Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De ontsnapping door Heleen van Royen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover De ontsnapping
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 922 woorden
  • 28 augustus 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
12 keer beoordeeld

Boekcover De ontsnapping
Shadow
De ontsnapping door Heleen van Royen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Heleen van Royen - De ontsnapping
1. Zakelijke gegevens
Auteur: Heleen van Royen
Titel: De ontsnapping
Jaar van uitgave: 2006
Aantal bladzijden: 295 2. Samenvatting Julia is getrouwd met Paul en ze hebben twee kinderen, Isabel en Jim. Toch heeft Julia het gevoel iets te missen, dat haar leven alleen nog maar sleur is. Haar kinderen, waar ze vroeger zo van kon genieten, zijn nu alleen nog maar lastig. Haar man, van wie ze vroeger ook zo kon genieten, kan haar nu niet meer bevredigen. Ze speelt met het idee om gewoon weg te gaan, gewoon alles achter zich te laten! En op een dag doet ze het echt. Ze rijdt naar schiphol, en vliegt naar Algarve (Portugal). Voor haar gevoel kan het echte leven nu eindelijk beginnen! Maar dat valt tegen. Hoewel ze weg is uit Nederland, en zich los heeft gemaakt van haar man en kinderen, hebben die zich nog niet los gemaakt van haar! Ze blijven maar bellen met de meest onbelangrijke vragen, en dat zet Julia er uiteindelijk toe om zelfs haar simcard weg te gooien. Opzoek naar het 'echte' leven gaat Julia naar een disco, op jacht naar mannen! Maar dat loopt uit op een teleurstelling. Ze is al een paar jaartjes ouder geworden, en de meeste manen zien haar niet meer staan. Een vroegere vriendin geeft haar coke en xtc, om haar op te beuren, en Julia slaagt er in twee mannen mee te krijgen naar haar gehuurde villa, twee Duitse dwergen (Wolfgang und Heinz). Maar wanneer ze weer nuchter is, heeft ze snel genoeg van hen. Maar één ding ziet Julia nu wel in, om weer bij de mannen goed in de markt te liggen, moet ze zorgen dat ze er weer jonger uitziet. Ze vliegt naar België en maakt een afspraak met een plastisch chirurg. Ze neemt een liposuctie, gelifte borsten en gecorrigeerde schaamlippen, en na een maand keert ze, geheel vernieuwd, weer terug naar Portugal. Ze ontmoet Romeo, een knappe, zwarte pornoacteur uit Amerika, die tevens werkt als gigolo, en huurt hem in voor €6000.- per week. Ze vermaken zich samen prima, en krijgen een steeds hechtere band. Romeo krijgt Julia uiteindelijk zelfs zo ver dat ze het verhaal over haar overleden broer opschrijft. Jimmy, haar broer, had kanker en Julia heeft hem geholpen euthanasie te plegen. Na zeventien dagen vol seks verkracht Romeo Julia, en gaat hij er samen met al haar bankpasjes en creditcards vandoor. Ten einde raad besluit Julia om terug te gaan naar haar gezin in Nederland. Maar in al die maanden dat ze weg was, is haar man niet alleen maar op haar blijven zitten wachten. Hij geeft aan te willen scheiden, en samen met zijn nieuwe vriendin verder te willen gaan. 3. Analyse a Thematiek: escapisme, seksualiteit en de dood van een naaste.
b. Titel en motto: Voor Julia voelt het alsof ze werkelijk ontsnapt is uit het dagelijkse, degelijke leven door naar Portugal te vertrekken. c. Personages Julia: hoofdpersoon, een 36-jarige vrouw in de midlifecrisis. Paul: haar man, hij wordt door Julia achtergelaten. Isabel en Jim: de kinderen van Julia en Paul
Romeo: de gigolo die zeventien dagen bij Julia verblijft. Jimmy: De overleden broer van Julia d. vertelsituatie: o.t.t. vanuit de Ik-persoon e. Tijd: Dit boek speelt zich waarschijnlijk af in 2005 of later, omdat ze in februari vertrekt, en er al over de Tsunami uit 2004 wordt gesproken. f. Ruimte: Een deel van dit boek speelt zich af in Nederland, in Amsterdam, en een ander deel in Portugal, Algarve 4. Mening Ik was niet zo onder de indruk van dit boek. Het is geen slecht boek, maar ook geen goed boek. Het verhaal op zich, een vrouw die alles achterlaat opzoek naar een nieuwe impuls in haar leven, is denk ik een onderwerp dat bij veel vrouwen wel speelt. Dat is dus goed gekozen, omdat veel vrouwen zich dus met Julia kunnen identificeren. Maar dat valt tegen. Julia is een kreng! Ze heeft twee kinderen en een man, maar die verlaat ze omdat ze de piemel van haar man te klein vindt. Dat doe je toch niet? Ik betwijfel trouwens ook in hoeverre dat in het echt een reden is om je man te verlaten, maar verder zijn de gebeurtenissen over het algemeen vrij realistisch. Wel een pluspunt aan dit boek is dat het lekker leest en je toch nieuwsgierig bent naar de afloop. 5. Informatie over de schrijfster Heleen van Royen wordt op 9 maart 1965 als Helena Margaretha Kroon geboren in Slotervaart, Amsterdam-West. In 1983 doet Van Royen eindexamen VWO. In 1984 wordt ze ingeloot voor de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze in 1987 afstudeert. Na haar studie werkt Van Royen bij als redacteur bij Haarlems Dagblad, als verslaggever bij Radio Noord-Holland en als freelancer bij diverse tijdschriften. Heleen van Royen debuteerde in 2000 met de kaskraker De gelukkige huisvrouw, waarvan tot op heden meer dan 125.000 exemplaren zijn verkocht. Haar debuutroman is vertaald in acht landen en werd internationaal lovend ontvangen. Theatergezelschap Het Vervolg voerde de gelijknamige bewerking van haar boek met veel succes op in heel Nederland, en een film is in de maak. Heleen van Royen schreef tevens wekelijks een spraakmakende column in Het Parool en op Planet Internet. Haar tweede roman Godin van de jacht verscheen in 2003. Ook Godin van de jacht is een ware kaskraker. Met inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkochte exemplaren, is Godin van de jacht de best verkochte roman van 2003. De film- en vertaalrechten zijn ook al verkocht. Heleen van Royen is sinds 1992 getrouwd met Ton van Royen. Het echtpaar heeft een dochter en een zoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ontsnapping door Heleen van Royen"