeg van haar man, de man doet alles om haar terug te krijgen maar levert niks op. Als de vrouw dan eindelijk beseft dat ze toch wel veel van haar man houd is het al te laat en heeft de man zelf iemand anders gevonden. Dat is een veel voorkomende formule voor veel boeken en films. In de manier van schrijven van Heleen van Royen zie ik ook een nieuwe elementen, het verhaal is bijna helemaal chronologisch op een paar flashbacks na. Het is een verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, ook daarmee heeft Heleen niks nieuws gebracht.
Ten tweede vind ik dat ze te weinig op het probleem wat wel interessant is ingaan, namelijk het feit dat Jimmy haar in haar hoofd achtervolgt. Het feit dat ze zo met dat probleem zit komt eigenlijk maar heel gering aan bod terwijl ik dat eigenlijk veel interessanter vind dan al dat gezeur over kleine piemels. Zo leggen ze op een gegeven moment van elke man waar Julia ooit seks mee heeft gehad uit hoe groot zijn piemel was. Eventjes is dat natuurlijk wel grappig om te lezen maar om nou van elke man alle details te moeten weten is ook weer niet zo interessant. Ik vind dat Heleen iets meer de gevoelens van Julia had mogen uit diepen met betrekking tot de dood van haar broer.
Ten derde zit er niet echt veel spanning in het boek. Het gaat heel lang over één gebeurtenis door voordat er weer iets nieuws gebeurt. Zo gaat het heel lang over dat Julia in die plastischchirurgische kliniek ligt in Brussel als ze dan weer terug is in Portugal duurt het ook nog eens een tijd voordat ze Romeo ontmoet en als dat gebeurt is gaat het ineens heel erg snel. Ze gaan meteen samen wonen en ze zijn helemaal verliefd. Dan gaat het weer een tijdje alleen maar over hoe geweldig ze het samen totdat Romeo zonder enige rede ineens heel boos is en ineens vertrekt. Omdat het boek niet erg origineel is wat ik in mijn eerste argument al zei, kan je vrij goed voorspellen wat er gaat gebeuren en is het daarom ook minder spannend. Bijvoorbeeld als Julia weer terug naar Nederland gaat kan je op je vingers na tellen dat Paul een andere vrouw heeft gevonden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.