De ogen van de condor door Lydia Rood

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover De ogen van de condor
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1080 woorden
  • 8 maart 2015
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2006
Pagina's
206
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ogen van de condor
Shadow
De ogen van de condor door Lydia Rood
Shadow

Inhoud

Ramiro woont in een klein dorpje in Colombia. Het gaat allemaal goed totdat de paramilitairen het dorp overvallen. De zus van Miguel; zijn beste vriend, Liseth, wordt meegenomen. Ook worden de ouders van Miguel vermoord. Ramiro vlucht met zijn oma, Dona Martha, de bergen in. Een aantal dagen later keren ze terug naar het dorpje. Miguel is weg. Niemand weet precies waarheen. Ramiro gaat Miguel zoeken. Hij vindt hem in de stad.


Ramiro en Miguel hebben gehoord dat Liseth voor de paramilitairen werkt. De jongens willen haar terughalen. Ze sluiten zich aan bij de guerrilla strijders om zo aan informatie over Liseth te kunnen komen en om haar bij een aanval te kunnen bevrijden. Ze gaan naar een kamp. Daar worden ze getraind. Miguel heet vanaf nu Ernesto en Ramiro heet Rafael. Ze krijgen een zware training in het kamp.


Er komt een overloopster het kamp binnen. Het is Liseth. Vanaf dat moment is het kamp waar ze zitten niet meer veilig omdat er helikopters van de vijand vliegen. Snel wordt het kamp afgebroken. Ze gaan op weg naar een andere plek om het kamp op te slaan. Halverwege wordt ontdekt dat Liseth een peilzender bij zich heeft, ze is dus een spion.
Liseth moet geëxecuteerd worden, maar ze is niet te vinden. Rafael geeft opdracht aan een andere guerrilla om de militairen in te lichten. Die komen en omsingelen de groep. Rafael geeft zich over en ook een aantal anderen doen dat. Op de weg naar de legerbasis stapt Miguel op een mijn en gaat dood. Ze worden door de militairen gehoord. Ten slotte keren ze terug naar Rafaels oma die op een boerderij leeft met een aantal gevluchte gezinnen. Hier proberen ze allemaal een nieuw bestaan op te bouwen. 
EINDE


Mening

De volgende gebeurtenissen vond ik saai

Het moment dat Ramiro naar Miguel opzoek gaat.
Als Miguel naar de stad is gevlucht gaat Ramiro hem daar zoeken om Liseth te redden. Als hij in de stad is word hij van hot naar her gestuurd en uiteindelijk vind hij Miguel bij een familielid. Ze hebben daar een gesprek over hoe ze Liseth moeten gaan redden. Ze gaan zich aansluiten bij de guerrilla.

Het moment dat Beatriz moet worden geëxecuteerd.

Kameraad Beatriz is zwanger van de commandant maar volgens de regelementen van het kamp mag je geen kinderen krijgen in het kamp, dus besluit Beatriz weg te rennen. Er wordt een klopjacht gedaan en Beatriz word gevangen genomen. Ze wordt een nacht vast gebonden om vervolgens voor het tribunaal te moeten verschijnen. Het tribunaal bestaat uit alle mensen in het kamp. Na heel uitgebreid gehoord te zijn bekend Beatriz. Ze moet worden geëxecuteerd.

De volgende gebeurtenissen vond ik spannend

Het moment dat het kamp ontdekt word.

Als Liseth een dag of 2 bij het kamp is horen ze ineens een helikopter iedereen moet dekking zoeken. Het is een helikopter van de paramilitairen en het kamp is dus ontdekt. De volgende dag moet het kamp worden ontruimd, aan het begin van de middag zijn ze weg. Ze gaan op mars naar een nieuw kamp.

Het moment dat de wolven proberen te ontsnappen.

Ramiro, Miguel, Liseth en César noemen zich de wolven. Als ze op weg gaan naar het nieuwe kamp komen ze halverwege langs het dorp waar Ramiro, Miguel en Liseth vandaan komen. De wolven besluiten er tussenuit te knijpen naar het dorpje om hun oude levens weer op te pakken. Als ze daar komen is er niemand meer en legt de laatste jongen uit dat het dorp langzaam is leeggelopen. Ze besluiten terug te gaan naar de groep en te doen of er niets is gebeurd maar dan worden ze gepakt gelukkig komen ze er met een slechte smoes van af.

Opdracht B

Ramiro is een jongen die graag de leiding wil hebben en ook graag een discussie wil winnen. Hij komt uit een arme familie en gaat veel met Miguel om het is zijn beste vriend en César is ook een vriend van Ramiro alleen ontmoeten ze elkaar pas in het guerrilla kamp. Ik vind dat de hoofdpersoon iets heldhaftiger had moeten zijn, ook vind ik dat hij zich iets mannelijker kon gedragen ik neem aan dat je dat van een jongen in het leger wel mag verwachten. Ik zou niet kunnen handelen zoals de hoofdpersoon handelde omdat ik geen bevelen in het leger zou opvolgen. En al zou ik dat wel doen zou ik nooit op het idee komen om te ontsnappen.

Miguel is de beste vriend van Ramiro, als de paramilitairen het dorp binnen vallen worden Miguels’ ouders vermoord en zijn zus ontvoerd.

Toen die paraco’s het dorp binnen vielen wist ik niet wat ik moest doen. Ik stond met Ramiro langs de weg op de schoolbus te wachten hij was al te laat maar dit was geen normale wegversperring van de guerrilla nee hij was dood maar dat wisten we toen nog niet. M’n vader was met zijn motorzaag bezig in zijn werkplaats dus zagen we de jeeps pas toen ze de straat in reden. Door de zaag konden we ze niet horen. Ze begonnen ons te prikken met hun wapens en schreeuwden bevelen naar elkaar. Een van de mannen bleef maar aan m’n zus zitten ik was daar erg boos over maar ik kon er toch niets tegen beginnen. Ze haalden alle huizen leeg en iedereen werd de straat op gestuurd.

Toen Álvaro ging smeken om vrijgelaten te worden werd hij neergeschoten, zijn vrouw kwam in beweging om naar hem toe te gaan maar werd tegengehouden Álvaro’s bloed stroomde door het zand ik moest bijna kotsen. Toen hij maar zo naar adem bleef happen schoot een van de paraco’s hem af. Het was even stil tot er ineens veel rumoer ontstond Liseth had zich losgerukt en was gevlucht naar de schuur van m’n vader.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Toen Álvaro ging smeken om vrijgelaten te worden werd hij neergeschoten, zijn vrouw kwam in beweging om naar hem toe te gaan maar werd tegengehouden Álvaro’s bloed stroomde door het zand ik moest bijna kotsen. Toen hij maar zo naar adem bleef happen schoot een van de paraco’s hem af. Het was even stil tot er ineens veel rumoer ontstond Liseth had zich losgerukt en was gevlucht naar de schuur van m’n vader.

 Nu zagen ook anderen een kans te ontsnappen er klonken schoten Carmen viel dood op de grond, Ramiro rende ineens achter zijn huis en was weg. Door het gegil en gekerm door hoorde ik de motorzaag van mijn vader en heel veel schoten ik hoopte dat mijn vader was ontkomen. Maar toen ik even later bij zijn werkplaats kwam vond ik de lijken van mijn beide ouders en mijn zus was weg. Ik heb daar nog dagen heel verdrietig aan teruggedacht

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ogen van de condor door Lydia Rood"