De olijke tweeling op kostschool door Arja Peters

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1479 woorden
  • 30 juli 2007
  • 64 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 64 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De olijke tweeling op het internaat
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1966
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De olijke tweeling op kostschool
Shadow
De olijke tweeling op kostschool door Arja Peters
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Mijn boekverslag over de Olijke tweeling op het internaat.

De olijke tweeling Ellis en Thelma Bongers… Dat zijn mijn twee hoofdpersonen. Verder bestaat het gezin uit vader (Mr.Bongers), Mvr.Bongers, Mvr.Bongers is niet de echte moeder maar toch wordt zij mam genoemd, omdat de echte moeder overleden is, heeft hun vader besloten om te hertrouwen en de Loe-Loe dat is de afkorting voor het ander tweeling uit het gezin Bongers. De afkorting Loe-Loe staat voor Lexje en Leootje.

De vader van de olijke tweeling wordt voor zijn werk 1 jaar naar China gestuurd.

De moeder van de olijke tweeling gaat dan ook mee. Natuurlijk kan ze de Loe-Loe niet achterlaten dus neemt ze hen mee.
De olijke tweeling wordt wel achtergelaten bij een soort van internaat. Dat internaat ligt in Apeldoorn, in de berken precies in Apeldoorn. Mevr. van den Berg vangt hen daar graag op. Het gezin vertrekt vanuit Amsterdam. De olijke tweeling gaat ook mee naar Schiphol. Zo zien ze hoe hun ouders en de Loe-Loe de lucht intrekken. Daar blijven ze nog even wat drinken met hun ooms en tantes.
Daarna brengen oom Nick en tante Kitty hen naar het station; jammer genoeg kunnen ze hun niet tot binnen brengen want oom Nick werkt weer. Maar dat is geen probleem want de vader van de olijke tweeling heeft alles geregeld; de huisdieren mochten ook mee maar de vader had die al gebracht naar het internaat.
Ze moesten de trein hebben naar Apeldoorn. Maar ze hadden zo’n haast dat ze in perron 6a stapten (het station naar Haarlem.) Toen de trein stopte kwamen ze erachter dat ze in Haarlem waren. Ze stapten toen uit en vroegen aan de conducteur waar ze naar toe moest voor Apeldoorn. Hij zei dat ze eerst terug naar Amsterdam moesten. Maar die trein had 25 min. vertraging dus moesten ze wachten. In tussen tijd gingen ze wat drinken. Terug op het bankje waar ze op zaten te wachten voor de trein zagen ze een dikke dame met een hond, uit het niets sprong die hond naar de rails en van de rails naar de overkant. De tweeling keken elkaar aan en besloten er achterna te gaan. Toen ze er waren pakte ze de hond en gingen terug op dat moment schoof de trein naar Amsterdam binnen het station. En de dikke dame was nergens te vinden. Toen besloten ze hem mee te nemen. Onderweg naar het internaat gingen ze tegenover een vrouw zitten. De hond werd onrustig en riepen dat hij rustig moest doen. De vrouw keek hun aan en vroeg of dat Joris was?? Van haar vriendin Eefje? “Ja” zei Ellis ik geloof dat die mevrouw Joris tegen die hond riep. De vrouw vroeg hoe die daar terecht kwam en zo vertelde de tweeling het hele verhaal wat er was gebeurt. “Nou laat ik Joris maar mee nemen” zei ze. Dat vonden de tweeling een goed idee. Toen ze in Apeldoorn aankwamen zagen ze Mevr. Van den Berg ongerust wachten. De tweeling boden hun excuses en vertelde het hele verhaal.
In de Berken aangekomen maakten ze kennis met leuke mensen: Mevr. Van den Berg (die ze tante Hanna mochten noemen), Carla, Dorien, Jaap en Pieter.
De minder leuke mensen waren Maarten dat was een vreselijke pestkop en juffrouw Teresa die was vreselijk streng. Nog andere dingen die minder leuk waren de regels en het mee helpen met huishouden bv: afwassen, eten maken, kamer opruimen, afruimen etc.
Paar weken later leest Carla in de krant een advertentie over een tweeling die een hond hebben gered op het station Haarlem maar de krant was wel drie weken oud.
Carla dacht meteen aan Ellis en Thelma. “Hé Ellis en Thelma kom eens kijken.” De tweeling kwamen renend en riepen wat er aan de hand was lees eens wat hier staat. De tweeling las het en vroeg meteen aan tante Hanna of ze naar die dikke dame mochten bellen. Dat was geen probleem. Later op de dag toen ze hadden gebeld kregen ze haar aan de lijn. Ze was zo blij dat ze de advertentie toch gelezen hadden. Ze werden beloond maar met wat wisten ze niet ze had beloofd dat het op de post ging.

Iedereen begon te raden met geld en boeken en snoep.
Toen het pakketje aan kwam… Waren het twee wanten!!
Het komend weekend hadden ze afgesproken om naar hun oom Nick te gaan. Ze hadden het super leuk gehad daar toen ze tegen achten terug kwamen gingen ze nog een ijsje in het dorp halen. Tot hun grote schrik kwamen ze Maarten tegen met een man. Hij had een praatje met hun gemaakt en zo kwamen ze er achter dat, dat zijn vader was terwijl Maarten zei dat zijn vader in Venezuela zat en dat hij super rijk was. Maarten schaamde zich er voor en kwam niet opdagen bij het internaat. Iedereen was dood ongerust. Uiteindelijk hadden ze hem gevonden op een bankje in het dorp slapend!!
Het weekend daarna was Teresa er niet en gingen ze een feestje houden voor de dieren. Helaas was dat niet zo gelukt. En besloten om verstoppertje te doen. De tweeling verstopten zich in de kamer van Teresa. En werden niet gevonden. Toen Teresa kwam merkten de tweeling het niet en bleven daar. Gelukkig kwam Joop hun bevrijden door een smoes van een muis onder het bed.
De kerstvakantie is al begonnen en het hele huis staat op zijn kop want iedereen gaat naar familie met kerst.
De tweeling gingen natuurlijk naar Oom Nick en Tante Kitty. Carla ging naar haar tante Astrid. Het huis sluit dan ook in de kerstvakantie dus gaan alle huisdieren mee. Astrid had een probleem net 5 min. voor haar tante haar kwam ophalen. Ze vond Bras haar hond niet. Met zijn alle begonnen ze te zoeken. Astrid dacht meteen aan Maarten. Maar toen ze de trappen opgingen hoorden ze gerammel in de kast. Carla deed de deur van de kast open en zag Bras daar. Woedend dacht ze aan Maarten. Maar ze had geen tijd om naar hem toe te gaan. Haar Tante Astrid belde aan. Later kwam Oom Nick, en de tweeling ging mee. Toen ze aankwamen in Den Bosch had Tante Kitty hun gevraagd of ze boodschappen wouden doen voor kerst. Daarna mochten ze naar de bioscoop. Maar ervoor ging de telefoon het was Maarten hij zei dat hij ook naar Den Bosch ging. Maar hij moest de sleutel voor het internaat hebben omdat Bras daar zat, hij had bekent dat hij het had gedaan. De tweeling stelden hem gerust en zeiden dat ze Bras al hadden gevonden. Ellis deed een voorstel en stelde voor dat Maarten mee ging naar de bioscoop. Maarten aarzelde en hing op. Daarna gingen ze boodschappen doen daarna gingen ze een ijsje halen. Tot hun grote verbazing zagen ze de vader van Maarten en Maarten zelf. Achter hun liep de tante van Maarten. Samen maakten ze weer een praatje en vroegen of Maarten mee ging naar de bioscoop. Hij ging mee naar Tante Kitty. Toen ze de hond moesten uitlaten ging Maarten mee. Zo kwamen de tweeling het hele levens verhaal van Maarten te horen…:
Zijn moeder was gestorven toen hij tien jaar was. Zijn vader hield zo veel van haar dat hij begon te drinken zo raakten hij zijn baan kwijt en werd naar een afkickkliniek gebracht Maarten werd naar De Berken gebracht. Hij durfden niet de waarheid te spreken over zijn vader. Dus verzon hij tegen de kinderen daar dat zijn vader in Venezuela zat en superrijk was. Maarten had namelijk een neef uit Venezuela. Ze schreven elkaar wel eens hij liet de brieven zien en zei dat, dat zijn vader was.
De kerstvakantie zit er allang weer op het is al inmiddels Maart. De meisjes kregen een telefoontje uit China om te horen dat hun ouders eerder komen. Dus al over een week. De tweeling raakt opgewonden van vreugde en gaat het tegen de hele groep vertellen.
Al gauw neemt de tweeling afscheid. Aan de ene kant wilde ze wel blijven. Vol verdriet en vreugde stappen.
Ze met oom Nick naar huis…

MIJN MENING:
Ik vind de hele serie van de Olijke tweeling superleuk.
Omdat ze altijd wel in de problemen komen.
Deze versie van de Olijke tweeling was ook heel leuk.
Ze zaten bijna een heel jaar op een internaat.
Terwijl ze maar in de 13 zijn.
Ook hoe Maarten in elkaar zat vond ik super spannend.
Maar ook wel zielig.
Ik vind ze ook super dapper.
Ik zou nooit een hond die niet van mij is mee nemen in de trein hoor!
Ook vind ik het dapper dat ze Maarten een kans geven en zo kwamen ze achter de waarheid van Maartens leven.
Maar hun dus wel!
Ik heb al 3 boeken gelezen van de hele serie.
Ik denk dat de serie in totaal iets van 10 á 12 boeken heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

het is de leukste serie die ik tot nu toe heb gelezen

11 jaar geleden

S.

S.

Super leuk
aller leukste boeken ooit

11 jaar geleden

S.

S.

ik vint het een supper lueke boek

10 jaar geleden

I.

I.

ik zou zeggen lees deze boeken ze zijn superzz spannend en grappig !!!
xxx

10 jaar geleden